HCL.HR

E3 je mrtav, red je da se prisjetimo najboljih trenutaka tog sajma

Zoran Žalac 31.03.2023.   •   11 komentara


Najstariji i najvažniji sajam videoigara vrlo vjerojatno je stvar prošlosti nakon što je otkazan drugu godinu za redom. Tim povodom prisjećamo se najboljih trenutaka u 25-godišnjoj povijesti E3 sajma.

Navršit će se uskoro četiri godine kako se E3 sajam više ne održava u obliku kakvoga nekoć pamtimo. Planovi za E3 2023 jesu postojali, ali nakon što je sajam otkazan već drugu godinu za redom, postalo je jasno da je pred nama kraj jedne ere. Nije baš izgledno da će se E3 vratiti, barem ne u obliku u kakvom je do sada postojao. Stoga je prigodno vrijeme da se prisjetimo nekih istaknutih trenutaka u 25-godišnjoj povijesti sajma.

Kad pričamo o istaknutim trenucima E3 sajmova, većina ljudi se sjeti negativnih stvari – propusta, čudnih ponašanja na pozornici, lošeg humora, itd. Spomenut ćemo i takve stvari, ali u ovom članku ipak ćemo se fokusirati na pozitivu – trenutke koji su nas iznenadili i momente koji su ostavili trag u industriji videoigara.

Pa krenimo kronološki:

E3 1995 – najkraća prezentacija ikad

E3 sajam se 1995. prvi put održavao zasebno od CES sajma. Tada su izlaganja bila suhoparne prezentacije za novinare, no definitivno nije falilo žestine. SEGA je te godine kao veliko iznenađenje pripremila lansiranje svoje nove konzole izravno s E3 sajma, uz objavu da je Saturn krenuo u prodaju istog dana po cijeni od 399 američkih dolara. Lansiranje konzole bilo je neočekivano i među publikom se širilo uzbuđenje. Međutim, veselje za Segu nije dugo trajalo.

Sony svoju konzolu nije lansirao sljedećeg dana, ali je Segu ubio s tri riječi: dvjesto devedeset devet. Toliko je u dolarima iznosila cijena prvog PlayStationa na američkom tržištu, a cijela prezentacija PlayStationa svela se samo otkrivanje cijene. Publika je odreagirala ovacijama i više ništa nije bilo potrebno dodati.

E3 2004 – ime mu je Reggie

Nintendo je krajem 90-ih imao uštogljeni japanski imidž. No, to se počelo mijenjati jačanjem njihovog američkog ogranka, a glavninu zasluga za to imao je čovjek zvan Reggie Fils-Aime. Reggieja su Nintendovi fanovi prvi put upoznali na E3 sajmu 2004. godine, gdje se svijetu predstavio na pamtljiv način.

Opako predstavljanje tipa koji mlati dupesa i uzima imena rezultiralo je nadimkom Reggienator, koji se zadržao dugo nakon E3 sajma. Sam je Fils-Aime kasnije postao jedno od najprepoznatljivijih lica Nintenda te se svojom karizmom isticao u industriji videoigara. Igrači su ga upamtili i po raznim provalama (najpoznatija je „My body is ready”, također s E3 sajma 2007. godine), ali najbolja star kod Reggienatora bila je ta što je bio spreman na šalu i razna ismijavanja nije uzeo za zlo.

E3 2010 – ukazao se Lord Gaben

U novije vrijeme sve bi važnije informacije s E3 sajma znale procuriti prije samih konferencija i službenih najava. Međutim, u ranije doba na E3 sajmovima bilo je stvarnih iznenađenja, a jedno od najvećih bilo je kad se na Sonyjevu pozornicu došetao osnivač Valvea, Gabe Newell.

U to vrijeme Steam je bio u naletu, a Newell je prethodno na sva zvona grdio tadašnje konzole, a pogotovo PlayStation 3. Stoga je bilo totalno neočekivano da će se gazda Steama pojaviti na pozornici, najaviti Portal 2, a potom i dolazak Steama na PlayStation 3. Taj kranje simpatični trenutak ujedno je bio i jedan od najranijih primjera cross-playa koji je zaživio tek čitavo desetljeće kasnije.

E3 2014 – bitka je dobivena i prije nego je krenula

Glavna bitka osme generacije konzola bila je odlučena i prije nego su PlayStation 4 i Xbox One krenuli u prodaju. Sony je upravo na E3 sajmu još jednom kupio širu igraću zajednicu poentirajući na Microsoftov osuđivani plan da blokira tržište rabljenih igara. Također su istaknuli kako njihova konzola ne treba biti spojena na internet da bi radila, na što su također dobili bodove kod publike.

Posljedice ovog poentiranja brzo su se osjetile jer je Microsoft bio primoran napraviti nagli zaokret u svojim planovima za Xbox One. No, Sony je upravo na ovom E3 sajmu bacio bombu, još jednom otkrivši stotinu dolara nižu cijenu svoje konzole naspram konkurencije. Bio je to trenutak koji je snažno odredio tijek osme generacije konzola, ali i zadnji put da su se Sony i Microsoft nadmetali na javnoj pozornici E3 sajma.

E3 2019 – Keanu Reeves ostavio ljude bez daha

Na zadnjem E3 sajmu održanom u fizičkom obliku sudionici Xboxove konferencije uspjeli su vidjeti jednu od najvećih hollywoodskih zvijezda. Cyberpunk 2077 tada je bio jedna od najiščekivanijih igara, a razina očekivanja dodatno se podigla nakon što je otkriveno da će ulogu u igri imati voljeni glumac Keanu Reeves.

Ne samo da je Keanu najavljen u videu za igru, nego se nakon toga pojavio na pozornici i promrmljao nekoliko famoznih obećanja o Cyberpunku 2077. Izjavio je Keanu da će Night City igračima oduzeti dah, a u trenutku za pamćenje netko mu je iz publike dobacio da njegova pojava oduzima dah. Keanu je spontano odgovorio, stvar je postala viralna, i bio je to rijedak trenutak kad je E3 sajam djelovao neskriptirano. Nažalost, tu je sve stalo i takvi se trenuci od tada više nisu ponavljali.

Tijekom 25-godišnje povijesti E3 sajma bilo je još nekoliko trenutaka za pamćenje, ali budimo realni – većinu takvih trenutaka pamtimo po neugodnostima i susramlju. Za takve ćemo trenutke ipak rezervirati zaseban članak da ne bacaju sjenu na ove trenutke iznenađenja i hrabrih poentiranja. Koje vi trenutke E3 sajma pamtite po dobrome?

Komentari (11)

  • djosic85

    31.03.2023 - 20:02

    Ona iz 95 je zakon. Two ninty nine, dalje 😁

  • VitMeR

    31.03.2023 - 21:35

    Nedostajat će mi

  • Cone3006

    31.03.2023 - 22:20

    Rip

  • Vujo777

    31.03.2023 - 23:09

    All I have to say…REST IN PEACE
    -bilo je lijepo dok je trajalo ali stvarno zadnjih godina je bilo očajno-

  • PS2MASTE®

    31.03.2023 - 23:33

    Čudno da nije spomenuta najbolja E3 konferencija ikad, ona Konamijeva iz 2010te.

    • Xknight

      @PS2MASTE®, 01.04.2023 - 01:43

      Meni je 2005., kad su najavili Killzone 2 😀 srusen internet xD

  • IgorBiH

    01.04.2023 - 03:18

    Ovo nije tužna vijest jer pokazuje koliko je gejming potao velik da ovakva grupisanja više ne prolaze. Mogu se naći zajedno samo na nagradama kao i Oscari.

    • djosic85

      @IgorBiH, 01.04.2023 - 10:24

      Pregazilo ih vrijeme definitivno

  • DjokaBA

    03.04.2023 - 09:36

    Osim ovih vec pomenutih meni je u secanju ostala najava God of Wara na E3. Orkestar svira, hajpuje do ludila i samo se iz senke pojavljuje Kratos. Koja euforija.

    • Rick Sanchez

      @DjokaBA, 03.04.2023 - 11:54

      AUUUUUUU….to je baš bio goosebumps trenutak

    • DjokaBA

      @Rick Sanchez, 03.04.2023 - 14:33

      Bukvalno to, savrsena najava hita.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?