HCL.HR

Akcijskih RPG-ova neće faliti u 2024., evo koje igre čekamo

Zoran Žalac 08.01.2024.   •   24 komentara


Žanr akcijskih role-playing igara mogao bi biti čak i malo pretrpan ako se u 2024. realiziraju planovi svih developera i izdavača. No, nećemo se buniti!

Oko jednog se žanra u 2024. uopće ne morate brinuti hoće li imati zanimljivih igara. Kroz narednih 12 mjeseci trebali bismo vidjeti pravu navalu akcijskih RPG naslova, što sa Istoka što sa Zapada. Prevladavat će tematika fantazije, a zastupljeno će biti sve od zmajeva, vampira, duhova, demona i majmuna.

Bez da nepotrebno produljujemo ovaj uvod, evo te bogate postave akcijskih RPG-ova za 2024. godinu.

Final Fantasy 7 Rebirth

Vrijeme je za još jedan povratak na planet Gaia. Rebirth je izravni nastavak na Final Fantasy 7 Remake koji je modernizirao kultni japanski klasik iz 1997. Međutim, ova će se igra svojom pričom dodatno udaljiti od izvornog predloška te je iz dosadašnjih materijala vidljivo da će imati značajnija odstupanja od priče koju već poznajemo. Pored toga je uzbudljiva i činjenica da se ova igra razvija ekskluzivno za hardver aktualnog PlayStationa 5, stoga očekujemo zaista raskošnu prezentaciju. Remake je bio izvrstan pa s Rebirthom nemamo straha da bi nešto moglo otići u krivom smjeru.

Dragon’s Dogma 2

Ako u glavi čujete zmajevu riku, to je zbog ove igre. Dragon’s Dogma 2 je single-player avantura u kojoj ćemo voditi tročlani tim avanturista u borbi protiv trolova, goblina, zmajeva i ostalih štetočina. Odvijat će se u svijetu koji je paralelan onome iz prve igre. Dvije se nacije u njemu na različite načine suočavaju s prijetnjom zmaja, a igrač će biti upleten u razne spletke vladara i njihovih podanika. Igra će nam dati izbor između tri klase i niza njihovih varijacija, a za tehnički dio pobrinut će se Capcomov interni RE engine.

Black Myth Wukong

Black Myth: Wu Kong još je jedna adaptacija slavnog kineskog romana „Putovanje na Zapad”. U ulozi Monkey Kinga putovat ćemo kroz drevnu Kinu prema Indiji te se boriti s različitim mitološkim bićima. Na raspolaganju ćemo imati široku paletu od 72 različite moći, koje obuhvaćaju dupliciranje, usporavanje protivnika ili pak pretvaranje u kukca. Igra će pritom izgledati jako atraktivno, usudimo se reći u nekim segmentima i previše detaljno. Nadamo se da to neće biti još jedan od onih slučajeva gdje tehnikalije potkopavaju ambicije samog gameplaya.

Avowed

Nema sumnje da je Avowed u konkurenciji za najbezvezniji naziv igre, no djela razvojnog studija Obsidian u pravilu su uvijek vrlo zabavna. Od ovoga ne treba očekivati gigantski RPG koji će pomrsiti planove velikim imenima, nego prije nešto nalik The Outer Worldsu u fantastičnom okruženju. Avowed je smješten u svijet iz igara Pillars of Eternity, a akciju ćemo u njemu gledati ravno kroz oči glavnog lika, tj. iz prvog lica. Osim klasičnog mlataranja oružjima očekujemo i dosta zabavnih magija, a nadamo se da će Obsidian uspjeti ukomponirati i smislene elemente role-playinga, po kojima su njihove igre poznate.

Banishers: Ghosts of New Eden

Banishers: Ghost of New Eden prati lovački par Anteu Duarte i Reda mac Raitha koji krajem 17. stoljeća putuju Amerikom i love duhove. Igrivi lik bit će lovac Red, dok će njegova pratilja Antea pomagati u borbi jer je nakon jedne nesreće i sama prešla u duhovno stanje. Upravo je u tome i zaplet same priče te ćemo Anteu nastojati vratiti među žive dok putem važemo koliko je strašna cijena koju treba platiti za to. Na prvi pogled igra blago podsjeća na novije God of War naslove, što nije nimalo loš uzor.

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

Ova igra je baš poput samih vampira – trebala je biti mrtva, a nekako ipak nije. U razvoju je još od 2016., bila je dvaput najavljivana i prošla je kroz ruke dva različita studija. Obično to nije znak za optimizam, ali treba joj dati šansu jer nema baš puno igara koje su smještene u svijet s vampirskim klanovima. Svoje nadnaravne moći ovdje ćemo koristiti po modernom Seatlleu i njegovim mračnim uličicama, a za priču će biti zadužena ekipa poznata po igrama Dear Esther i Amnesia: A Machine for Pigs.

Blue Protocol

Blue Protocol je onaj MMO koji izgleda kao anime, nabijen je akcijom i hrpom efekata, a igrače mami time da mogu kreirati „idealnog sebe” kroz duboki sustav sređivanja likova. Igra će se odvijati na planetu Regnas gdje ćemo tražiti istinu o svojem porijeklu pa usput spasiti svijet temeljem neizbježne sudbine, kako to već ide u ovakvim igrama. Izdavač igre je Amazon koji je ovdje nanjušio potencijalnu zaradu, ali nije da su njihove procjene u gamingu uvijek bile uspješne.

No Rest for the Wicked

Developer platformerskih igara novim će projektom zaći u žanr akcijskog RPG-a izometrijske perspektive. No Rest for the Wicked vodi nas u bajkovito kraljevstvo kojega je poharala kuga, a igrači će ondje preuzeti ulogu svetog ratnika zvanog Cerim, sa zadatkom čišćenja kuge i zaustavljanja onih koji od nje žele profitirati. Igra će se moći igrati samostalno ili kooperativno u grupi do četvero. Osim akcijskih dijelova imat će i neke popratne aktivnosti poput pecanja, a igrači će moći kupovati svoje kuće te ih dekorirati. Za početak će se igra ove godine pojaviti u early access verziji na PC platformi.

Flintlock: The Siege of Dawn

Od kreatora solidnog, ali brzo zaboravljenog Ashena stiže nam novi akcijski RPG zvan Flintlock: The Siege of Dawn. Protagonistica Nor i njezin zmajoliki ljubimac Enki borit će se protiv nemrtvih i božanskih protivnika, a arsenal će joj činiti sjekira i puška. Bit će tu i magije, a cijela bi vas stvar u sustavu borbe mogla podsjetiti na novije Assassin’s Creed igre.

Dungeons of Hinterberg

U Dungeons of Hinterberg jedna će djevojka istraživati planinski gradić inspiriran austrijskim Alpama, a neobični zaplet je taj da će ondje pronaći gobline i druga magična bića protiv kojih će se morati boriti. Pri tome vrijedi naglasiti kako ćemo grad vidjeti u modernom dobu, tako da igra nije smještena u neku srednjovjekovnu verziju Austrije. Osim borbe, u Hinterbergu će biti snowboardinga te druženja s lokalnim stanovništvom koje će nam pomoći da naša protagonistica nauči nove poteze i otvori si dodatne mogućnosti u istraživanju regije.

GreedFall 2: The Dying World

GreedFall 2 – The Dying World kronološki će se odvijati tri godine prije događaja iz prve igre. Ovoga puta scenarij će biti obrnut u odnosu na prvi dio. Mjesto radnje više neće biti otok nego kontinent Gacane s kojega su došli kolonisti. U glavnoj ulozi više neće biti De Sardet nego pripadnik domorodačkog stanovništva, Teer Fradee, koji je zarobljen i odvučen na kontinent gdje kuga zvana Malchior razdire društveni poredak. Originalni je Greedfall imao neke zanimljive ideje i nadamo se da će nastavak realizirati svoj puni potencijal.

Visions of Mana

Nakon preduge pauze od 18 godina stiže nam nova igra iz serijala Mana. Visions of Mana upoznat će nas s još jednim vibrantnim svijetom kojeg će nastanjivati šaroliki protivnici, te s novim protagonistom zvanim Val. Detalji o gameplayu još nisu otkriveni, no možemo zato komentirati kako igra izgleda slatko. Fanovi će također cijeniti povratak starih skladatelja čija bi glazba trebala probuditi nostalgiju starim igračima i zaintrigirati novu publiku.

Zenless Zone Zero

Zenless Zone Zero je novi fantasy RPG od tvoraca Genshin Impacta, smješten u postapokaliptični grad New Eridu. Taj je grad zadnje utočište urbane civilizacije nakon što se čovječanstvo suočilo s nadnaravnom katastrofom koju zovu Hollow. Pojava je to koja je kroz portale dovukla misteriozna čudovišta iz drugih dimenzija, kako to obično biva. Igrači će u Zenless Zone Zero preuzeti ulogu Proxyja sa zadaćom da čuvaju znanstvenike koji odlaze na ekspedicije kako bi doznali više o apokaliptičnoj pojavi koja je izazvala katastrofu.

Last Epoch

Mnogi su pogledi usmjereni na Path of Exile 2 koji će se ove godine igrati samo u zatvorenoj beti. Međutim, imamo zato i nešto slično na pragu izlaska. Nakon skoro pet godina provedenih u early accessu stiže nam akcijski RPG Last Epoch. Svijet mu se zove Eterra, skoro sve vas ondje želi ubiti, ali 100+ vještina za razvoj lika po 15 klasa. Vizualno igra ne izgleda loše, a developer ističe kako ima ravno nula pay-to-wina. Što ne znači da nema mikrotransakcija.

Granblue Fantasy: Relink

Ogromni protivnici, simpatični anime likovi, MOĆ PRIJATELJSTVA i svi slični stereotipi bit će dio nove igre iz serijala Granblue Fantasy. Fanovi ju čekaju već dugo – još od 2016. godine kad je prvi put bila najavljena. Čekanju će uskoro doći kraj te će se igra moći zaigrati kooperativno u timu od četvero igrača ili samostalno uz AI kontrolirane likove.

Hyper Light Breaker

U ovoj akcijskoj igri roguelite tipa posjetit ćemo novu zemlju zvanu Overgrowth gdje ćemo s vlasti morati svrgnuti Abyss Kinga i njegove pomoćnike. Za razliku od prve igre koja je bila 2D oblika, Hyper Light Breaker prebacit će se u 3D okruženje s novom perspektivom na akciju. Igra će se moći igrati samostalno ili u timu do petero igrača kroz mrežno co-op igranje. Veliki svijet različitih bioma istraživat ćemo trćeći po zidovima, koristeći lebdjelice i zračne jedrilice.

Sandland

Sand Land je avantura rađena po kultnoj mangi tvorca Dragon Balla. Priča prati neobičnu družbu demona, lopova i šerifa u potrazi za legendarnim izvorom skrivenim u pustinjskom svijetu. Kako je otkriveno u zadnjem traileru, vožnja tenka i motora po pustinjskom svijetu bit će tek početak te će družina ipak vidjeti i drugih, zelenijih krajeva. Također je potvrđeno kako će Sand Land imati elemente izgradnje baze. Skrovište ćemo imati u gradu Spino gdje ćemo prihvaćati izopćenike iz pustinje te s vremenom širiti grad i otključavati korisne usluge.

Dragon Age Dreadwolf

Sve do nedavno smo Dragon Age svrstavali među taktičke RPG naslove, da bi nam najnovije glasine sugerirale kako serijal u potpunosti prelazi na akciju. Nije to još potvrđeno, ali je vrlo izgledno. U bilo kojem slučaju, kroz novi Dragon Age posjetit ćemo regiju Tevinter gdje ćemo tragati za Dreadwolfom iliti Silasom, kojega smo upoznali u Dragon Age Inquisitionu. Bit će ovo prvi put u serijalu da se Dragon Age izravno nastavlja na radnju prošle igre, tako da bi bilo pametno da ponovite gradivo igre od čijeg je izlaska prošlo čak deset godina. A možda čak prođe i više jer još uvijek nismo sasvim sigurni da bi igra trebala izaći ove godine. Prije ljeta sigurno neće.

Označeno sa:

Komentari (24)

  • Vujo777

    08.01.2024 - 16:14

    Ma sta god da izađe briga me meni je bitno da vise taj stalker izađe je*emu sve 😂

  • Stringer Bell

    08.01.2024 - 16:18

    Ima zanimljivih naslova, biti će ovo solidna godina, u svakom žanru se nađe bar jedan zanimljivi naslov.

  • John_Constantine

    08.01.2024 - 16:27

    O gredfall 2. Uopće nisam očekivao nastavak, ali mu se veselim.

  • RPGamer

    08.01.2024 - 16:31

    Ja sam najviše nahajpan na Titan Quest 2 jer me baš zanima kako će developeri Spellforce igara napraviti posao. Ako upola bude dobar kao prvi, biti ću prezadovoljan. Uz to sam i sretan što Last Epoch konačno izlazi iz rane faze. Ove godine ću biti dobro prikovan na izometrijske akcijske RPG igre jer izlazi još hrpa njih.

    • Crow89

      @RPGamer, 08.01.2024 - 17:14

      Na žalost Spell Force kako ide dalje meni je sve lošije… Prvi dio će mi teško ponoviti 😅

    • Darac83

      @RPGamer, 08.01.2024 - 19:08

      Meh, da pogodim, Titan quest 2, red čudovišta, red lootanja, red šopinga i tako u krug… 😜 Reskin Diabla. 😊

  • goran022

    08.01.2024 - 17:05

    FINAL FANTASY 7 REBIRTH ovom se veselim prvi dio (Final Fantasy 7 Remake) mi je nešto najbolje što sam ikad odigrao.

    • Darac83

      @goran022, 08.01.2024 - 19:09

      Nadam se da se neće baš toliko odmaknut od glavne priče…

  • Virty

    08.01.2024 - 18:26

    GreedFall 2 i Dragon’s Dogma 2 sigurno kupujem.

  • vragec25cro

    08.01.2024 - 18:27

    Dragon age i awowed

  • sparrowpunk

    08.01.2024 - 18:27

    REBIRTH!!!!!!!!😀😀😀😀

  • IggyPop

    08.01.2024 - 18:41

    Wukong najbolji ostalo…s..ranje

  • Aldin219

    08.01.2024 - 18:41

    Ja ne znam kako neko moze biti ne najhajpan za Black Myth. Balkanska publika generalno preferira sterilne igre iz nekog razloga.

    • RPGamer

      @Aldin219, 08.01.2024 - 19:26

      Vampire the Masquerade Bloodlines 2 i Black Myth Wukong ne bih ni taknuo. A i Flintlock mi je vrlo odbojan jer izgleda kao Assassins Creed – serijal kojeg organski ne mogu smisliti.

    • Aldin219

      @RPGamer, 09.01.2024 - 08:32

      Zanimljiva zivotna forma.

    • SanKa

      @RPGamer, 09.01.2024 - 09:21

      čim nije riječ o nekom opskurnom JRPGu sa shitty grafikom iz 95te, iz tvog kampa samo stize autistično skvičanje.

  • Hrvoje Smoljić

    08.01.2024 - 18:45

    Masivni hype

  • Blackbeard

    08.01.2024 - 18:46

    Uf Dragons Dogma 2, Dragon Age Dreadwolf, Blue Protocol, Black Myth Wukong. Dobra godina ako Bog da. Ja i Visions of Mana.

  • Triksterica

    08.01.2024 - 19:09

    Rebirth prednarucen odavna. Zainteresirana sam za ovu s duhovima i ovu s vampirima (ne da mi se skrolat za naslove) al one ce pricekat na recenzije.

    • kebbab

      @Triksterica, 09.01.2024 - 16:31

      Ja sam prednaručio fizičko izdanje 😁

  • JCD-Bionicman

    08.01.2024 - 20:51

    Wukonga najviše čekam ali nedostaju non fantasy RPG igre definitivno.

  • Makav

    08.01.2024 - 22:09

    Nekad davno, u teenagerskim godinama, zaigrao Vampire the masquerade: redemption i zagrizao u priču i cijeli svijet. Naravno odigrao i bloodlines,no redemption mi nekako bio draži. Svaka čast velikanima poput FF7 i Dragon age… ali nekako prvi na ovoj listi mi bloodlines.
    LP

  • moordrak

    08.01.2024 - 22:30

    Neke od ovih ću sigurno probati. Ma šta neke…. SVE! Kad izađu… ako izađu… Neke baš ne očekujem u 2024. Iznenadio me Greed Fall 2. Pojma nisam imao da rade na dvojci. Jedinica mi je bila sasvim solidna!

  • SanKa

    09.01.2024 - 09:20

    veselim se dragon’s dogmi 2 …greedfall 2 je nastavak kojeg nitko nije trazio

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?