HCL.HR

Želim jednu stvar od novih konzola, ali vjerojatno ju neću dobiti

Zoran Žalac 05.07.2019.   •   21 komentara


Sljedeća generacija konzola nastoji se vratiti jednostavnijim vremenima s više igranja, a manje čekanja na igranje. Bilo bi lijepo kada bi vratile i fokus na lokalni multiplayer.

Uvođenje SSD-a u konzole sljedeće generacije moglo bi nas, u teoriji, podsjetiti kako je igranje izgledalo prije nego su učitavanja postala dovoljno dugotrajna da mogu biti piš-pauze. U neka jednostavnija vremena, do sredine devedesetih godina, nije bilo instaliranja igara, ažuriranja ili višeminutnog loadinga. Igra bi se jednostavno pokrenula i već nakon pola minute mogla bi se igrati. Brža učitavanja zahvaljujući SSD-u možda nas približe tom luksuzu, no postoji još jedna stvar iz vremena starijih konzola čiji bih povratak volio vidjeti u eri PlayStationa 5 i sljedećeg Xboxa.

Naime, nešto stariji igrači možda se sjećaju kako su konzole u prošlosti dolazile s dva kontrolera. Drugi gamepad nije se morao kupovati zasebno – nalazio se odmah u paketu s konzolom. To je bilo pravilo još od prve kućne konzole, Magnavox Odysseyja, a sve najuspješnije platforme od Atarija 2600 do Super Nintenda dolazile su s dva kontrolera. Tek se od vremena prvog PlayStationa i Nintenda 64 počela primjenjivati drugačija politika.

Jasno je zašto je došlo do toga. Lokalni multiplayer prije je bio jedini oblik igranja u društvu. Kasnije smo došli do toga da se multiplayer igra preko interneta, a tzv. spilt screen je sve rjeđa pojava. Ipak, mislim da se nalazimo u eri koja izuzetno odgovara starom tipu multiplayera. Tehnički gledano, posložio se čitav niz stvari koje pogoduju igranju igara u lokalnom multiplayeru.

Kontroleri su postali sofisticirani te nisu više ograničeni kablovima niti je za spajanje većeg broja kontrolera na jednu konzolu potrebno imati uređaje poput multitapa, ako se itko toga sjeća. S druge strane, kooperativne igre polako počinju dominirati tržištem, što se moglo uočiti na nedavno održanom E3 sajmu gdje su među najistaknutijima bili co-op naslovi kao što su Marvel’s Avengers, Ghost Recon Breakpoint, Borderlands 3, Rainbow Six Quarantine, Gears 5, Outsiders, Animal Crossing Horizon i drugi.

Glavna prepreka za split-screen co-op najčešće je tehničke naravi jer igra treba rendrirati sve duplo. No, ako su sljedeće konzole doista četiri puta snažnije od postojeće generacije, kako Sony i Microsoft tvrde, taj problem se može lako riješiti. Ne mora se svaka igra izvoditi u 4K rezoluciji. Ako je nekadašnji Nintendo 64 mogao pokretati četiri zasebna prozorčića u GoldenEye 64 multiplayeru, sramota je ako konzole budućnosti ne mogu ostvariti isto. Uz to, dijagonale današnjih televizora daleko su prikladnije za split-screen nego što su to nekoć bili 4:3 CRT televizori.

Naravno, treba u obzir uzeti i činjenicu da današnji kontroleri nisu jeftini – ni za kupiti, ni za proizvesti. Gamepad u prošlosti nije imao ni triggere ni touchpad, sve je bilo plastično i žičano. Financijski gledano, dodatni kontroler samo bi povisio cijenu konzole i zaista ne treba u paket gurati nešto što nije svakome potrebno. S time se slažem, ali postoje brojni načini kako izaći u susret igračima koji žele konzolu s dva kontrolera.

Za početak, kontroleri sa starih konzola trebali bi biti podržani na novim konzolama – bez dodatnih adaptera. Čini se da bi to mogao biti slučaj sa sljedećom generacijom konzola, ali stvari još nisu kristalno jasne po tom pitanju. Nadalje, svi kontroleri u teoriji mogu funkcionirati sa svim konzolama – pomoću mobitela. Tehnički to nije najsretnije rješenje, ali Sony je sa svojim PlayLinkom demonstrirao da mobitel može zamijeniti kontroler. A ako bi recimo postojala aplikacija preko koje bi se Xbox kontroler mogao spojiti na PlayStation, ne vidim zašto bi to bilo bogohuljenje.

Bio bih zadovoljan i s time da svi kupci konzole dobiju kupon s kojim bi drugi kontroler mogli nabaviti jeftinije, npr. u pola cijene. Svjestan sam da bi to dovelo do situacije u kojoj se kuponi masovno prodaju, ali ne mislim da bi to moglo naštetiti Sonyju/Microsoftu jer bi na tržištu bio ograničen broj kupona. Danas su sve trgovine umrežene pa provjera autentičnosti kupona uopće ne bi trebala predstavljati nikakav problem.

Inače, praksa dostavljanja dva kontrolera u paketu s konzolom danas nije toliko nezamisliva, zahvaljujući Nintendu. Iako japanska tvrtka dodatnu periferiju za Switch konzolu cijeni kao suho zlato, stvar koja mi se jako sviđa kod Switcha je ta što s njime dobivate dva kontrolera u jednom. Istina, nisu Joy-Con kontroleri najugodniji za korištenje u horizontalnom modu, ali služe svrsi i definitivno su razlog zašto se veselim svakoj igri koja ima lokalni co-op na Switchu.

Razlog zašto će moja želja za dva kontrolera ostati neispunjena vjerojatno leži u činjenici da je ograničavanje igranja isplativije za tvorce konzola. Usmjeravanjem multiplayera prema mrežnoj inačici Sony i Microsoft si osiguravaju pretplatnike za PS Plus i Xbox Live usluge. Onaj tko stvarno želi drugi kontroler kupit će ga za dodatnih petstotinjak kuna i problem riješen. Svejedno, to ne mijenja činjenicu da bi stvari mogle biti bolje, u korist samih igrača. Želim da sljedeće konzole donesu brže pokretanje igara, ali ne želim biti jedini tip u prostoriji koji će od toga imati koristi.

Označeno sa: ,

Komentari (21)

  • lliquid_

    05.07.2019 - 16:55

    I agree 100% lol

  • 312AE

    05.07.2019 - 16:56

    Ahh, neznam, da svakak bi bilo cool da daju još jedan kontroler. Ja do sad kod svake konzole ili uzel neki bundle ili uvjek odmah kupil drugi. No dok razmišljam, danas je manje coop igara nego nekad. Makar smo u društvu opet počeli se nalaziti barem jednom tjedno i prvo klopica, pa onda Mortal Kombat ili Crash Team Racing ko nekad. Dobro je da nam još i jednog daju. Znam da sam negdje jednom čital, bila je spika oko cjena novih konzola, dali bi bilo bolje, da recimo ps 5 košta 400 Eura po izlasku, ali dolazi bez kontrolera. ? Sam ta pomisao mi je živi užas. No da bi bilo cool ps 4 koristiti na 5, bi bilo i nadam se da bude tak. Ja još i dosta igram PS3,sretan sam da mogu priključit PS4 kontroler, zabavnije je.

  • M_11

    05.07.2019 - 16:58

    Bolje budi sretan što ćeš dobit i taj jedan kontroler

  • SonOfZeus

    05.07.2019 - 17:17

    Ne mozes joy con usporediti sa kontrolerima od ps i xboxa. Dva joycona tehnoloski i vrijednosno vrijede manje nego jedan od spomenutih. Uz to joycon je izricito za male ruke, te sam morao iskesirati za pro kontroler i usporedite koliko jedan takav dode, a jedini je konkurentan dualshocku i xbox gamepadu.
    Imam dva dualshocka jos od kad je ps4 izasao i niti jedan mi se nije ni mrvicu potrgao makar su pali sto puta, dok se sjecam da origigi ps1 i ps2 kontroleri lako se trgali te sam ih nekoliko presao u “karijeri”.

    • Igor Belan

      @SonOfZeus, 05.07.2019 - 17:33

      Ma nisu za usporedbu jer su totalno drugačijeg form-factora, ali ne zato jer su tehnološki pa čak i vrijednosno puno manjeg ranga od većih kontrolera iz Sonyja i Microsofta. JoyConi su zapravo tehnološki vrlo napredni, uz vrlo finu motion sensing tehnologiju, impresivan (iako ne baš često korišten) HD rumble pa čak i skrivenu IR kameru koja detektira oblik, pokrete i udaljenost objekata ispred kontrolera (samo u desnom JoyConu doduše).

    • SonOfZeus

      @Igor Belan, 06.07.2019 - 17:25

      Zaboravio si i nadodati gljivice koje se lako trgaju.

    • Igor Belan

      @SonOfZeus, 07.07.2019 - 14:23

      Na JoyConima? Moje su savršene, a imam Switch od izlaska. Ako misliš na DualShock 4 – da, on je u prvom izdanju imao problem s vrlo brzim trošenjem gume na vrhu analoga. Ali ni on to više nema u novijem izdanju.

    • SonOfZeus

      @Igor Belan, 10.07.2019 - 14:27

      https://www.reddit.com/r/NintendoSwitch/comments/b9gdak/i_disassembled_a_joycon_stick_to_shed_some_light/

      Javi i njima da je tvoj JoyCon odlican therefore izmisljeni problemi – ipak ima samo 24 tisuca upvotea.

    • vragec25cro

      @SonOfZeus, 05.07.2019 - 23:08

      Teško je bilo koji đojstik usporediti s xboxovim

  • superdeda2000

    05.07.2019 - 17:23

    S obzirom da će se ps5 a i novi box prodavati (vjerojatno) s gubitkom u početnom periodu, bilo bi dosta nerealno za očekivati da u paketu uguraju još jedan kontroler. Zbilja nije neophodan i radije bi htio da cijena konzole bude prihvatljiva a da si ja s godinama kupujem “dodatnu opremu”

  • HyPo

    05.07.2019 - 17:38

    Konzole nikada neče biti iste kao prije i sa time se moramo pomiriti.Jer večina kompanija kreče u budučnost bez da se odvrača prošlosti.

  • Demon90

    05.07.2019 - 18:17

    Agree. Ma stvarno Nevada nedostaje split screen mail broj novih igara ima opcionalno

  • SlucajniProlaznik

    05.07.2019 - 18:35

    Ja “dej van” kupim i dodatni kontroler. Fifa, COD, Trine i sve drugo što ima split screen a da nije loše kupi se samo zbog split screena.

  • Sackboy

    05.07.2019 - 20:11

    Iskreno ne fali mi taj split screen samo zato jer je jako malo igara koje valjaju na taj način. Igre koje donekle valjaju su sportske ili tabačine (koje ja ne volim) a recimo utrke ili FPS na taj način ne valjaju zbog “stream snipinga” svaki put kada sam igrao sa nekim te 2 vrste igara na split screenu sam gledao na njegov dio ekrana di je a to ubija igru. Jedne od rijetkih igara koje su mi valjale u tom modu su pixeljunk shooter i broforce ali kada malo bolje razmislim te igre ni nisu split screen nego su svi na jednom ekranu.

    • vragec25cro

      @Sackboy, 06.07.2019 - 00:44

      Jedino šta valja na spli scereen su sportske igre

    • svraka12_LIX

      @vragec25cro, 08.07.2019 - 14:37

      Ma to što govoriš je totalna glupost, ja sam na split screen najviše igrao Uncharted 3 i bilo je vrh pogotovo jedan mod di se boriš protiv stotine botova i to još na Crushing

    • SlucajniProlaznik

      @Sackboy, 06.07.2019 - 08:19

      SPlitSCreen FTW 😀 i kak se već zove ovo što sportske i borilačke igre nude. Nikad ne zaboravim coop gears of war i Blur i Mario Kart i COD i Fifa/PES – najbolja gaming mp iskustva koje sam imao. Sreća, tuga, ljutnja i zajebancija sa osobom/osobama u sobi – pa gdje ćeš bolje?

    • Stitrek

      @Sackboy, 08.07.2019 - 03:34

      Nove konzole s obzirom na snagu bi mogle podržđati “twin screen” tako da svatko igra na svom ekranu u istoj prostoriji, vjerovatno bi bio potreban nakakav HDMI splitter.

  • perisimus

    06.07.2019 - 10:41

    Split screen igranje? Ne mogu vjerovati da to nekome fali. Najgluplji način igranja u dvoje, treba biti zahvalan proizvođačima što tu nespretnu i nepotrebnu glupost neće implementirati u igrama. Inače čisto slinjavljenje za prošlim vremenima tek da se popuni prostor i nešto napiše.

    • Sackboy

      @perisimus, 06.07.2019 - 16:21

      Osim u rijetkim slučajevima bolje je imati prijatelja u svojoj kući na svom PC-u i igrati multiplayer i pričati na discord. Nakon nekog vremena ti ipak pukne film da imaš doma stalno ekipu koja ti pojede pol frižidera…

    • Sackboy

      @Sackboy, 06.07.2019 - 21:53

      Evo dokaz da mi je ekipa za*urac em nikada ne bi pozvali je njima su roditelji doma ili žena (čak i sada kada imam 39 god. FFS) i ne mogu ili oni nemaju doma nikakav uređaj za igru a kada dođu ne donesu ništa jer kao nisu gladni, onda ogladne i požderu ti sve šta imaš.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?