HCL.HR

Zašto je teško prihvatiti kad konzole za igranje imaju nešto što na PC-u ne postoji?

Zoran Žalac 08.06.2020.   •   142 komentara


Uzburkale su se strasti na relaciji ljubitelja osobnih računala i konzola nakon što je rečeno kako bi PlayStation 5 mogao imati nešto što na PC-u trenutno ne postoji.

Ne jenjavaju prepirke na relaciji PC gameri – konzolaši, tjednima nakon izjave šefa Epic Gamesa da će PC platforma morati hvatati korak za infrastrukturnim rješenjem PlayStationa 5. Takva je reakcija potpuno očekivana, da ne kažem prirodna, jer tu raspravu podgrijava tribalistička narav naše vrste. Rasprave na temelju podjela uvijek su bile i uvijek će biti aktualne. Danas se plemena svađaju oko toga čiji je stroj sposobniji, pred izbore će se svađati puše li vjetar lijevo ili desno, a prilično sam siguran da su se nekad prije vodile žustre rasprave oko toga je li isplativije saditi grah ili grašak u godini kad ćoravi gavran na posnu srijedu triput obleti njivu.

Kad pripadaš određenom plemenu, a drugo pleme je u nekoj prednosti, teško je pogaziti ponos i reći: „Svaka čast, danas ste bolji, i samim time što ste bolji, mi imamo povoda da sami od sebe tražimo više pa da svi skupa budemo bolji.“ Jer to je priznanje da si u nepovoljnoj poziciji. Lakše je u takvom scenariju opaliti argumentum ad antiquitatem pa si u zabludi tumačiti nešto u stilu: „Mi smo duže vrijeme bili bolji od vas, što znači da još uvijek jesmo.“

Naravno, u slučaju PC-a i nadolazećih konzola, primarno PlayStationa 5, stvari još nisu činjenične niti potaknute podacima iz prakse. Još nije izašlo nezavisno mjerilo koje kaže da je jedno pleme ispred drugoga. Sasvim je validan argument da je Sonyjevo pumpanje važnosti SSD-a marketinški potez. I doista je moguće da je tako.

Međutim, smatram da je krivo biti pretplaćen na mišljenje da se apsolutno nikakav pomak u tehničkom aspektu za videoigre ne može ili ne smije dogoditi izvan PC platforme. Možemo se mi šaliti o PC master rasi, brijati na nekakav elitizam i sl., ali naivno je misliti da je samo PC privilegiran za ostvarivanje napretka na polju gaminga, a da konzole samo slijede. PC platforma je fleksibilna, otvorena i kontinuirano napreduje, ali napredak joj je rascjepkan jer traži da su korporativna plemena međusobno usuglašena. Nvidia pravi grafičke kartice koje rade na matičnim pločama druge tvrtke, u kombinaciji s procesorom treće tvrtke i memorijom četvrtke tvrtke.

Svi ti proizvodi mogu se deklarirati da su „gamerski“, ali nigdje nije u kamenu isklesano da se moraju koristiti isključivo u svrhu gaminga. Dakle, nema nekog vrhovnog plemena koje će zabraniti da se gamerska kartica upari s uredskim procesorom. Postoje određeni standardi što može raditi s čime i što ne može raditi bez čega, ali svaka je komponenta u PC-u zasebna i dizajnirana tako da može raditi s više različitih komponenti, neovisno čijih. Rijetke su ili gotovo nepostojeće inicijative da više tvrtki surađuje kako bi između njihovih komponenti postojalo nešto više od običnog funkcionalnog odnosa pa da bi to onda išlo u korist PC gaminga. A tu pričamo samo na hardverskoj razini – povrh svega toga još uvijek ne postoji operativni sustav specifično dizajniran za potrebe igranja videoigara na PC-u. Veliki Valve je probao – nije prošlo.

Ovo je važno za shvatiti jer najskuplje, najbrže i najsposobnije komponente posložene u određenu cjelinu ne garantiraju inovaciju. Uz njih se igre mogu izvoditi brže i bolje, nebo je granica i sve to, ali izvodit će se po pravilima postojećeg izvođenja, u okviru kako se izvode i ostale zadaće/aplikacije jer igre za PC ne mogu s hardverom komunicirati na totalno drugačiji način od bilo kojih drugih aplikacija.

Konzole jesu „manje sposobna“ i limitirana računala, ali iz te svoje strukture mogu se prilagoditi specifičnoj namjeni i dostaviti nešto što PC nije u stanju. Da ne mislite kako pričam gluposti, konzole već godinama i generacijama imaju mogućnosti kakve na PC-u nisu dostupne bez da ih realizirate nekim zaobilaznim putem, trikovima ili kemijanjem.

Primjerice, dopušta li vaš PC da ga stavite u hibernaciju, a da vam se pritom igra preuzima s interneta? U pravilu takvo što nije moguće na PC-u, a jest na konzolama. Postoje različiti načini da PC stavite u stanje niske potrošnje energije, ali na razini operativnog sustava takvo što ne postoji – ako ćete PC staviti u Sleep mode to znači da nema preuzimanja igara u pozadini.

Nadalje, vratimo li se natrag u prošlost imamo još jedan primjer nečega što su konzole imale, a na PC-u nije bilo dostupno. Na PC-u su se igre uglavnom morale instalirati prije pokretanja dok su se na konzolama pokretale izravno s CD-a/DVD-a. Istina – pokretanje igara izravno s optičkog medija bilo je sporo i inferiorno u odnosu na pokretanje igara s tvrdog diska, ali je imalo određenu praktičnost – ubaciš igru i igraš, nema upisivanja CD-ključeva, nema potrebe za defragmentacijom diska i sl. Danas to više nije nikakva prednost i igre se instaliraju i na konzolama, ali potvrđuje činjenicu da konzole mogu imati nešto što na PC-u nije standard i da to nešto može biti korisno u određenim slučajevima ili okolnostima.

Gore navedene mogućnosti zapravo su pogodnosti koje nisu svima potrebne i zato na PC-u nisu postojale ili ne postoje. Međutim, inovacije u slučaju nadolazećeg PlayStationa 5 ipak su malo konkretnije u primjeni za gaming. U teoriji stoji da će dolaskom SSD-a na konzolama biti moguće dizajnirati igre drugačije, tj. leveli neće morati imati ograničenja kakva su ih do sada kočila. Hoće li doista biti tako u većini slučajeva ili samo u nekim ekskluzivnim igrama za konzole – ne znamo, vidjet ćemo. No, takve tvrdnje ne trebaju plašiti igrače koji se igraju na PC-u čak i da je istina ono što kaže šef Epic Gamesa – da će PC hardver morati hvatati korak za konzolama.

Umjesto da se nađete uvrijeđeni ako ste PC igrač, ovo je povod da se radujete jer iste one igre koje ste igrali na PC-u, a bile su dizajnirane prema ograničenjima konzola, sada bi se potencijalno trebale riješiti tih okova. Nema mnogo igara koje se rade isključivo za PC hardver pa što se konzole više približavaju tome, i potencijalno nadmašuju ograničenja hardvera za PC, to će korist za videoigre biti veća.

Situacija u kojoj bi konzole mogle biti bolje u izvođenju igara od PC-a nije uvreda niti sramota, nego izazov koji treba dočekati širokih ruku. Nitko ne kaže da će igranje na PC platformi postati inferiornije od igranja na konzolama, jer kako smo već ustvrdili PC platforma je fleksibilna, ali ako će nešto potaknuti proizvođače hardvera za PC da prionu na posao i omoguće ono što na PC-u trenutno nije izvedivo, makar i kroz kopiranje tuđeg rada – to je nešto zbog čega vrijedi biti uzbuđen više nego zbog kartice od deset tisuća kuna s kojom će se igrati igre dizajnirane prema limitima konzola. Jer ne pričamo ovdje o par sekundi bržem učitavanju pomoću SSD-a u igrama koje nisu bile dizajnirane za SSD. Govorimo o potencijalnom smanjivanju veličine instalacija, kompletnom izbjegavanju ekrana s učitavanjem i mogućnošću pohrane trenutnog stanja igre u pozadinsku memoriju.

Imajte na umu da ovo nisu ponovne priče o umiranju PC gaminga. S tehničke strane ništa u domeni PC hardvera nije neizvedivo ako je izvedeno negdje drugdje. Samo treba postojati neka šira zajednička inicijativa za napraviti neke stvari drugačije, promijeniti postojeću paradigmu. I nema sramote u tome ako takva inicijativa za drugačijim načinom funkcioniranja dođe od drugačijeg plemena koji se igra na drugačijim strojevima.

Označeno sa:

Komentari (142)

  • Indigo83

    08.06.2020 - 14:58

    Kreteni sve u svemu.Jel to bitno?Slična stvar se događala os sredine devedesetih prema 2000-oj u eri ps1&2.Ako si gamer onda si gamer,kakve pobogu veze ima na kojoj platformi?Imam raspberry pi za emulaciju arkadi,10-ak konzola i PC.Svi dobivaju jednaku količinu ljubavi 😁

    • ihneacho

      @Indigo83, 09.06.2020 - 10:26

      ti ko u haremu treba svaku namirit 🙂

  • Mihael5555

    08.06.2020 - 15:02

    Kome je tesko prihvatiti? I da postoji koliko ljudi bi to imalo, vjv ne puno.
    Ali sigurno ce opet za 1-3 godina PC imati sve i jos bolje

  • PS1

    08.06.2020 - 15:08

    Ocekuje se prek 50 komentara. Ajmoooooooooooooo

  • Fenner

    08.06.2020 - 15:19

    Na PC-u igram samo Euro Truck Simulator 2 i to je to. Sve ostalo igram na PS4.

  • Ki-ya Karate Monster

    08.06.2020 - 15:25

    Meni nije uopće teško prihvatiti, ja sam počeo na konzoli, na PlayStation 1 te onda na gameboy-u pa na sega mega drive da bih si kupio PlayStation 1 slim pa tek onda PC pa poslije PS3 onda opet PC pa nedavno PS4 pa još jedan PC.

  • BeLLicus

    08.06.2020 - 15:26

    Ajde ne prdite svi. Kakav ps5 vs PC nikad pa ni tada. Sa mojim ryzenom 3600 16gb ddr4 memorije koja radi na 3200mhz i samsung evo ssdom ucitavanje traje doslovno par sekundi u sve i jednoj igri. Negdje ulazi toliko brzo da moram cekat druge igrace da dodju na server po minutu dvije nakon sto ja udjem. Tu pricu da ce ps5 brze ucitavati igre mogu prodavati jedino onome ko blage veze o hardveru nema. Da ne spominjem sve prednosti racunala od tišine do hlađenja. Do igranja u 100+ fpsa na high rr monitorima i u fluidnosti igranja istih na misu i tipkovnici. Sad na jesen u cyberpunku 50+ sati igre nabijene akcijom i pucanjem ekipa na desnoj gljivi ce se posteno namucit bez obzira na aim assist. I pitanje je hoce li igre uopce radit i na 60fpsa na ps5 konzoli? A kamoli na vise… Da se razumijemo i sam imam konzolu i singleplayer igre sa konzole su remek djela bez kojih gaming nebi bio isti. Ali PC je PC i to ce za mene zauvijek ostati tako debeli broj 1.

    • Tomislav88

      @BeLLicus, 08.06.2020 - 15:40

      Jesi se navlazio sada?

    • fejzer

      @Tomislav88, 08.06.2020 - 15:50

      pa normalno da se navlažio, kad je u pravu.

    • JUSTDANCE

      @fejzer, 08.06.2020 - 16:02

      gledaj jeste upravu da je pc dobar ali nikad ne moze zameni konzlu koja kosta malo para ali zato mozes da igras sve igre jeste da nije u 60 fps ali brate to nikad na kompu od do 500 evra neces moci plus menjas svake 3 4 godine pc mora novi hardwere i sve ostalo ja sam uvek za pc ali pare su problem

    • Ivan Golubic

      @JUSTDANCE, 09.06.2020 - 09:57

      Nije fora u konzoli što je ona jeftina nego je fora što oni grabe pare od pretplata ako želiš igrat multiplayer

    • [email protected]

      @fejzer, 04.02.2021 - 20:26

      Jest troši struje kao firma imao sam PC Gamin

      AMD Ryzen 7 2700X
      Broj fizičkih jezgri: 8
      Broj virtualnih jezgri: 16
      Osnovni radni takt 3.7 GHz
      Mogućnost povećavanja: da, do 4.3 GHz
      L3 cache: 16 MB
      Pozitivne strane: vrlo moćan, pogotovo u odnosu na cijenu.
      Negativne strane: usprkos kvalitetnom sustavu hlađenja brzo se zagrijava.
      AMD-ov Ryzen 7 2700X je po mišljenjima mnogih korisnika, jedan od najboljih (ako ne i općenito najbolji) AMD-ov procesor trenutno za ovu godinu. Razlozi zbog kojih se i nama ovaj procesor jako svidio su: odlične performanse i naravno prihvatljiva cijena.

    • BeLLicus

      @Tomislav88, 08.06.2020 - 15:59

      Iscurilo iz mene dok sam pisao ovo!

    • [email protected]

      @Tomislav88, 04.02.2021 - 20:22

      Bravo🤣🤣🤣🤣😂😂😂

    • GTA222

      @BeLLicus, 08.06.2020 - 16:05

      Previše brojeva u komentaru zbunit ćeš trollove čovječe Božji 😀 , a mene su učili da ljudsko oko ne vidi više od 30fps sve iznad su laži i obmane. /s

    • personauser

      @BeLLicus, 08.06.2020 - 16:15

      4K gaming jos nije zazivio u potpunosti ni na koznolama niti na PC. Prije bih rekao da ce se igre vjerojatno vrtjeti u 2K na PS5 i XSX

    • personauser

      @personauser, 08.06.2020 - 16:23

      konzolama*

    • Ivan Golubic

      @personauser, 09.06.2020 - 10:00

      Ne znam za vas ostale ali ja doma posjedujem 4k tv pa vjerujem da i mnogi drugi imaju isto 4k tv tako da bi 4k gaming bar što se tiče konzola mogao zaživjeti od ove generacije

    • Sinek

      @BeLLicus, 08.06.2020 - 16:46

      ti mislis da imas neku alien tehnologiju u kutiji, mislis da sony nije mogao napucati konzolu brutalnim hardverom od 20k kuna i prodati je u bijednih milijun primjeraka? to sto je vas milijun spremno potrositi pet puta vece novce za (mozda) duplo bolje gaming iskustvo je irelevantno ovdje. vi ste totalno promasili poantu kao i ovaj clanak i to ratovanje konzolasa i picijasa jer to su dva sustava koja nemaju veze jedno s drugim. ovdje se radi o zgodnoj optimizaciji hardvera a ne o sirovoj snazi. zamisli da je renault za nas smrtnike predstavio novi sportski model sa poboljsanjima kod upravljanja i kocenja i savladavanja zavoja i da nikoga nije briga sto tvoj bugatti ide 350km/h na pravcu

    • nemessis

      @Sinek, 08.06.2020 - 19:44

      Mislim da je lik htjeo reci da je uhvatio boga za jaja ali ajde, kada govorimo o ps5 mislim da je bolje investirati u ps5 ako je nekome buđet od 6000/7000 kn nego u pc, jer ce oped sigurnije i stabilnije igrati na ps5 od 3500 kn vjerovatno kolko ce kostat nego na tom pc od 6000/7000 kn i dozivjet ce bolje 4k iskustvo sa stabilnijim freimom, mislim ako i ti citas ja mogu reci da moj komp kolje tvoj mozes vidjet mi na profilu ali to je za mene debilizam, uvrijedio se ti ili ne pajdo misljenje ti je na razini 7 godisnjaka kojem su mu mama i tata kupili dobar pc pa se k…. pravi gejmer je onaj koji voli igrati igre neovisno na kojoj platformi je, zivio ti meni ja kupim ps5 cim izađe zivio….

    • playbox124

      @Sinek, 09.06.2020 - 11:24

      Hahah ne nebi mogo kad za 9tf stavljaju 6 ventilatora 😂😂

    • op_maniak

      @BeLLicus, 08.06.2020 - 19:11

      Apu silikon?!
      Nisam jos upoznat stime da je poluvodicka industrija sa Silicija i germanija presla na silikon?
      Silikon ti und glavi,lol…

    • Drunkenstein

      @op_maniak, 10.06.2020 - 15:08

      Smišan neki klinjo; također objašnjava izvedbu I/Q hah. Još uz to je i nepismen, a tako samouvjereno skače na autora gornjeg komentara.

    • Ivan Golubic

      @BeLLicus, 09.06.2020 - 09:56

      Ista stvar i sa mnom…osim što imam slabiji komp i nemam konzolu 🙂

    • Ivan Golubic

      @BeLLicus, 09.06.2020 - 10:01

      Naravno da svi imamo tv vece rezolucije nego monitor, jer tv iste rezolucije kosta manje nego monitor

    • SanKa

      @BeLLicus, 09.06.2020 - 10:22

      once again. slozi tu istu konfu za 500 € kolika ce kostati ps5, onda cemo pricati.

    • BeLLicus

      @SanKa, 09.06.2020 - 10:26

      Treba ti i tv za ps5 od makar 5000kn…

    • SanKa

      @BeLLicus, 09.06.2020 - 10:42

      to je istina, ali su velike šanse da isti imaš već od prije nevezano za konzolu

    • vragec25cro

      @BeLLicus, 09.06.2020 - 10:53

      Full hd 4k tv niti 400€ platio prije dvije godine.Jedino nije nešto preveliki pošto uzimao za pc i konzole.32″.Sasvim dovoljno kad ležim na kauču,a nije preveliko kad sam na pc.

    • personauser

      @BeLLicus, 09.06.2020 - 11:11

      Ja cu vjerojatno ici na 2K ili 4K monitor za PS5 i XSX jer je bolje uloziti u novi monitor negoli kupovati TV od 10000 kn jer su monitori jeftini od TV i bolja mi je slika na monitoru negoli na TV-u

    • vragec25cro

      @SanKa, 09.06.2020 - 10:27

      Gdje su objavili cijenu? 🙂

    • SanKa

      @vragec25cro, 09.06.2020 - 10:43

      bit ce u tom rangu ,imaš ćevape ako bude preko 600 €

    • vragec25cro

      @SanKa, 09.06.2020 - 10:54

      Dogovoreno 🙂 Ja takionak mislim opet uzeti i ps i xbox plus obnoviti pc.

    • Vekifuki

      @BeLLicus, 09.06.2020 - 10:46

      Oprosti ali ti neznaš o čemu pričaš, prvo se informiraj pa onda piši

    • Tiger I

      @BeLLicus, 09.06.2020 - 22:24

      Nebitno je sta je tim izjavio tim je sizofreni placenik. Slicne stvari je izjavljivao i pred izbacivanje PS3/4 pa sad i 5.

    • progressive

      @BeLLicus, 10.06.2020 - 13:15

      Ovo je najpametniji komentar od svih ostalih zajedno. Kao da sam ga ja pisao.

    • [email protected]

      @BeLLicus, 04.02.2021 - 20:22

      Tvoj PC troši struje kao trafo za jednu omanju firmu😂😂🤣🤣🤣😂😂

  • Dick Johnson

    08.06.2020 - 15:33

    Zanimljiva tema. Nemrem pridviđat bucnost pa nagadam, al znale su konzole imat hardware koji je nesostupan bil za PC, npr. visejezgreni procesori u doba X360/PS3 dok su na PC jedva tu i tamo bili dvojezgreni, ili SATA DVD drive u X360 dok su na PC-u bili svi IDE, ali nikad kolko se sjecam nije se dogodilo da bi PC kaskao ili nebi izvodio bolje stogod je bilo na konzolama. Uostalom oni moraju slozit masinu cca 500$ i mos bit inovativan do mile volje al nemres slozit svemirski brod za te pare. Definitivno ce opet potrajati malo da midrange PC bude jaci od konzola, al ponavljam s obzirom na iskustva do sad nevjerujem da ce konzole ikad izjadnacit il prestic perfirmanse high end PC-a.

    • pleto

      @Dick Johnson, 09.06.2020 - 17:38

      Ma nije im ni cilj da prestignu PC, da im je to cilj mogli bi oni ubacit top end komponente+neka njihova inovativna rješenja+prilagodba cijelog sustava samo za gaming i PC ne bi bio ni do koljena takvoj konzoli. Al ko bi to mogao kupit? Malo ljudi. Pc i konzole nemaju iste ciljeve i smješno je uopće pravit usporedbe

    • Dick Johnson

      @pleto, 09.06.2020 - 20:31

      Pa je, moraju složit mašinu što bolje mogu za cca 500$, al inovacija je dobrodošla.

  • TopkeBosanac

    08.06.2020 - 15:36

    Ja nemam sta prihvatiti jer para za PS5 nemam, a isto tako i za high end PC, tako da bi preporucio sebi i kolegama da ne se*u i nek puste one koji imaju kesa da se cimaju oko ovoga, mi ajmo traziti posao.

  • Hrvoje Smoljić

    08.06.2020 - 15:36

    Zato jer za PC potrošim milijun kuna i osjećam se ko budala kad konzola od 4000 kn ima bolje performanse.

  • fejzer

    08.06.2020 - 15:47

    Ima i pc nešto što konzole nemaju Besplatan Multiplayer

    • GTA222

      @fejzer, 08.06.2020 - 16:06

      E nek si im ga rekao, 100% istina.

    • personauser

      @fejzer, 08.06.2020 - 16:09

      i piratstvo

    • Ivan Golubic

      @personauser, 09.06.2020 - 10:03

      To postoji i za konzole, naravno preko pc-a skines stavis na dvd i onda u konzolu, ali imas dosta uzak izbor piratiziranih igrica za konzole

    • Vekifuki

      @personauser, 09.06.2020 - 10:51

      I hakere

    • personauser

      @Vekifuki, 09.06.2020 - 23:11

      I modove za igre

    • Zoran Žalac

      @fejzer, 08.06.2020 - 16:17

      Osim ako igraš WOW 😀

    • Hadvar

      @Zoran Žalac, 08.06.2020 - 17:05

      Ne trebas ni za to vise ako grindas 200k golda svaki mjesec. sto nije tesko.

    • Zilet

      @Zoran Žalac, 08.06.2020 - 18:54

      Imaš i wow piratiziran 😀

    • personauser

      @fejzer, 08.06.2020 - 16:22

      Za MMORPG FF XIV na PS4 ne treba imati aktivni PS+ posto se svaki mjesec placa pretplata kao u WOW da bi mogao nastaviti igrati igru

    • Cr4nky

      @fejzer, 08.06.2020 - 20:00

      Ima PC puno toga sta konzole nemaju! Kao sto u clanku pise: Konzole jesu „manje sposobna“ i limitirana računala

    • TataMataAkrobata

      @fejzer, 08.06.2020 - 23:46

      To je definitivno plus. Ali nema te multiplayer igre na ocu koja nema problem s cheaterima ove ili one vrste. Na psu je milina igrat online, sto god se desi znas da je legit.

  • rajv0sa

    08.06.2020 - 15:52

    Pa svaka generacija konzola osim ove zadnje je na izlasku imala ono što je tada na pc bilo nezamislivo

    • Zilet

      @rajv0sa, 08.06.2020 - 18:55

      Daj nam molim te, po generacijama napiši koje su to stvari ?!

  • Zoran Zabac

    08.06.2020 - 15:53

    o čemu se raspravlja? zašto bi se napredak u gejmingu događao na radnoj stanici koja je namijenjena za posao? Tj upravu ste, napredak se događa na PC-u jer se sve za konzole peogramira na PC-u 😉

  • Zoran Zabac

    08.06.2020 - 15:56

    Treba formirati pojam gustoća performansi i tada će sve biti jasno…PC su strašne računalne zvijeri, ali im je iskoristivost u gejmingu puno ispod konzola, prema tome su nesuvremeniji i lošiji uređaji…nije ideja napretka iz 8.0 litara velikog motora izvući 800 KS, nego iz 1.6 litara izvući tu snagu 😉

  • personauser

    08.06.2020 - 16:03

    Najvise zelim da se igre na konzole vrte u stabilnih 60 fps, a ne 30 fps. Zalosno je sto se igre na konzolama vrte u 30 fps u 2020. Radujem se XSX i PS5 jer ce biti super konzole. Volio bi da se igre vrte u nativnih 4K u 60 fps iako i Sony I Microsoft obecavaju igranje igara do 120 fps sto ce biti sjajno

  • Zilet

    08.06.2020 - 16:12

    Ja i dalje nisam pročitao niti jedno tehnološko dostignuće koje PS ima a PC ne..
    Cijeli tekst se bazira na činjenici da će OS PS-a biti optimiziraniji za hardware PS-a. Pa to je i za očekivati, budući da je samo jedan OS samo jedan hardware, dok na PC-*u imas stotine proizvođača. Da li će to revolucionalizirati gaming neće. Kako god bilo PC hardware će lagano kompenzirati optimizaciju OS-a čistim brojkama (MHZ, GB, itd …)

  • vragec25cro

    08.06.2020 - 16:36

    Dobar članak,Zorane.Sad kad smo na toj temi evo 2015 uzeo neki medium pc u rangu konzoli i čak neke igre pokreče da izgledaju ljepše nego na konzolama makar su na medium ili sličnim postavkama.Sad da m i netko prije par godina pričao slično,rekao bih nemoguče,ali kako sam počeo malo više da visim u gejminguvidio sam da ne možeš igrati sve šta želiš ako nemaš sve na čemu igre izlaze. 😉 Sad ostatak,odmah da upozorim fanboyeve da se ne naljute(znamo koje).Sam gejming,platforme i žanrovi igara to je čisti ukus,kako i šta se nekome sviđa.Kako spomenu u početku komentara,do prije par godina se kleo u pc(iako uvjek imao neku konzoli pokraj),al onda vidio da svaka platforma ima neke svoje prednosti,ps igre više fokusirane na priču,xbox igre više fokusirane na multiplayer,pc igre sve skupa plus hrpa free i indie igara.Sad koje je skuplje sve je stvar ukusa jer nešto šta želiš cijena nije bitna 🙂 Uzeo ps4 prije dvije godine kad izašao rdr2 i uzeo pokraj jedinu eskluzivu koja me zanimala Hzd(ne kažem da su ostale loše ili nezanimljive,ali nisu meni po ukusu),nakon par mjeseci uzeo xbox i ps4 dao bratiču.Dugo vremena igrao strategije i free2play igre na pc(igram i dalje),sad malo više na xbox.Nisam fan niti jedne konzole i obje imaju mana.Ove generacije najbolje igre mi bile i koje me iznenadile;Sunset overdrive,Cityes Skylines,Fc 4,5(fc uvijek),Conan Exiles,Ark i Forza Horizon 3,4.

  • PrydaCro

    08.06.2020 - 16:49

    Ne moze nadmocna rasa da se spusta medju nas smrtnike. Super Nintendo for life ❤️

  • Hadvar

    08.06.2020 - 17:07

    Kog briga.. ono e… Sve se svodi na jedno pitanje: “Kakve igre mislis igrati?”

  • Hakuna.Matata

    08.06.2020 - 17:18

    Izvrstan članak gospodine Žalac, racionalan kao i uvijek. Mišljenja sam da je većini ljudi teško prihvatiti činjenicu da je PC višenamjenski proizvod te da je kao takav “osuđen” na neispunjenje maksimalanog gamerskog potencijala kojeg većina njegovih komponenti pojedinačno ima. Aposlutno je neosporno da bi PC (hardwareski i softwareski) konstruiran jedino za gaming bio neuporedivo bolji od ijedne konzole vrijedne 4000 kuna, međutim, to za sada ne mora biti tako. Problem navednoga jest naravno sama arhitektura i integracija komponenti. Recimo ovako; u ovom slučaju PS5, odnosno Sony radi autocestu Zagreb-Split sa dvije odvojene kolničke trake, više manje generalno jednaku cijelom svojom dužinom. Putovanje istom može biti “brže” i “bolje” nego putovanje onom od 4 trake (Ryzen xxxx, Rtx 2080Ti, RAM….itd itd), ako je na nekom dijelu PC autoceste dionica sa samo jednom trakom koju u ovom slučaju predstavljaju sve ostale okolnosti (software, arhitektura, intergracija komponenti ili nešto treće).

  • funky0308

    08.06.2020 - 17:19

    Ne stignem previse citati ali proletio sam tekstom i komentarima i mogu samo jedno reci – jebes onoga koji ne moze biti objektivan i ponekada prihvatiti da njegovo nije najbolje i najbitnije. Ako PS5 bude po nekim stvarima bolji ili brzi, a biti ce ako se gleda omjer ulozenog-dobivenog to je odlicno za sve. Sve ce to doci i na PC jednoga dana, mozda cak i u nekakvoj boljoj izvedbi. Iskoristite ljudi prednost (ako je bude) i uzivajte u novoj konzoli. Onaj tko ima PC i bude si u nekoj skorasnjoj buducnosti mogao priustiti SSD i ostali hardware koji ce PC jos poboljsati neka napravi i taj upgrade i super. I kod mene se komp pali praktocki prije monitora i ne postoji niti jedan razlog za ljubomoru ili zavist, bas naprotiv, komp mi je odlican sada, a biti ce i sutra, bez obzira sto ce PS5 biti prava mala pila. Namecete nam nekakvo rivalstvo i svadju koju normalni ljudi nece prihvatiti. PS5 ce biti zvijer? Super, kupiti cemo ga 🙂

    • xx1111

      @funky0308, 08.06.2020 - 17:49

      Vjerovatno će xbox series x u grafici bit bolji od ps5 ali to su multiplatformske igre bezveze, zbog eksklusiva najbolje uzmi playstation 5

    • personauser

      @xx1111, 08.06.2020 - 17:56

      Igras li uopce muti-platformske igre

    • xx1111

      @personauser, 08.06.2020 - 18:35

      Da jesam ali mislio sam ovom funky reć ako ima pc šta će mu xbox

    • personauser

      @xx1111, 08.06.2020 - 18:49

      Ja bi prije imao Xbox negoli PC sto tice multi-plaformskih igara jer ne zelim ulagati previse novaca u high-end PC

  • rokonja

    08.06.2020 - 17:28

    Ajmo se strpit do izlaska ps5, do toga dolazi hrpetina novog (bolje, savršenijeg) hardvera za pc-i, pa će mo onda “vidjet čija maca crnu vunu prede”. A ne ovako praznu slamu malatiti i svađati ljude bzv.

  • Arthur

    08.06.2020 - 17:44

    Trenutno igram na konzoli, ali svakako mislim da ovo neće biti neki duži period. Nadolazeće konzole će biti aktualne +5 godina i pitanje je kada će ih pc preteći. Kao što je spomenuto, ovo je dobro za obe strane i zanima me što će pc tek prirediti za godinu ili dvije.

    • chocobo_047

      @Arthur, 08.06.2020 - 19:17

      Ma PC će ih prestići na ovaj ili onaj način, siguran sam.

    • personauser

      @chocobo_047, 08.06.2020 - 22:08

      Prestici ih vec iduce godine kada AMD izbaci Ryzen 4000 koji je ustvari Zen 3, a dok PS5 i XSX imaju Zen 2 i kada NVIDIA izbaci svoje nove graficke.

    • personauser

      @personauser, 08.06.2020 - 22:23

      Prestici ce ih*

  • undisputed_kiki

    08.06.2020 - 18:00

    Nema tih para koje mi mogu zamjenit fifu i battlefield na ps4 pro uz razer raiju tournament edition controller, nekad imam osjecaj kao da varam nema takvog pc-a, a mis i tipkovnica mi ne odgovaraju jer vecinom igram u vozilima i letim, a rasturam i u operation lockeru bez problema. o cheaterima da ne govorim..prednost pc-a je besplatni online, nista drugo, ti frameovi i bla bla reflekcije, milion framea i pixela i sl me ne zanimaju, jer igram hard online.. taj mir koje mi daju konzole je neprocjenjiv😉

  • MightyAloy

    08.06.2020 - 18:10

    Nažalost neki ljudi su jednostavno toliko iskompleksirani da ne mogu podnijeti da netko tamo ima nešto bolje što oni ne mogu imati odnosno dobiti bez obzira na silne pare koje utuku u makinu, a onda se okrenu vrijeđanju i naglašavanju inferiornosti “suparnika”. Meni se čini, no možda sam u krivu, da omalovažavanje onih “drugih” ponajviše dolazi od strane PC elitista koji toliko uživaju u naglašavanju inferiornosti konzola, dok potonje i nije nešto briga što ovi imaju za reći, nego uživaju igrajući na svojim “manje vrijednim” strojevima. Nažalost, ipak isti ovaj obrazac se javlja među igračima na konzolama gdje dio igrača konstantno blati ove druge još od vremena Sege i Nintenda. Pojavom online komunikacije i društvenih mreža to je samo još više došlo do izražaja dok je prije bilo vezano za ulicu i školsko dvorište. Ljudi jednostavno vole da je njihov izbor bolji i generalno superiorniji u odnosu na druge, no zaboravljaju na preferencije te realne prednosti i mane pojedinih platformi. PC igrači se nemaju što srditi jer će jedinstvena arhitektura PlayStationa 5 i njima pomoći da u konačnici imaju bolje gaming iskustvo. Pozdrav svim normalnim i razumnim igračima svih platformi.

    • vragec25cro

      @MightyAloy, 09.06.2020 - 10:29

      Ja mislim da moj izbor najbolji 🙂 Pc,ps4 i xone 🙂 (sve posjedujem)

    • personauser

      @vragec25cro, 09.06.2020 - 11:11

      Jos ti fali NS

    • vragec25cro

      @personauser, 09.06.2020 - 11:30

      Ne fali,jer me ne zanima 🙂

    • personauser

      @vragec25cro, 10.06.2020 - 18:50

      Daj sansu nintendovoj konzoli jer je zakon i dosta je popularna

    • Karthasiz

      @MightyAloy, 09.06.2020 - 22:39

      Glasnije ne cujem te iz drukarinog analnog otvora o stvore marksisticki.

  • Smike

    08.06.2020 - 18:52

    Šta će PC, malo igras i hajd nadogradi PC Hehheh.ps5 kupis i kako vrijeme prolazi igre koje dolaze su sve bolje i bolje, dok u PC a malo pomalo smanjujes postavke za grafičku da bi mogao igrati heheheh

  • op_maniak

    08.06.2020 - 18:58

    “Umjesto da se nađete uvrijeđeni ako ste PC igrač, ovo je povod da se radujete”
    Ajde shvatio bih da je neka rasprava nekih Neznalica pa bi ovako rekli, ali da citas ovakav post od nekog gaming tech Portala stvarno smijesno.
    Mislim i naslov cijeli, treba znaciti da mi nemamo ssd ili Nvme?
    Normalno je i prije ove vijesti Bilo da ce Sony imati Strasan ssd,kako i nece kad im je svaki komad hardwera unutar napravljen custom Sam zanjih…
    Al ajde ionako je ovaj Portal poznat po ovakvim tekstovima i da je naj igra odkad Postoji gaming svijet TLOU…
    Cudno kako Pored tako strasnih konzola sto se spekova tice svaka druga konzolaska igra pocela dolaziti na PC?! Neznam kako ih samo uspijemo imstalirati a kamoli pokrenuti…

    • SonOfZeus

      @op_maniak, 09.06.2020 - 06:51

      Isto kako ne znaš da se “ne znam” piše odvojeno, tako i nemaš pojma o čemu pričaš. Pazi, vi nemate SSD ili nVME. Mi razgovaramo o propusnosti ventila na turbobezincu, a ti još na gustoći laka boje na haubi.

    • op_maniak

      @SonOfZeus, 09.06.2020 - 11:19

      Propusta tebi Ventil bome,Radje bi provjerio to XD
      Malo pogledaj sta threadripper Moze propustiti pa nema real world aplikacije koja ima beneficije ima.
      Kad naucis sta su prepucavanja medju kompanijama ko sta ima, a tvoji neizdihtani Ventili propuste opet iste assete u isto sekunda kao moj Nvme budes vidio da si jedinicu zasluzio.
      Isto kao sto su se sa ps3 hvalili Posebnom arhikteturom SPE cak sedam njih…mislim da je Svima bilo jasno kako se to sve vrtilo.
      Ajde mlad si Naucices

    • Zoran Žalac

      @op_maniak, 09.06.2020 - 09:57

      Fulao si fudbal.

    • op_maniak

      @Zoran Žalac, 09.06.2020 - 11:25

      Kad procitam ovaj tvoj clanak kak si ga napisao,nisi ni ti bome daleko od toga.

    • Zoran Žalac

      @op_maniak, 09.06.2020 - 11:48

      To nisu argumenti. Kao ni PS3 se hvalio posebnom arhitekturom pa je svima bilo jasno kako se to vrtilo. Vrtilo se fenomenalno. U vrijeme Uncharteda 2 ništa u multiplatform segmentu ni na PC-u nije bilo impresivno na toj razini. I tu ne pričamo o rezoluciji i fps-u, nego na onome što je npr. bilo izvedeno u levelu s vlakom. Drugi par opanaka što su multiplatform naslovi na PS3 bili užas jer je Cell stvarao probleme samim time što je bio drugačiji od svega. Zato i jesu uvažili to pa su na PS4 prešli na svima poznatu arhitekturu. Što se threadrippera tiče, super vrti igre čiji su svjetovi dizajnirani prema ograničenjima hardvera u konzolama. Nema threadrippera koji će ti napraviti veći ili detaljniji svijet, npr. u GTA, ako je taj svijet dizajniran za konzole. Možeš mu ti povećati razlučivost tekstura, možeš mu dodati post-process efekte, ali igra je posložena oko limita najnižeg hardvera, a to su konzole. Nijedan threadripper kojeg ti ubaciš ne slaže igru sam od sebe, razumiješ li? to radi rockstar ili bilo koji drugi dev, i to rade prema minimalnom hardveru, koji su konzole. Takva hvalisanja nemaju smisla u domeni gaminga.

    • op_maniak

      @Zoran Žalac, 09.06.2020 - 12:03

      Stvar je u tome da ps3 je jednom predstavio nesto gdje su se pred Kraj ere pojavile igre sto kazes tipa uncharted tlou. Ali ostale igre su bile 20tak frejmova nize nego konkurencija.
      Pa zar mislite da ce sad biti nekaj drugo? I da magicno nekako sony uspije dobiti neki benefit od tog sistema za rendanje na tv/ekran,bice kao u Sony3 eri samo sacica naslova sonyeve kucne eksluzive.
      Zato nekontam nacin pisanja ovog clanka da ce promijeniti doslovno gaming svijet?!
      Pa znas npr da slican sistem amd/nvidia vec rade jedno vrijeme gdje na grafickom pcb-u pokusavaju staviti 500tinjak GB pa da se igre prilikom pokretanja superbrzo prebace na taj RAM jer ce se tako dati mogucnost savim drugog rendanja samih asseta. To ce promijeniti nacin razvoja igara a ne neki ssd/ Custom superbrzi memorijski kontroler AMD-a, koji je Pod Sonnyevim patentom.

    • SonOfZeus

      @op_maniak, 09.06.2020 - 13:08

      Izgubljen si ko Alisa u zemlji čudesa. Samo si ti op_maniak u zemlji komponenata. Ali zanimljivo te čitati uz poslijepodnevnu kavicu dok čekam stand up na comedy centralu. Go on.

    • Zoran Žalac

      @op_maniak, 09.06.2020 - 15:25

      Promijenit će… kad to konzole usvoje. Još jednom kažem, velika većina igara, više od 90% njih, optimizira se za niži/povoljniji standard jer niži/povoljniji standard privlači najveći broj korisnika. Da, PC ima milijardu korisnika, ali broj korisnika koji ima super napredne i super skupe komponente zapravo nije toliko velik. Naziv za takvu kategoriju jest entuzijast. Više ne znam tko je gore napravio dobru analogiju sa automobilskom tehnologijom. Revoluciju u automobilskoj industriji neće napraviti tehnologija za super skupe automobile koje voze bogataši. Takva revolucija počinje kad je nešto inovativno dostupno u cjenovnom dosegu većine populacije. I tu je sva spika. Nitko ne kaže da su skupi automobili lošiji od jeftinijiih, nije to poanta. Poanta je da ti auto od masu konja voziš po cesti za koju vrijede pravila vožnje prema sporijim automobilima. Kad i najjeftiniji automobili budu imali potpunu autonomiju u vožnji, kad budu rađeni od nekog neuništivog materijala ili ne znam ni ja čega… onda će se razmišljati o promjeni pravila za vožnju, a ne kad se pojavi neki skupi auto vanzemaljski. Evo, ako to ne kužiš tom analogijom, onda odustajem.

  • Premelo172

    08.06.2020 - 19:09

    Sve to super, ja za 500tinjak eura imam plejku koja vrti bez dodatnih troškova 5 godina, ak se hoćeš igrat na kompu stalno mijenjaj dijelove, ko da voziš alfu ukratko. A i igram se na telki last of usa i god of wara to nema na kompu.

    • op_maniak

      @Premelo172, 08.06.2020 - 19:38

      Kako 500€? Sony jos nista nie rekao und vezi cijene.
      Jedna Kanadska trgovina je izlistala za cca 500 Euro, ali jucer su Neki cesi/poljaci nisam Siguran kaj su, za 900 Euro…
      Sacekajmo ljudi,puno je Tehnologije u ovom Sonyu ist xboxu,Tesko da ce za 500 ici prije ce biti 600-800 Euro vidjecete zato i sony jos nista nije rekao,jer znaju da ce se fanovi raspizditi,pa cekaju zadnji tren iako je konzola vec mjesecima spremna gotova.

    • Premelo172

      @op_maniak, 08.06.2020 - 19:57

      Uzet cu si ga kad padne cijena mozda bude i 300tinjak tad, godina i pol od kad izađe negdje, i uzmeš za Black friday

    • personauser

      @op_maniak, 08.06.2020 - 20:29

      SSD u PS5 je dosta skup i to ce biti jedan od razloga zasto nece biti ispod $500

    • op_maniak

      @op_maniak, 08.06.2020 - 22:03

      Kako ne? Kolko je kostel? 600?! Tada jeden BR citac davne 2006 je Mogao kostati ist do 500 Euro.
      I zato kazem Previse je tehnikalija u ovome Sonyu da bude 500 Euro ili Manje

    • personauser

      @op_maniak, 08.06.2020 - 22:10

      Zbog SSD ce biti bome skup jer su dosta para potrosili na SSD

    • op_maniak

      @personauser, 08.06.2020 - 22:26

      Ma to je NVME a ne Tipicni Sata Ssd. Odite i vidite sta koste normalan Nvme od 1 TB jer Mislim tolki je kapacitet sonya5.
      A bome nie ni AMD-ov 8/16 Cudoviste od apu-a bas besplatan.
      Jos Moraju zaraditi na konzoli. 600-800 Euro Ce biti, nema Druge sa svim Tim novitetima

  • butjer1010

    08.06.2020 - 19:11

    Nije mi jasno Zorane, zašto ovaj tekst pola godine prije izlaska te revolucionarne konzole. Za pola godine, može se dogoditi još toliko izmjena i u tom PS5, ali pogotovo i u PC industriji. Da je ta konzola sada na tržištu, i da imamo dokaze gdje se vidi smisao ovog teksta, ne bi rekao niti riječ, ali ovako si samo navukao ljude da se dobrano posvađaju oko stvari za koju baš nitko ne zna šta je istina. Ja sam kao i svatko ovdje na ovom forumu subjektivan, i mislim da je ovo samo trik Sony-ja da ili podigne cijenu konzoli, ili da poveća početnu prodaju. Ja mislim da razlika ne može biti velika, jer znam koliko mi radi brzo PC (sa igrama instaliranima na 2TB SSD-u sa “mizernih” 2500MB/s). Ako se varam, još bolje. U tih pola godine, ta tehnologija se možda nađe i XBOX-u i u PC-u i Nintendu. Ako pak, kada PS5 izađe, vidim da je stvarno razlika, za ne povjerovat, morat ću se pokrit preko ušiju i priznati da neka konzola ima nevjerojatno bolju tehnologiju od PC-a. Neće mi biti problem. Ovako, mislim da ovo “potkurivanje” ovdje nema smisla.

    • Zoran Žalac

      @butjer1010, 09.06.2020 - 10:03

      Mislim da treba biti otvorenih vidika bez obzira kojoj si platformi vjeran. A to u ovom slučaju kažem kao netko tko primarno igra na PC-u. Ni najmanji problem mi ne predstavlja činjenica da konzola na neko vrijeme bude bolja u nečemu od PC-a. To će mi zapravo biti i draže, jer onda kad nadogradim PC imat ću stvaran povod da to napravim, a ne da bi mogao bolje vrtiti igre koje su dizajnirane za šest godina star hardver konzola. Ali smiješno mi je kako je nekima to nepojmljivo jer hej PC je svemoćan i nema toga što novac ne može kupiti. Nije istina. Pumpanje novca ne garantira inovacije. I mislim da tu poruku treba prenijeti sad dok su rasprave aktualne, bez obzira što na kraju od svega toga bude, odnosno kakvo stvarno stanje s PS5 konzolom bude.

    • butjer1010

      @Zoran Žalac, 09.06.2020 - 21:06

      Ma OK sve to, ali nikako još nije nigdje prikazana ta nadmoć PS5-ice i njene brzine u odnosu na PC, a ti si pisao kao da je to već gotova stvar. To sam ti napisao kao kritiku. Možda stvarno bude toliko bolja, ali ja ne vjerujem ljudima kojima je cilj prodati što više za što veću cijenu. To ti je kao da si napisao da ćemo svi raditi za 1000€ minimalno ako HDZ pobijedi na izborima, jer je Plenković to rekao neki dan, shvaćaš što sam htio reći? Meni osobno nebi bio nikakav problem da PS5 bude 10x brži od mog PC-a, kad mi on ne dolazi u obzir nikako, jer PC koristim za 1000 drugih stvari, u kojima mi niti jedna konzola ne pomaže.

    • Zoran Žalac

      @butjer1010, 10.06.2020 - 07:55

      Sve je još samo potencijalno, to sam i naglasio u tekstu – validan je argument da je to i marketinško pumpanje. No nigdje nije rečeno konzola je 10x puta brža. Poanta teksta je da inovacije za gaming ne moraju doći isključivo i jedino iz domene hardvera za PC, kako neki misle pod stavom da nema toga što skupi hardver za PC ne može odraditi bolje od konzola.

    • butjer1010

      @Zoran Žalac, 10.06.2020 - 08:21

      Onda sam ja fulao poantu, meni se učinilo da si napisao da konzole imaju nešto što PC nema, a ne da će imati….možda. Ja se nadam bilo kakvom pomaku, jer definitivno to može biti samo dobro, i za konzole i za PC-e.

    • Zoran Žalac

      @butjer1010, 10.06.2020 - 09:10

      Pa imaju – pogodnost tipa sleep mod s opcijom downloada igara. I sad će se to proširiti s opcijom stavljanja igre u “sleep mod” dok igraš drugu igru, što je drugačije od alt+tabanja na PC-u gdje igra i dalje troši resurse dok ju ne igraš. To su pogodnosti bez kojih se može i zato nije hića da isto postoji na PC-u. To navodim kao primjer da konzole mogu imati nešto što na PC-u ne postoji bez da ti moraš kemijati kako do tog doći. A onda, kad znamo da je to činjenica i da nije nemoguće nešto takvo, možemo razmišljati dalje – što ako specifična stvar konzole nije pogodnost već stvar na kojoj se temelji izvedba samih igara? Možda bude tako, možda ne bude – ja sam stava da bi bilo dobro i poželjno da bude, opet – to kažem kao netko tko se primarno igra pomoću PC-a. Mislim da je korisno razmišljati u tom smjeru, a ne to hejterski odbacivati kao nekakvu provokativnu misao ili nekakvo bulažnjenje. U krajnjem slučaju, da sam u krivu imamo igre kao i do sada i SSD nije obavezan za gaming na PC-u kao i do sada. Ništa u tom slučaju nismo izgubili. Ali da su u pravu oni koji tvrde da će PC morati hvatati korak – tad smo na dobitku jer se nešto zapravo promijenilo, na bolje.

    • butjer1010

      @Zoran Žalac, 10.06.2020 - 10:36

      Tako je, to sam i ja napisao. U tome se slažemo, nikada nisam bio protiv tehnologije, bila ona na konzolama, koje ne koristim (osim SEGA Mega Drivea), ili na PC-u. Svi definitivno profitiraju od bilo kakvog pomaka na bolje.

    • Tiger I

      @butjer1010, 09.06.2020 - 22:31

      Zato jer je lik hebeni shill.

  • chocobo_047

    08.06.2020 - 19:33

    Jedan moj prijatelj je PC igrač. Taj je nadograđivao svoj PC kad god bi izašla neka bolja i jača komponenta. Nakon par godina PC mu je jednostavno postao prestar i istrošen i jednostavno nije vidio svrhu da i dalje ulaže u nj. Morao je kupiti novi PC. Zatim je prije kakve četiri godine nabavio PS4 i čovjek se oduševio. Koliko znam, imao je PS1 no uvijek (ali baš uvijek) se igrao na PC od Call of Dutyja, X-Coma, Skyrima pa do onih Starship Troopersa, SW KOTOR, Fallout 3 i New Vegas…. Nema igre valjda koju on nije igrao na svom PCju.Ja osobno se igram na konzolama od kada znam za sebe. Nikakav PC za igre nemam i nemam ništa protiv igranja na PCju. Možda je PC uistinu bolji od konzola (ili nije) ali ja konzolu ne bih mijenjao ni za što. Tako da se ne zamaram s onim ‘konzola ili PC’. Svatko se igra na čemu hoće.

    • StJimmy90

      @chocobo_047, 08.06.2020 - 20:49

      Gledaj, treba voditi računa i o tipu igara koje su se nekad igrale na konzolama, a kakve se sad igraju. Kreni od činjenice da prvi PS kontroler nije imao analogne gljivice, a i kad ih je dobio, igre su bile šlampave. Meni tada najdraži žanr igara, FPS, pa i RTS, bilo je nemoguće igrati.
      Bio sam zadrti PC igrač, ne zbog snage PC u odnosu na PS nego zbog izbora igara.
      U mojim očima, tadašnje igre za PS su sve bile mahom dječje igre, utrke, “tabačine” i sportske igre. Sve redom mrzim.
      Promjena je došla pojavom cover based akcijskih pucačina iz trećeg lica i pojavom igara otvorenog svijeta.
      Kad sam to skužio, nakon poduže stanke od gaminga, kupio sam PS i nikad se više ne bih vratio na PC.

    • chocobo_047

      @StJimmy90, 09.06.2020 - 22:48

      Sjećam se da se ni Quake 2 nije mogao igrati s analognim palicama. Sjećam se jer sam to isprobavao… Pa meni i danas FPS igre su nekako igrivije na PCju baš zbog miša. Na analog sam se poprilično lagano navikao jer nisam nikada prije igrao nešto na PCju a prva FPS igru na PS2 mi je bila prvi KZ. Tek sam poslije isprobao CoD2 i mogu reći da mi je bilo jako lako ciljati, nisam bio neki profić ali za uspordbu sa PS2, puno lakše nego analogne gljive. Sportske simulacije i utrkivanje mi se čine kao da su stvorene za kontroler iako ne igram nijedan žanr. Nisam nikada imao nekakav jači PC za igre ali da ga nabavim, definitivno bi ga koristio za igranje. Ali mi nikada ne bi zamijenio konzolu.

  • personauser

    08.06.2020 - 20:27

    Ono sto ce biti sjajno na novim konzolama sta cemo moci pokrenuti najmanje pet igara istovremeno, a da ne izadjemo iz jedne igre da bi usli u drugu igru. Na PC je to sada nemoguce

  • personauser

    08.06.2020 - 20:49
  • delight353

    08.06.2020 - 21:40

    Kada je zavrsila era PS2 igram iskljucivo na PCu. Osjecaj kontrole uz mis i tipkovnicu mi je daleko bolji nego uz gamepad. Igre na PCu izgledaju X puta lijepse. Neosporivo je koliko je ugodnije igrati na 60+ FPSa. Oko toga je glupo raspravljati. Da, puno sam novaca ulozio u komp. Nije mi zao. Volim to. PS5 me jako zainteresirao, ali necu skakati na ovaj hype train, jer jedino sto nam je Sony dao jesu nekakve tablice sa “Full-Turbo-Extra-Boost SSD” natuknicama, chartovima i sl. Realno nemamo pojma kakve ta konzola performanse ima, ali raspravljamo o zavisti. To nema nikakvog smisla.

  • Virty

    08.06.2020 - 21:48

    Na PC-u igram samo MMORPG igre, ostalo sve na konzolama, primarno na PS4 PRO.

    • personauser

      @Virty, 08.06.2020 - 21:58

      Igras li FF XIV

    • Virty

      @personauser, 09.06.2020 - 12:49

      Nisam, možda bi moga jednog dana.

  • Virty

    08.06.2020 - 21:49

    Briga me za PC, ionako igram samo MMORPG igre, sve ostalo na konzolama.
    Primarno na PS4 PRO.

  • lepiakadodo

    08.06.2020 - 21:52

    11.06 novi datum otkrivanja ps5

  • Klark Kent

    08.06.2020 - 22:17

    Problem konzola je sto su na nekin nacin svaki model ajmo jovo na novo. komplet hardware se mijenja, koncept hladjenja istoga, drive. Prva izdanja konzola su obicno za baciti u vodu jer inzinjeri tek na njima uocavaju slabosti u dizajnu-pa onda kasniji modeli dobivaju razna poboljsanja (nije uvjek pravilo). Kada tu ukljucimo i za danasnje doba sramotno jamstvo od 1g postaje jasno da kod eventualnog kvara za konzolu nema jeftinog popravka-kao na pc-ju. Takodjer, konzole imaju ogranicen vijek trajanja. Kod pc-ja kad zastari najcesce promjenis samo grafu i dodas malo rama i miran si dugi niz godina. Konzola ps4 pro npr u najboljim godinama ide u penziju, a nije da taj hardware jos treba umiroviti.
    Eh gdje su ona dobra vremena kada je sony vise paznje posvecivao software-u nego hardware-u svojihh konzola

  • Strahinja Radonjic

    09.06.2020 - 02:40

    Zašto je fanaticima konzola toliko teško da priznaju/prihvate da bi igre izgledale 10x lepše na PC-u da nema konzola? Sve sami neoptimizovani portovi. I to pitanje se može postaviti.

    • Ivan Golubic

      @Strahinja Radonjic, 09.06.2020 - 10:05

      Istina. Sad su igre puno optimiziranije za konzole nega za pc

    • Zoran Žalac

      @Strahinja Radonjic, 09.06.2020 - 10:09

      To uopće nije teško priznati niti mislim da to itko osporava. Ali isto tako stoji da bi to bila smrt gaminga jer čemu takvo što ako za aktivnost dokolice moraš izdvojiti novac koji ti može biti za hranu više od pola godine. Igre se prave da se na njima zaradi jer izrada nije besplatna. Igru ćeš prodati ako imaš više kupaca. Više kupaca imaš ako su uređaji za igranje povoljniji. Ako je igra fokusirana na skuplje uređaje, automatski ima i manju publiku i automatski joj je manja zarada. Smrt gaminga.

    • Strahinja Radonjic

      @Zoran Žalac, 09.06.2020 - 14:20

      Pa, podešavanja u igri ipak nečemu služe. Volim i ja konzole, njihovu ok cenu i sve to, ali smatram da bi PC igre izgledale kao u onom Unreal Engine demo-u još jako davno. Ovako igre se prvo prave onoliko dobro koliko to konzole mogu pa se onda radi port. Da nema konzola na PC-u bi se probijale granice svake godine a podešavanja su tu, neko će na Extreme a neko na Medium s’ tim što bi taj Medium izgledao kao današnji Ultra/Extreme kakogod a najviše postavke bi bile nešto nezamislivo što ćemo mi i videti naravno, ali tek od 2030+ kad svojim konstantnim zaostajanjem još malo napreduju konzole. Zbog konzola zaostajemo, sad sa PS5 će se i PC igre poboljšanti, a zašto? Jer je se PC unapređuje? Ne, PS5 je jača konzola, igre će izgledati bolje i na PC. Evo npr. i vest koju ste na moje veliko iznenađenje propustili (propustio Zorane), onaj SCORN trailer/teaser je sniman n PC-u sa RTX 2080 a ne na XBOX-u, toliko o konzolama, ko zna na šta će ličiti SCORN na XBOX-u, ne smeju ni da prikažu igru na toj konzoli.

    • Zoran Žalac

      @Strahinja Radonjic, 09.06.2020 - 16:03

      Jedino zbog čega konzole koče razvoj igara jest to što im životni ciklus traje duže od 5 godina, tijekom čega dolazi do starenja hardvera dok na PC-u grafičke i procesori izlaze svake godine, najviše dvije. Ali to ne znači da konzole svakih 5 godina ne mogu doći s nečim novim što na PC-u nije izmišljeno. Ipak konzole svaku generaciju mijenjaju svoju strukturu i arhiteksturu. Način na koji je Xbox Series X posložen s tim komponentama unutra je totalno drugačiji od onoga kako je bio posložen Xbox One. Desktop PC je već desetljećima isti. Nije da nema pomaka, Razer ima kojekakve prototipe svake godine, npr. ove godine su prikazali modularni Tomahawk, ali ništa se od toga nije uhvatilo kao standard kod korisnika. Zašto? Jer su takva rješenja skupa. Jednako kao što vodeno hlađenje nije standard većine PC-a, iako je u kontekstu gaminga poželjno i od njega svakako ima koristi.

    • butjer1010

      @Strahinja Radonjic, 09.06.2020 - 21:12

      Ne slažem se s tobom. Ne bih nikada rekao da zbog jedne tehnologije, druga zaostaje. Mislim da napredak tehnologije u konzolama, vuče za sobom i napredak iste na PC-u, a također i obrnuto.

  • Ivan Golubic

    09.06.2020 - 10:17

    Znaci da rijesimo stvar, konzole za one koji zele samo gaming i gaming i nista vise. PC je za one koji uz gaming zele jos nesto, tipa streamati ili tako nešto. Naravno, igre su optimiziranije za konzole jer se u njima nalazi specifičan hardvare. Na pc-u je nemoguce optimizirati igru kako spada jer svaki korisnik ima drugačiji hardvare, zato konzole i jesu samo za gaming. Ali ako neko zeli streamati, praviti videe i sl bolja opcija je pc, jer ajde nek mi neko pokaze kako lijepo izmontirat video na konzoli, kako lijepo streamati sa face camom i svim unim pop-upovima tipa kad neko dinira i sl? Za mene je pc upravo zbog toga ako se jedan dan odlucim nesto drugo raditi da ne moram sad pored skupe konzole kupit i skup pc. Ponavljam, za pure gaming konzole su bolji izbor od pc-a. Sto se tice ssd-a u ps5 ssd ko ssd nije najbrzi, ima i brzih, zasad samo u teoriji. Da skratim ps5 uz ssd ima i kontroler koji to sve kontrolira i omogucije brzi prijenos podataka nego bilo koji pc. Imate na Linus Tech Tips kanalu lijepo objasnjeno. E sad ovi koji govore da ce konzole imati hardvare jaci od pc-eva. To je mozda sada ali uskoro izlazi nova generacija grafickih kartica i procesora, tako da cisto sumnjam da ce konzole moci to nadmasiti. Ali opet za pure gaming nije potreban neki ludo jaki hardvare. Ono za sto su konzole dizajnirane je gaming, od samoga pocetka je tako, i za gaming nikada nije bio potreban neki ludi hardvare. Graficke od 1500kn vrte igre sasvim super, iamte i procesore 8t/16t za istu cijenu, za pc se naravno rade jace stvari jer nikad ne znas sta ce ovaj koji to kupi radit s njima, zato hardvare za pc treba biti svestran, zato je skuplji, zato je bolji. Nadam se da ce sada svi shvatiti sve i da prestane prepirka pc konzole, svako je najbolji u onome za što je dizajniran.

  • SanKa

    09.06.2020 - 10:23

    joj koga briga..imam oboje, ovisno o igri, španam tamo di mi paše i to je to…plejka mi je ugodnija jer se mogu zavalit u kauč i igrat na ogromnoj telki..

    • personauser

      @SanKa, 09.06.2020 - 11:14

      Ja vise preferiram monitor za konzole jer je bolja slika na monitoru negoli na TV-u

    • SanKa

      @personauser, 09.06.2020 - 12:53

      ovisi o telki i monitoru..ali oboje ima benefite. warzone igram na monitoru od kompa jer mogu spojit miš i tipkovnicu.

  • goran022

    09.06.2020 - 11:44

    zato jer su ljudi debili , umjesto da budu sretni i zahvalni da postoji širi izbor i izaberu ono što im se sviđa

  • cikastojca

    09.06.2020 - 12:58

    Da nema ekslkuziva na ps4, retko ko bi ga uzimao. Konzole su za one ljude koji oce manje da se iscimaju i samo da legnu na kauc i igraju. Ako sin ocu koji se bas i ne razume u gejming trazi neku masinu gde moze da igra igre otac ce u 85% slucajeva uzeti sinu konzolu.

    • Zoran Žalac

      @cikastojca, 09.06.2020 - 16:09

      Ekskluzive su jedva 10% ukupne ponude igara na konzolama. Ekskluzive nisu najprodavanije igre na konzolama. Tako da ta tvrdnja o ekskluzivama ne stoji. Ljudi kupuju konzole jer su jeftinije i praktičnije, kao što si i sam rekao. Nema to veze sa razumijevanjem ili nerazumijevanjem u gaming. Živimo na fakin Balkanu, ne u Luksemburgu, standard nam je takav kakav je i zato se kupuje ono što je povoljnije, nema veze s ekskluzivama ni razumijevanjem u gaming, nego čista ekonomska računica, ako i ti želiš biti čist i ne piratizirati.

  • Aldin219

    09.06.2020 - 18:05

    Joj nisam odavno nepotrebniji i gluplji clanak procitao… uh

    • Karthasiz

      @Aldin219, 09.06.2020 - 22:47

      Procesljati racune u bankama na ime pravnog lica ili na ime fizickih lica inicijala Z.Z. i I.B. cisto rekreativno.

  • anonimikus

    11.06.2020 - 11:43

    Dobro da su naglasili da imaju jednu stvar bolju jer ostalih sto stvari se valjda ne računa. Nešto slično kao da neki auto ima bolje kočnice od drugog ali sve ostalo je lošije.

  • MastaKatz85

    07.07.2020 - 12:25

    Ma mogu pc gameri pricat sta hoce ali plejka je bog za gaming..cijeli zivot od kad znam za igrice sam igrao na pc i onda prije 2 godine si uzeo ps4 pro i shvatio da pc jednostavno nema smisla za igrat igrice…sa plejkom su odmah nestale bolesti pc gaminga…od krekiranja, lagova, borbe sa framerateom itd. a sa time da mi je svaki pc bio u toku sa gaming industrijom…plejka je jednostavno puno komotnija za gaming…igram warzone sa frendom on na jebenom pc a ja na svojoj plejki i nez kolko puta je bilo..cek moram restartat, cek nekaj mi ne valja sa odazivom itd. sve one slatke bolesti pca kojih sam se sa puno srece rijesio sa kupnjom konzole…jedina igra koja mi jos stoji instalana na pc je company of heroes i to je to…pc cao bok ne vidimo se vise nikad sto se tice gaminga 😆

  • [email protected]

    04.02.2021 - 20:18

    Koliko Pc troši struje a koliko Konzola

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?