HCL.HR

Grand Theft Auto 5

Duje Kozomara 23.07.2013.   •   67 komentara


VIDEO NAJAVA – Sve što znamo o GTA 5 u jednom opsežnom videu i još detaljnijoj tekstualnoj najavi. Uz tri lika i ogroman svijet pripremite se za najveću GTA avanturu do sada.

U međuvremenu je GTA 5 izašao na tržište, oborio je usput i sve rekorde u prodaji, a mi smo se odmah bacili na recenziranje. Stoga bi možda bilo mudro da umjesto čitanja i gledanja ove najave provjerite našu konačnu recenziju i naš video serijal glupiranja u ogromnom svijetu igre. Samo pratite linkove.

VIDEO RECENZIJA: Grand Theft Auto 5 HCL VIDEO: Glupiramo se u GTA 5 s Franklinom HCL VIDEO: Glupiramo se u GTA 5 sa sva tri lika HCL VIDEO: Epsko finale glupiranja u GTA 5 uz helikoptere i morske pse

Zamisli da pišeš o Grand Theft Autu 5 i napišeš uvod u kojem čitatelje upoznaješ s GTA serijalom i njegovom povijesti, objašnjavaš tko su ti frajeri koji rade igru te koje su nam druge igre do sada dostavili. Kako glupo. Vjerujem da svaka osoba koja čita ovaj tekst, pa makar slučajno zalutala na naš veseli portal tražeći recept za gustu juhu od muškatne tikve (jer će Google nakon ovog članka vjerojatno smatrati kako je HCL dobro upoznat s tim receptom), zna sve te podatke.

Kada je takav konvencionalni uvod nepotreban, imam potrebu, koju najčešće teško kontroliram, čisto iz zabave našvrljati nekoliko vrckavih rečenica apsolutno nevezanih… Pa, nevezanih sa životom. No budući da ova najava ima prilično dobar potencijal da postane najduži tekst u povijesti interneta, nekako ću se ipak suzdržati od nepotrebnog švrljanja.

GTA V igramo u rujnu, a samo za naše mile posjetitelje analizirali smo sve igrine trailere, pronašli mnoštvo lakše i teže dostupnih informacija o igri da bi na kraju pretočili svo to znanje u prigodnu video najavu i još detaljniju hrpu teksta u nastavku. Odvojite oko sedam minuta života za brzu i preciznu edukaciju o GTA 5, zavalite se i kliknite na taj ‘play’ dugmić kod video najave ispod, a zatim nastavite čitati tekst za još više detalja o Rockstarovoj najvećoj igri do sada.

Za početak treba znati kako ćemo kaos raditi po Los Santosu, GTA verziji Los Angelesa te njegovoj okolici, planinama, pustinjama i plažama. City of Saints, kako mu je nadimak, imat će rekreirane brojne gradove te kvartove stvarnog okruga Los Angeles, a za sada znamo za: Hollywood (u igri Vinewood), Downtown Los Angeles (Downtown Los Santos), Koreatown (Little Seoul), Venice (Vespucci) te Santa Monica. Iako smo se s gradom već susreli u dobrom, starom San Andreasu, treba znati kako Los Santos sada znatno drukčije izgleda i nosi malo sličnosti sa svojom inkarnacijom iz 2004. godine.

Što se tiče veličine, površina igrina tla 3.5 puta je veća od one kod impresivnog Red Dead Redemptiona, a čak pet puta veća ukoliko uračunate i podvodna područja. Da još bolje dočaramo impresivnu veličinu svijeta u igri, koristan je podatak kako je svijet u GTA V veći od San Andreasa, GTA IV te Red Dead Redemptiona zajedno. Shvatili ste, površina po kojoj ćemo se zabavljati je golema, a posebno je zanimljiva informacija kako nam je ovaj put cijela mapa otvorena od početka, s izuzetkom nekih manjih, zaštićenih područja.

Svijet u GTA V veći je od San Andreasa, GTA IV te Red Dead Redemptiona zajedno.

Priča je postavljena u današnje vrijeme, a fokusirana je na potjeru za svemogućim dolarom u Južnoj Kaliforniji. Novac je glavna tematika koja se proteže kroz igru, a istaknut je kontrast između bogatstva i siromaštva – očigledne razlike primjetne su između elite koja živi u ekskluzivnim Vinewood kvartovima te siromašnog sloja koji jedva preživljava u notornom Skid Row kvartu, samo par kilometara dalje.

Vjerojatno najvažnija među brojim novinama koje nam petica donosi jest igranje s tri lika. Ne s jednim kao u svim GTA igrama do sada, ne ni s dva, četiri ili sedam – ovaj put igrati ćemo s točno tri različita tipa. Njihova imena su Michael, Trevor i Franklin, a jedinstvenu priliku da se upoznate s momcima imate u nastavku teksta.

GTA V - Michael

Michael je frajer koji nosi odijela, živi u vili u Rockford Hillsu (mjesto bazirano na, tko bi rekao, Beverly Hillsu), vozi luksuzne sportske automobile, oženjen je za suprugu Amandu i ima dvoje djece: kćer Tracy i sina Jimmya, oboje u tinejdžerskim godinama. Novac u kojem pliva zaradio je pljačkanjem banki, no otišao je u mirovinu te sklopio dogovor s FIB-om, u čijem je programu zaštite svjedoka. Čovjek bi na prvu pomislio kako Michael ima sve što se poželjeti može, no situacija je zapravo upravo suprotna: žena ga mrzi, nema nikakav odnos s djecom, a čitave dane provodi ispijajući viski, sjedeći na kauču svog psihijatra te gledajući stare Vinewood akcijske filmove.

Kriza srednjih godina i depresija, a sve pare su potrošili članovi obitelji koji mu ionako idu na onu stvar – što čovjek može učiniti nego vratiti se jedinoj aktivnosti u kojoj istinski uživa, kriminalu. Michael je mozak svih operacija vrckavog trojca, iskusan je te efektivan vođa, promišljen i detaljan. Fascinaciju starim Vinewood filmovima voli iskazivati u svojim pljačkama, poradi čega će sve veće pljačke vjerojatno biti inscenirane poput onih u nekima od filmskih klasika koje smo gledali. Rockstar uvijek pazi na detalje, a jedan od njih je Michaelovo kretanje – dok šeta, izgleda samouvjereno i opako, no trčanje pokazuje da je već doživio neke godine i da se teže nosi s mlađim kolegama. Sva tri lika imaju svoju specijalnu sposobnost, a ovaj tip raspolaže vlastitom verzijom dobrog, starog bullet timea, odnosno usporavanja vremena za lakše ciljanje.

GTA V - Trevor

Ovo je bez dvojbe najveći psihopat od svih dosadašnjih protagonista GTA igara i prilično sam uvjeren kako ćemo se s njim ponajbolje zabavljati u igri. Trevor Philips je bivši vojni pilot, živi u prikolici u pustinji, ovisan je o drogama i nikad mu nije problem riskirati vlastitu glavu kako bi nešto postigao. Opisuju ga kao “ekstremnog, osvetnički raspoloženog, psihotičnog, nepredvidljivog, ozloglašenog i sklonog destruktivnim divljanjima te nasilnim izljevima.”

Potpuna je suprotnost Michaelu, kako izgledom (ćelav je, neuredan i prljav), tako i po principima. Jako je nemaran i voli kaos te ubija bez ikakve grižnje savjesti. Iskusan je pilot, a njegova specijalna sposobnost je napad bjesnila, tijekom kojeg radi duplo više štete, prima duplo manje iste te dobije jedinstven napad u bliskoj borbi.

GTA V - Franklin

Drugi afričko-američki protagonist GTA serijala u ranim je dvadesetim godinama, a radi u luksuznoj prodavaonici automobila kao utjerivač dugova, zbog čega ga se često može vidjeti kako “kruza” gradom u nekoj skupoj zvijeri na četiri kotača. Ambiciozni mladić ima želju uzdići se iznad sitnog kriminala te postati netko i nešto u kriminalnom podzemlju, u čemu mu je Michael obećao pomoći.

Franklin je ovisnik o adrenalinu, najbolji je vozač od trojice protagonista, a njegova specijalnost je usporavanje vremena tijekom vožnje. S Michaelom razvija otac-sin tip veze, no iako je Michael njegov mentor u kriminalu, navodno će Franklin na neki način biti njegov mentor u životu.

U gotovo u bilo kojem trenutku moći ćemo odabrati s kojim likom želimo igrati – pritiskom na određen gumb na ekranu se pojavljuje kružni izbornik s tri lica, a odabirom lika kojeg ne kontrolirate u zadanom trenutku, kamera naglo poleti u nebesa te se spušta do pozicije gdje se nalazi lik kojeg ste odabrali. Ako su geografski blizu jedan drugome, prijelaz će biti prilično brz. Primjerice, ukoliko igrate misiju sa svom trojicom, promjena lika je instantna – no što su dalje, to je prelazak kamere iz nebesa usporeniji. Riječ je zapravo o prilično fino riješenom načinu za zamaskirati loading vremena.

Rockstar će se potruditi da dobijemo osjećaj kako svaki lik vodi vlastiti život dok ga ne kontroliramo, što bi moglo voditi do nekih prilično interesantnih situacija i iznenađenja. Primjerice, u demo verziji igre prikazanoj nekim novinarima (zlobnici iz Rockstara nas nisu pozvali jer imamo male nesuglasice još od incidenta u Mariji Bistrici koji uključuje kroasane, suprugu Dana Housera te Igorovog hrčka), igrač je s Franklinom iskočio iz helikoptera i otvorio padobran, a nakon što je uspješno sletio na tlo, odlučio je prebaciti na Trevora – koji se u tom trenutku budi na plaži samo u donjem rublju i čizmama, s krvavim prsima, a oko njega leže tri mrtva člana The Lost bikerske bande. Jer tako vam se Trevor kotrlja.


Ipak postoje i određene restrikcije u izmjeni likova pa tako nećemo moći prebaciti na drugog frajera ukoliko trenutno imamo Wanted level i momci u plavom nas hvataju. Dobro je znati i da igra učitava posljednji checkpoint ukoliko nam bilo koji od tri lika umre, a objašnjeno je kako će se umjetna inteligencija potruditi da u zajedničkim akcijama momci koje ne kontrolirate prime što manje štete te ne poginu ukoliko nešto gadno ne zeznete, kao i da ne pobiju previše protivnika, čime bi preoteli zabavu liku kojeg kontrolirate.

Moći ćemo, naravno, modificirati izgled veselog trojca – nabaciti im pokoju tetovažicu, obući ih kako spada i ošišati ih na friškog Davida Beckhama ako poželimo, a sva tri lika imaju ocjene u nizu kategorija vezanih uz različite vještine. To su redom: Special, Stamina, Shooting, Strength, Stealth, Flying, Driving, Mechanic, Lung Capacity, a svi će likovi s vremenom moći napredovati u svakoj od tih vještina. No bitno je napomenuti da je svaki lik već u startu stručnjak u pojedinoj vještini. Tako Franklin i Michael unatoč satima leta neće nikad moći biti dobri piloti poput Trevora, kao što nitko neće biti vješt u upravljanju automobilom poput Franklina.

Sva tri lika mogu napredovati u određenim vještinama, a svaki je posebno dobar u jednoj.

Neki eventovi u igrinom svijetu pojavljivat će se samo za pojedinog lika, a upoznavanje drugih, za igrinu priču više ili manje bitnih likova, također će se odviti drukčije ovisno o tome koga iz fantastične trojke kontrolirate u zadanom trenutku. Doznali smo kako ćemo u igri susresti i neke dobro nam znane likove iz GTA IV, no potvrđeno je kako Niko Belic nije jedan od njih.

Priča u igri bazira se na pljačkama – glavna kampanja imat će pet ili šest velikih, opakih, filmskih pljački čija će izvedba uvelike ovisiti o odlukama igrača, a prethodit će im manje u kojima ćemo imati priliku naučiti koje stvari u određenim situacijama dobro funkcioniraju, a koje ne. U velikim pljačkama ne smije biti pogrešaka: na taktičkom izborniku koji prethodi treba odabrati prava oružja i opremu, kao i primjeren pristup – Rambo pucanje na sve što se kreće ili stealth, kao i pravu ekipu za posao. Naime, za velike poslove zapošljavat ćete i pomoćnike poput vozača, likova iskusnih s oružjima ili tehničara, a ovisno o tome koliko ste im dolarića voljni udijeliti za uspješno obavljen posao, sigurniji možete biti da će ga obaviti kvalitetno.


Ako prežive pljačku, napredovat će u svojoj vještini i kada sljedećeg puta zatrebate njihove usluge, bit će još bolji. Najveće pljačke donose doslovno milijune dolara, a izvještaj nakon uspješno odrađene akcije obavijestit će nas koliko smo točno zgrnuli, koliki udio dobivaju preživjeli pomoćni likovi te koliki je ukupni profit našeg trojca. Ove velike pljačke su, jasno, ključni dijelovi igrine priče, najnapetiji i najbitniji trenutci kakvi su do sada navodno ostavljani za sami kraj igre.

Spomenuli smo da je glavna tematika zapravo bjesomučna potjera za novcem, a Rockstar obećava kako ćemo ovaj put doista željeti imati te prljave novce u rukama, poradi neizmjernih mogućnosti za zabavno trošenje istih: od luksuznih vozila, preko helidroma, luka, marina, oružja, raznolikih oblika modificiranja likova te vozila, sve do kuća te tvrtki koje mogu stvarati profit (čijim ćemo dionicama također trgovati). Određene stvari zahtijevaju prethodnu kupnju nekih drugih kako bi ih mogli koristiti – primjerice za helikopter trebate helidrom, za brod marinu i slično. Svaki lik će imati vlastiti bankovni račun pa neće ovisiti o rastrošnosti druga dva tipa.

Cijeli taj sustav s pljačkama zvuči vrlo zanimljivo i drago nam je što ćemo imati epske, pamtljive trenutke u glavnoj kampanji, no svi dobro znamo kako se provodi dobra većina vremena u GTA igrama – niz zabavnih stvari koje u njima možemo usputno raditi element je koji najviše volimo. Igranje šaha s prostitutkama nažalost još nitko nije spominjao, no zato imamo prilično solidan uvid u niz drugih sporednih aktivnosti koje će nas uveseljavati. Naši mili frajeri će, između ostalog, moći ići na jogu, BASE jumping, kuglanje, u striptiz klubove, igrati tenis te golf, sudjelovati u triatlonu, a tu su i divlje životinje koje ćemo moći loviti u zaleđu grada. Svaki lik imat će i određene hobije koji će biti izvedeni u obliku mini-igara, a dobro je znati kako zavođenje djevojaka te naporno održavanje ljubavnih veza neće biti među njima.


Pristojan broj sati u ovoj igri bez dvojbe ćemo potrošiti u njenim vozilima pa nas veseli podatak kako su se developeri posebno potrudili oko njihove fizike. Tvrde kako razna cestovna vozila prilično bolje prianjaju tlu i osjećaj kada ih vozimo dosta više podsjeća na prave trkaće igre u odnosu na GTA IV, gdje su djelovala pomalo nezgrapno, poput vožnje broda. Najavljen je najveći broj vozila ikada, a potvrđeni su, između ostalog: kabrioleti, kamioni, jet-skijevi, motori, kao i niz raznolikih letjelica. Dobro nam poznate Pay N Spray garaže zamijenjene su LS Customsom u kojima ćemo osim mijenjanja boje automobila moći kupiti čitav niz dijelova te modifikacija koje utječu na izgled, kao i na same performanse vozila. Zamislite samo – ukradete automobil, pobjegnete pandurima i pretvorite ga u pravu zvjerku. Izazov prihvaćen! Također, ako vlastito vozilo ostavite na ulici na duže vrijeme, bit će zaplijenjeno i morat ćete platiti kaznu kako biste ga vratili.

Po prvi put u serijalu, istraživat ćemo i podvodna prostranstva. Dobro, CJ u San Andreasu je bio sposoban za nekakvu limitiranu verziju ronjenja, no ovaj put ne samo da ćemo moći zaroniti, već ćemo na određenim brodovima moći pokupiti ronilačku opremu i dobro se upoznati sa svijetom duboko ispod morske površine. Morski svijet navodno nudi kvalitetan osjećaj imerzije – nestane sva ona buka i gužva s kopna, čujemo samo disanje lika u ronilačkom odijelu, a društvo nam čine raznoliki pripadnici morskog svijeta (što povremeno uključuje i morske pse). No ronjenje neće postojati samo poradi uživanja u dubinama i druženja s ribicama, već će nuditi i određene nagrade. Na dnu se mogu pronaći olupine starih brodova koje obiluju blagom, no morat ćemo se sami potruditi da sve to pronađemo, igra nam neće dati nikakav oblik pomoći ni savjeta, što nam se zapravo poprilično sviđa.

Element ronjenja u igri neće postojati samo poradi uživanja u dubinama i druženja s ribicama.

Kako nam ne bi bilo dosadno tijekom nasumičnog lutanja golemim Los Santosom, potvrđene su i dinamične misije, u stilu ‘Random World Eventsa’ u Red Deadu. Kao primjer takvih navedeni su likovi s razbijenim autima kojima možete pomoći, autostoperi koje možete prevesti te parkirani automobili s par mrtvih tijela uokolo, što je primjer scene koju možete istražiti kako bi započeli dinamičnu misiju. Ili, naravno, možete prošetati dalje, palicom zatući istog tog autostopera i u potpunosti raznijeti automobil koji je sudjelovao u prometnoj nesreći… Sloboda izbora je divna stvar.


Igra će imati pet puta više nasumičnih pješaka na ulicama nego prošli dio, a ti super-sporedni likovi trebali bi više nego ikada davati dojam da nisu samo beživotne lutke spremne samo za to da teatralno jauknu prije nego ih udarimo autom. Tako ćemo moći ujutro vidjeti vrtlara kako čeka autobus na stanici te istog lika susresti kasnije kako zalijeva i podrezuje vrt ispred vile u fikcijskom Beverly Hillsu. Kad smo već kod pješaka, tipovi će dosta aktivnije reagirati na vaše akcije pa postoji vjerojatnost da pozovu policiju, snimaju vas ili vas čak pokušaju spriječiti ukoliko radite nepodopštine po gradu. U prijevodu, bit će tu mnogo prolaznika koji će doslovno moliti za metak u čelo.

Postojat će i funkcionalni ekosustav prepun divljih životinja (obećano nam je preko 15 životinjskih vrsta), a po prvi put u serijalu ćemo se družiti i s čovjekovim najboljim prijateljima – psima. Ako se budete iživljavali na ovim divnim životinjama u igri, želimo da znate kako će vas članovi HCL redakcije pronaći, pokucati vam na vrata, politi vam omiljenu konzolu te televiziju s benzinom, baciti šibicu te se grohotom smijati dok gledamo kako sve gori. Naš Franklin ima rotvajlera po imenu Chop, koji će ga pratiti uokolo, a ako ga budemo ignorirali, vrlo vjerojatno će napustiti vlasnika. Za igrače s ponešto izraženijom feminiziranom stranom, valja znati kako ćemo Chopu moći mijenjati ogrlice pa čak i različite modne dodatke. Jer kome nije slatko vidjeti psa u slatkoj rozoj haljinici?! Nama. Nama nije slatko. Ljudi koji to rade ljubimcima zaslužuju svoj vlastiti krug pakla.

Korištenje mobitela opet će biti neizostavan dio gameplaya, a ti veseli uređaji od kojih se danas jako teško odvajamo bit će ponešto izmijenjeni u odnosu na GTA 4. Neke značajke su izostavljene, možda i najvažnije, ona gdje vam prijatelji konstantno dosađuju pozivima – sporedne misije sada će biti jednostavno raspoređene po mapi. Mudre telefone koristit ćemo za hvatanje fotografija koje ćemo moći podijeliti na Rockstarovom Social Clubu ili nekoj od društvenih mreža. Mobiteli će navodno imati ukupno devet aplikacija, među kojima su: kamera, Internet, kontakti, društvene mreže, kalendar te opcija za ponavljanje određenih misija.

Sustav napucavanja naučit će par bitnih lekcija od Red Deada i Max Paynea 3 te ubaciti još par vlastitih inovativnih stavki. Moći ćemo brzo trčati i pucati u isto vrijeme, a likovi će se različito kretati ovisno o tome jesmo li usred borbe ili ne. Ukoliko zapucamo ili udarimo nekoga, naš lik se automatski iz normalnog hoda prebacuje u “borbeno trčanje” koje omogućava veću mobilnost, a jednom kada više ne prijeti opasnost da nam neko zabije metak u lubanju, možemo se vratiti opuštenom šetanju i trčkaranju. Osobnost svakog lika odražava se i na način njegovog kretanja te rukovanja oružjima – očita je Trevorova agresivnost, Franklinovo šepurenje, kao i Michaelova efikasnost.


Što se ciljanja tiče, Rockstar je izbacio “hard lock” sistem poradi jednostavnog zaključka kako je isti previše dezorijentirao igrača i uništavao imerzivnost jer zbog njega nije bilo potrebno razmišljati o lokaciji neprijatelja. Petica će tako imati tri načina ciljanja: ciljanje s pomoći (gdje igrači mogu nanišaniti veći prostor te otkriti podatke o neprijatelju), tradicionalno GTA ciljanje (u stilu soft lock opcije prethodnih naslova) te free aim bez ikakve pomoći.

Implementirane su brojne točke za korištenje zaklona, kao i kotrljanje u bitci, što će omogućiti više različitih pristupa ovom segmentu. Veseli nas podatak kako likovi napokon neće iz misterioznih razloga bacati oružja jednom kad ista ostanu bez metaka u cijevi. Velik broj igrača četvorke navodno je imao problema s neprijateljima koje su bili uvjereni da su ubili, a frajeri bi se ubrzo digli s poda i uvalili im par metaka u leđa, zbog čega će se nišan u petici nakratko pretvoriti u X kada tip po kojem rešetamo uistinu izdahne. Izbor oružja također je doživio izmjene – sada ćemo ih birati iz “kotača oružja”, kao u brojnim drugim akcijskim naslovima, a prisutno će biti i modificiranje pljuca: mijenjanja nišana, prigušivača i šaržera bit će bitan detalj za pravilan pristup velikoj pljački.

U kutu ekrana imat ćemo tri “mjerača”: zeleni za razinu healtha, plavi za razinu pancirke te žuti za specijalne napade. Potonje smo već spomenuli: Michael usporava vrijeme kad puca, Franklin isto radi prilikom vožnje, a Trevor, da ‘prostite, popizdi i čini mnogo štete šakama. Sve navedene akcije moći ćemo aktivirati kada se žuti mjerač napuni. Ovaj element bi vam mogao zazvučati prilično poznato ukoliko ste igrali već spomenuti Red Dead Redemption ili možda Max Payne 3.

Ne bojte se, nismo zaboravili ni stare prijatelje, uvijek vesele i drage momke u plavom. Vidiš, vidiš – šjor uvijek-zgodni Beckam i stari-virtuoz Henry su popularizirali nogomet u Americi pa bi bilo bi kul da s Trevorom možemo svratiti na nogometnu utakmicu s transparentom “All Cops Are Bastards”, zapaliti bengalku, nožem ubosti par tipova u prolazu… Uglavnom, okršaji s policijom također su doživjeli određene pomake unaprijed: još uvijek ćemo uspješno pobjeći pandurima u potjeri ako izađemo iz označene kružne zone istaknute na mini mapi, no sada ćemo se moći uspješno skriti i unutar tog radijusa.

Policajci vas više neće moći pronaći magijom i trikovima ako vas jednostavno ne vide.

Naime, bitno će biti vidno polje policajaca – više neće biti načina da korištenjem magije i trikova otkriju gdje ste ukoliko vas ne vide. Ako ste, primjerice, bili toliko nestašni da u potjeri već koriste i helikoptere, sakrivanje će već biti prilično kompliciranija aktivnost. Simpatičan detalj je komuniciranje policajaca ručnim signalima. Klasični Wanted sistem sa zvjezdicama bit će s nama i ovog puta, s tim da ćemo ovaj put moći prikupiti maksimalno pet notornih zvjezdica, umjesto dosadašnjih šest.

GTA 5 će “trčati” na najnovijoj verziji Rockstarovog RAGE enginea, a tu će biti i Natural Motionov Euphoria engine zadužen za animacije likova. Da, “trčat” će, jer čovjek nekad ne može odoljeti da neke stvari s engleskog ne prevede doslovno. Kako službeno kažu, novi RAGE će nam omogućiti neviđenu razinu realizma te interaktivnosti, dok će Euophoria kreirati animacije dinamično, dok se igra izvodi, ovisno o specifičnoj situaciji. Čisto zbog male usporedbe napretka konzola, fina je informacija kako će sam Franklin imati više tekstura nego čitava populacija GTA: San Andreasa, a više puta ponovljeno je kako draw distance nikada nije bio veći. To u principu znači da ćemo moći vidjeti više detalja u daljini, a navodno je Rockstar poradio na problemu zakašnjelog učitavanja objekata pa će i taj “pop up” efekt biti rjeđe primjetan.


Sigurni smo da među vama ima tipova koji se pale na lijepo nebo pa se nadamo kako ćete uspješno prikriti erekciju kada pročitate da efekti nebeskog prostranstva nigdje nisu izgledali uvjerljivije – oblaci imaju sjene te nekoliko slojeva, svaki sloj se ponaša drukčije, a tu su i promjene vremenskih uvjeta, kao i 24-satni ciklus izmjene dana i noći. Kako stvari ne bi zvučale pretjerano bajkovito, zlobnici koji su igru imali priliku vidjeti u akciji tvrde kako ipak nije riječ o grafici u rangu s onom koju smo vidjeli u trailerima. Dakako, to ne znači da igra ne izgleda lijepo, već jednostavno kako je ipak riječ o naslovu za čiji je vizualni aspekt ipak očito kako još uvijek pripada trenutnoj generaciji konzola, što smo se i sami mogli uvjeriti u nedavom gameplay traileru.

Što se igranja s prijateljima tiče, igrin multiplayer još nije službeno najavljen i detaljiziran, no znamo da se zove Grand Theft Auto Online. Poznato nam je jedino kako će ponovno prisutan biti ‘Crews’ sistem viđen u Max Payneu 3, gdje sastavite tim od nekoliko osoba i onda dobivate XP za akcije kojima pomažete jedni drugima. Ukoliko ste već imali sastavljen Crew u trećem Maksonji, isti ćete moći ubaciti i u novi GTA. Dakako, kada je otkriveno kako ćemo kontrolirati tri lika, svi su se zapitali hoćemo li glavnu kampanju moći prelaziti s prijateljima u co-opu, a Rockstar je, nažalost, već par puta naglasio kako to neće biti moguće. Kooperativno igranje očito će biti prisutno u igrinom multiplayeru na neki način, no glavna priča bit će rezervirana samo za jednog igrača.

GTA 5 djeluje kao najambiciozniji projekt na trenutnoj generaciji konzola. Rockstar nam je nebrojeno puta pokazao kako zna kreirati zabavne, interesantne te pamtljive likove, a kontroliranje čak tri frajera zasigurno će označiti krucijalnu promjenu u načinu na koji igramo i razmišljamo. Već se sada jako veselimo Trevorovoj psihotičnosti i ispadima.

Osim zanimljivog pristupa glavnim misijama, očito je kako su se ovaj put potrudili nabaciti i fascinantno impresivnu količinu raznolikog sadržaja sa strane, kao i najširi asortiman kul stvari za trošenje prljavo zarađenih milijuna. Igra djeluje kao da će pokupiti uspješne elemente posljednjih nekoliko hitova iz Rockstara, unaprijediti ih i dodati par novih te igraču u svim segmentima dati veći osjećaj izbora nego u bilo kojem GTA naslovu do sada. Grand Theft Auto 5 stiže 17. rujna na PS3 te Xbox 360 i nemate pojma koliko smo nestrpljivi da ga končano zaigramo te iz prve ruke vidimo opravdava li visoka očekivanja.

Komentari (67)

 • Ipe77

  23.07.2013 - 18:19

  ovo mora doć na PC nema druge

 • MirkoErvacic

  23.07.2013 - 18:19

  nazalost niste rekli jos nista sto nismo znali, mada to i nije bilo za ocekivat 😀 ali nema nveze, super je sto je sada sve na jednom mjestu a i na hrvatskom bome 😀

 • gta24

  23.07.2013 - 18:30

  pa kako ce rec nesto sta nisi zna ako citas njihove vijesti na hcl-u, ako znaju oni, znas i ti…

 • Black op

  23.07.2013 - 18:35

  Nisam znao da je Rockstar spomenuo da cemo htjeti imati mnogo para (to vec zna svaki GTA igrac :D), vjerovatno cemo pare iz sp moci trositi i u mp.Btw sta znaci ovo na 2:48 na gameplay traileru (kao da je rekla nesto poput "nirvanas to pursue" :S)? http://www.youtube.com/watch?v=bCrtf0zhgKQ

 • Faca s placa

  23.07.2013 - 18:40

  Biblija….Svaka cast!!

 • WickeD.

  23.07.2013 - 18:51

  Defitivno igra ce da kazemo "navuc" sve obozavatelje grand theft auto igre da kupe konzolu ili cak ako izadje za pc da nadogradjuju pc, ali igra je zaista ne vidjena.

 • snooker

  23.07.2013 - 18:56

  ma ništa novo, sve će biti isto ko dosad, par novih sitnica, likovi su ko i dosad osim možda trevora, a pljačke nisu ništa posebno, ona u gta iv mi je bila bezveze

 • nino_77

  23.07.2013 - 19:01

  Jedno pitanje….pljačkanje cemo moc radit kad ocemo ili samo nekada…zato sto sam vidio pise 6 velikih pljacki…oce bit samo to ili da mozes pljackat kad zelis

 • ArMeenius

  23.07.2013 - 19:02

  Naručena! Sad samo čekam da mi stigne u sandučić! 😀

  • TheBossOfTown

   @ArMeenius, 23.07.2013 - 23:17

   Dobar izbor, ali ja ću ipak čekati da dođe na tržište.

  • Aves

   @ArMeenius, 24.07.2013 - 10:30

   +1, nikada više ne prednaručivati igre.

 • LocDog

  23.07.2013 - 19:35

  Ovakvog hypea jos od Diabla nije bilo 😛

 • gamelaker

  23.07.2013 - 19:50

  Jel ovo najduža najava u povijesti HCL-a?

 • crocop97

  23.07.2013 - 19:53

  ako ne izađe za pc bit' će belaja

 • Neol

  23.07.2013 - 19:56

  Ne znam kakva je to sloboda izbora kad u igri ne možeš kreirat svog lika po želji, a ne da oblačim i uređujem tri debila, ma mislim to je trebalo biti još u San Andreasu 2004 a kamoli danas 2013. Ali i ovo s pljačkanjem banaka je glupost, ne želim pljačkati banke, jeble ih Banke, bolje da su stavili kopanje kanala za Novce, malo poštenja treba biti, hahaha.

  • snooker

   @Neol, 23.07.2013 - 20:04

   jesi igra saints row 3? tamo imaš sve i svašta, zabavan je

  • IaMarmageddoN

   @Neol, 23.07.2013 - 21:11

   SR3 je nešto totalno drugačije od toga što će biti GTA 5. To je neusporedivo kao kruške i jabuke.

  • robi_du

   @Neol, 23.07.2013 - 23:30

   i ja bi da bude misija kao sa pocetka gta IV da malo utjerujes dugove amaterski ko gorila i onda malo pomalo ides na pljacke i ozbiljne stvari 😀

  • snooker

   @Neol, 24.07.2013 - 07:11

   kako drugačije, pa isti tip igrice samo je saints row sadržajniji i zabavniji, osim što ima duplo manje glavnih misija

  • IaMarmageddoN

   @Neol, 24.07.2013 - 08:47

   Totalno drugačije igre. GTA možeš više usporediti sa Sleeping dogs, a SR je jedna neozbiljna igra što ne mora značiti da je nekome zabavnija od GTA. Meni osobno su San Andreas i Vice city pružili mnogo više sati, zabavnih sati od SR3. A što se tiče sadržaja u igrama to stoji, SR3 ima dosta toga ali barem polovica toga što ima je "pre-djetinjasto". Nije da sam ja za neku veliku ozbiljnost u igrama ali mi SR3 nije nešto po volji. OK, kustimiziranje likova je nešto u čemu gazi GTA ali sve ostalo meni važe na drugu stranu.

  • armin221186

   @Neol, 24.07.2013 - 09:07

   za mene je bas glupo da svako igra sa svojim likom jer onda ne bi bilo legendi gejmin igara kao CJ i Tommy Vercetti…

  • snooker

   @Neol, 24.07.2013 - 11:09

   neš ti likova, po ničim ih ne moreš zapamtiti, onoga niku belića bar moreš po tome što ne zna govoriti srpski haha

  • buby8992

   @Neol, 24.07.2013 - 12:12

   Opcija kreiranja vlastitog lika polako počinje izumirati u igrama s obzirom da sve više i više igri danas koristi motion capture tehnologiju. Po meni je to i dobra stvar, jer ti ne možeš nikada napraviti toliko detaljnog i dobro dizajniranog lika kao tim profesionalnih i plaćenih stručnjaka. Kada još uzmeš u obzir i motion capture te činjenicu da sve više likova u igrama ima lice preuzeto od neke stvarne osobe, ni najnapredniji character creation kit ti ne može pomoći da napraviš lika koji će izgledati i upola ljudski i dobro kao default izgled napravljen od developera. Evo primjer onoga o čemu govorim http://static.giantbomb.com/uploads/original/12/127694/2151781-default_shepards_580x330.jpg Default male Shepard ima lice od nekoga modela, dok je female napravljena isključivo u character creation kitu. Naočigled se vidi tko izgleda puno bolje i detaljnije.

  • Neol

   @Neol, 24.07.2013 - 15:17

   Znam što misliš, ali neka stave barem izbornik da na kraju , kad prijeđemo glavne misije da možemo izabrati bilo kojeg čovjeka s ulice ili ženu i s njima igrati sporedne misije, bilo bi 10 puta zanimljivije, a ne da moramo skidati kojekakve TRAINERE za to, zar je to puno za Rockstar? Takav Izbornik je postojao u GTA San Andreas za PS2 verziju, nešto kao Co Op mod, na dva Controllera i bilo je jako zabavno s prijateljima igrati u DVOJE, hahaha.

  • buby8992

   @Neol, 24.07.2013 - 16:13

   U San Andreasu koliko se ja sjećam nisi mogao igrati sporedne misije. Bio je off-line co-op mod, ali si se mogao samo slobodno kretati po gradu. Za to danas imaš multiplayer mod.

  • Neol

   @Neol, 24.07.2013 - 17:07

   Dobro i to je bilo nešto u SA, kažem ZABAVNO s nekim igrat u istoj sobi, a sad nema ništa od toga. A multiplayer me ne zanima, COOp mi je OK. Ali nema razloga da to nisu stavili u GTA 5, jedini razlog je NOVAC, jer kako će jadni zaradit dodatne svote Novca ako stave CO-OP, a Multiplayer je stvoren za to, ma GRAMZLJIVA ILUMINATSKA GAMERSKA BAGRA, hahaha.

  • Neol

   @Neol, 24.07.2013 - 17:16

   Nabijem ih na Multiplayer, u Multiplayeru nema PAUZE, zato ga ni ne volim, da je ne znam kako dobra igra, ali ne može ni biti dobra kada tamo svi trče i skaču kao IDIOTI, u STVARNOSTI se nikad ne trči dok PUCAŠ, ali što ćeš jadni ljudi otišli su im živci od Non-Stop Igranja, zato što ne mogu stisnuti PAUZU, hahaha. Eto to je moja zajebancija na račun online modova i Multiplayera, XD.

  • Neol

   @Neol, 24.07.2013 - 17:21

   E, ma najbolje bi bilo da oni ubace u Multiplayer PAUZU, onda ti kod kuće ideš pišati i stisneš PAUZU i ono se svima zamrzne IGRA dok ti ne dođeš s WC-a, hahaha. Moram se zafrkavati malo:)

  • IaMarmageddoN

   @Neol, 24.07.2013 - 17:33

   E, da… Nema do dobrog starog co-opa 😀

  • buby8992

   @Neol, 24.07.2013 - 20:06

   Nisam niti ja baš pretjerani fan multiplayera u igrama, ali nekada je fora za ubiti vrijeme i uostalom dodaje dodatnu vrijednost na igru koju si kupio. Tako da nemam problema sa MP-om dok god ne šteti SP kampanji. Što se tiče co-opa, normalno je da danas offline co-op ne generira nikakvu zaradu, ali online je već druga priča i to bi bilo zanimljivo vidjeti u igri, iako smatram da zbog nedostatka vremena i resursa to nećemo vidjeti. Također u online co-opu možeš pauzirati igru.

  • manjamax

   @Neol, 25.07.2013 - 20:06

   Odi na zgradu i baci se s nje nezahvalni kretenu.Ako ti se ne sviđa zašto si gledao.Neki od nas ovu igru čekaju 5 godina i ne trebamo slušati kako ti se ne sviđa.

  • manjamax

   @Neol, 25.07.2013 - 20:07

   Saints Row franšiza je htjela biti konkurent GTA franšizi,ali se nešto sjebalo i postali su jedna od najzaboravljivih igara ikad.

 • MoGaming

  23.07.2013 - 20:21

  sve što moram znat je da ga nema na pc-u

 • THEWANTED96

  23.07.2013 - 21:16

  owwwww yea 😀

 • trulex

  23.07.2013 - 21:25

  Neznam što se toliko bojimo hoće li ga biti za PC. Pa po nekoj logici slijeda, sigurno će ga bit. Kada? Najkasnije za pola godine.

 • Minimoy33

  23.07.2013 - 21:44

  vjerujem da ce biti i sporednih pljacki koje ces moc radit kad god oces…

 • Lovac

  23.07.2013 - 22:10

  Michael – lik tipa Robert De Niro/Al Pacino. S njim ću primarno igrati. I komplet igra mi djeluje jako inspirirana legendarnim filmskim ostvarenjem gore spomenutog dvojca: "Heat", tko nije pogledao, obavezno. Ovo konačno djeluje kao pravi nastavak s elementima Vice Citya, San Andreasa i mnogo novina. Samo što ću na žalost čekati nekoliko mjeseci duže nego ekipa s konzolama.

 • mickolopi

  23.07.2013 - 22:42

  Odlicna najava. Bravo za trud.

 • WHS Hrvoje

  24.07.2013 - 00:46

  igra nije izašla tako da stfu

 • carl

  24.07.2013 - 06:16

  jedva cekam :DD
  ovo ne smijem propustiti ali cu se morati strpiti jer nemam ps3 😀

 • snooker

  24.07.2013 - 07:12

  pa što? skoro sve se već zna

 • Sonny

  24.07.2013 - 09:04

  Dobro za tebe da nema ništa novoga jer je ionako nećeš moći igrati.

 • eXcentrik

  24.07.2013 - 09:59

  Evo u životu nisam bio više nahajpan i sad kupujem ps3 i čekam gtav

 • Metalni

  24.07.2013 - 10:54

  Znači ono… EKSTAZA!

 • snooker

  24.07.2013 - 11:08

  izaći će za PC, moći ću

 • deva56

  24.07.2013 - 14:27

  Evo link od peticije da dode na pc pa ako neko oce nek potpise
  http://www.change.org/en-CA/petitions/rockstar-release-gta-v-on-pc

 • Sandman

  24.07.2013 - 17:22

  idemo ljudi ako treba netko igru cijena prednarudzbe je 375,00 kn
  https://www.facebook.com/Xbox360ps3pcIgre?ref=hl

 • Neol

  24.07.2013 - 17:31

  Imam jedan praktičan prijedlog za HCL! Kako bi bilo da stavite TEXT o Igrama taj koji pišete s Lijeve strane, a KOMENTARE s Desne strane, tako da ljudi ne moraju listati skroz do DOLE da bi nešto Napisali ili pročitali Komentar, a Pogotovo kad su ovako dugački TEXTOVI. Ja mislim da bi se Velika Većina složila sa mnom i da svima ovo ide na Jetra. Molim vas da mi odgovorite, baš me zanima jeli to Moguće? :))

 • IaMarmageddoN

  24.07.2013 - 17:34

  + 1dobra ideja!

 • mr.lordi

  25.07.2013 - 07:07

  oče to ikad doč na pc

 • eXcentrik

  29.07.2013 - 12:02

  Pa izašla je jučer bila je premijera sano za pc

 • afterlife

  29.07.2013 - 13:11

  dobra ideja

 • MrGamerSonny

  30.07.2013 - 14:53

  Samo se bojim kad izadje GTA V sve igre ce mi postati dosadne 🙁

 • puskarboy10

  18.08.2013 - 18:33

  jel to sigurno ili opet neka puka laz? di si vidio to posalji link 🙂

 • Andrej GTA5

  26.08.2013 - 17:28

  Jel se sad mozda zna kad ce za PC hitno treba imam novce pripravljene da kupim 😀

 • mastinZE

  04.10.2013 - 20:06

  drustvo sa zaljenjem vam moram reci a vec znate da mafije iz san andreasa postoje ali grove ne nema teritorij nezvanicni ganton grove street je pod kontrolom balasa , grove ni na mpi nem nazalost… vec mi je igra beze sa tim e ako je cijeli LS tu sto grove nema? zalosno..heh

 • SuperSaiyan86

  @jo, 26.08.2013 - 18:01

  Nista zasad, a vjerovatno R* nece ni najavit sve do izlaska igre i dok ne uberu lovu na konzolaskim verzijama, tako da sacekaj, jedino ti to mogu rec, nisi jedini koji ceka 🙂

 • lukakeanu

  @Figo, 07.08.2013 - 12:58

  vec traze programere tako da ce sigurno doc

 • Ipe77

  @Figo, 18.08.2013 - 13:49

  da čuo sam te vjesti i sviđaju mi se 😀

 • Metalni

  @Mr. Freeze, 24.07.2013 - 21:13

  Mene više podsjeća na Max Payne-a… :))

 • IaMarmageddoN

  @Bela, 24.07.2013 - 17:34

  Sad kupuješ PS3? Pričekaj malo pa si rađe kupi PS4. Mislim, nije da te silim ali imam lagani osjećaj da ćeš bolje proći.

 • eXcentrik

  @Bela, 24.07.2013 - 19:21

  pa čuj ps4 izlazi krajem godine po cijeni od 3000 kn koliko sam upoznat s tim, a ja si nabavim polovni ps3 s 3.5 verzijom za 1000, a nisam baš čovjek koji prati trendove, ali tokom godina nisam imao ps3 i nakupilo se brdo ekskluziva i igara koje na kompu ne mogu igrat (gow 3, ac3 i sada 4, gta 4 i 5, red dead redemption…)

 • IaMarmageddoN

  @Bela, 24.07.2013 - 19:53

  uf, koliko igara se nakupilo samo u zadnje dvije godine. Očito ti onda bolje odgovara PS3, a na kraju krajeva ti sigurno znaš što je za tebe bolje!

 • Black op

  @Bela, 23.07.2013 - 18:39

  Zaboravio sam pitati da li je ista verzija RAGE enginea u Max payneu 3 i u GTA V?

 • eXcentrik

  @Bela, 24.07.2013 - 09:55

  Nije bend ne brini

 • Sarajevo, New York, Roma

  @jo, 23.07.2013 - 21:42

  MoGaming ne beri brigu izace i za PC garant za zakasnjenjem normalno ali ne sumnjam u Rockstar da ce izbaciti i tu verziju 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?