HCL.HR

Hellraid: The Escape

Dominik Bošnjak 14.05.2014.   •   0 komentara


Bacili smo oko na Hellraid: The Escape, jezivu mobilnu avanturu iz prvog lica koju potpisuju autori popularnog Dead Island serijala.

Hellraid: The Escape naslov je posljednjeg projekta Shortbreak Studiosa i poljskog Techlanda, najpoznatijeg po svojem radu na Dead Island serijalu FPS-ova s RPG elementima. Kako ova horor avantura stiže na iOS App Store već u srpnju, odlučili smo odigrati tzv. preview verziju i vidjeti koliko uzbuđeni trebamo biti oko gotove igre.

Prvotna verzija Hellraid: The Escapea sadrži devet poglavlja, od kojih sam imao prilike isprobati tri. Ona koja sam dobio na uvid nisu bila poredana kronološki, tako da mi je sam zaplet i dalje prilično nejasan, iako svijet i likovi igre djeluju zanimljivo. Od onog što sam uspio pohvatati, stavljeni ste u ulogu izgubljene duše zarobljene u nekoj vrsti pakla.

Kako saznajete iz pisanih poruka ostavljenih od strane nekog nesretnika koji je već prošao kroz horor koji vašu malenkost tek čeka, zarobljeni ste od strane zločestog maga. Dotični gospodin je od previše crnog mađijanja izgubio razum te momentalno radi na podizanju demonske vojske koja, očekivano, baš i ne planira čuvati mir u svijetu. Na vašoj je pak duši zadatak da dovršite čaroliju koja će zarobiti tog negativca, te potom pobjegnete iz ne tako šarmantnog podzemlja.

Iako zaplet nije pretjerano originalan, čini se da će se Hellraid: The Escape ionako više fokusirati na atmosferično istraživanje sablasnog podzemlja, a ne na kompliciranu priču. Igra je pogonjena Unreal Engineom 3 te izgleda izvrsno – teksture likova i okoliša su detaljne, svjetlosni i specijalni efekti fantastični, a tzv. pop-up objekata posve nepostojeć. S obzirom na odabir enginea, igra je izuzetno stabilna i nije pretjerano zagrijavala moj iPhone 5. Nažalost, to sam sve morao platiti podugačkim vremenima učitavanja i mnoštvom sitnih grafičkih glitcheva.


Zvučni efekti poput pucketanja vatre i otvaranja škripavih drvenih vrata su izuzetno realistični, a glazbena podloga se odlično nadovezuje na vizualije igre. Nakon slušanja kompletnog soundtracka mogu utvrditi kako gotovo sve skladbe itekako dižu iskustvo igranja Hellraid: The Escapea na višu razinu te bih za ovaj uradak definitivno preporučio korištenje slušalica.

Hellraid: The Escape se igra iz prvog lica na način da lijevim palcem pokrećete, a desnim okrećete svog lika. Iako je ova konfiguracija noćna mora većine koja je ikada probala zaigrati neki mobilni FPS, imajte na umu da Hellraid od vas uglavnom neće zahtijevati brze i precizne reakcije na događaje na ekranu. Dakle, iako kontrole nisu pogodne za simulator guranja konca kroz ušicu igle, itekako su probavljive u kontekstu polaganog istraživanja.

Prilikom upravljanja vašim likom vam neće smetati ni grafičko sučelje koje je minimalističko i posve funkcionalno. Jedinu zamjerku u ovom segmentu bih uputio nepotrebnom kompliciranju prilikom interakcije s nekim predmetima. Primjerice, za jednu banalnu radnju poput otključavanje vrata morate prvo otvoriti svoj inventar, odabrati ključ pritiskom te ga potom odvući točno na bravu. Nekima će možda ovakve mehanike pomoći za uranjanje u svijet igre i bolje upijanje atmosfere. Meni su pomogle da lakše uronim u krevet i utonem u san.


Zagonetke variraju od klasičnog lova na predmete koje morate iskoristiti na određenom mjestu i povlačenja poluga do nekih poprilično kreativnih. Većina potonjih su na ovaj ili onaj način bazirane na čarolijama koje ćete koristiti za izlaženje iz vlastitog tijela, zaposjedanja neprijatelja, i sl. paranormalnih radnji. Razina težine je relativno umjerena, a u slučaju da i negdje zapnete, postoji opcija omogućavanja savjeta za rješavanje svakog danog problema. Povremeni akcijski elementi poput bježanja od vatre su solidan način za kratkotrajnu promjenu ritma igre, iako nisam dojma da užasno oplemenjuju ovaj uradak te mi ne bi nedostajali ni da ih nema. Neovisno o tome, teško da bih opisao Hellraid: The Escape kao “akcijsku avanturu”, termin kojem je marketiški tim igre neobično sklon. Naravno da to nije grijeh sam igre, no stvarno ne shvaćam zašto se ona ne oglašava svojoj ciljanoj publici.

Vrijedi spomenuti i kako je Hellraid: The Escape zapravo mobilna uvertira u Hellraid, akcijski RPG za PC, PS4 i XONE koji Techland planira lansirati sljedeće godine. Iako ta igra neće stavljati toliki naglasak na priču kao ova koju imamo u rukama, njihove radnje će definitivno biti isprepletene.

Što se ove džepne avanture tiče, moći ćete ju kupiti na App Storeu negdje tijekom srpnja po cijeni od petnaestak kuna, odnosno 3 američka dolara. Iako se ne čini kako će vas devet poglavlja uključenih u igru zabavljati satima, ekipa iz Shortbreak Studiosa je obećala kako će u bližoj budućnosti barem poduplati tu brojku. Da stvar bude još bolja, dobili smo i garanciju da Hellraid: The Escape neće sadržavati baš nikakve mikrotransakcije. Vrijedi li onda kupiti ovaj naslov na dan izlaska? Ako ste vlasnik relativno novog iOS uređaja i skloni ste avanturističkom žanru, ne vidim zašto ne.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!