HCL.HR

Aliens vs Predator [PC DEMO test]

Ante Malenica 08.02.2010.   •   3 komentara


Vječna borba između Aliena i Predatora dobiva u svojem virtualnom obliku treći nastavak. Igrali smo demo Aliens vs Predatora i provjerili multiplayer igru.

Kada sam prvi puta gledao film Predator, ostao sam očaran stilom tog tihog ubojice iz dalekog kutka galaksije. Shodno tome, u starom/novom hitu studia Rebellion, Aliens vs. Predator, on je postao moj glavni štićenik u igri. Ali da vam odmah dam do znanja, predator nije svemoćan kao u filmovima. Za to se pobrinuo developer kako bi u multiplayer matchevima bio dobar balans te kako jedna rasa nebi imala uvijek najveći broj killova. Sve rase imaju svoje prednosti i nedostatke i najviše će zavisiti o igraču i njegovom umijeću kakva će mu biti pozicija na ljestvici nakon 10-ak minuta napucavanja. Pa ajmo malo opisati kako za sada stvari funkcioniraju

Pretpostavljam da znate o kome je ovdje riječ. Iako će mnogi reći da je „obični“ čova tek laki plijen za daleko superiornije rase, barem u multiplayeru to nije tako. Marinac ima na raspolaganju ogromni arsenal oružja te ukoliko na vrijeme primjeti neprijatelja, začas ga napuni olovom. Zapravo, čak su mnogi igrači tokom igranja ove demo inačice primjetili da je marinac preeeejak naspram ostalih rasa jer kao što rekoh, ukoliko na vrijeme primjetite aliena ili predatora, ovima nema spasa. Klasična vojničina posebice dobiva lako plijen u uskim prostorijama gdje protivnik nema baš mjesta za velike manevre i skrivanje u tami. Upravo je takva i ova probna mapa na kojoj se trenutno praše tisuće igrača.


Osim klasične strojnice, imate na raspolaganju sve od pištolja i sačmarica pa do flamerica (jako ubitačno za aliene) i one poznate šesterocjevke (sječate se kauboja iz predatorske džungle?). Ako igrate ovom rasom, jako vam je važno da na vrijeme primjetite neprijatelja te vrlo dobri refleksi jer u protivnom, jedino što ćete vidjeti je kako vas alien probada repom ili one poznate predatorske tri točkice na prsima.

Pojava na koju su se žalili mnogi moji kolege kad su počeli igrati s alienom. Ta brza i vrlo agilna gamad koristi sve moguće površine kako bi iznenadili neprijatelja i instantno ga poslali na vječna lovišta. Moram priznati, u početku je dosta konfuzno i nespretno upravljati ovom rasom, ali kada se naviknete, protivnici nemaju gotovo nikakve šanse. Alienu je glavni saveznik tama te stapanje s okolinom. Ukoliko to vješto koristite, ključan faktor iznenađenja imate gotovo uvijek. U prijevodu, imate uvijek i „instant kill“, bilo probadanjem repom ili onim „pomoćnim ustima“. Alieni također mogu i uništavati rasvjetu tako da okoliš mogu sebi prilagoditi. Upravo radi svega toga vrlo često na vrhu tablica su igrači koji su igrali s tom rasom. Vjerovali ili ne.

Je jedan od najvećih predatorovih trademarkova. Znate, onaj urlik kada izvadi svoj liječnički pribor i ide si očistiti ranu. Dok se samo sjetim filma Predator (da, vjerojatno ste do sada primjetili da sam ovisnik o ovom ultimativnom lovcu)…naravno, predator puno češće ima na sebi neprijateljsku krv, negoli svoju. Za to je zaslužan njegov arsenal oružja koja ga čini nevjerojatno ubojitim stvorenjem. Pa krenimo redom…


Ono što svi cijelo vrijeme koriste kod ove rase je famozni „cloak“. Tehnologija koja izobliće zrake svijetlosti i čini predatora gotovo nevidljivim. U multiplayeru ta nevidljivost nije toliko stopostotna. Marinac vas može uočiti na jakom svijetlu, a alieni vas bez problema uvijek „nanjuše“. Tako da se nemojte na to previše oslanjati. Osim cloaka, poznati su predatorovi visioni: termal za ljude te alien vision. Zahvaljujući time niste nikada slijepi pa ni u potpunoj tami. Od oružja tu su prisutna četiri tipa: laser sa auto-ciljanjem, koplje (genijalna stvar za ubijanje marinaca), bumerang – disk (vrlo oštra i ubojita stvarčica) te mine. Sve u svemu, ukoliko znate koristiti predatora na pravi način, neprijatelji vam ne mogu gotovo ništa. Razlika prema jedinici je u tome što recimo cloak više ne troši energiju, ali ju zato više troši za ostale stvari (liječenje, korištenje lasera), a obnavljanje energije se vrši na određenim terminalima koji su baš namjerno na vrlo uočljivim mjestima. To je s razlogom odrađeno tako, u svrhu da si igrač balansira kad će upotrijebiti svoju lasersku pucaljku na ramenima pošto ona u jednom potezu skida sve. Osim toga, u jednom deathmatchu se na mapi može naći maskimalno dva predatora. Također uvedeno radi čim boljeg balansa.

Kada dobijte na raspolaganje igranje demoa, morate se pripremiti na moguće tehničke probleme. S ovim naslovom nije ništa drugačije, te određeni problemi postoje. Kao prvo, spajanje na server ide vrlo sporo i stvarno se predugo čeka. U demou nema dedicated servera tako da ste prepušteni da vas igra nakon 15min čekanja spoji na nekakav pitaj Boga čiji server. Česta su pucanja veze usred igre te je to razljutilo mnoge igrače (uključujući moju malenkost). Naravno, gotovo isti dan je došao patch koji je to trebao popraviti. Malo je, ali je i dalje to loše. Loše je odrađen i matchmaking sustav i nadam se da će Rebellion to popraviti do izlaska igre. Da ne filozofiram previše, riječ je o ipak o svojevrsnoj beti te su takve stvari očekivane. Uostalom, kada dođe cijela igra biti će dedicated serveri tako da nebi smjelo biti više tolikog pucanja veza.


Grafika je u razini nekakvih današnjih standarda. Dizajneri su se posebice potrudili dočarati igru svijetla i sjene i tu su napravili fenomenalan posao. Sve rase su super odrađene i atmosfera je na razini Stalkera. Na momente čak i bolja. Ako nam u full inačici igre naprave solidnu radnju u kampanji, bit će to pravi užitak igrati. S druge strane, optimizacija nije baš vrhunska. Da bi igra išla na full detaljima, treba vam dosta jači dual core procesor, obavezno 2 gige rama, te 512mb grafička. Nadam se da će to bolje ići kada dođe cijela igra, iako zapravo sumnjam. Igra pati dosta i od konzolitisa što je danas nažalost vrlo česta pojava. Ja sam nekako to prežvakao.

Za sada igra djeluje odlično. Atmosfera je fenomenalna, rase u multiplayeru su dosta dobro balansirane (kako god mnogi tvrdili da je marinac prejak, al ponavljam, stvar je u umijeću igranja te samoj prirodi mape) te najvažnije, igra je prokleto zabavna. Ovaj demo pati od određenenih tehničkih poteškoća, al se možemo nadati da u finalnom proizvodu toga neće biti. Moram priznati, bio sam jako skeptičan u vezi ove igre pošto je prethodna Rebellionova igra bio vrlo loš Rogue Warrior. Eto, mislim da sam bio u krivu i da ćemo dobiti jedan vrlo kvalitetan remake još jedne PC legende. Igra dolazi na europsko tržište za svega 11 dana (19. veljače), pa ćemo uskoro moći vidjeti kako to zapravo izgleda u punoj, cjelovitoj i nadajmo se problem-free verziji.

Komentari (3)

 • Armor

  09.02.2010 - 11:20

  Lijepo napisano.
  SP i njegova fenomenalna atmosfera oduvijek su najači i nadaleko poznati elementi bilo kojeg AvP-a pa u to ne treba sumnjati, posebice uz današnje grafičke dosege to mogu dići na neku novu, višu razinu.

 • greywardens666

  09.02.2010 - 12:06

  definitivno se slažem sa svime rečenim, pogotovo u vezi aliena, jer odigro sam možda zasad 5 puta (zbog pucanja veze) , od toga tri puta sam bio drugi (predator) a uglavnom je netko s alienom bio prvi.

 • croice

  09.02.2010 - 12:06

  ja ipak sa više nestrepljenja očekujem film The Predators koji bi trebao izaći ove godine ali naravno isprobat ću i igru

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!