HCL.HR

Assassin’s Creed 2 [PC,X360,PS3]

Zoran Žalac 25.10.2009.   •   23 komentara


Ponovno se približava vrijeme kada ćemo sjesti u Animus, navući kapuljaču i naoštriti bodeže. Stiže Assassins Creed 2 i o svojim novitetima zvoni na sva zvona.

1191. godina i Križarski ratovi ne čine se tako daleko, barem kada se pita gamere. Naime, prije dvije godine Ubisoft nas je odveo na originalno i nezaboravno putovanje u prošlost stavivši nas u ulogu drevnog ubojice Altaira. Spojivši interesantnu priču o zavjeri zajedno sa odlično dizajniranim svijetom, Assassin’s Creed privukao je brojne gamere stvorivši si tako ogromnu podlogu za nadolazeće nastavke. Ipak, nije sve bilo sjajno, te nastavak nije mogao uslijediti iz vedra neba. Oprobanu formulu za uspjeh trebalo je dobrano nadograditi, a problemi oko monotonije i repetitivnosti u eventualnom nastavku morali su nestati.

Srećom, Ubisoft je poslušao kritike fanova i bacio se na posao u velikom stilu. Za potrebe nastavka angažirano je oko 400-tinjak ljudi, redom programera, dizajnera, povjesničara, psihologa, kuhara i konobarica. Iako je prvotno najavljeno da se s izradom drugog dijela neće žuriti (kao u slučaju s Prince of Persia igrama), nastavak AC-a najavljen je za istu godinu kada je i premijerno otkriven. Doduše, to ne znači da je izlazak igre preuranjen, pogotovo ako znamo da se o izradi igre Asassins Creed 2 šuškalo još sredinom prošle godine. Bilo kako bilo, na ovogodišnjim game sajmovima vidjeli smo podosta materijala, a Ubisoft i ovaj put vodi odličnu reklamnu kampanju kojom promovira svoj novi hit. O igri smo dakle saznali mnogo toga, dovoljno da masu informacija podijelimo s vama u ovoj opširnoj najavi.

S obzirom na to da je prvi AC završio nadasve misterioznim cliffhangerom, prije najave drugog dijela pojavile su se brojne glasine o tome gdje će se radnja nastaviti i kako će se odvijati. Spominjao se tu feudalni Japan pa i francuska revolucija, no Ubisoft se na kraju odlučio za srednjovjekovnu Italiju u doba renesanse. Tristotinjak godina nakon događaja u Svetom kraljevstvu, mladi plemić Ezio Auditore svjedoči ubojstvu svoga oca. Ne znajući da je atentat na imućnog bankara samo dio zakulisnih igara, Ezio se zaklinje na osvetu i postaje Assassin. Mladi plemić tako mijenja društvo i svoju percepciju na svijet, istovremeno pokušavajući zaštiti majku i sestru. U njegovoj obuci za Assassina pomažu mu neočekivani izvori, prvenstveno slavni znanstvenik, izumitelj i umjetnik – Leonardo da Vinci. No može li Ezio uistinu vjerovati ljudima na koje prije nikada nije obraćao pozornost? Koliko je daleko spreman ići da bi osvetio oca i zadovoljio osvetu?

Sve su to za sada neodgovorena pitanja, a znajući da je priča jedna od glavnih odlika ove igre, vjerujemo da će tako i ostati sve dok Asassins Creed 2 ne ugleda svijetlo dana. Što se tiče onog drugog dijela fabule, izvan famoznog Animusa, odnosno u ulozi Desmonda Milesa, potvrđeno je kako ovaj puta nećemo samo šetati i pričati, već će Desmond okusiti i ponešto akcije (sad ste svi automatski pomislili na Lucy). Također, poznato nam je da će veza između trojca Desmond-Altair-Ezio biti detaljnije objašnjena u zasebnoj igri. Naime, istodobno s izlaskom drugog dijela, Asassins Creed dobiva novu igru zvanu Bloodlines – PSP naslov koji će poslužiti kao poveznica prvog i drugog dijela igre.

Kada u posjedu već imate jedan od najimpresivnijih i najnaprednijih enginea u industriji video-igara, nije potrebno izmišljati toplu vodu. Dovoljno je samo obogatiti sve aspekte igre i izbalansirati ih kako bi igra bila što dinamičnija te zabavnija. Istom se logikom poveo i Ubisoft, ubacivši zavidnu masu poboljšanja, izmjena i dodatnih mogućnosti u drugi dio Asassinss Creed sage. A koliko su dotične uistinu brojne, govori činjenica da ne znamo odakle bi prvo počeli.

Područje raznovrsnosti unaprijeđeno je velikim brojem elemenata. Za početak, Ezio je, koliko je to moguće, agilniji od svog prethodnika Altaira. Drugim riječima, parkour gameplay je poboljšan te nudi veći izazov, što stvara dobru kombinaciju s elementom istraživanja. Ako se sjećate, prvi Assassins Creed pored glavnih misija nije imao nikakve dodatne sadržaje zanemarimo li skupljanje zastavica i ubijanje templara za achievemente i trofeje. Dvojka doživljava preporod na tom aspektu, uvodeći skrivene lokacije poput katakombi i spilja u kojima će igrač pronaći zanimljive stvari odluči li se krenuti u istraživanje.

Agilnost protagonista ne uključuje tek bolje vješanje i skakanje po zgradama. Dapače, Ezio može plivati, voziti manje brodove, a pomoću Da Vincijevih sprava vinut će se i u zrak. Svestrani Assassin također je ubojiti te je u stanju koristiti veliki broj oružja. Skrivena oštrica za tihu eliminaciju nije više montirana samo na jednu ruku, već dvostruko brže rješava čak i dvojicu neprijatelja istovremeno. A kao da dupli bodeži nisu dovoljni, Ezio se ne libi ni korištenja dalekometnog vatrenog oružja koje za njega konstruira mistični Leonardo. Ipak, nemojte očekivati nekakav TPS, jer je 15. stoljeće tek rani početak u kojemu su rijetki eksperimentirali s „novim“ oružjem. S druge strane – mačevi, sjekire, koplja, bodeži i ostala sječiva, nisu bili nepoznati te ih protivnici uvelike koriste. Dobra vijest je što im možemo preoteti njihovo oružje u žaru borbe, a to će biti nužno pri bliskim susretima jer je borba unaprijeđena, baš kao i umjetna inteligencija neprijatelja.


Očekuje nas dakle, više vrsta neprijatelja koji će nam nanositi više vrsta ozljeda. Za različite protivnike morat ćemo koristiti i različite taktike, a ukoliko nas prisile na povlačenje, odnosno bijeg, za obnavljanje energije neće biti dovoljno sakriti se tek na obližnju klupu ili u hrpu sjena. Prvi razlog je što napredniji AI sada pretražuje veći dio područja, zajedno s okolnim objektima, te će nas u trenutcima neopreznosti vrlo lako razotkriti. Drugi razlog leži u činjenici da teže rane zadobivene u borbi neće zarasti same od sebe već ćemo morati posjetiti liječnike koji će nam vratiti energiju.

Glavni koncept igre nije se mijenjao, ali okolnosti pod kojima se izvršavamo istragu i ubojstvo doživjele su krucijalne razlike. Assassin’s Creed 2 pored već navedenih noviteta donosi izmjenu dana i noći, sustav ekonomije, interakciju s društvenim slojevima, sustav notornosti, više tipova istraga, više gradova i još mnogo drugih sitnih inovacija. Utjecaj izmjene dana i noći još uvijek nije detaljnije pojašnjen, no prema onome što smo vidjeli u prikazanim snimkama, nerijetko ćemo prisustvovati različitim zabavama koje će za naše namjere biti dvosjekli mač. No prije nego uopće dođemo do svojih meta, koje će opet biti povijesno eksponirane ličnosti, morat ćemo izvršiti niz raznovrsnijih istraživačkih misija kojih će sada biti 16 vrsta.

Kada saznamo identitet i lokaciju žrtve, otvaraju nam se nove mogućnosti i pogodnosti. Načini egzekucije su brojniji, a usudili bismo se reći i zanimljiviji. Naime, Ezio može kontaktirati tri vrste pomoćnika – plaćenike, kurtizane i lopove. Svi će oni imati različite funkcije i sposobnosti koje ćemo koristiti za naše ciljeve. Povedemo li tako zanosne kurtizane s nama, one će pokupiti poglede muškog dijela publike, te nam tako omogućiti više prostora i slobode za kretanje. Plaćenici će dakako dobro doći kao pojačanje u direktnoj borbi, a lopovi za ometanje stražara. Naravno, Eziovi suradnici neće vršiti svoje zadaće ako nisu pravilno motivirani. Tu na scenu stupa sustav ekonomije, ili konkretnije govoreći – novac. Platežno sredstvo uklapa se u veliki broj već navedenih elemenata igre pa ćete pomoću njega kupovati oružja, plaćati liječenje, podmićivati svoje pomoćnike, ali i svjedoke vašeg djelovanja. Asassins Creed 2 će po uzoru na Hitman: Blood Money imati sustav notornosti koji prati vašu „popularnost“ kako napredujete kroz igru. No da biste si donekle olakšali posao, moći ćete davati mito svjedocima ili ih jednostavno eliminirati kako vaša pojava ubuduće ne bi izazivala previše pozornosti.


Socijalne razlike i opredijeljenosti bit će izraženije nego u prethodniku. NPC likovi sada će tvoriti razne skupine i formacije od kojih ćemo profitirati na različite načine. Ezio će moći krasti novac od ljudi na ulicama, a koliko će zarade pokupiti, moći će ustvrditi po njihovom držanju i izgledu. Arhitektonske razlike i drugačija podneblja gradova također će biti izraženija. Najavljeno je pet gradova – Firenca, Rim, Venecija te dva manja grada Toskanske regije: San Gimignano i Forli. Ezio će između tih naselja putovati pomoću kočije, a jednom kada stigne na svoju destinaciju, moći će nešto i naučiti. Animus naime, od sada sadrži i opise povijesno i kulturno važnih objekata u igri. Približimo li se tako bazilici sv. Marka ili Vecchio palači, moći ćemo saznati povijesne činjenice i informacije o njima.

Pogledamo li gornji tekst, ustvrdit ćemo da Assassin’s Creed 2 nije napredovao jedino na području prezentacije. No to nije toliko ni bitno jer se više-manje svi slažemo kako je prvi dio ponudio ionako kvalitetnu grafiku te zvučnu podlogu. Engine se dakle nije mijenjao i koliko nam je poznato nisu najavljena nikakva unapređenja. Glazba bi i dalje trebala biti odlična jer je renomirani skladatelj Jesper Kyd potvrdio da će raditi na soundtracku. Prema tome, ne vidimo razloga zašto ne bismo ponovno uživali u povijesnom spektaklu koji nam priprema Ubisoft Montreal.

Zaključak nakon svega navedenog uopće ne bi trebalo ni pisati. Na raspolaganju su nam impresivni screenshoti i još impresivniji traileri – dovoljno da nam potaknu maštu i čekanje 17. studenog učine još nestrpljivijim. No najbolje od svega toga je što možemo zaključiti kako ovo definitivno nije sve što nas očekuje u samoj igri, već zasigurno postoji još nekoliko stvari koje smo zaboravili spomenuti ili koje još nisu niti otkrivene. Očekivanja su stoga visoka, a HCL s razlogom napaljen. Može li renesansa Assassin’s Creeda nadmašiti Modern Warfare 2 i Gran Turismo 5 te uzeti titulu igre godine?

Ostavite nam komentar u boxu ispod i podjelite sa nama vaše mišljenje o nadolazećem nastavku Assassins Creeda. Također, u boxu Vaša ocjena nam ostavite i svoju očekivanu ocjenu igre koju bi mogla dobiti jednom kada izađe na tržište. Za komentiranje i ocjenjivanje sadržaja na HCL portalu morate biti registrirani.

UPDATE! U međuvremenu smo recenzirali Assassins Creed 2, pa provjerite kako nam se igra svidjela klikom na link ispod.

RECENZIJA: Assassins Creed 2

Komentari (23)

 • lovrocro

  25.10.2009 - 14:18

  ljepo

 • MrvacX

  25.10.2009 - 15:03

  može uzeti GOTY jer mw2 nema dedicated servera xD

 • Grobar_RS

  25.10.2009 - 20:03

  Reklama je dobra, mada nevjerujem da ce igra opravdati ocekivanja. MW2 je nemoguce nadmasiti !!!

 • MrvacX

  25.10.2009 - 20:38

  pa kako nece igra je popravila baš sve što nije bilo u redu s jedinicom
  igra je konkurent i ima šanse za GOTY kod nekih gaming sajtova

 • Cole™

  25.10.2009 - 22:41

  Super najava, samo da vas pohvalim, usprkos tome šta u zadnje vrijeme nema recenzija , znajući kako se za iste i nema puno vremena, jako me obradovala ova poduža najava, te vam želim puno puno više vremena, kako bi mi obični smrtnici mogli čitat ovakve izvrsne najave i recenzije… Pozdrav

 • mrc

  26.10.2009 - 16:35

  super komaj cekam

 • Rolac

  26.10.2009 - 20:43

  KAd to otprilike izlazi i koliko ce biti teška kutija od igre?

 • Ementaler

  26.10.2009 - 20:46

  Datum izlaska ti piše u Info Boxu sa desne strane – 17. studeni. Dakle za kojih dvadesetak dana, a težinu kutije od igre možemo samo pretpostavljati, osobno me to pitanje muči već danima.

 • Pheaton

  28.10.2009 - 10:50

  Ja nekako sumnjam u 90+ kategoriju.

 • svaba

  29.10.2009 - 15:09

  ma bit ce igra dobra….ma sta dobra pre pre pre dobra…..jedva cekam

 • mrc

  31.10.2009 - 11:49

  pogledajte sto sam naso odbrojavanje od assasins creed 2 kada izlazi pise dan minuta sekunda pogledajte http://www.bored.com/makecountdowns/show.php?id=178511

 • mattblack

  16.11.2009 - 20:52

  super su napravili najavu bravo hcl

 • mattblack

  16.11.2009 - 20:53

  i ovo da je nemoguce nadmasiti mw2 je glupost mw2 nije nis bolji od mw1 a znamo da nije nes super

 • matic95

  17.11.2009 - 20:31

  lijepo hcl.samo me zanima jeli itko zna gdje ce se igra moc kupiti izvan hrv jer ce ovdje bit uzasno skupa.

 • mattblack

  19.11.2009 - 08:51

  pa moas je prek interneta kupit za 36 dolara

 • matic95

  24.11.2009 - 11:01

  ali kako i gdje…

 • mattblack

  25.11.2009 - 07:42

  pa imas http://www.amazon.co.uk/ i http://www.amazon.co.uk itako dalje
  najbolje ti je da odes na http://assassinscreed.uk.ubi.com/assassins-creed-2/ i tamo buy it now…
  za ps3 ti je 54 $ a za xbox 36$

 • mattblack

  25.11.2009 - 11:48

  za PC izlazi tek 16 ožujka 2010

 • matic95

  26.11.2009 - 15:29

  tnx.treba mi za pc.

 • mattblack

  26.11.2009 - 16:23

  Pa mos ti narucit i za pc sam kaj ti nece doc sad nego tek kad izađe igra,…makar ti je bolje kupit na crno za 20 kn hahaha…

 • matic95

  01.12.2009 - 17:38

  ma mene najvise zani dali ce ga hcl stavit u prodaju da se kupi preko hcl-a kao i modern warfare 2

 • mattblack

  01.12.2009 - 17:53

  to ti neznam pitaj nekog admina

 • mattblack

  11.12.2009 - 22:49

  e matic a igra ti nece bit skupa jako bit ce ti oko 360 kn u hrvatskoj

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?