HCL.HR

Edukacijom kroz igre, glavom kroz zid

Zoran Žalac 02.08.2009.   •   6 komentara


Na pomolu je globalna zavjera koja prijeti diskreditiranjem vrijednosti video-igara. Ne dajte se zavarati – samo zato što je trenutno ne primjećujete, ne znači da ona nije prisutna. Pridružite se pokretu otpora, odgajajte djecu u duhu gaminga!

Na pomolu je globalna zavjera koja prijeti diskreditiranjem vrijednosti video-igara. Ne dajte se zavarati – samo zato što je trenutno ne primjećujete, ne znači da ona nije prisutna. Pridružite se pokretu otpora, odgajajte djecu u duhu gaminga!


Privlačan slogan, zar ne? Samo što vi vjerojatno nemate djecu. Kakogod, nemam ni ja, no nije bit u tome. Smisao teksta zvanog „Edukacijom kroz igre, glavom kroz zid“ ne postoji, a jedino na takav način dokazat ćemo kako su nas igre doista nečemu poučile. Ma što naučile – oblikovale i definirale! Prezentirat ćemo nepobitne dokaze svim znanstvenicima i općim zalagačima za propast gaminga, predstavit ćemo činjenice koje će isključiti svako odvajanje edukacije i gaminga. Ovaj put pozabavit ćemo se osnovnim životnim spektrom gamerskog alfa mužjaka, neophodnim (nus)pojavama koje stoje tik uz 197542367 geek preferencija homo-gamingkusa.

Nogomet, a ne huligansko navijanje. Heroj, a ne zločinac. Prva lekcija koju smo naučili kod nogometnih simulacija i arkada nije nasilna. Jer za razliku od divljanja na utakmicama, tv i radio prijenosima, nogometne video-igre ne toleriraju nasilje. Ozbiljno, najeksplicitniji feature koji smo doživjeli u igrama nogometne tematike bilo je upravljanje egzibicionistom koji bi gol uletio na teren. Dakle, naučili smo da je nogomet prije svega sport. A onda je uslijedio…

Postoji li bolji učitelj nogometnih vrijednosti od jedinog Engleza koji u Americi može pogoditi protivnički gol sa svoje polovine igrališta? Naravno da ne postoji, to je bilo retoričko pitanje. „Akademiju“ najpopularnijeg nogometnog metroseksualca poslije C. Ronalda, imali smo prilike zaigrati na PS, PS2 i Xbox konzolama. David nas je doslovno naučio svakom djeliću nogometne filozofije. Budite uvjereni da su svi nogometni znalci unatoč ograničenom viđenju ovog sporta, svoje znanje i eventualni talent dodatno brusili te usavršavali upravo na ovoj simulaciji. Također, ako se jednog dana nađete oči u oči s gamerom koji gazi konkurenciju u PES-u ili FIFA-i, znajte da dotični učio zanat na Davidu Beckhamu i njegovom virtualnom Socceru. Ipak, koliko god David držao zasluge za dotad neviđen način objašnjavanja što je nogomet i kako se igra, jedan drugi naslov mnogo godina prije Davida (Beckhama, ne onog biblijskog) naučio nas je upravo suprotno – što nije nogomet i kako se on ne igra.

David Beckham Soccer

Nauči nas o moćni Davide!

Između raznoraznih menadžerskih, bagerskih i bauštelskih simulacija, Tecmo Cup za NES konzolu donio je jednu od najgorih ideja ikada. Kako vam zvuči žanr simulacije nogometa kroz Turn-based strateški RPG? Zvuči vam dobro!? Pogledajte video. No unatoč najgoroj ideji ikada, Tecmo Cup naučio nas je svjesno razlikovati kvalitetno od lošega, dobro od zla. A uz komentatora u igri shvatili smo još i da taj posao nije za svakoga.

Možda vam služe samo kao fetiš i objekt za popunjavanje slobodnog vremena, no duboko u sebi znate da sise imaju više moralne vrijednosti. Da ne bi bilo zabune, govorimo o ženskim sisama, a adolescentni i neiskusni kakvi jesmo o njima smo naravno najviše naučili iz igara.

Jebozovna arheologinja Lara Croft alfa je i omega svih sisa igraće industrije. No ne zbog toga što su najveće i najmističnije (plastika ili neobrađena priroda?), već zbog načina na koje ih ova gospođica eksponira. Stil koji svakom scenom uspije u fokus staviti glavne atribute, temelj je svake edukacije o seksipilu u igrama. Lara nas je poučila kako strateško promoviranje oblina u svrhu seksualnosti može biti i umjetnost, što ćete posebno uočiti u primjeru koji nam je pokušao podvaliti suprotno mišljenje. Drugim riječima, gospođica Croft educirala nas je o dostojanstvu. A tko nas je tome mogao bolje poučiti od junakinje koja se u dvanaest godina radnog staža nikada nije skinula za publiku? I pri tome ne računamo one nude patcheve za Anniversary, perverznjaci jedni.

Lara Croft - Tomb Raider

Dostojanstvom preko sisa!

S druge strane, poučeni Tecmo Cupom o razlici dobra i zla, smogli smo snage prepoznati vražje djelo u obliku naslova The Guy Game. O ovom blasfemičnom trash smeću nećemo vas niti informirati kako ne biste došli u napast. Reći ćemo vam samo da smo uz ovaj naslov Larino dostojanstvo naučili cijeniti još više, a utvrdili smo i da seksipil nema nikakve veze s eksploatacijom polu-retardiranih ženki u svrhu pokazivanja ispod-prosječnih sisa.

Najbolji čovjekov prijatelj poslije psa opasan je ukoliko niste upoznati s osnovnim činjenicama vezanim za njega. Srećom, video-igre su tu da nam pokažu sve što nismo znali, a bojali smo se pitati. Glavobolja od vina, a nigdje… voltarena?

Poučak 1: Ne nosite alkohol na radno mjesto – i Geraltu su motoričke sposobnosti bitno smanjene pod utjecajem alkohola. Poučak 2: Ne vozite ukoliko ste pili alkoholno piće – i Geralt ide pješke kad je pijan, sigurno ga niste vidjeli kako jaše konja ili magarca. A Witcher ide i korak dalje, osim poučaka koji vam mogu spasiti život, ovaj PC RPG upoznaje nas s tehnikom pomoću koje možemo doći do prijeko potrebnih informacija čak iako nam osoba koja ih drži nije voljna udijeliti.

Pravi gameri na Geraltovom primjeru uče kako nije bitno koliko alkohola možeš naliti u sebe, već koliko dugo možeš ostati priseban nakon što to učiniš. Pogledate li pomnije sliku koja pokazuje primjer nekontroliranih postupaka uzrokovanih konzumiranjem alkohola, znat ćete da nas Fable može itekako upoznati s posljedicama pretjerivanja. Pridodajmo ovome činjenicu da smo naučili i što dolazi nakon javnog sramoćenja. Ah to povraćanje, ne ponovilo se nikad više.

Fable The Lost Chapters - Drunk Chicken

Alkohola kralj to sam sada ja, prokleta je moja sudbina!

Nogomet je koristan – potiče natjecateljski duh i održava vas zdravima. Ipak, budite dostojanstveni i ne pokazujte sise osobama koje to nisu zaslužili. Ne konzumirajte alkohol jer on narušava prethodna dva zaključka, a kada baš želite lokati, okrenite to u svoju korist i djelujte razumno. Život je lijep. I zapamtite – igre su edukacijski softver općeg karaktera! Odgajajte djecu u duhu gaminga! Sljedeći put objasnit ćemo koje su nas video-igre podučile zašto ne valja mijenjati prijateljstvo za ljubav, zašto je rat mazohističko zlo te kako je ipak moguće uspjeti u životu s karijerom tajkuna. Pusa do sljedećeg čitanja!

Komentari (6)

 • netko

  02.08.2009 - 12:44

  Lijep komad. Ne na ovoj retardiranoj The Guy igri ili Lara Croft, nego na onoj slici na naslovnici.

 • seedorf

  03.08.2009 - 17:19

  heheh vrlo zanimljivo svaka cast..igre stvarno pomazu u nekim stavarima…npr. engleski jezik sam naucio najvise preko video-igara…

 • Forbs

  04.08.2009 - 05:24

  Cestitke na trudu…Istina je sto se tu pise 😀

 • aDReNaLiNe

  11.08.2009 - 17:40

  Odlican clanak. Seedorf totalno, da nisam igro igrice nebi nikad ni naucio engleski =)

 • pivac

  22.08.2009 - 12:29

  e to ste upravu

 • diylmana

  06.04.2010 - 00:33

  Jako zgodno rečeno/napisano, sviđa mi se sam način pisanja, i sve pohvale na članak. Makar navela bih jednu opasku (nikako negativnu, jasno) vezano na sam članak ali i na autora također… članak je pisan isključivo sa nekog(testosteronskog), pa nazovimo to, “male” stajališta, dakle ne spominje ostalu populaciju, čitaj “female”, zar smo totalno nebitne u ( kako ti to nazivaš) “gamingu”?! Rekla bih također da smo više manje igrali iste igre, i nama ženama/djevojkama, igre su također bile ključan dio ka odrastanju, Pa sam eto čitajući tvoj članak bila primorana odgovorit , kako biste se malo vi mužjaci osvrnuli i shvatili da i sama “female” vrsta, igra igre, da niste sami u “gaming svijetu” te da će se i nać pokoja gospođica s “detaljima” koja će i actually čitat vaše postove.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!