HCL.HR

2019. bi mogla biti najdosadnija godina u povijesti nogometnih videoigara

Zoran Žalac 07.05.2019.   •   26 komentara


Situacija s nogometnim videoigrama trenutno je vrlo dosadna i na vidiku nema noviteta koji bi to promijenili.

U dvadeset i komad godina otkako igram videoigre uvijek sam s posebnim interesom pratio žanr nogometnih simulacija. Bilo je veselo pratiti evoluciju nogometnih videoigara iz 2D prikaza u 3D okruženje, iz fokusa lokalnog multiplayera na onaj mrežni… Svih tih godina nogometne su igre napredovale, sa svakim novim izdanjem postajale su sve bolje i bolje. Na tržištu je bilo mnoštvo prosječnih pa i loših nogometnih simulacija, ali svaka se trudila donijeti nešto specifično. This is Football imao je školsku ligu, u ISS-u su se gradili stadioni, a David Beckham Soccer imao je trening s naracijom zlatnog dečka Manchester Uniteda i Real Madrida.

Naposljetku su prirodnom selekcijom opstala samo dva serijala – FIFA i PES. Početkom desetljeća i ti su serijali donosili zanimljive nove stvari poput Ultimate Teama ili Story moda, a prelaskom na aktualnu generaciju konzola promijenili su dugogodišnje temelje – PES je prešao na FOX Engine, a FIFA na Frostbite. Bile su to interesantne tranzicije, ali s time je sada gotovo. Virtualni je nogomet upotpunjen do te mjere da mu vizualno skoro ništa ne fali, a funkcionalno ima i previše mehanika. U 2019. godini nogometne igre stoga imaju vrlo uzak prostor za napredovanje i samim time postale su mi pomalo dosadne.

Glupo je to reći u trenutku dok FIFA 20 i PES 20 nisu još ni najavljeni, ali sam svejedno skeptičan oko onoga što nas čeka ove godine. Hardverski gledano, nalazimo se na zalasku aktualne generacije konzola pa ne treba očekivati velika iznenađenja ni velike pomake od sljedećeg izdanja nogometnih videoigara. Osim toga, situacija je takva da postojećim serijalima trenutno stanje odgovara jer se nogometne igre prodaju kako god okrenete.

FIFA i PES više si nisu konkurencija

Evo, reći ću: FIFA i PES si već neko vrijeme više nisu konkurencija. Nemojte me krivo shvatiti, ne govorim uopće o kvaliteti tih igara. Razlika u broju igrača između dva serijala je ogromna (FIFA ima oko 30 puta više igrača), ali koliko god FIFA i PES bili loše ili dobre igre, ne oviseći jedna o drugoj, obje su – uspješne. Drugim riječima, može PES biti sto puta bolja igra od Fife i Fifa će se svejedno prodavati. Isto tako, može FIFA biti sto puta bolja igra od PES-a i PES će se svejedno prodavati. Kvaliteta više nema veze s time.

Usporedimo li prodaju dvaju serijala, jasno je kao dan da PES zarađuje manje od Fife. Međutim, gledajte to ovako: koliko god se PES prodavao slabije od Fife, to je za tvrtku Konami i dalje najisplativiji serijal s obzirom da su uništili sve drugo što su imali. Isplativ je čak i kao besplatna igra s mikrotransakcijama. U tom kontekstu, gdje zaradu donose oba serijala, jasno je da na tržištu ima dovoljno mjesta i za Fifu i za PES bez da jedno mora strahovati od drugoga. A samim time smanjuje se i potreba za uvođenjem inovacija kako bi se držalo korak. EA Sports i Konami imaju potrebu samo za jednim – održavati status quo.

Neki će reći da je već godinama tako i da smo s ovime otkrili toplu vodu. Možda, ali do izražaja dolazi upravo u 2019. godini.

Offline sadržaji su stvar prošlosti

Pojavom Ultimate Team moda predstavljen je nacrt za dodatnu zaradu – nešto zbog čega nijedan single player mod ili offline sadržaj više neće dobiti isti tretman kao prije desetak godina. Vidjelo se to još prošle godine na Fifi 19. Dok fanovi već godinama traže konkretne inovacije u Career modu, EA je ljubiteljima offline igre pripremio nešto sasvim treće – varijacije kick-off moda gdje gol iz voleja vrijedi dva pogotka. Ok, neka ga – ali je li to stvarno zaslužilo dobiti prioritet naspram stvari koje fanovi traže? Naravno da jest, jer je lakše dodati varijaciju u Kick-off nego temeljito proširivati Career mod. Isplativije je za EA Sports i vremenski i financijski.

Story mod je možda zadnja „inovacija“ za offline mod i ona ima još dosta mjesta za napredovanje. U prijašnja dva dijela Journey moda u Fifi mogli smo igrati nogomet na betonu i nogomet iz šezdesetih. Ima tu potencijala za zanimljive stvari, ali pitanje je uklapa li se priča u budućnost Fife. Kad-tad će FIFA iz igre prerasti u uslugu s mjesečnom pretplatom i vjerojatno joj neće trebati sadržaji poput Journey moda.

Ali nogomet se uvijek mijenja, ima prostora za napredak

Naravno da ima prostora za napredovanje jer su trenutne nogometne igre daleko od savršenih. Stvar je samo u tome da će napredak, kao i obično, ići dosta sporo, a neka će izdanja biti manje uzbudljiva nego druga. U trenutku kad imamo sve više usluga koje nam pretplatom donose nove igre (Origin Access Premier, Xbox Game Pass) postaje suludo plaćati 60 eura svake godine za igru s minimalnim pomacima i promjenama. Čak su i u Activisionu shvatili da Call of Duty više nije privlačan igračima na PC-u pa njegove dijelove prodaju i zasebno (vidi Call of Duty: Black Ops 4 Battle Edition).

EA Sports i Konami ni u ludilu ne bi došli na ideju da preskoče 2019. godinu i jednostavno si uzmu vremena da nam 2020., s dolaskom novih konzola, dostave nešto što je značajno naprednije i bolje od ovoga što već imamo. A upravo bi to možda bila najveća usluga virtualnom nogometu u ovom trenutku.

Svjestan sam da se FIFA 20 i PES 20 mogu komotno zaobići i – problem riješen. Ali, ako obožavate nogomet i niste u toku s novim izdanjima nogometnih igara – svejedno će vam biti dosadno bez njih. Stvarno nam treba poštena prerada Nintendo World Cupa.

Označeno sa: ,

Komentari (26)

  • marjanovicut

    07.05.2019 - 18:05

    Ako FIFA 20 ne bude revolucinarna kao tada FIFA 10 u odnosu na 9 prestajem igrati fudbalske igre dok to ne izda neko drugi, vise ni 2K nije dobra kompanija, postali su gori od EA i ne znam ko bi mogao napraviti konacno novu dobru igru. Fifa 19 bila je bolja od 18,17,16 ali to nije dovoljno, UT je isti i DOSADIO je vise, kao nekom ko je ranije samo FIFU i PES igrao gade mi se te 2 igre. Je l igra neko Pes 2019? AJME NAJGORA IGRA IKAD, sta se desava sa gameplay-om? Verovatno najgora kontrola lopte, najgori sutevi i najgora pozicioniranja igraca, jedino preostalo u pesu je grafika a i ona je sranje. Fifa grafike ni nema, ono su kockice za danasnji standard, sramota je da u 2019 bar 1050ti ne bude granica za igranje igre, a pozeljno 1060 3 gb, i to su slabe grafe za danas ali fifu i dalje mozes gurati na nekoj gtx760. Nikada nisam igrao LOL i takve igre, sem Paladinsa bio sam pro igrac u njemu, i od toliko dosadnih igra koje mi ne lezu poceo sam da igram lol od sezone 8. Razocaran sam fudbalskim igrama, sledeca je poslednja, ako nista ne promene sportske igre su mrtve. Nba 2k19 takodje je TESKO SMECE i to je tek sramota, 2K se je obrukao isuvise u poslednjih par godina. Vise uzivam u nekom 2D platformeru nego u 90% novih igara. Doduse Sekiro mi je vratio nadu da igre ne budu rezervisane za decurliju gde se sve servira na tacni, da je tako bolje cu citati knjigu nego da gledam slikovnicu na PC-u.

    • movie

      @marjanovicut, 07.05.2019 - 18:38

      Fifa nema grafike, kažeš? Na čemu ti igraš igru? Na digitronu? Igra izgleda lijepo na PS4. Grafički najljepša fifa do sada. Na PC u full detaljima pri 1080p igra izgleda još ljepše. Stoga ne kužim ovaj tvoj komentar. Sama igra je uvreda za mozak što se gameplaya tiče, no grafički nemam zamjerki igri.

    • marjanovicut

      @movie, 08.05.2019 - 19:56

      Hahhahahahahah jesi ti igrao ista osim fife covece ili si slep? STA JE TEBI LEPO? IGRAM NA 2K podsavanjima BEZ BEDA, koja bre grafika koju mozes high da stavis sa grafickom iz 2013 godine, ne budi tako ogranicen i glup ako je TEBI dovoljno lepo ne znaci DA JE SVIMA. FIfa NEMA grafiku I NEMA poboljsanje po tom pitanjuod 2015 godine. Jesi odigrao ijednu igru koja nije izasla 2010 godine da bi tvrdio da fifa ima lepu grafiku? Smeh hahahhaha, i dalje 3 genericna navijaca, 5 godina cekam da mi optereti startu konfiguraciju o novoj i da ne pricam, hoces skrinsote konfe?

    • movie

      @marjanovicut, 10.05.2019 - 21:34

      Pričaš gluposti ali to je tvoje pravo. Kao prvo ovo je druga igra na frostbite engineu i nikako ne može biti grafički ista kao fifa 15 koja je bila na ignate engineu. Fifu ne uspoređujem s recimo novim tomb raiderom ili nekom drugom grafički dotjeranom igrom već s nogometnim igrama na tržištu i to je jedino ispravno. Možeš ju usporediti s pesom ili prošlogodišnjom fifom. Svatko tko nema problema s vidom ili nema krivu dioptriju vidjet će razlike. Pričaš o nekim pikselima a godinama je gledalište u 3D, dakle ja tu ne vidim piksele. Nije to najmoćnija grafika na tržištu ali u skladu s nogometnim igrama ovo je grafički najljepša fifa do sada. Ako se raspravljamo ne moramo se vrijeđati. Zar ti je jedini argument vrijeđanje ili ti je to samo dio kulture?

    • marjanovicut

      @movie, 08.05.2019 - 20:00

      + Pored standardnih podesavanja ukljucim SVE iz nvidia control panela kako bi igra bila koliko toliko bar malo lepsa.

  • Tommygun

    07.05.2019 - 18:10

    Jako dobar clanak,i u globalu se slazem sa svime,posto sam vise fan career moda..a tu stvarno treba velikih promjena…

  • vragec25cro

    07.05.2019 - 18:23

    Igram Fifu 19 ,probao pes 19niti jedna nije nešto posebno.(fifa mi nekako draža,inace bio dan pesa).Fifa 19 mi razočaranje samo zbog toga što je kao neki mako veči dlc za fifu 18

  • robertino1985

    07.05.2019 - 18:32

    Ne bi bila dosada da stave par stvari
    1. više ligi i država, ne samo ove iz bogatih zemalja
    2. da ubace npr. pravi karijera mod od npr. treće lige do vrha
    3. da ubace ženske klubove
    4. stvaranje vlastitog turnira nešto kao što je pes imao

    • Darcoolio

      @robertino1985, 07.05.2019 - 21:55

      Nema šta, ženski klubovi pod obavezno, taman jednom da uđem, odigram utakmicu i nikad više ne pokrenem.

    • robertino1985

      @Darcoolio, 07.05.2019 - 23:00

      Zašto me??? Šta je toliko loše s tim da žene budu u igrama ne samo u nogometu nego i i drugim igrama ?? Mislim da bi admini trebali napraviti special o ženama u igrama, zbog jako puno predrasuda

    • Darcoolio

      @robertino1985, 07.05.2019 - 23:54

      Ko je rekao da je loše da žene budu u igrama?
      Šta te puca po glavi pa zaključuješ takve gluposti?
      Pogledaš malo koliko ljudi generalno prati ženski fudbal pa će ti biti jasno.
      Pa ni na SP nisu pune tribine, to su baš retki primeri.

    • robertino1985

      @Darcoolio, 09.05.2019 - 15:03

      ko da igra dinamo ili hajduk 😀

    • Expert

      @robertino1985, 08.05.2019 - 13:53

      To za ženske klubove je dobra ideja, ali da igraju gole.

  • movie

    07.05.2019 - 18:33

    Po prelasku na sadašnju generaciju konzola fifa je najprije prešla na ignite engine pa tek onda na frostbite engine. Dakle, promijenili su dva enginea ali svi problemi u samoj igri su i dalje prisutni. Moj jedini zaključak iz svega viđenog je da je ova igra uvreda za zdrav razum

    • Darcoolio

      @movie, 07.05.2019 - 21:21

      Pa i Konami i EA, promene engine, problemi ostanu.
      Ovi prvi ne mogu godinama da reše promenu igrača.
      Ili konačno srede sve kako treba, izađe novi update i sve razjebu.
      Pa majku vam nesposobnu.

    • marjanovicut

      @Darcoolio, 08.05.2019 - 19:57

      Cekaj ajde PES je dobio grafiku bolju novim engine-om sta je FIFA dobila? Igra izgleda isto ako ne i gore od fife 15, pes ako nema gameplaya bar ima grafiku a fifa ni jedno ni drugo.

    • movie

      @marjanovicut, 10.05.2019 - 21:24

      Ja i dalje ne kužim kako vidiš da je grafika u fifi za karu? Igra izgleda lijepo. Samo to i ništa više. Sve ostalo je minus. Nemam zamjerki na grafiku niti na PC niti na PS4. Stvarno ne znam koju ti to igru igraš? Smiješno je ovu fifu uspoređivati s fifom 15 jer obje imam na PS4 i razlika je i više nego očita u korist fife 19.

  • Hadvar

    07.05.2019 - 18:39

    ono što bi trebali napraviti jest da ne rade “nove” igre svake godine, vec da naprave jednu igru (FIFA Online ili PES Online) koju ce patchati svake godine ili svaki prijelazni rok. Ono sto sada rade je doslovno prodavanje tople vode ovcama. Placas istu igru svake godine 60 eura. Jedino sto je novo su samo update-ani roosteri, facelifting igraca i novi dresovi (tu i tamo poboljsaju AI i dodaju koji novi mod). Znači, sve što se može baciti u jedan-dva patcha. To što EA i Konami rade je doslovno prodavanje tople vode.

    • movie

      @Hadvar, 10.05.2019 - 21:27

      Ne, to se zove stvaranje profita. Zbog toga i jesu u poslu. Svake godine iznova prodaju dvadesetak milijuna komada igre i ti očekuješ da igru izbacuju na tržište svake 4 godine? Uključi zdrav razum i reci što bi ti napravio na njihovom mjestu? Znaš koje bi si gubitke stvorili tvojim načinom razmišljanja? Ne odobravam ih samo pokušavam razumjeti da se vode logičnom i dobrom poslovnom politikom koja ih je pretvorila u najmočnijeg igrača na tištu.

  • (CRO)-Sir

    07.05.2019 - 19:47

    Imam sve fife na pc od 2014 original i najbolja mi je 2017 sta se tice single playera.2016 mi je posebna zbog mogucnosti dodavanja svog lica kad kreiras igraca.2019 mi je cisto sranje i bacanje novca pogotovo zbog prebrzog gamplaya u single playeru potpuno nerealno.Sve fife imaju lose napravljenu jacinu.Na profesional utrpas realu sa portsmutom 6 komada dok na world class pobjedujem na silu zbog prebrze igre,bilo da igram sa realom protiv nekog slabog ili obrnuto.Na profesional Cpu stvara sanse al da zabiju gol moram ne reagirat tj maknut ruke sa tipkovnice.Pes igram samo sa frendovima na Ps4.

  • Filter

    07.05.2019 - 20:01

    Da sam ja neki faktor u KONAMI-u i da se ja pitam nešto, a vjerovatno srećom i ne pitam se ništa, uradio bih neki kao remaster PES-a 2006 i vratio “u život” sve fudbalske legende iz tog vremena poput Adriana, Ševčenka, Ronalda, Kake, Bekama, Zidana, Del Piera, . . . imena koja i dan danas znače nešto. Mislim da je to pravi fudbal koji većina nas pamti. Nekako mi je dosta, pa i previše Lingarda, Sterlinga i njihovih liftinga i stajlinga, pa onda Sanea, Manea, Minjolea itd. PES 2006 je najbolja fudbalska igra ikad. Da se taj PES uredi sa grafikom i mehanikama iz 2019/20 godine po meni bi bio pun pogodak.

    • Darcoolio

      @Filter, 07.05.2019 - 21:11

      Tebi dakle treba peč sa klasicima 🙂

  • departed1983

    07.05.2019 - 22:33

    Dok god svake godine izlazi nova igra nikad ni jedna sportska simulacija nece biti dobra. Jer ako naprave savrsenu igru, zbog cega bi neko kupio igru sl godine. Jednostavno, svi problemi i sve nelogicnosti u igri su tu da bi se mogla prodati igra ponovo iduce godine u nadi da ce nova igra biti bolja. Nemoguce je da na jednoj igri recimo 2015 cenarsuti butu totalno van balansa, da na 2016 to poprave, pa da nam isto sranej iz 2015. vrate u 2017. Bar sam ja tog misljenja. Jedino kako bi ih mogli natjerati da igra bude kvalitetna je da igra predje totalno u model usluge i ako hoces igrati FIFU, placas mjesecno 10 eura i to je to. Uglavnom prestao igrati prije 3 godine sve sportske igre, i mogu vam reci da mi se mentalno zdravlje znacajno popravilo :D.

  • SemirTheChosen

    07.05.2019 - 22:34

    fifa 17 je po meni najbolja fifa

  • Tony Ghost 1811

    07.05.2019 - 23:34

    Toliko me trenutno zanima pokusaj nogometa i prodavanje magle da sam potpuno zaboravio da uopce izlaze ove godine.

  • Adam Jensen

    08.05.2019 - 22:04

    I ja sam poprilično izgubio interesovanje, evo PES npr. već zadnja nastavka su faktički ista igra samo drugi dresovi, mogli su ga prodavati kao DLC. A Fifa me ionako odavno ne zanima tako da je situacija, kako i naslov sugeriše, dosadna u ovom žanru.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?