HCL.HR

Crysis Warhead [PC]

Marko Lipovac 15.08.2008.   •   5 komentara


Crytek nam sprema punokrvni nastavka Crysisa po cijeni ekspanzije? Mazanje očiju ili stvarno hvale vrijedan potez? Pročiotajte najavu i zaključite za sebe.

Nakon nešto manje od godinu dana, stiže nam novi Crysis. Svi su se ponadali da je to nastavak prvog dijela, koji je mnoge frustrirao zbog loše optimiziranosti i kraja koji sliči na nekakvu televizijsku seriju. Na kraju krajeva „Crysis“ je i najavljen kao trilogija pa je novi nastavak bio i za očekivati. Tako Crysis: Warhead zapravo više liči na popravak loše napisanog testa u nadi za boljom ocjenom, kakva će ocjena na kraju biti saznat ćemo tek u rujnu ove godine.

Da odmah na početku ponovim, Crysis Warhead se ne nastavlja na priču iz originala. Warhead će, osim kako kažu ispraviti velike greške predhodnika, ispričati nam priču iz perspektive „Psycho-a“, suborca protagonista iz originala. Ako vas je ikad zanimalo otkud Psycho s alienskom mašinerijom na nosaču aviona pred kraj igre, sad ćete imati priliku to i doznati. Dobit ćemo mnogo novog sadržaja poput novih oružja i vozila te poboljšanja za oružja. Na traileru smo vidjeli da glavni lik u rukama drži dva automatska pištolja, nešto nalik uzijima. Ovo sigurno znači još bolje i domišljatije eliminiranje neprijatelja. Nano odijelo će najvjerojatnije ostati netaknuto osim nekakvih manjih optimizacija. O njemu nisu prikazane nikakve pojedinosti.

Najveću optimizaciju će doživjeti grafički engine koji bi ovaj put trebao tjerati igru i na maximalnim detaljima bez direct x-a 10 te normalno funkcionirati i na slabijim konfiguracijama. Tako će najvjerojatnije igru moći igrati oni koji na originalu nisu mogli vidjeti ni uvodnu scenu ( dobro, možda pretjerujem malo ). Iako moram priznati da na trailerima koje sam gledao uočio dosta „štekanja“ u igri. Možda je problem do nečeg drugog, a i treba uzeti u obzir da je to „work in progress“. Poradit će se i na mozgovima neprijatelja, onih ljudskih i neljudskih. Tako bi ovaj put neprijateljski vojnik trebao biti spretniji i brži. Prije svega će tražiti zaklon od vaših metaka uzvraćajući vam paljbu u čemu će mu pomoći i njegovi suborci. Naperijatelji će raditi više timski te zavisno od broja prilagođavati se. Zavisno od situacije zvat će pojačanja i primjenjivati drugačije taktike u eliminarnju prijetnji. Kako je najavljen veći broj neprijatelja, za očekivati je da će ova strana priče biti manje fokusirana na stealth akcije te više na izravno košenje neprijatelja što se poklapa s naravi glavnog lika koji je po prirodi agresivniji.

Developeri su nam najavili još više akcije nego u prijašnjem izdanju. Bit će mnogo mnogo više eksplozija, zujećih metaka, jurećih vozila i čega sve ne. U svakom slučajno trebamo biti pripremljenji za napetiji Crysis nego kakvog ga znamo. Za rješavanje zadataka bit će vam pruženo više slobode nego zadnji put pa tako pada i linearnost igre. Alieni će biti brutalniji, ali i pametniji te više radoznali. Kada misle da su sami bit će zaokupljeni istraživanjem svog okruženja. Zanimat će ih zašto je to i to tamo te čemu to služi. Što je zapravo ona čudna kamena struktura i što se u njoj nalazi i slično. Jednostavno rečeno, ponašat će se kao da su prvi put tu, naravno opet dok misle da su trenutno sami. Bit će dovoljno pametni da znaju da nakon trenutka kad vas pogledaju trebate izgledati kao švicarski sir.

Svi koji su ugledali igru na prvim screenovima i trailerima odmah su zaključili: „Kvragu, pa ovo izgleda kao i original!“. Iskreno ne vidim što se tu može jako promjeniti, grafika je i ovako i onako zapanjujuća, bilo je manjih promjena na grafici, poput nekih tekstura i sličnog ali ništa od prevelike važnosti. Zašto zapravo i tražiti nešto više od te strane. Možda ovdje možemo i ubaciti manje promjene u okolišu poput recimo nevinih životinja na kojima neprijatelji životinja, baš kao da prkose prijateljima životinja, prazne cijele clipove municije. I sam priznajem da to nekada bude zanimljivo. Developeri su najavili da će nadolazeće kopije igre biti zaštićene novom zaštitom protiv ilegalnog kopiranja te tako pokušati spriječiti te okrutne namjere. Kako će to izvesti, naravno nisu objasnili.

Nadajmo se da će ovaj svojevrsni nastavak napraviti i više nego samo ispraviti greške originala te nam donijeti mnogo zabave, a ne frustracija i psovanja zbog sporog izvođenja i glupih neprijatelja koji kao da i nisu prošli osnovnu obuku. Ne preostaje nam ništa drugo nego pričekati do dvanaestog rujna i vidjeti kako će spretni Crytekovci to izvesti ovaj put. Ispod smo za vas pripremili nekoliko trailera iz ove igre pa si ih svakako pogledajte.

Ako imate kakav komentar na igru ili ovu najavu ostavite nam ga ispod u boxu namjenjenom tomu ( morate biti registrirani gamer HCL-a ), a ako se želite uključiti u forumsku raspravu u svezi ove nadolazeće igre kliknite ovdje i bacite koji post na tu temu.

Komentari (5)

 • Ementaler

  15.08.2008 - 20:29

  Solidna najava, sve što sam htio znati o igri. Traileri još upotpunili doživljaj :). Ipak mislim da je cijela ta priča “cijena ekspanzije ali punokrvna igra” mazanje očiju. Vjerojatno će igra biti pre kratka il nešto slično tomu.

 • sheep

  16.08.2008 - 06:27

  Skroz dobra najava, nikakvo preveliko okolišanje, sve sto me zanimalo je uredno napisano.

  G, samo tako.

 • frost135

  16.08.2008 - 20:31

  Cool najava , je fakat svaki trailer koji sam pogledao po raznim stranicama izgleda fakat ko prvi crysis. Al ajde vidjećemo, svejedno me raduje izlazak i cool cijena, neću ni pokušavat sa piratima, cjena mi paše za dobru stvar. Vidjećemo dali će biti mazanje očiju ak, nas preveslaju nikad više ne kupujem od EA gamesa i cryteka orginale (nisam ni do sada) he he.

 • gta_fan

  29.09.2008 - 07:51

  Dobra igra nije loša imao sam CRYSIS prošli kraj je bezveze to kažu i na GAMESPOTU mislim da je bolji WARHEAD.

 • gta_fan

  05.10.2008 - 12:02

  Ja ga kupio jučer prešao ga danas.Težak ali kratak.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?