HCL.HR

Jack Keane

Davor Igrić 07.12.2007.   •   2 komentara


Za sve zaljubljenike u Lucas Artsove avanture, ponajviše Monkey Island serijal, dolazi humoristična pnc avantura sličnog stila. Naš beaver istražio je o čemu se radi…

Jedina stvar koju mogu reći u ovom trenutku je: jeeeej. Dolazi nam nova moguće hitoidna point `n` click avantura. Dakle, za oko mjesec do dva dana na svijet bi trebala doći avantura koju već sad nazivaju nasljednikom popularnog Monkey Island serijala. Mali programerski studio imena Deck 13 već dulje vrijeme radi na svojem prvijencu, a do kuda je njihova uzdanica došla, pročitajte u narednih par redova.

Jack Keane ime je ove avanture, ali ujedno i vašeg ( glavnog ) lika. Da sve usporedbe sa MI serijalom ne budu bez temelja dovoljno je reći da će u priči i Jack biti mornar. Doduše, ne „opasni“ pirat poput dragog nam Guybrusha već u službi Njezinog Veličanstva kraljice Velike Britanije. Dakle, kao što to uvijek biva u ovakvim igrama upadat ćete u mnoge nevolje, a glavna nevolja bit će stanoviti Doctor T, koji živi na ne tako tajnom Tooth Islandu. Vremena se ubrzo mijenjaju i čini se kako je neka nova bolest zahvatila sve plantaže čajeva u svijetu. Nestašica čaja u naj-čajo-ispijajućoj zemlji na svijetu ubrzo podigne ogromnu paniku i vaš je zadatak istražiti taj slučaj. Nakon kratkog vremena shvatite da je jedini čaj koji se može oduprijeti ovoj novoj bolesti, onaj koji raste na Tooth Islandu. Zato od kraljice dobivate zadatak da posjetite istoimeni otok i saznate što to Doctor T čini kako bi njegov čaj ostao podatan čak i u ova najtmurnija vremena.

Ovo je priča ispričana u najkraćim crtama. Naravno da će igra imati i brojne mini-priče koje će trebati proći (poput one da vas lovi ekipa gusara kojoj ste prodali ne tako dobar brod; čitaj: potonuo je) i likove koje će trebati upoznati. Osim vas u igri će se nalaziti i jedan stanoviti ženski lik – Amanda. Amanda je avanturistica iz SADa i biti će, uz Jacka, drugi lik s kojim ćete moći igrati. Dakle, očekuje nas međusobna suradnja i konstantno mijenjanje likova sa kojima ćemo igrati. Hoće li biti neke razlike u stilu igranja između ova dva lika, još uvijek nije rečeno, ali po mojem mišljenju mislim da bi to bio dobar potez. Osim ovih, najavljuje se još preko 40, što važnih, što sporednih likova. Među njima biti će i agent Montgomery. Karizmatična osoba, najbolji agent u Carstvu i desna ruka same Kraljice. On će biti usko vezan za vas, jer ćete vi biti taj koji će Montgomerya morati dovesti na otok. Mogu samo pretpostaviti kako će to na kraju izgledati i kako će svi na kraju shvatiti da ste upravo vi, Jack Keane, najbolji agent u službi Kraljice i Carstva. Ali, kako igra još nije i približno gotova to su samo puke želje vašeg recenzenta temeljene na godinama igranja ovakvih i sličnih igara. U najmanju ruku volio bi kada bi me iznenadili nečim potpuno suprotnim.

� to se tiče grafike, programeri su se odlučili na crtanu ( još jedna poveznica sa Monkey Islandom ), radije nego za realističnu grafiku. Očito je da se cilja na mlađu publiku koja još od Monkey Islanda (izuzevši Ankh) nije imala šanse vidjeti simpatičnu third person avanturu, jer su proteklih godina izlazile samo one ozbiljnjijeg predznaka. Definitivno pozdravljam ovaj potez… Ako programeri ubace i dozu pravog, zdravog, britanskog humora (u što uopće ne sumnjam jer ju se kao takvu već najavljuje) ova igra bi stvarno mogla postati novi serijal koji će nas uveseljavati kroz mnogo godina kao što je to činio Monkey Island.

Lokacije će biti živopisne, detaljne i lijepo nacrtane. Kako i priliči. Kako se ne bi izgubili u moru detalja, programeri su za vas odlučili ubaciti i opciju iscrtavanja predmeta sa kojima možete ući u interakciju jednostavnim pritiskom na tipku „X“. To će smanjiti vrijeme potrebno za nalaženje ponekog manjeg predmeta i bitno ubrzati ritam igranja. Samo da ne pretjeraju i ne naprave igru koju će biti moguće proći za manje od jednog dana.

Posebna zanimljivost same igre biti će otključavanje „extrasa“ skupljanjem, recimo, svih školjaka na plaži. Iako nije rečeno u čemu će se sastojati ti „extrasi“ već sad zamišljam nešto u stilu skica i art slika iz prve faze stvaranja igre. Ali, opet ponavljam, volio bi da me iznenade ponekim kratkim filmićem ili kratkim dnevnikom stvaranja igre. To je jedna od stvari koje me poduže zanima, a znam da ste se i vi često pitali „kako nastaju igre poput ove“. To bi bilo genijalno vidjeti.

Uglavnom, čeka nas još jedna lijepa i simpatična avantura. Zanimljiva i pomalo apsurdna priča u stilu najboljeg Monkey Islanda privući će stare fanove, a i oni mlađi će u lijepoj grafici i zanimljivim likovima pronaći svoje utočište. Igra je za Europu najavljena u prvom kvartalu sljedeće godine.

Ako vam nešto nije jasno oko ove igre, imate kakvo pitanje ili jednostavno želite raspravljati o igri dođite na HCL forum i pridružite nam se.

Komentari (2)

  • beaver hunter

    17.01.2008 - 23:08

    ova igra podsjeća me na najbolje dane avantura. simpatično, a ne scary. al opet, izašlo je podosta takvih simpa avanturica u zadnje vrijeme, pa ni jedna nije pretežno dobra.

  • Under

    14.02.2008 - 14:41

    Ovo što sam igrao malo demo-a, igra je veoma kul. Glavni lik mi djeluje dosta karizmatičan, a i priča bi trebala biti vrlo zanimljiva.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?