HCL.HR

Brothers: A Tale of Two Sons

Zoran Žalac 08.07.2013.   •   3 komentara


Dvojica braće ovog će se ljeta zaputiti u bajkovitu avanturu koja bi vam mogla predstaviti ugodan odmak od svega što ste navikli vidjeti u današnjim igrama.

Švedski razvojni tim Starbreeze Studio poznat je po akcijski orijentiranim naslovima kao što su The Chronicles of Riddick i The Darkness. I dok su u toj tematici dosta uspješni, ove godine pokušat će nam dokazati da su u stanju napraviti i nešto sasvim drugačije. U suradnji s nagrađivanim švedskim filmašem Josephom Faresom (koji je ujedno i povremeni gamer), Starbreeze tako priprema download naslov pod nazivom Brothers: A Tale of Two Sons.

Riječ je, najlakše rečeno, o kooperativnoj avanturi za jednog igrača. Takav opis igre vjerojatno još niste čuli pa vam može zvučati kao oksimoron, ali stvar je u tome da u Brothersima sami istovremeno kontrolirate dva lika. Naravno, nije to prva takva igra jer smo sličan koncept vidjeli u Kuri Kuri Mixu prije nego je From Software prešao na pakleni Souls serijal. Ipak, Brothersi svojom kontrolnom shemom nemaju namjeru staviti veliki izazov pred igrača. Umjesto toga, ova priča o dva sina bit će opušteno putovanje pri kojemu će igrači uživati u istraživanju maštovitog fantazijskog svijeta.

Zaplet igre je jednostavan – dva brata moraju pronaći ljekovitu „vodu života“ kako bi spasili svog umirućeg oca. Da bi došli do nje, morat će surađivati pri rješavanju raznih prepreka. Njihova avantura neće sadržavati nikakvu borbu s neprijateljima, premda će se u nekim segmentima igre od igrača zahtijevati izbjegavanje protivnika. Dakle, gameplay će se u prvom redu fokusirati na prostorne zagonetke, malo platformerskih elemenata i interakciju s drugim likovima.

Tijekom četverosatne avanture sve će lokacije, likovi i zagonetke biti jedinstveni i neće se ponavljati.

Upravo kod tih segmenata do izražaja dolazi različitost braće. Stariji je brat ozbiljan, ponaša se zaštitnički i snažniji je, dok je mlađi šaljiv, voli izazove i agilniji je. Svaki će lik drugačije reagirati na interakciju s određenim bratom, a na igraču je da odredi čiji će ga pristup odvesti prema rješenju neke zagonetke. Što se samih zagonetki tiče, s obzirom da je planirano trajanje igre 3-4 sata, developer će se potruditi da ih učini što raznovrsnijima tako da ćemo jedan tip zagonetke vidjeti samo jednom tijekom čitave avanture. Isto vrijedi i za likove te lokacije, čime bismo trebali dobiti dojam jedinstvene avanture.


Kontrolna shema ne bi trebala predstavljati glavobolje igraču jer osim upravljanja koje se vrši s dvije analogne palice – desna za jednog brata, lijeva za drugog, za interakciju će se koristiti tek dvije tipke – RB/R1 i RT/R2 za jednog brata i lijevi set tipki za drugoga. Štoviše, kamera će se potruditi da ne bude konfuzije oko upravljanja, odnosno pratit će pozicije likova i okretati se sukladno njima, pa će „lijevi brat“ uvijek biti na lijevoj strani kamere i obrnuto.

Kamera će pratiti pozicije likova i okretati se sukladno njima kako ne bi došlo do konfuzije pri upravljanju.

Nažalost, igra neće podržavati nikakav vid mrežnog multiplayera. Lokalni će biti izvediv, no pod uvjetom da ste s nekim spremni dijeliti jedan kontroler – istovremeno. Verzija za PC podržavat će i kontrole tipkovnicom, iako developeri toplo preporučuju da se za igru koristi gamepad.


Za prezentacijsku stranu igre pobrinut će se poznati nam Unreal 3 Engine. Fokus dakako neće biti toliko na tehničkoj strani koliko na dizajnerskoj, što potvrđuju zgodni screenshoti šarenog okoliša. Zanimljivo je spomenuti kako igra neće imati nikakvo vidljivo korisničko sučelje jer će većinu stvari rješavati intuitivno. Čak ni likovi neće govoriti stvarnim jezikom, no sve bi to u cjelini trebalo ostaviti jedan dojam svijeta kakvoga je moguće dočarati jedino kroz videoigru.

Stoga, ako ste željni avanture koja ne uključuju osvetu, spašavanje svemira ili borbu protiv hordi neživih kreatura, svakako obratite pozornost na Brothers: A Tale of Two Sons. Osim što bi to mogao biti jedan od boljih download naslova ovoga ljeta, moglo bi to također biti i jedno od najoriginalnijih iskustava ove godine.

Komentari (3)

 • barakokula31

  08.07.2013 - 13:42

  Je li možda najvljena cijena?

 • Adam Jensen

  09.07.2013 - 08:24

  Ovo će biti dobra stvar, volim se s vremena na vrijeme opustiti uz avanturu ovog tipa

 • wyzard

  @wyzard, 08.07.2013 - 13:47

  Nije, ali za očekivati je 15 dolara / eura s obzirom da je download-only naslov.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?