HCL.HR

Far Cry 2 [PC,X360,PS3]

Tomislav Juričan 03.10.2008.   •   8 komentara


Iako Far Cry 2 neće izaći iz studija razvijačkog tima originala, nitko nema oko toga previše razloga za zabrinjavanje. Razvoj igre prepušten je dobro poznatome i provjerenome studiju Ubisoft Montreal, koji su prema do sada viđenim materijalima napra

Za razliku od napucavanja po tropskim otocima, ovoga puta napucavati ćemo se po Africi. Zadivljujuće je to što je Ubisoft tijekom izrade igre poslao dio svoga tima da „upije atmosferu“, tj. da iz prve ruke prenesu istu u igru. Očekuje nas više no pristojnih 50 četvornih kilometara prostora ispunjenog rijekama, džunglama, savanama i pustinjama. No nije sve samo pusta priroda, jer usred divljeg svijeta kroz naselja buja i građanski rat kojemu sol na ranu dodaje glavni antagonist igre prodajući oružje zaraćenim stranama. Glavni cilj je i doći do spomenutog trgovca oružjem, a osim glavnog zadatka koji priča igrinu priču, mapa je ispunjena manjim questovima čije će prelaženje dobro poslužiti u vidu pomoći u budućim misijama.

Umjetna intelegencija je jedan od dragulja ove igre. Neprijatelj se u borbi prilagođava stilu igranja te tako nastoji „preživjeti“. Svi stanovnici teritorija igre imaju svoju rutinu, donekle osobnost i odnos prema igraču. Usporedivo sa izvedbom istoga u TES:Oblivinu. Tako je i prisutna izmjena dana i noći, te vremenskih prilika. Ovisno o tome, misije će imati još više mogućnosti prolaza. Na primjer, u gluho doba noći kada većina spava, infiltracija u neprijateljski kamp je kudikamo lakša od direktnog napada. Ne možda toliko zanimljiva, no sve ovisi o vlastitom pristupu i ukusu.

Vozila u blizini akcije su također zanimljiva kada je u pitanju neki kvar na oružju ili pak bijeg od previše neprijatelja. Da, oružja se mogu slomiti i trošiti. Isto kao i vozila. Kao i mi. Zanimljivo je da je svaki popravak popraćen zgodnom animacijom. Kada jednom izađemo iz lude jurnjave pokušavajući se izmaknuti ne baš prijateljski nastrojenim plaćenicima zbog krađe nekog njima važnog predmeta, uz potreban alat ili kutijom za prvu pomoć rješavamo se problema poput zaglavljenog pištolja, krvave ozljede ili metka u guzici. I svaka radnja popraćena je animacijom (osim možda ovog potonjeg), tako da ukupo dobivamo jedan seamless gameplay.

I okoliš od nastamba do trave je vrlo uništiv, podložan vremenskim prilikama i radnjama ostalih likova. U njemu ipak nećemo susretati mutante kao u Far Cry-u, a niti ćemo imati priliku da posegnemo za nekim oružjem egzotičnijem od vatrobacača (mada se čini da su ekstremisti koji žele paliti životinjama ispunjene savane došli na svoje). Igra je u biti postala ozbiljnija i realističnija, no postoje i neke korisne mogućnosti poput prespavanja noći, izmjene dana i noći po volji ili promjene vremena ovisno o situaciji (ako je igrač napadnut, dobro vrijeme se mijenja na loše).

Puno pažnje se posvećivalo detaljima koji znače mnogo u već izlizanom FPS žanru, a igrače iznova obraduju i stvaraju nezaboravne sate igranja. Impresivno realistični krajolici oživjeli su zahvaljujući Dunia engine-u, a navodno ih mogu pokretati nešto slabije konfiguracije od onih potrebnih za Crysis. Dunia koristi tek zanemariv postotak CryEngine-a. A i dok se sagledaju najave ove nadolazeće pucačine godine, sličnosti sa prethodnikom djeli u otvorenosti i raznolikosti krajolika (dok je u Far Cry-u granica bila more, u nastavku se također očekuju neke nepremostive prirodne zapreke), napredne umjetne intelegencije i još ponekih zgodnih detalja, pa Far Cry 2 je zapravo u potpunosti nova igra. Pozitivno je što naslov nije jako razvikan, a i u dobrim je rukama. Očekuje se igra za kandidata pucačine godine, nadamo se samo kako nećemo ostati razočarani, a prema svim dosad viđenim materijalima ne bi smjeli biti.

Inače, ovo je naša druga najava ove igre, prvu smo napisali prije godinu dana u vrijeme dok se još nije znalo ni za konzolaške verzije igre. Staru najavu pročitajte ovdje, ispod očekujemo vaše komentare na igru, a ako vam je do žešćih rasprava o FC2 ili imate nešto za pitati o igri, alternativa ostavljanju komentara uz ovu najavu je naš forum i Far Cry 2 topic.

Izabrali smo neke od najboljih trailera do sad izašlih za Far Cry 2 i pripremili ih za vas u video playeru ispod. Bacite pogled, isplati se.

Komentari (8)

 • mr_solidus

  03.10.2008 - 16:22

  Ako sve ostane kako treba, ovo bi trebao bit fps godine bez pol beda. Dobra najava, možda prekratka…

 • Seengeer

  03.10.2008 - 16:35

  Ma jedva čekam igru 🙂

 • Xila45

  03.10.2008 - 16:44

  U PC gameru su joj dali 94-100..
  Uglavnon jedva cekan.

 • wyzard

  03.10.2008 - 16:51

  kakav potencijal ima ova igra pa to nije normalno
  kad će više taj 24…

 • frusciante

  03.10.2008 - 17:57

  kako ću se guštat. 🙂

 • [email protected]

  03.10.2008 - 18:17

  sigurno cu ovo prelaziti u kakvoj igraoni (imam đubre od PC-a)
  a bas i ne vidim neku veliku konkurenciju za FPS ove godine osim Far Crya…

 • ?iz

  03.10.2008 - 19:22

  Dobra najava.Navlažen sam 🙁

 • gta_fan

  03.10.2008 - 20:30

  Ma hajde ko to ne čeka.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?