HCL.HR

2019. je bila vrhunska godina za igranje igara na PC platformi

Zoran Žalac 16.12.2019.   •   34 komentara


Za razliku od prethodne godine, 2019. se pokazala iznimno dobrom godinom za igrače koji se igraju pomoću osobnih računala.

Tenzije se povise kad god se spomene isplativost igranja na PC platformi. Tako je bilo i pred kraj 2018. kada PC platforma nije imala baš najbolju godinu. Neke od ponajboljih igara te godine nisu se tada mogle igrati na PC-u, a tu mislim na igre kao što su Red Dead Redemption 2, God of War, Marvel’s Spider-Man, Super Smash Bros. Ultimate, Detroit: Become Human, Octopath Traveler, Spyro: Reignited Trilogy, Tetris Effect i druge. No, ove godine svjedočili smo potpuno drugačijoj situaciji. Ne samo da je pet od osam gore nabrojanih igara došlo na PC, poklopilo se još nekoliko stvari zbog kojih je bilo isplativo igrati se na PC-u u 2019. godini.

Igara kao u priči

Kad sam već počeo s igrama, idemo se odmah nadovezati na tu temu. Malo je toga što se ove godine nije moglo igrati na PC-u. Među multiplatformskim izdanjima s PC-a su od značajnijih izostali jedino Kingdom Hearts 3, CTR Nitro-Fueled i Monster Hunter World: Iceborne, premda ovaj zadnji stiže početkom godine. Death Stranding se isto tako nije mogao zaigrati na PC-u, ali je najavljeno da stiže na ljeto 2020. No, PC je zato imao nekih svojih vrlo vrijednih ekskluziva kao što su Disco Elysium, Anno 1800, Mordhau, Phoenix Point, Roller Champions, Darksiders Genesis, Total War: Three Kingdoms, Planet Zoo, Rebel Galaxy Outlaw i druge.

Dobar dio multiplatformskih izdanja imao je dosta dobro sređene PC verzije, a tu su se istaknuli naslovi kao što su The Division 2, Metro Exodus, Control, Call of Duty: Modern Warfare, Gears 5 i Borderlands 3. Nadalje, igrači na PC-u napokon su dobili neke klasike s konzola kao što su Halo: The Master Chief Collection, Heavy Rain, Catherine, Ni No Kuni, Journey, Phoenix Wright trilogija, Yakuza serijal itd. Drugim riječima, skoro sve što se isplatilo igrati u 2019. moglo se igrati na PC-u.

Vrijedi spomenuti i trend remasteriziranja PC klasika. Većinu ih još uvijek čekamo, ali u izradi su Warcraft 3 Reforged, Command & Conquer Remastered te Commandos 2 HD Remaster, između ostalih. Ove godine također su probuđene i neke davno zanemarene PC franšize kao što su Homeworld, Age of Empires i Microsoft Flight Simulator. I da, tehnički gledano Half-Life: Alyx će do daljnjega biti ekskluziva za VR uređaje koji traže PC hardver.

Dobro je bilo i na polju hardvera

AMD je u 2019. napokon uzdrmao monopole Intela i Nvidije na tržištu procesora i grafičkih kartica. Nije to rezultiralo velikim opadanjem cijena, ali igrači sada definitivno imaju izbor. Posebno se to vidi u slučaju treće generacije Ryzen procesora koji su natjerali Intel da se probudi iz svog lagodnog drijemeža i baci na konkretno inoviranje.

Kod grafičkih kartica AMD još nije uspio konkurirati Nvidiji što se raytracing efekata tiče, ali se situacija za budućnost neočekivano okrenula u korist AMD-a nakon što je Google objavio da će njihova streaming platforma Stadia pokretati igre pomoću Vulkan API-ja. Stadia nije imala uspješno lansiranje pa je ta prednost upitna za sada, ali bi posvećenost developera Vulkan API-ju mogla rezultirati boljim performansama za korisnike AMD-ovih grafičkih rješenja u budućnosti.

Odlična vijest u 2019. bila je i ta da je Nvidia svojim GeForce karticama dala podršku za određene FreeSync monitore pa su PC igrači tu dobili više fleksibilnosti za odabir odgovarajućeg monitora. Prosječna cijena SSD diskova SATA tipa uglavnom je u padu, što je također odlična vijest za PC igrače. Istina je da će SATA SSD-ovi u budućnosti biti zamijenjeni bržim NAND memorijskim formatom, ali za sada je i običan SSD u prednosti kod učitavanja u igrama pa je pohvalno što zvuk krckanja starog HDD-a lagano odlazi u povijest.

Steam je donio korisne nove opcije

Iako se na prvu ne bi reklo, 2019. je bila značajna godina i za Steam. Napokon smo dobili novo korisničko sučelje s više funkcionalnosti i fleksibilnosti. Međutim, dvije su važne stvari vezane uz Steam predstavljene u 2019.: Steam Link Anywhere i Steam Remote Play Together. Ova prva omogućila je streaming igara s PC-a na odgovarajuću Steam Link aplikaciju gdje god se korisnik nalazio, što je značajan napredak jer je Steam Link do sada radio isključivo unutar lokalne mreže.

Remote Play Together donio je odličnu opciju igrama koje imaju samo lokalni multiplayer mod. Uz ovu opciju igrač može preko interneta podijeliti svoju sesiju igranja s drugim igračem, čak i ako on nema neku igru, te putem streaminga mogu zajedno igrati istu igru neovisno o platformi (Windows, Linux, Mac). Ovakvo što još nije dostupno ni na konzolama, a odlična je stvar kad preko interneta s nekim možete zaigrati Divinity: Original Sin 2 bez da on ima tu igru.

Besplatne igre, besplatni vikendi

U ovom segmentu hodamo škakljivim teritorijem, ali reći ću – na PC-u se ove godine kroz Epic Games Store potpuno besplatno moglo nabaviti pedesetak kvalitetnih igara. Počevši od cijele Batman Arkham trilogije, preko The Witnessa, Rimea i Insidea do Rayman Legendsa, moglo se složiti zavidnu kolekciju.

Čak i da zanemarimo Epic Games Store, na PC-u su se ove godine besplatno mogli nabaviti: Assassin’s Creed Unity, Steep, Wasteland 2, The Sims 4, GTA: San Andreas, DiRT Rally, Grid 2, The Witcher, Age of Wonders III i Deponia trilogiju. Na free-to-play format prešli su Destiny 2, Crusader Kings 2, Life is Feudal i Albion Online, a pojavio se i besplatni DOTA Underlords.

Na PC platformi najčešće su se odvijali i periodi besplatnog igranja. Od novijih igara na više od tjedan dana mogle su se igrati The Division 2 i Anno 1800, a od starijih svako malo su se održavali besplatni vikendi za Rainbow Six Siege, Overwatch, Battlefield 5, Street Fighter 5 i druge. Kupci novih grafičkih kartica također su dobivali 2-3 igre besplatno, uključujući Resident Evil 2, Devil May Cry 5, Anthem, Metro Exodus i Call of Duty: Modern Warfare.

Sve te pretplate…

Većina PC igrača vjerojatno se naježi kad čuje riječ „pretplata“, ali činjenično je da se preko pretplatničkih usluga kao što su Origin Access i Uplay+ u 2019. na PC-u moglo besplatno igrati neke ovogodišnje igre. Primjerice, Electronic Arts je ove jeseni dijelio besplatnih mjesec dana Origin Accessa na kojemu ste mogli odigrati odlični A Plague Tale: Innocence, Tropico 6, Warhammer: Chaosbane i nešto manje dobri Anthem. Na Uplay+ se moglo odigrati praktički sve Ubisoftovo do desetog mjeseca ove godine, uključujući ovogodišnji The Division 2, Anno 1800 te Trials Rising.

Najznačajniji događaj za PC platformu u 2019. bio je dolazak Xbox Game Pass pretplate. Iako kod nas *službeno* nije dostupna, ova se pretplata mogla nabaviti po smiješno niskoj cijeni od jednog dolara (ponuda još uvijek vrijedi do kraja godine). Za taj iznos moglo se igrati više od 200 igara, uključujući: Gears 5, The Outer Worlds, Metro Exodus, Rage 2, Imperator: Rome, Pathologic 2, Astroneer, Blair Witch, Wargroove, My Time at Portia i Slay the Spire. Od starijih hitova bili su dostupni Dishonored 2, Cities: Skylines, Darksiders 3, Middle-earth: Shadow of War, Vampyr, Kingdom Come: Deliverance, The Banner saga (trilogija), itd.

Može li se u 2020. nastaviti istim tempom?

Iduća će godina u svijetu videoigara proći u znaku novih konzola. Očekujem stoga da će PC gaming ponovno prijeći u drugi plan, ali nemojte me krivo shvatiti – to ne znači da će PC platforma postati manje relevantna za gaming. Igre će se nakon 2020. početi prilagođavati novim konzolama, a to su dobre vijesti i za PC publiku jer će se igre prvi put dizajnirati kako bi iskoristile SSD-ove, veće količine radne memorije i više rezolucije od standardnog FHD-a. Bit će to interesantan period prilagodbe za PC platformu, ali ne treba se bojati promjena.

Već je najavljeno da neke igre koje su u razvoju za PlayStation 5 stižu i na PC (vidi Godfall, MLB The Show 2021), a slično vrijedi i za sve igre Xbox Games Studios produkcije (Senua’s Saga: Hellblade II, Halo infinite, Everwild). Dakle, očekujemo da će PC platforma i dalje biti odlično mjesto za igranje uz široku ponudu igara i fleksibilnost njihovog prilagođavanja po volji korisnika.

Označeno sa: ,

Komentari (34)

  • kuky90

    16.12.2019 - 18:11

    Ja još uvijek čekam da se javi @umbasa . Čovjek osvojio računalo, kleo se u vas, tu nam obečavao slike i da će vam poslati stai PC sa HCL logom na njemu, a kad ono šipak. Od onda se nije javio 🙂 Toga me kod giveaways i bilo najviše strah, da dobije padobranac i nikad ga više ne vidimo

    • vragec25cro

      @kuky90, 16.12.2019 - 18:20

      lol

    • siblyx

      @kuky90, 16.12.2019 - 18:51

      I sto cemo sad?

    • kuky90

      @siblyx, 16.12.2019 - 19:15

      a ništa prisjetio sam se kad sam vidio PC, a on ga pokupio iako kaže da igra sve na PS4 jel.

      Mislim meni ne treba pošto imam ono što me došlo 19000kn haha

    • Umbasa

      @kuky90, 16.12.2019 - 20:32

      Svaki dan sam prakticki na portalu ali rijetko kad komentiram, kako i prije giveawaya tako i sad. Slike sam poslao hcl redakciji, cak im ponudio da prvi uzmu komp i naprave unboxing video koji bi svima nama siguran sam bio zanimljiv za pogledat ali su bili pretprani u to vrijeme i odbili ponudu. Snimljen je i video preuzimanja kompa kod mene doma gdje je ekipa iz avenia osobna dosla i snimila preizimanje i prve dojmove ali ni to nije objavljeno i razumijem jer je poduzi video bio i mozda ne toliko zanimljiv. Svejedno, to sto me nema ispod svakog clanka ne znaci da sam padobranac a i da jesam sta te briga. Btw hcl pratim prakticki od osnivanja jos od dial-up veze kad sam kod bratica isao doma jer nisam imao internet. Blago tebi kad te takvi strahovi u zivotu muce. Lijep pozdrav i svako dobro 🙂

    • kuky90

      @Umbasa, 16.12.2019 - 20:46

      a pa tu si kralju, daj stavi slike ovdje da vidimo. Znaš da smo bili veseli za tebe, Funky i ja. Čekali slike a ono ništa

    • Umbasa

      @kuky90, 16.12.2019 - 20:57

      Nemrem jer sam ga prodao. Kupio ps4pro i nadmadrac da mi je udobnije dok igram 🙂

    • kuky90

      @Umbasa, 16.12.2019 - 21:00

      a daj, pa to se treba uramiti, dobiješ od HCL nešto takvo. To se čuva

    • MightyAloy

      @Umbasa, 17.12.2019 - 11:27

      Uljepšalo mi dan. ??

    • Umbasa

      @kuky90, 16.12.2019 - 21:01

      Mogu ti nadmadrac slikat ak te zanima? 🙂

    • kuky90

      @Umbasa, 16.12.2019 - 21:04

      ma jok kolega, custom dizajnirano kučište je bilo haha, pa daj me nemoj prčit a si to išao prodavati

    • Umbasa

      @kuky90, 16.12.2019 - 21:10

      Dobar san zlata vrijedi

    • kuky90

      @Umbasa, 16.12.2019 - 21:19

      ja te ne kužim ni 5 posto, al eto

    • Umbasa

      @kuky90, 16.12.2019 - 21:42

      ne kuzim ni ja zasto neko ima potrebu prozivat nekoga za nesto s cim nema nikakve veze, al eto

    • kuky90

      @Umbasa, 16.12.2019 - 21:48

      ma buraz, iz šale napisao jer sam se sjetio razgovora, slična slika je bila u ono vrijeme. Pa sam se sjetio kako si dobio PC, i kako smo bili sretni radi tebe. Funky i ti i ja razglabali i tako. Pa pitao gdje si, mislio sam da si ili pobjegao ili prodao sve. Pa te ne zanima više. Eto drago mi je da si tu još.

    • Umbasa

      @kuky90, 16.12.2019 - 22:00

      ma sve pet, mogao si poslat privatnu poruku i s gustom bi ti poslao slike i dozivljaj svega toga, a ovako ispada da si dosao samo bezveze provocirat

    • kuky90

      @Umbasa, 16.12.2019 - 22:03

      Šta ja znam dal si tu ili nisi., a možda te netko pozna

    • kuky90

      @Umbasa, 17.12.2019 - 12:30

      buraz oprosti ako sam te uvrijedio ovim postom, nisam jednostavno znao dal si tu ili nisi, a nigdje te više nisam vidio pa sam pitao onako iz zajebancije. A na kraju sve krivo ispalo.

      Uživaj mi i znaš da sam tada, kao i sad sretan zbog tebe. A uz to slika je bila baš dobra i već tada ti napisao da je zasluženo.

      Sretani ti praznici, i uživaj u svom PS4pro. Nadam se da si se počastio dobrim igrama 😉

    • Umbasa

      @kuky90, 17.12.2019 - 13:07

      Ma sve pet. Nije komp prodan, pa takvo nesto nema cijenu. Mozes na mom profilu vidjeti da je pao i upgrade 🙂 Oprosti ti meni jer sam malo pretjerao sa sarkazmom al digo si mi zivac. Ipak smo svi ovdje da uzivamo u igrama a ne radi ovakvih stvari. Sretni i tebi blagdani 🙂

    • kuky90

      @Umbasa, 17.12.2019 - 15:08

      uh fini upgrade je pao, baš poštenski haha. Držat će te ovo još par godina.

    • nemessis

      @kuky90, 16.12.2019 - 22:05

      .

  • vragec25cro

    16.12.2019 - 18:20

    Ne kažu đabe za pc “master race”,em dobili od PS4 2(od 4 naslova zbog kojih se kupovala konzola fali samo spajdi i horizon koji “navodno u planu”),em dobili xbox game pass s day one igrama,em dobili 5 od 8(bitnih) kako ste spomenuli u članku.Ja mislim da čee se za 2-3 godine stanje još popraviti na bolje(zahvaljujuči microsoftu,a i svi žele svoj dio kolača),jer ako playstation pustio Gow 4 (relativno nov) pustit če i ostale s vremenom(sve zbog love).Mislim to zbog toga jer su najavili na ps5 da če biti backward compatibility,a to več lagano vuče na microsoftovu školu 🙂

  • Black op

    16.12.2019 - 19:11

    Zaboravili ste najvažnije, Evil genius 2.Tek sad sam saznao da su ga najavili.

  • darkness666

    16.12.2019 - 21:54

    Mislim da nisi u pravu.. Tek2020 ce biti pc godina.. Konzole ce se rjedje prodavati a i igrice za postojece konzole lagano ce biti u stagnaxiji icekanju novih konzola..

  • ihneacho

    17.12.2019 - 08:29

    Jest sve je to odlično za pc ali naslovi koji bi trebali biti goty su malo slabašniji. Jedne 2001 izašli ff10, dmc, baldur gate, ico, halo, gta 3, silent hill 2, onimusha walrords, jak and dexter, max payne, shenmue 2, twisted metal black, burnout, ssx tricky i alines versus predators 2 ima tu još naslova koje nisam naveo bilo je nekoliko mario igara no dobro. Pa svaki naslov je goty kandidat, a statistikom ko voli tako gledati skoro svaki šiša 85 na metacriticu. Danas je to drugačije, gledamo da skupimo 3 goty kandidata a ravno jedan ili 2 su vrhunske igre

  • Wolfman

    17.12.2019 - 09:49

    Total War: Three Houses? Onda je Fire Emblem: Three Kingdoms 😀

    • Zoran Žalac

      @Wolfman, 17.12.2019 - 10:42

      Bio bi to crossover godine!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?