HCL.HR

Bilo je i dobrih vijesti iz svijeta gaminga u 2020.; ozbiljno – bilo ih je

Zoran Žalac 23.12.2020.   •   23 komentara


Napaćenu 2020. godinu želimo završiti s rezimeom pozitivnih stvari u industriji videoigara. Možda se ne čini da ih je bilo, ali zapravo jest.

Ne moram vam reći da je situacija loša. Svi znaju da je situacija loša. Depresija je. Dvije najiščekivanije igre 2020. na Metacriticu zajedno jedva imaju korisničku ocjenu 9.0! Ubacuju nam reklame u igre nakon što izađu. Nema dovoljno zaliha konzola za sve zainteresirane kupce. Varalice uništavaju Warzone i nitko ne zna kako to popraviti. Znamo mi da su nam igre zatrovane mikrotransakcijama i da je online komunikacija toksična kao nikada do sad. Znamo da je situacija loša. Gora od loše. Luda je.

Međutim, u ovoj ludoj godini bilo je i stvari na kojima možemo biti zahvalni. Ne moramo zbog njih organizirati slavlja koja riskiraju kaznu zbog okupljanja, ali mislim da je važno prisjetiti se pozitivnih pojava i stanja u svijetu videoigara tijekom 2020. godine. Naravno da sve te stvari neće biti jednako važne svim igračima, ali mi ih ističemo kao zdrave stavke za industriju igara u cjelini. Evo što je to bilo pozitivno.

Lak(š)a tranzicija na nove konzole

Prije godinu dana nismo znali hoće li nove Xbox i PlayStation konzole podržavati stare igre s XBO i PS4 konzola. Iako neki igrači nisu vezani uz igre i ne grade nikakvu kolekciju, većina ih ipak voli kad se na novoj konzoli ne kreće „od nule“. Neki će reći da ovo ne bi trebala biti pozitivna nego sasvim normalna stvar, ali činjenica je da je prošlo već čitavo desetljeće otkako smo imali konzole koje su povratno kompatibilne sa starijim igrama, ako izuzmemo Wii-Wii U i naknadnu podršku za Xbox One.

Od lake tranzicije na sljedeću generaciju hardvera imali su koristi čak i igrači na PC-u. Neke su igre tako dobile svoje „next-gen“ nadogradnje čiji je razvoj potaknut upravo pojavom novih konzola. Primjerice, No Man’s Sky se proljepšao na PC-u upravo za dolazak novih konzola, a tim povodom je najavljeno kako će i stari hit The Witcher 3 dobiti grafički poboljšanu verziju s podrškom za raytracing. Možda bi se takvo što dogodilo i da tranzicija između konzola nije bila tako bezbolna, ali povratna kompatibilnost s igrama starih konzola otvorila je vrata za nešto nesvakidašnje – nadogradnje koje su besplatne.

Uspješan povratak starih serijala

Neki se serijali u industriji videoigara vuku toliko dugo da su dosadili i bogu i vragu. Međutim, ljudi vole povratak na poznato – onda kad je taj povratak odrađen kvalitetno. A takvih je ove godine, na sreću, bilo dosta. Zanemarimo loš početak s Warcraft 3 remasterom (tko se toga sjeća?), izvrsne prerade imali su kultni hitovi poput Final Fantasyja 7, Mafije i Demon’s Soulsa.

Prerade su tu tek jedan dio priče. Ono što je istinski razveselilo igrače jesu uspješna oživljavanja serijala koji nove igre nisu dobili već godinama. Microsoft Flight Simulatora nije bilo zadnjih 14 godina i vratio se u veličanstvenom izdanju. Half-Life: Alyx je još jednom pomaknuo granice žanra, ovoga puta u virtualnoj stvarnosti, taman kad smo izgubili svaku nadu u Half-Life 3. Crash Bandicoot 4 je dokazao da ekipa zna napraviti i nove avanture za legendarni platformer, a ne samo uljepšanja starih. Crusader Kings 3 je nakon osam godina ponovno obradovao poklonike spletkarenja. I za kraj, da se opet vratim na prerade – Tony Hawk je napokon dobio više nego pristojnu igru – na to se čekalo skoro 15 godina.

Zapaženi rezultati „malih“ igara

Uspjesi indie igara te nižebudžetnih projekata obično dolaze nakon nekog dužeg perioda. Takve igre svoj kultni status stječu malo sporije, ali u 2020. smo vidjeli nekoliko totalno neočekivanih hitova koji su postali popularni gotovo niotkud. To su u prvom redu hit igre Among Us i Fall Guys, obje proslavljene od strane streamera. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je financijski uspjeh tih igara dokaz da se igranje na kartu originalnosti isplati. Neki će reći da to nisu igre sa 100% originalnim idejama, što je istina, ali isto tako nisu ni kopija kopije battle royale naslova ili deseta varijacija herojske team based pucačine. Te igre nisu svoju popularnost stekle oponašajući Minecraft, Fortnite ili nešto drugo.

Da ne bi ispalo kako uspjeh vežem samo uz broj prodanih primjeraka, godina je također bila uspješna za predan rad na igrama kao što su Hades i Grounded. Hades je pokupio brojne nagrade za igru godine, što je rijetkost za jednu igru roguelike podžanra. Grounded je pak eksperimentalni projekt na kojemu je radilo 14 zaposlenika, a već je prvoga dana privukao jednak interes kao i daleko razvikaniji The Outer Worlds iz iste Obsidianove kuhinje.

Mnogi su pronašli spas u gamingu

Ovo će sad već zvučati kao klišej, ali je istina – gaming je mnogima pomogao i još uvijek pomaže u preživljavanju lockdowna i lakšem boravku u kojekakvim izolacijama. Nemogućnost fizičkog druženja mnoge je ljude pogurala prema virtualnim okupljanjima, a tu nisu pozitivan rast ostvarile samo videoigre već i popratne platforme poput Discorda, kojemu je procijenjena vrijednost sada blizu sedam milijardi američkih dolara. Dakle, Blizu onome koliko je Microsoft iskeširao za Elder Scrolls, Doom, Fallout, Dishonored, Wolfenstein, Quake i hrpu drugih serijala u Bethesdinom paketu.

Industrija videoigara jedna je od rijetkih kojoj je usred koronakrize išlo bolje nego ikad prije. Većina firmi zabilježila je rekordno visoku zaradu i premda to ne znači da su svi programeri, animatori i ostala radna snaga koja stvara igre automatski postali bogataši, ne može se reći da je za industriju loša stvar što videoigre generiraju potrošnju u ekonomski nesigurnom vremenu. U idealnom bi scenariju to moglo povećati i ulaganja u nove projekte, razvoj novih tehnologija i sl. Ne mora značiti da će tako na kraju i biti, ali barem postoji podloga za nadanje.

Najavljeno je zaista mnogo novih igara

A kad smo kod nadanja, mislim da je 2020. bila zadnji ili predzadnji „vlak“ za stvaranje uzbuđenja oko „sljedeće generacije“. Pandemija COVID-a 19 usporila je izradu novih igara i držat će ju usporenom još neko vrijeme tako da ne vjerujem da ćemo u naredne dvije godine vidjeti toliko najava novih igara koliko smo ih vidjeli u 2020. S tim na umu, dobro je što smo tijekom 2020. vidjeli koncentraciju igara koje su u razvoju, barem kao potvrdu da postoje. Jer nitko ne želi reprizu onoga kroz što su fanovi Nintendovih igara prolazili ove godine dok ih je Nintendo do zadnjeg trenutka držao u neizvjesnosti i mraku, najavivši nove igre svega mjesec dana prije nego su trebale izaći.

Drago mi je također što je zadržan zdrav omjer između poznatih serijala i novih imena na sceni. Lijepo je čuti da se vraća Resident Evil (8), ali isto tako treba dati priliku svježim idejama poput Returnala. Dobro je što Microsoft napokon vraća Fable, ali je još bolje što uz njega pripremaju novu igru zvanu Awoved. Neke su nas igre ove godine podsjetile kako očekivanja uvijek treba držati pod kontrolom, no to ne znači da uz oprez kod nadolazećih igara nema mjesta za optimizam. Jednako kao što godinu iza sebe trebamo promotriti u pozitivnom pogledu – koliko god teško bilo pronaći dobru stvar u moru loših, tako treba zadržati i pozitivno očekivanje za ono što tek dolazi.

Komentari (23)

  • Aaaagamerbbb

    23.12.2020 - 18:27

    Ma to je taj stav koji nam svima treba.Nekad se čini da nema “dobrih igara” samo zato što su neki AAA developeri podbacili, ali ako se samo malo zaviri ispod površine AA i indie igre često budu i bolje od najvećih i najskupljih igara.Čestitike Supergiantu i svim malim developerima koji su unatoč virusu izbacili vrhunske igre.

    • Dajsikeks

      @Aaaagamerbbb, 23.12.2020 - 20:09

      Igra je 2 godine bila u EA

  • razer1234559

    23.12.2020 - 19:54

    The Witcher 3 nije stara igra Zorane.

    • Zoran Žalac

      @razer1234559, 23.12.2020 - 20:09

      Its been 87 years…

    • kuky90

      @Zoran Žalac, 23.12.2020 - 21:07

      zoki što vam je sa stranicom, ovaj članak mi ne otvara na chrome, ali na firefoxu radi. I tako skoro svaki drugi članak danas. Javi mi ovo:
      Error 502 Ray ID: 6064b4d8680d90d3 • 2020-12-23 20:07:01 UTC
      Bad gateway

    • blacklist0907

      @kuky90, 23.12.2020 - 21:23

      Možda je nekaj sa Chromeom?

    • Akull

      @kuky90, 23.12.2020 - 21:24

      Moras izbrisati kolacice (cookies) od Hcl-stranice….

    • kuky90

      @Akull, 24.12.2020 - 00:07

      da brisanje kolacica proradilo, a radnije mi nije ha!

    • razer1234559

      @kuky90, 23.12.2020 - 21:36

      Nekoliko puta mi se znao javiti baš taj Error 502 Ray ID kada sam htio otvoriti članak. Na glup način sam riješavao taj problem a to je da sam obrisao povijest.

    • Lovac

      @kuky90, 23.12.2020 - 23:22

      Ko da je neki Cloudflare problem. Isto mi se nekad dešava, samo na HCL-u o.O

    • VEK1NG

      @kuky90, 24.12.2020 - 01:11

      I meni se ponekad dešava taj problem kad hoću da otvorim neki članak na HCL-u.

    • Zoran Žalac

      @VEK1NG, 24.12.2020 - 08:57

      Problem koji tech ekipa nikako da riješi. Ne pojavljuje se svima. Ugl. očistit cookije/history i to trenutno riješi problem s korisnikove strane.

    • PppPP

      @Zoran Žalac, 24.12.2020 - 21:32

      tech ekipa vam je wack 🤣🤣 šalim se, ali brte već godinu dana mi je tako lol

  • Dajsikeks

    23.12.2020 - 20:10

    Tako čudno izgleda ovaj smiješak na licu od V

    • Rick Sanchez

      @Dajsikeks, 24.12.2020 - 10:55

      Znao je za bugove, a šutio je…

  • Saren

    24.12.2020 - 01:45

    Eh kako sam rekao ovo je trebala biti gamerska godina iz snova, za sve. Neovisno o plattformi. Nazalost pandemija ovog smeca je promijenila hrpu planova, tako da gotovo sve sto je trebalo biti ove godine, otislo na sljedecu i manji broj onih koje necemo vidjeti do 2022-e. Nazalost. Nadam se da ce nam nova 2021-a biti bolja po pitanju nadolazecih naslova. Ove godine na najavama sam vidio masu toga sto me interesira – Gotham Knights, Suicide Squad, gore spomenuti Avowed i masu drugih. Pa ajd da se nadamo da ce bit bolja od ove i ne ponovila se vise.

    • Lazy

      @Saren, 24.12.2020 - 07:04

      I hvala na savjetu za history delete, nema vise errora!Cheers mate!

    • Saren

      @Lazy, 24.12.2020 - 13:13

      Nema frke, drago mi je da pomaze 🙂

  • Lazy

    24.12.2020 - 07:03

    Yep mene je bogme gaming vise puta ove godine izvukao, a bilo je kriticno par puta kad nismo mogli skoro nigdje, nisam navikao toliko bit doma pa mi je izgledalo ko 7dmi krug pakla,a vjerujem i mnogima od vas, i onda gaming, drugi svjetovi, druge price, spaaas…i kako kolega Saren gore kaze, ne ponovilo se!

  • Smike

    24.12.2020 - 10:13

    Čitam vjesti cyber ovo,cyber ono,pa mi naumpade jedan fenomen koji se neće ponoviti ja mislim uskoro. Kad je izašao gta3 to je bio takav fenomen u svijetu koji čak ne pripada gamingu. Sjećam se razgovora dvije starije gospođe koje razgovaraju na autobuskoj stanici kako im unuci igraju neku igricu gdje možeš ukrasti svako auto i istuci svaku osobu na ulici. Jedna od gospođa govori kako je unuk prebio babu da uzme pare. Tih dana jednostavno su svi znali za gta. Djevojke iz mog razreda su po prvi put razgovarale na temu vezanu uz igrice,naravno gta3. Jedino takvo interesovanje za gaming je još bio za vrijeme konzola sa pijace ko ae sjeća terminator konzola i famozni super mario i duck hunt. Zanima me iskustvo forumasa HCL, koja je igra na njih ostavila takav dojam da su imali osjećaj da je cijeli svijet oko vas u tom fazonu..

    • Zoran Žalac

      @Smike, 24.12.2020 - 22:00

      Pokemon go

    • Smike

      @Zoran Žalac, 25.12.2020 - 20:16

      Pokemon go je isto bio fenomen to sam zaboravio Zoki, ali kod nas u Bosni iskreno i nije jer malo ljudi je tad imalo mobilni internet a i nikoga nisam vidio da ganja pokemone go. Jesam ja malo probao, jedan dan i zaštekala mi igrica i nisam više. Ali onaj period sivih igrica je bio fenomen i naravno gta3 još i veći..

    • Vjetrenjaca123

      @Smike, 29.12.2020 - 01:17

      Fortnite

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?