HCL.HR

Igrali smo Nioh 2, čini nam se da će biti izazovniji nego Dark Souls

Žarko Ćurić 26.09.2019.   •   11 komentara


Iz iskustva vam možemo reći da ne valja podcijeniti težinu nadolazeće PlayStation 4 ekskluzive Nioh 2.

Dvije su istine o nastanku podžanra akcijskih RPG-ova kojega od milja nazivamo soulslike ili soulsborne. Prva je istina da već imamo ogromnu količinu igara koje pokušavaju kopirati Dark Souls uz prstohvat vlastitog začina. Druga je istina da je većina takvih igara samo loša kopija uradaka From Softwarea. Poput pečurki poslije kiše, pojavile su se igre koje su umjetno podigle izazov usput zanemarujući faktore koji su učinili Souls serijal popularnim: vrhunski dizajn levela te unikatne boss borbe.

Srećom, bilo je i onih igara koje su mudro proučile formulu Soulsa te joj pristupile na svoj način. Upravo je zbog toga originalni Nioh iz 2017. mnogima došao kao pravo osvježenje. Ta igra nije pokušavala kopirati svaki dio Dark Soulsa već je imala unaprijed kreiranog lika, manje levele i specifičan svijet japanske mitologije. Stoga ne čudi da je Nioh prošao prilično dobro prošao i kod publike i kod recenzenata. A još manje nas čudi odluka za najavom nastavka.

Mi smo ovih dana imali priliku zaigrati Nioh 2 demo koji je bio dostupan i na Tokyo Game Showu sredinom mjeseca. Odmah u startu dobili smo mogućnost kreiranja glavnog lika, što je jedna od novosti u nastavku. Nisam siguran kako će mogućnost igranja s muškim ili ženskim likom utjecati na priču, tj. hoće li se priča zbog toga razlikovati. No, poznato je da se radnja Nioha 2 događa prije originala te bi nam trebala otkriti događaje koji su okidači za radnju prvog dijela.

Nakon kreacije lika bačeni smo u The Village of Cursed Blossoms, savršenu kombinaciju Sengoku ere i mračnih događanja koja slijede. Nailaze prvi protivnici; zamah, dva-tri – padaju. Mislim si: ovo se čini mnogo lakše od originala! Prolazim dalje, usput ubijajući još nekoliko čudovišta do trenutka kada iz sjene iskače nova vrsta neprijatelja.

Pokušavam se izmaknuti, zamahnuti i ponovno izmaknuti. No u međuvremenu dobivam brutalan udarac koji mi oduzima više od pola energije. Dok trčim u stranu i koristim napitke za povećanje zdravlja, lik me spuca s par vatrenih kugli i dočeka me poznati Game Over. Fino su me obradili!

Ponovno idem prema istom neprijatelju, no usput skupljam nešto opreme po malim putićima sa strane. Sada će sigurno biti moj! Zamah, izmicanje, zamah, izmicanje i smrt, moja. Opet! Sad sam već nervozan, obilazim sve moguće lokacije i kupim Yokai čudovišta koja bi mi trebala pomoći. Otvaram meni da provjerim kontrole. OK, postoji neki specijalni napad gdje prizivam Yokaije koje sam pobijedio.

Odmah prilikom sljedeće borbe aktiviram Yokai moć i naravno sve ide lakše. I dalje je potrebno dosta izmicanja te učenja protivničkih napada, no izgleda mi da će se dobar dio borbi svoditi na pametan izbor Yokai moći te njihovu primjenu u pravom trenutku.

Nakon ove male pobjede došao sam i do Enkija, prvog mini-bossa kojeg sam svladao bez puno poteškoća. Nažalost, zbog ograničenog vremena nisam stigao do zadnjeg bossa ovog demoa, no po viđenom iz videa drugih kolega, izgleda stvarno brutalno.

Za jednu betu, Nioh 2 se vrtio prilično stabilno, iako i sama tehnička strana nije pretjerano napredovala od originala. Teksture nisu nešto neviđeno, animacija je prihvatljiva, no opet – ništa posebno. Srećom, sve je to dobro maskirano zanimljivim vizualnim stilom te neobičnim neprijateljima.

Prema svemu viđenome, mogu zaključiti da će Nioh 2 biti jedna od najizazovnijih igara. Usudio bih se reći izazovnija i od Souls serijala. Ako ne vjerujete meni, sami ćete moći donijeti svoj zaključak jer će igra imati otvoreno testiranje bete od 1. 11. do 10. 11. ove godine.

Ovo su, naravno, dojmovi iz prilično kratke demonstracije, no s obzirom na to da je ovo početna sekcija, sumnjam da će se težina smanjivati s napretkom kroz priču. Također, zanima me kako će povezati priču originala i ovog prequela, pogotovo s obzirom na to da ovdje upravljamo vlastito kreiranim likom.

Srećom, na ova pitanja ne moramo čekati još dugo. Ili se barem tako nadamo. Za sada je poznato da Nioh 2 dolazi početkom 2020. za Playstation 4. E sada, što Team Ninja smatra početkom godine…

Komentari (11)

 • sLaSh5

  26.09.2019 - 11:55

  Teško da ću to igrati, od igre očekujem da me zabavi a ne da me iznervira i unervozi 😀

  • SanKa

   @sLaSh5, 26.09.2019 - 12:09

   jbg onda from software igre nisu za tebe kao ni ovo 🙂

  • Aldin219

   @sLaSh5, 26.09.2019 - 16:00

   Glupost. Ne postoje zabavnije igre. Ono sto hoces da te igra vodi za ruku

  • sLaSh5

   @Aldin219, 26.09.2019 - 18:26

   Glupost je ova tvoja poruka i kakvog smisla ima rečenica “Ono sto hoces da te igra vodi za ruku” ?
   Ne kontam šta hoćeš da kažeš ? Da te u DS igra ne vodi za ruku ? Šta te ima voditi kad je igra linearna i ne možeš se izgubiti i da hoćeš .. Isto tako ova se poruka odnosila na mene i nisu mi stvarno potrebni ovi tvoji glupi komentari. Po meni postoje zabavne i dosadne, frustrirajuće .. igre, bile one teške ili lake

  • Aldin219

   @sLaSh5, 27.09.2019 - 14:06

   Opet glupost. Vodjenje za ruku nije samo level design koji je sve samo ne linearan u DS. Ako postoji igra u kojoj se mozes izgubiti to je DS. Vodjenje za ruku je vise metafora. Ti nisi nikad u zivotu igrao DS a komentarises. To u startu nema smsla. Zato je glupost. Igra nije linearna i ko god ju je igrao i zavrsio je rekao da je jedno od najzabavnijih iskustava u gamingu. Svjestan sam da je javno misljene drugacije ali je netacno. Kazem ti iz iskustva a ne iz predrasuda.

  • Wolfman

   @Aldin219, 27.09.2019 - 15:05

   Shvaćaš valjda da različiti ljudi različito definiraju zabavu pa ono što je meni i tebi zabavno ne mora nužno biti zabavno nekom trećem. Meni je recimo Bloodborne najbolja ekskluzivna igra na PS4, ali shvaćam da nekom drugom može biti frustrirajuća i suprotno od zabavna.

  • sLaSh5

   @Wolfman, 27.09.2019 - 15:46

   Vidiš da ne shvata čim ovo sve piše. Jbt više ne možeš ni napisati svoje mišljenje a da ti neki indijanac ne dođe i ne kaže ti da pišeš gluposti.
   Mn je npr zabavna bilo koja BR ili ol fps igra dok neko lomi monitor kad to igra.. Ali se to ovom čovjeku od iskustva ne može objasniti

  • Aldin219

   @sLaSh5, 29.09.2019 - 08:58

   Znaci nije glupost imati toliko jako mišljenje o igri…. Koju uopce nisi ni igrao?

  • Aldin219

   @Wolfman, 29.09.2019 - 09:01

   Kako ce znati da li mu je zabavno ako ponavlja sta je cuo kao papagaj i NIKADA nije ni igrao igru uopšte. Narvno da su mišljenja drugačija ali nije svako mišljenje jednako zato jer je bazirano il na predrasudi ili na neznanju. To je prije svega nekulturno i glupo.

  • sLaSh5

   @Aldin219, 29.09.2019 - 11:02

   Tebi opasno treba neka pomoć, žao mi te je. A može se reći da igru nisam ni igrao zato što sam je obrisao nakon pola sata kako god tvoj mozak to smatra, neću se više raspravljati sa takvim kao ti greota je. I molim te pomeni još nekoliko puta kako je to glupo mora da ti to stalno govore u rl pa ti moraš to na netu nekom govoriti, mukica

 • Davis

  26.09.2019 - 13:27

  Odigrao prvi Nioh 2 puta i igra je vrh u svakom pogledu.Pocetak je poprilicnono tezak jer nemas pojma ni di si, ni sto si a kamoli kako igra i njezine mehanike funkcjoniraju ali kad malo povatas konce igra je super.Meni iskreno zabavnije nego BB ili DS.Duja se sigurno nabavlja i igra.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?