HCL.HR

Far Cry 3

Žarko Ćurić 07.07.2012.   •   18 komentara


U jednom od najhladnijih mjeseci ove godine očekuje nas nezaboravni odmor na tropskom otoku u režiji Ubisofta. Far Cry 3 igramo u studenom, a obećano nam je ludilo.

Budući da je u međuvremenu igra izašla, a mi smo ju odigrali i objavili našu recenziju, možda ne bi bilo loše da klikneš na sljedeći link i pročitaš recenziju umjesto ove zastarjele najave.

RECENZIJA: Far Cry 3

Prvi Far Cry, izašao 2004. godine, slovio je za grafičku perjanicu tog doba, što nije ni čudno budući da je iza igre stajao tada ne toliko razvikani Crytek sa svojim CryEngineom. Kvaliteta dizajna gameplaya i priče tada možda nije označila neku revoluciju u malom, ali prekrasne animacije vode, napredna fizika, tropska vegetacija, vozila na raspolaganju i golemi otok učinili su ovu otvorenu pucačinu jednim od nezaboravnih hitova tog doba. Nakon četiri godine dobili smo željno iščekivani nastavak, a iza jednostavnog naslova Far Cry 2 ovaj put krio se Ubisoftov razvojni studio iz Montreala čije je viđenje igre bilo drastično drugačije od Crytekova. Iako je virtualni svijet ostao velik, tropski otok zamijenjen je afričkom prašumom, a kao pokretač uveden je Dunia, engine koji je oduševio prikazom utjecaja vatre na okoliš. Iako znatno drugačija, bila je to i ostala vrlo dobra igra – bitno detaljnija i razvijenija od prethodnika, ali i s nekoliko mušica koje su je spriječile da ju pamtimo kao jednu od najboljih igara ikada.

Kao da je standardna praksa novu Far Cry igru izbaciti svake četiri godine, treći nastavak stiže nam pred kraj tekuće 2012., a pokretati će ga nova verzija Dunia enginea. Ubisoft Montreal opet se primio posla, a ovaj put obećava nam ludilo. Doslovno.

Sigurno su mnogi od vas maštali da jednog dana otputuju na sunčani tropski otočić i da se u društvu prelijepe žene izležavaju na pješčanoj plaži usput pijući Old Fashioned. No sigurno nitko od vas nije zamislio taj otok s bandom pirata na čelu koje je poremećeni vođa družine, a ne vjerujem ni da se u vašim maštanjima pojavljuju litre krvi, plemena, napušeni doktor, Justin Bieber… Ok, pretjerao sam, izbacite Justina iz te slike, no ni ostale navedene stvari ne mogu se uvrstiti u baš idiličan godišnji. Možda nezaboravan, ali sigurno ne idiličan. Sigurno bi se s nama složio i Jason Brody, glavni protagonist Far Crya 3.

Priča novog Far Crya vrti se oko ovog američkog turista koji je u posjeti tropskog otoka zajedno sa svojom djevojkom Lizom i prijateljem Dougom. Nakon burne noći u lokalnom bircu Jason se budi zarobljen od strane pirata na čelu kojih je poremećeni, krvoločni luđak s nekom čudnom irokezom – čovjek imena Vaas. Za razliku od svog prijatelja koji biva ubijen, Jason uspijeva pobjegnuti i kreće u potragu za svojom djevojkom.


Jasonovu priču pratiti ćemo na otoku prepunom karizmatičnih likova, od dr. Earnhardta koji se nalazi negdje između neba i zemlje opijen svojim raznobojnim gljivama, Vaasove sestre Cytre koja uvlači glavnog lika u pleme koje se bori protiv utjecaja pirata na otoku, te samog Vaasa – glavnog negativca oko kojeg se vrti cijela igra. Developeri objašnjavaju da naglasak igre nije stavljen na specifične događaje, nego specifično na glavne likove, a sudeći po dr. Earnhardtu i Vaasu – neće nedostajati poremećenih lica i karaktera.

Znate kako marketing funkcionira; autori igre nam već standardno obećavaju “nezaboravno FPS iskustvo”, no prema materijalima koje smo do sad vidjeli skloni smo im vjerovati da će uistinu i biti takvo. Jason će na raspolaganju imati zanimljivu paletu oružja – od noževa, mačeta te luka i strijele pa sve do raznih vrsta pištolja, pušaka i bacača plamena. Osim toga, na velikom tropskom otoku neće biti zanemarena ni vozila, a od sredstava prijevoza do sada smo vidjeli upotrebu džipa, čamca i posebno zanimljivog zmaja za letenje. Tu je i sustav zaklona, a na jednom od promotivnih videa smo vidjeli i quick-time event u sklopu kojeg neprestanim stiskanjem tipke trebamo osloboditi Jasonove ruke od konopca kojim je vezan. Ne treba ni reći da su animacije prilikom tog quick-time eventa bile iznimno dobro odrađene – kao da nam je trebao podsjetnik da je ovo igra s velikim budžetom iza sebe.


Sami autori naglašavaju i važnost upotrebe „magičnih“ gljiva koje u određenim segmentima igre poslužuje jezivi Dr. Earnhardt. Lude i šarene su to gljive koje utječu na vid i s kojima ćemo trebati prijeći određene dionice pričom-vođene kampanje, tijekom kojih nećemo ispaliti niti jedan metak.

Pored branja ludih gljiva, izvirivanja iz zaklona i kratkog prikaza vožnje Jet Skija, u gornjem videu vidimo još jedan aspekt kojem su autori posvetili malo više vremena – filmske animacije te uistinu prekrasna grafika. Tropska prašuma, čarobne špilje, pijesak, životinje koje uokolo šetaju (i zasigurno mogu napasti nakon provokacije) te prekrasne animacije vode vjerojatno će nam mnogo puta skrenuti pažnju s akcije na okoliš. Dunia 2 engine omogućiti će zasigurno novu razinu realističnosti po pitanju efekata vatre i njena dinamična širenja koje će biti pod utjecajem uvijek promjenjivih vremenskih uvjeta. Uz to, nova verzija enginea donijeti će i novi sustav umjetne inteligencije, kao i novi sustav animacija te realističnije facijalne ekspresije.

Ubisoft nas uvjerava da kupnjom Far Crya 3 zapravo dobivamo dvije igre – singleplayer i co-op iskustvo. Fora je u tome što žele reći da je riječ o potpuno drugačijim iskustvima kada igrate singleplayer te kada igrate co-op mod. Priča u kooperativnom djelu igre odvijati će se na potpuno drugom dijelu otoka i s drugim likovima. Igrači će moći birati jednog od četiri lika s kojim će zajedno sa tri druge osobe pokušati vratiti novac od pohlepnog kapetana koji ih je u savezu sa Vaasom i piratima orobio. Riječ je o četvorici mutnih likova koji bježe od svoje prošlosti – pokvareni policajac Leonard, ruski ubojica Mikhail, bivša vojnikinja Tisha i škotski kradljivac Callum.

Tijekom kooperativnih misija nailazit ćemo na razne prepreke koje je potrebno zajedničkim snagama prevladati. To uključuje elemente poput branjenja određenih točaka, oživljavanja palih suboraca ili čak kooperativnog raznošenja mostova. No nije sve u kooperaciji – u određenim dijelovima co-op misija čekati će nas i svojevrsni kompetitivni dio u kojem se četvorica igrača natječu u ostvarivanju određenih ciljeva. Tako smo tijekom ovogodišnjeg E3-a vidjeli natjecanje u baratanju snajperom. Još jedna od zanimljivih vijesti vezanih uz co-op je i mogućnost igranja dva igrača u split-screenu.

Glavna kompetitivna multiplayer komponenta trebala bi nam ponuditi neke nove i zanimljive koncepte. Do sada su nam prikazana tri moda: Team Deathmatch, Domination i Firestorm. Iako su prva dva više-manje standardna, zadnji u nizu je uistinu poseban. Naime, u Firestorm modu vatra je posvuda. Svaki tim posjeduje dva skladišta goriva, a cilj je napasti i zapaliti oba protivnička skladišta istovremeno braneći svoje rezerve. No stvar je kompleksnija od toga. Nakon što zapalimo prvo skladište i nakon što se vatra počne dinamično širiti po mapi efektivno blokirajući neke maločas dostupne puteve, pokreće se brojač vremena koje imamo da zapalimo i drugo skladište. Cilj je postići da oba skladišta istovremeno gore prije nego vrijeme istekne. No ni tu priča Firestorma nije gotova. Jednom kada su oba skladišta nekog tima u plamenu, na sredini mape pojavljuje se radio stanica kojom tim koji se brani može pozvati kanader da ugasi vatru na zapaljenim skladištima, dok drugi tim može pozvati avion koji će politi cijelu mapu benzinom i tek time pobijediti rundu.

Na kraju meča najbolji igrač pobjedničke ekipe ima priliku smaknuti ili pomilovati najboljeg gubitnika…

Ubisoft nam je predstavio i Battle Cry te Tagging opcije. Naime, svaka klasa ima vlastiti Battle Cry upotrebom kojeg našim suborcima se povećava precinost, zdravlje, brzina… Tagging se puni označavanjem neprijatelja, palih boraca ili strateških mjesta, a možemo ga iskoristiti za razne bonuse. Neki od prikazanih bonusa su slanje skauta koji izviđaju za nas gdje se nalaze protivnici ili korištenje plina na neprijateljima. Prilikom aktiviranja potonjeg igrač svijet vidi kroz crno-bijeli filter, a razlike između suboraca i neprijatelja ne postoje. Trebam li napomenuti da friendly fire nije dopušten?

Interesantno je i da će nakon svake timske borbe, umjesto instantnog kraja meča i prikaza statistika, najbolji igrač iz pobjedničke ekipe imati i kratku priliku kazniti ili pokazati milost na najbolje plasiranom igraču iz gubitničke ekipe. Dakle čovjek koji se u gubitničkoj ekipi najviše trudio sjediti će na koljenima pred najboljim igračom pobjedničke ekipe i čekati uvijek ponižavajuću odluku. Hoćete li ga na očigled svima smaknuti tom mačetom ili mu na ogromnu sramotu prerezati uže kojim je zavezan? Zanimljiv način za utrljati sol na ranu protivnicima, a i dobar detalj da malo začini kraj svakog multiplayer meča. Evo odmah i ideje – budući da će se raditi o čistoj animaciji koja može otići u jednom ili drugom smjeru, voljeli bi vidjeti da Ubisoft time zamaskira učitavanje nove mape u nizu. Zašto gledati dosadni loading, kad možeš vidjet egzekuciju? Je li to tehnički izvedivo drugi je par rukava, ali ideja je na stolu Ubisoft.

Sudeći prema svemu ovome, u paketu zvanom Far Cry 3 očekuje nas brdo sadržaja. Ludim gljivama opijen singleplayer, co-op koji je igra za sebe te vatreni multiplayer. Ekipa iz Montreala nam je također potvrdila da ćemo i u ovom nastavku na raspolaganju imati napredni map editor, no što ćemo točno moći s njime stvoriti, odnosno po čemu je napredniji – još nije poznato. Datum izlaska nedavno je odgođen za 28. studeni u Europi, a igra se izrađuje u PC, X360 i PS3 inačicama.

U svakom slučaju, mi jedva čekamo probati ovu ludu gljivu – vi? Ostavite nam komentar ovdje, a za još dublje Far Cry 3 rasprave provjerite što se piše u forumskoj temi.

FORUM: Far Cry 3 rasprava

Komentari (18)

 • Black op

  07.07.2012 - 15:50

  Ja mislim da dobijamo 3 igre 😀 SP+MP+Coop

 • Apocalypse4987

  07.07.2012 - 16:51

  Svaki amerikanac na godišnjem odmoru je potencijalni komandos. btw šta se uopće dogodilo sa Carverom iz 1. i 2. dijela?

  • Maximum

   @Apocalypse4987, 07.07.2012 - 18:58

   Prvi deo nikad nisam presao, ali u drugom delu njega nema 😀

  • Apocalypse4987

   @Apocalypse4987, 08.07.2012 - 07:11

   je da, tako je, u 2. je bilo masu likova zua odabrat. al šteta, bija je dobar u prvome

 • wyzard

  07.07.2012 - 18:09

  Sviđaju mi se psihodelični segmenti. Očekivao sam jedino da Vaas neće biti jedini negativac, u izjavama su prošle godine govorili kako je on samo jedan od nekoliko ludih likova u igri.

  • kaisersephirot

   @wyzard, 07.07.2012 - 21:29

   da, ali tko zna da li su ostali likovi pozitivci ili negativci, tipa doktora 🙂

 • goldfinger

  07.07.2012 - 18:39

  Baš i je ludilo!Nestrpljivo se čeka…;))

 • Black op

  07.07.2012 - 18:58

  Zar je carver i u far cry-ju 2?Nisam primjetio…

 • Car:)

  07.07.2012 - 19:26

  Vjerojatno će ga odgodit za pc.

 • dado01

  07.07.2012 - 20:16

  Neznam za vas ali ja ovo jedva čekam. I FarCry 2 mi je bio extra a ovaj ce izgleda biti jos bolji.

 • Hellrazor

  08.07.2012 - 06:23

  već su ga odgodili prije mjesec dana :()

 • armin221186

  08.07.2012 - 07:30

  Nikad nece dostici slavu Crytekovog Far cry-a 😉

 • Black_Man

  08.07.2012 - 19:47

  fps igra desetljeca
  🙂

 • Gamingreactor

  09.07.2012 - 11:28

  Jedva cekam najbolja igra

 • briatore

  10.07.2012 - 11:38

  Konačno netko razuman. Ubacim ga u PS3 i dan danas.

 • terminator

  15.07.2012 - 17:09

  Onaj doktor izgleda ko tard 😀

 • darman

  26.10.2012 - 21:04

  Cijeli serijal, nešto najbolje IKAD

 • DragonXfire

  30.11.2012 - 21:21

  Igra je zakon, nema bolje jos da je Crytek tu bilo bi do jaja…Al ionako je igra VRH VRHOVA…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!