HCL.HR

Igre u 2010. godini

Zoran Žalac 18.01.2010.   •   22 komentara


Mnogobrojne odgode koje su nedavno obilježile zadnji kvartal u svijetu video igara poslužile su kao svojevrsna uvertira bogatoj postavi naslova za 2010. godinu. Što vas u njoj očekuje i što ćete igrati …

Prvotni plan za ovaj tekst bio je kratak uvod u kojemu bismo nostalgično govorili o davnim vremenima kada je bilo manje igara, a više kvalitetnih naslova, no jasno nam je da u ovo crno doba nitko ne želi biti pesimist kada je u pitanju industrija video igara. Na kraju krajeva – igre nas unatoč sve izraženijem manjku originalnosti još uvijek uspijevaju zabaviti u nekakvom godišnjem kontinuitetu, a to nam ne može pokvariti ni natjecateljski, odnosno profiterski duh izdavačkih kompanija koje sve češće nude ‘mačka u vreći’. Stoga se ravnodušno bacamo na objektivnu najavu nadolazećih igara u 2010. godini, ostavljajući po strani pitanje zašto se industrija ograđuje od rizika servirajući nam isključivo provjerene hitove ili točnije – nastavke istih.

Po već ustaljenom običaju, čeka nas mnogo velikih imena – što povratnika, što potencijalnih legendi. No prije nego krenemo na njihovo predstavljanje, valja napomenuti nekoliko stvari vezanih za ovu najavu. Kao prvo, naglasak je stavljen na popularnije naslove, što znači da u najavi nisu nabrojane apsolutno sve igre najavljene za 2010. godinu, pa shodno tome ne treba prigovarati ako u tekstu nedostaje manje poznati naslov. Nadalje, posebnu pozornost obratili smo na datume izlazaka, a kao što već znate, za iste ne možemo odgovarati jer će većina igara vrlo vjerojatno doživjeti odgodu ili dvije. Također valja napomenuti da na popis nismo uvrstili nadolazeće portove igara koje su na određenim platformama izašle još prošle godine, čisto iz razloga jer najava nije podijeljena prema platformama već po žanrovima. S druge strane, na popisu se nalazi nekoliko naslova koji su izašli još prošle godine, ali se zbog trenutne nedostupnosti na našem području njihova lokalizacija očekuje tijekom 2010. godine. I ovim informacijama završavamo uvodni dio, te bez daljnjeg odugovlačenja prelazimo na glavni specijalitet.

Igre u 2010. - avanture


Žanr klasičnih avantura kao takav prolazi kroz tranzicijsko razdoblje. Korisnici konzola nisu baš skloni sporijem gameplayu već traže avanture s velikim konceptualnim promjenama na koje se mogu odvažiti tek rijetki timovi. Jedan od takvih je Quantic Dream, francuski studio zaslužan za popularni Fahrenheit. Oni nam inače pripremaju pravi interaktivni film – psihološki triler zvan Heavy Rain. Dotični je pak revolucionarni odmak od klasičnih elemenata avanturističkog žanra, pa se zapravo ne može svrstati u okvir tradicionalne avanture. Heavy Rain izlazi ekskluzivno na PS3 konzoli, 26. veljače.

SCREENSHOTS: Heavy Rain VIDEO: Heavy Rain GamesCom 2009 Trailer

Nažalost, na PC platformi nitko ne može i ne želi stati iza omanjeg razvojnog tima kako bi mu financijski pomogao u izradi i promoviranju njegove igre, kao što to za Heavy Rain čini Sony. Nezavisni proizvođači stoga su primorani svoje naslove distribuirati na užem području, što je prava šteta jer talentirani timovi tako ostaju anonimni. Primjer je njemački developer Daedalic Entertainment, zaslužan za nadolazeći PNC naslov zvan The Whispered World. U njemu preuzimamo ulogu depresivnog klauna Sandwicka koji se spletom okolnosti nađe pred brojnim izazovima vezanim za spašavanje svijeta. Njemačka verzija igre nominirana je za više prestižnih nagrada od strane raznih game magazina, što će reći da možemo očekivati dobru zabavu. The Whispered World stiže na PC platformu 14. veljače.

SCREENSHOTS: The Whispered World DEMO: The Whispered World (Njemački demo) Ostali naslovi: Book of Unwritten Tales, Gray Matter, Alter Ego, 15 Days, The Black Mirror 2, Haunted

Igre u 2010. - strategije


Tvrdokorni stratezi zasigurno ne puše priče o umiranju PC platforme. Prvenstveno jer one nisu istinite, a onda i zato što u 2010. godini imaju mnogo razloga za veselje. Pored brojnih ekspanzija, ove godine očekuju i povratak dvaju velikana. Blizzardov StarCraft 2 čekali su dvanaest godina, a ove bi ga konačno trebali dočekati. Iako je žrtvovao podršku za LAN igru, kao i mnoštvo drugih opcija, Wings of Liberty – prva od tri edicije StarCrafta 2, i dalje je jedna od najočekivanijih igara. Točan datum izlaska nije poznat, no dvojka definitivno stiže ove godine.

SCREENSHOTS: StarCraft 2 VIDEO: StarCraft 2 SP gameplay

Ukoliko ste pak ostali razočarani Blizzardovom politikom, utjehu možete potražiti u Electronic Artsu. Da, zvuči blesavo, ali stari EA donosi Command & Conquer 4: Tiberian Twilight. Završno poglavlje Tiberium sage nešto je drugačije nego dosadašnji izdanci, no to nas neće smetati ako znamo da nas čekaju dvije kampanje (plus jedna kooperativna), devedesetak vrsta jedinica i četiri frakcije. Povratak C&C-a planiran je za 16. ožujak, ekskluzivno na PC platformi.

SCREENSHOTS: Command and Conquer 4: Tiberian Twilight VIDEO: Command and Conquer 4 Dev Diary Ostali naslovi: Napoleon: Total War, Supreme Commander 2, Anno 1404: Venice, W40K: Dawn of War II – Chaos Rising, R.U.S.E., The Settlers 7: Paths to a Kingdom, Silent Hunter 5, Elemental: War of Magic, Kingdom Under Fire 2

Igre u 2010. - RPG


Podijeljenost između japanskih i europskih RPG igara u zadnje se vrijeme bitno smanjila, ponajprije jer su Japanci počeli ciljati na zahtjevno zapadnjačko tržište. Ipak, razlika je još uvijek tu, što se najbolje vidi na primjeru dvaju nadolazećih igara prve polovine ove godine. Veterani iz BioWarea nastavljaju svemirsku sagu kroz Mass Effect 2, uvodeći brojna poboljšanja u nastavak inače vrlo originalne priče. Uz veći broj detaljnijih likova i gameplay elemenata, Mass Effect 2 ne bi smio razočarati. Igra izlazi 29. siječnja na PC i X360 platformama.

SCREENSHOTS: Mass Effect 2 VIDEO: Mass Effect 2 Cinematic Trailer

S druge strane, dobri stari Square Enix konačno nam donosi ‘next-gen’ Final Fantasy, i to u njegovom trinaestom nastavku. Japanska verzija igre vani je još od prosinca, a nakon mnogobrojnih trailera i najava fanovi već znaju što mogu očekivati. Ovaj serijal uvijek je bio veliko ime RPG scene, pa ga nikako ne treba otpisivati jer nam po tko zna već koji put donosi sladunjavu fantazijsku bajku prepunu forsiranih emocija. Uostalom, baš smo uz to pretjerivanje i uživali. Final Fantasy XIII izlazi 9. ožujka, a igrat će se na X360 i PS3 konzolama.

SCREENSHOTS: Final Fantasy XIII VIDEO: Final Fantasy XIII International Trailer Ostali naslovi: Alpha Protocol, Fallout: New Vegas, Pirates of the Caribbean: Armada of the Damned, Two Worlds 2, White Knight Chronicles, Monster Hunter Tri, Venetica, Dragon Age: Awakening

Igre u 2010. - FPS


Iznimno unosan žanr pucačina iz prvog lica neće ostati osiromašen ni ove godine. Izbor naslova koje ćemo izdvojiti u ovoj najavi nikako nije bio lagan, no s obzirom na vaš feedback u prošlogodišnjem Zlatnom Dabru, izvukli smo dvije igre. Prva je Battlefield: Bad Company 2, nastavak popularnog konzolaškog FPS-a koji sada dolazi i na PC. Igra obećava odličnu kampanju punu destrukcije, a kad vam ona dosadi, tu je i opširna MP komponenta. Naravno, uz podršku za dedicated servere. Bad Company 2 stiže nam 5. ožujka.

SCREENSHOTS: Battlefield: Bad Company 2 VIDEO: Battlefield: Bad Company 2 Moments 3

Druga FPS poslastica ove godine je Aliens vs. Predator, novo izdanje kultne pucačine koja je nekada palila i žarila svojom atmosferom. Razvojni tim Rebellion ponovno se uhvatio posla te najavljuje veliki povratak na scenu. Sukob dvaju beštija ovaj put popratit će impresivnim vizualima i nekolicinom noviteta koji će osigurati unikatan doživljaj igranja sukladno odabranoj klasi (Alien, Predator ili Marinac). Aliens vs. Predator izlazi 19. veljače na PC, X360 i PS3 platformama.

SCREENSHOTS: Aliens vs. Predator VIDEO: Aliens vs. Predator Kill Moves Trailer Ostali naslovi: MAG, Stalker: Call of Prypiat, BioShock 2, Medal of Honor, Halo: Reach, Singularity, Brink, Metro 2033, Call of Duty: World at War 2, The Grinder, Red Steel 2

Igre u 2010. - TPS


Nešto ‘egzotičniji’ žanr pucačina iz trećeg lica u 2010.-toj također broji solidnu količinu naslova. Doduše, većina njih je nesigurna na nogama te se može pokazati kao razočaranje. Prvo mjesto rezervirano je za staru ranu i svježu sol na njoj – Max Payne 3. Depresivni Maxonja doživio je potpuni redizajn te se čak i Modni Mačak zgraža nad novim stilom. Ali jasno nam je kako o novom Maxu znamo jako malo toga, pa se iskreno nadamo da će Rockstar uspjeti složiti barem pristojnu igru i naslov dostojan svog imena.

SCREENSHOTS: Max Payne 3

Povratak na pozornicu planira i Sam Fisher. Naime, Splinter Cell: Conviction, koji je sada smanjio liniju između sneakera i TPS-a, konačno dolazi nakon brojnih odgoda. Ubisoft je za razliku od gore spomenutog Rockstara napravio pozitivan zaokret, stavivši napetu akciju u prvi plan. Conviction stoga nosi osvetnički štih, a prema onome što smo vidjeli – dobro mu pristaje. Igra izlazi u travnju za PC i X360.

SCREENSHOTS: Splinter Cell: Conviction VIDEO: Splinter Cell: Conviction Victor Coste Trailer Ostali naslovi: Dark Void, Army of Two: The 40th Day, Quantum Theory, Scivelation, Kane & Lynch 2: Dog Days, Front Mission: Evolved, Lost Planet 2

Igre u 2010. - Akcijske avanture


Akcijske avanture svoj su uspon doživjele s pojavom konzola krajem prošlog stoljeća, a s obzirom na tehnološki razvoj istih, ovaj je žanr u konstantnom napretku. Vrhunce višegodišnje evolucije trebale bi pokazati mnoge igre najavljene za 2010. godinu, no mi smo se morali odlučiti tek za dva favorita. Prvi je God of War 3, Sonyeva PS3 uzdanica koja očarava na gotovo svim poljima – od brutalnog gameplaya do božanskog grafičkog prikaza. Kratos je ljut, štoviše – bijesan, a njegova avantura mogla bi postati priča koju ćemo jednog dana pripovijedati svojoj omladini. God of War 3 svoj krvavi pohod započinje u ožujku ove godine.

SCREENSHOTS: God of War 3

Ako ste jedan od onih koji misle da je opaki Grk već pokazao sve što ima, vama će zasigurno dobro doći Alan Wake – psihološki triler finskog Remedy-a. U izradi je bio od pamtivijeka, no konačno se udostojio izaći na svijetlo dana. Melodrama o piscu kojega proganjaju bića iz njegova vlastita djela zvuči intrigantno, a izgleda zabavno, što se čini kao odlična kombinacija. Alan Wake budi se u svibnju, ekskluzivno na X360 konzoli.

SCREENSHOTS: Alan Wake VIDEO: Alan Wake Police Chase Gameplay Ostali naslovi: Bayonetta, Dante’s Inferno, Darksiders, Splatterhouse, Silent Hill: Shattered Memories, Prince of Persia: The Forgotten Sands, Tron: Evolution, Metroid: Other M, Nier, Resident Evil Portable, No More Heroes 2, Enslaved, Transformers: War for Cybertron, Star Wars: The Force Unleashed 2.

Igre u 2010. - Sandbox


Ova godina za sandbox žanr proći će u iščekivanju GTA 5 najave, no odličan izbor igara pokušat će u prvi plan progurati nekoliko naslova. Za najočekivaniju igru 2010. godine ne treba raditi teatralne uvode – svi znamo da PC igrači od Mafie 2 žele ono što im je GTA IV nepravedno oduzeo. Prema onome što smo vidjeli, to im se možda ostvari već u lipnju kada dotična igra izlazi.

SCREENSHOTS: Mafia 2 VIDEO: Mafia 2 Art of Persuasion Trailer Pročitajte i našu detaljnu Mafia 2 najavu NAJAVA: Mafia 2

A san mnogih gamera o kvalitetnoj western avanturi mogao bi postati stvarnost izlaskom Red Dead Redemption-a. GTA na divljem Zapadu, prožet gotovo svim elementima western tematike, odrađen od strane Rockstar San Diego studija, opasno kotira za bezobrazno zabavnu igru. Dakle, potencijal je tu, pa nam ostaje nadati se najboljem mogućem raspletu događaja koji će započeti 27. travnja na X360 i PS3 konzolama.

SCREENSHOTS: Red Dead Redemption VIDEO: Red Dead Redemption Gameplay Trailer Ostali naslovi: Just Cause 2, Crackdown 2, Dead Rising 2, True Crime

Igre u 2010. - racing


Ljubitelji oktana, šoferšajbi, mirisa spaljenih guma i ‘hormona do plafona’ već su se mogli upoznati s dobrim dijelom racing igara u našoj Turbo najavi. No i pored nje sasvim je jasno što se čeka ove godine, zašto se čeka i zašto se slini. Gran Turismo 5, vjerojatno najveća simulacija vožnje u povijesti, u Japan stiže ove godine. Mi se nešto zapadnije nadamo što bržem izlasku, po mogućnosti u okviru 2010.-te.

SCREENSHOTS: Gran Turismo 5 VIDEO: Gran Turismo 5: Toyota FT-86 G Trailer

Prije ljetne jurnjave i vjetra u kosi, izbor ćemo suziti na Codemastersov F1 2010. Iako o igri ne znamo mnogo, a materijala gotovo da i nemamo, u više navrata (Grid, Dirt) uvjerili smo se da su momci iz Codemastersa odličan izbor za proizvođača simulacije najbržeg cirkusa na svijetu. Datum izlaska još uvijek je predmet nagađanja, no izgledno je da će igra popratiti početak nove F1 sezone, dakle da će biti spremna za proljeće ove godine. Schumacher se vraća u Formulu, a Formula na PC, X360 i PS3 – kombinacija koja jednostavno ne može razočarati.

Ostali naslovi: Split Second, Blur, ModNation Racers, Need for Speed Criterion, Need for Speed: World Online, FIA WRC 2010

Igre u 2010. - MMO


Po džep najzahtjevniji žanr orijentiran isključivo na online igru pun je neizvjesnih naslova (vidi dolje), tako da smo morali istaknuti ‘pričuvne hitove’. Teško ih je zapravo nazvati sekundarnim opcijama gledajući na njihovu ambicioznost, no ipak smo suzdržani jer nas je ovaj žanr počastio svakakvim polu proizvodima. U prvom redu izdvajamo Star Trek Online, koji već spomenom samog imena otvara vrata maštanju. Ulazak Zvjezdanih Staza u MMO vode dogodit će se 5. veljače na PC platformi, nakon pet godina dugog proizvodnog procesa popraćenog mnogim problemima.

SCREENSHOTS: Star Trek Online VIDEO: Star Trek Online Into the Lions Den Trailer

Ukoliko ne podnosite Trekkije, razvojni tim Realtime Words zajedno s tvorcem igara kao što su GTA i Crackdown, za vas sprema APB, odnosno All Points Bulletin – urbani MMO s gangsterskim sklonostima. APB će ponuditi online sukobe između dvaju frakcija u imaginarnom gradu, kao i mnogobrojne opcije za kreaciju i nadograđivanje vašeg avatara. Ukoliko igra zaista donese sve ono što proizvođači najavljuju, vrlo lako bismo mogli zaboraviti sva ostala GTA MP rješenja. All Points Bulletin najavljen je za ožujak, zasad kao PC ekskluziva.

SCREENSHOTS: All Points Bulletin Ostali naslovi: The Agency, DC Universe Online, Global Agenda, Mytheon, Lego Universe

Zbog opširnosti ove najave bili smo primorani skratiti sljedeće dvije kategorije. Manje žanrove sveli smo isključivo na popis igara, pa su se u njemu tako našli platformeri, sneakeri, tabačine i sportske igre. Nadalje, drugu kategoriju ispunili smo naslovima za koje još uvijek nismo sigurni hoće li izaći ove godine. Dok za brojne igre u 2010. tek trebamo dobiti okvirni datum izlaska, naslovi u kategoriji neizvjesnih igara imaju indiciju o mogućem izlasku tijekom 2010. godine, no kako je taj vremenski period zaista širok pojam, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da ćemo dotične igre i dočekati ove godine.

Super Mario Galaxy 2 (Wii)
Epic Mickey (Wii)
LEGO Harry Potter: Years 1-4 (PC, PS3, X360, Wii, PSP, DS)
Mega Man 10 (Wii, PS3, X360)
DeathSpank (PC, X360, PS3)
Shank (PC, X360, PS3)
Metal Gear Solid: Peace Walker (PSP)
Prison Break: The Conspiracy (PC, X360, PS3)
Skate 3 (X360, PS3)
EA Sports MMA (X360, PS3)
UFC Undisputed 2010 (X360, PS3)
Super Street Fighter IV (X360, PS3)

Syberia 3 (PC)
Fable 3 (X360)
Arcania: A Gothic Tale (PC, X360, PS3)
Deus Ex 3 (PC, X360, PS3)
Rage (PC, X360, PS3)
Serious Sam 3 (PC, X360)
I am Alive (PC, X360, PS3)
Spec Ops: The Line (PC, X360, PS3)
Dead Space 2 (PC, X360, PS3)
Agent (PS3)
World of Warcraft: Cataclysm (PC)

I to bi ukratko bili svi važniji naslovi koji krase gamersku 2010. godinu. Dakako, lista nije konačna jer, kao što smo već rekli – jedna godina je veliko razdoblje u industriji video igara, te nam još ostaje za vidjeti kakve iznenadne najave nosi budućnost. Ostaje nam za vidjeti kako će PC platforma integrirati rastuće igre na socijalnim mrežama, hoće li Sony i Microsoft svojim novim kontrolnim sustavima uspjeti promijeniti tradicionalnu interakciju s igrom na jedan kvalitetan način. Dakle, mnogo pitanja, mnogo želja, a nama samo preostaje da vam zaželimo mnogo zabave i ugodnog igranja u 2010. godini.

Pričajte nam o svojim gamerskim željama u novoj 2010. godini! Putem komentara recite nam koje naslove željno očekujete i sviđa li vam se ove gamerska godina općenito, a u službenom forumskom topicu provjerite dodatne zanimljivosti vezane za igre u 2010. godini.

Komentari (22)

 • Lupingo

  18.01.2010 - 23:15

  Ljepo wyzard

 • Bela

  18.01.2010 - 23:16

  Odlichno kolega mega odlichna najava ;)))
  iako je moguche da ih vishe bude pod neizvjesno 🙁

 • Corbel

  18.01.2010 - 23:35

  zakon , svaka cast ^^

 • tarankula

  19.01.2010 - 01:26

  A đe je taj HITMAN

 • bibi007

  19.01.2010 - 06:41

  jedva čekam: Aliens vs. Predator, Call of Duty: World at War 2, pes11, Command and Conquer 4: Tiberian Twilight

 • USB

  19.01.2010 - 21:06

  ovo sa GT5 to kozna kada ce izacal valjda ce ove godine od naslova koje cekam Max paine 3, AVP, APB, COD 7 WAW 2,. mass effect 2 , i najvise mafia 2!

 • lovrocro

  19.01.2010 - 22:43

  uh ja jedva cekam battlefield bad company 2…jedva cekam da iprobam gaming na frostbite engineu. 2010 godina=najbolje igre. I usput svaka cast wyzard

 • amerX

  19.01.2010 - 23:01

  ova nam je 2009 bila prilicno zanimljiva sto se tice gaminga, a cini se da ce i 2010….:D

 • James T.

  20.01.2010 - 05:45

  A Diablo 3?

 • Maximum

  20.01.2010 - 05:51

  Diablo 3 izlazi 2011 do 2012.Sudeci koliko su puta odgodili Starcraft 2 100% ce biti 2012 🙁

 • ALG

  20.01.2010 - 09:19

  Neznam kako je World of Warcraft: Cataclysm (PC) uspio doć pod “Neizvjesne igre” ali to sigurno izlazi do kraja proljeća jer 3.3 je već odavno vani a to je zadnji veći patch prije nove expanzije; a također je izvjesno i da će se do kraja godine(kad bude vani i kineska verzija) prodat u laganih 10milja primjeraka. 😉

 • wyzard

  20.01.2010 - 11:01

  svrstao se tu iz jednostavnog razloga što Blizzard nema praksu izdavati više igara u jednoj godini. Kako je StarCraft 2 planiran za ovu godinu, postoji izvjesna šansa da Cataclysm neće izaći ove godine. a ako ipak bude izašao, to sigurno neće biti u trećem mjesecu, eventualno se govori o neslužbenim datumima u rujnu i studenom.

 • Armor

  20.01.2010 - 11:20

  Naravno, najviše iščekujem Aliens vs. Predator.
  Možda najviše od svega ikada…

  Gran Turismo 5, hmm, valjda misli izaći ove godine 🙂
  Nije spomenut The Last Guardian, igra koja obećava puno, jako puno….

  Naravno, tu su i dva velika povratka podžanrova vožnji: F1 i WRC
  Dobra najava btw

 • WEAPONX

  20.01.2010 - 13:32

  Što nije bilo rečeno da je call of duty 7 o Vietnamu?

 • Bela

  20.01.2010 - 13:57

  “Naravno, najviše iščekujem Aliens vs. Predator.
  Možda najviše od svega ikada…”

  Armore pazi na herc XD

  Jako sam uzhivao čitajuči ovu najavu.
  Puno odlichnih igara nas očekuje u 2010.
  Ja sam ipak nekog mišljenja da će i Starcraft2 (wings of Liberty tj. 1 dio trilogije drugog dijela ) i Cataclysm izach ove godine. Nemam nikakve informacije to je samo moje mišljenje
  Eto.
  Respekt XD

 • konoko1

  20.01.2010 - 15:39

  MAG preorder napravljen,u iscekivanju GT5 (igra koju cu igrati barem cijelu 2010u) i naravno bad company2,a gow3 ipak ce pricekati malo(nemam toliko novaca a ni vremena uz navedne igre)zajedno sa heavy rainom

 • BLA-BLA

  20.01.2010 - 15:41

  jedva čekam supreme commander 2 i cod Waw 2

 • Figo

  20.01.2010 - 20:59

  jedna riječ AVP .. ajmo hunteri 🙂

 • zigzag1995

  20.01.2010 - 21:45

  svaka cast wyzard fkt si se potrudio … Mafia 2, Battlefield: Bad Company 2, Call of Duty: World at War 2
  e tom se veselim 😉

 • Kreza

  21.01.2010 - 11:28

  Bioshock 2!Jedva cekam!!!

 • _Cox

  21.01.2010 - 12:11

  Joj pa kad ce vise ta Bad Company 2 beta! Jedva cekam da probam to!

 • gogisha7

  22.01.2010 - 09:43

  2010-ta ce biti sjajna godina kada su igre u pitanju..evo nije prosao ni mjesec dana a tu su vec darksiders, bayonetta i mass effect 2..:)) ima najmanje 100 odlicnih naslova koji bi svijetlo dana trebali ugledati tokom ove godine..
  najvise iscekujem God Of War III, Heavy Rain i Alan Wakea., ali bice tu jos puno toga..:))
  jos samo da nam je vremena da odigramo sve to.. :)))

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!