HCL.HR

Igre u 2019.: Ovi platformeri skakat će u nove visine

Zoran Žalac 07.01.2019.   •   11 komentara


Bilo da je riječ o 2D ili pak o 3D platformerima, u 2019. nas definitivno očekuje dosta skakanja. Provjerite uz koje ćemo hitove obavljati najčešću radnju u svijetu videoigara.

Ako ste pratili moje kolumne u 2018. onda znate da sam prošle godine uz Spyro remaster ponovno otkrio ljubav prema platformerima. Upravo sam zbog toga s velikim interesom slagao listu nadolazećih platformera za 2019., a na moju radost njih će biti dovoljno da se čovjek zabavi kroz cijelu godinu. Evo što je za sada sve najavljeno:

Psychonauts 2

Iz bizarnog uma Tima Schafera stiže nam nastavak Psychonautsa, platfomera kojega smo igrali još u eri PlayStationa 2. Ovo je igra koja je šačica vjernih fanova tražila godinama, a sada će napokon dobiti priliku da s malim Razom koriste psi-moći poput telekineze i levitacije. Igra i dalje ima neponovljivo dobru premisu – tu da su leveli u igri dizajnirani prema traumama i karakteristikama uma neke osobe. Sve je to šarenije i veselije nego što zvuči u ovom opisu, a računajte i na to da igre DoubleFine Productionsa obično imaju vrlo kvalitetan humor.

Yoshi’s Crafted World

Simpatični je Yoshi nakon vunenog svijeta zalutao u papirnati svijet kolaža. Zanemarimo sad činjenicu što je Tearaway još 2013. predstavio vrlo sličan dizajn, ima Yoshi i nekih originalnih trikova poput vraćanja unatrag po levelu, prilikom čega se perspektiva mijenja tako da igrač može vidjeti što je „iza scene“. Odnosno igrači, s obzirom da će se igra moći igrati i u dvoje. Yoshi do sada nije imao neku izrazito lošu avanturu stoga se nadamo da ni Crafted World neće biti iznimka.

Ori and the Will of the Wisps

Orijev debitantski nastup 2015. godine igrače je očarao izvrsnom grafikom i dobrano namučio svojom težinom. Nastavak te igre vodi nas izvan šume Nibel, prema širem i tematski raznovrsnijem svijetu u kojemu će Ori dobiti pomagača u obliku sove. Igra će i dalje koristiti zanimljiv sustav snimanja na lokaciji po želji te će biti dizajnirana po formatu metroidvanije. I da, bit će dostupna na Xbox Game Passu odmah po izlasku, na PC-u i Xboxu.

Spelunky 2

Originalni Spelunky također je bio jedna od ponajboljih „malih“ igara 2015. godine. Nastavak rudarskog rougelike hita također će si uzeti popriličan zalet prije skoka te će uz još više raznolikih predmeta te maštovitih neprijatelja ponuditi dostojne izazove čak i veteranima rudarenja u nasumično generiranom podzemlju.

Bloodstained: Ritual of the Night

Duhovni nasljednik Castlevanie više je akcijska avantura nego klasični platformer. Međutim, skakanje po platformama i dalje je osnova gameplaya u ovoj dugo iščekivanoj igri. Nakon brojnih odgoda i nekoliko otkazanih verzija, u Bloodstainedu ćemo ove godine tamaniti demone, vukodlake i ostale kreature.

Super Meat Boy Forever

Teško, ali pošteno jer ništa vrijedno u životu ne dolazi za džabe – tako proizvođač Super Meat Boya opsuje svoju novu igru. I doista, SMB Forever dostavit će nam nevjerojatnih 7200 ručno rađenih levela na kojima će se testirati refleksi i staloženost igrača. Mi se već sada osjećamo tjeskobno, a nismo još ni krenuli s preskakanjem mesa žednih oštrica.

MediEvil

Nikad mi nije bilo jasno odakle reanimiranom kosturu snage za skakanje, ali u slučaju MediEvila takvo što je manje važno. Originalna igra iz 1998. imala je fantastičan ugođaj kojega jedva čekamo vidjeti u 4K eri. Nadamo se da će MediEvilova prerada malo poraditi na preciznosti kontrola, ali da neće mijenjati previše toga kako nam ne bi narušili vječni izvor nostalgije.

Ovo su vam neki od najzanimljivijih platformera koji nas očekuju u nadolazećim mjesecima. U komentarima nam podijelite svoja mišljenja o njima, a za igre po ostalim žanrovima pratite i dalje HCL portal jer vas čeka još najava za igre u 2019. godini.

Označeno sa:

Komentari (11)

  • lliquid_

    07.01.2019 - 21:09

    MediEvil topptopp

  • kuky90

    07.01.2019 - 21:16

    A gdje je Big Chungus?

  • Darcoolio

    07.01.2019 - 21:18

    Ori, MediEvil i Bloodstained

  • dandelion

    07.01.2019 - 22:18

    čini mi se da mi je ovo zadnji komentar ovdje na portalu pa neka ostane zabilježeno da se radujem Bloodstainedu i Yoshiu
    pozdrav normalnim igračima!!!

    • Graveland

      @dandelion, 08.01.2019 - 16:05

      Adio anita

    • dandelion

      @Graveland, 08.01.2019 - 23:43

      Anita se smije,ovo glumatanje je veseli
      volim rpg-ove i u stvarnom životu
      pitala me hoćeš li ti biti četvrti naivac u zadnjih godinu dana ali mislim da bi to bilo odviše lako s obzirom na neke tvoje komentare a ja volim izazove pa te ostavljam u miru
      i još bi dodao uz dva favorita koja sam već spomenuo i Medievil

  • mili1985

    07.01.2019 - 22:18

    Nisam ni znao da Hayter daje glas u Bloodstained-u. Nikad dosta Snakea.

  • Dida

    07.01.2019 - 23:23

    MediEvil

  • Hellblazer

    07.01.2019 - 23:39

    Veselim se Oriu, ali me rastužuje činjenica da nije uopšte porastao. Opet ću ga morati tražiti povećalom u prekrasno dizajniranom svijetu.

  • Tommygun

    08.01.2019 - 12:31

    Medievil…kako nas kupuju sa tim remasterima hehe

  • Artyom

    09.01.2019 - 12:58

    ORI je čudo!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?