HCL.HR

Medal Of Honor [PC, PS3, X360]

Stjepan Fikter 23.07.2010.   •   6 komentara


Medal Of Honor oduvijek je bio sinonim za WW2 FPS igre, no ove godine to se mijenja jer glavno bojište novog MOH-a postaje Afganistan. Pročitajte sve o novom MOH-u u našoj najavi.

Deset godina Medal Of Honor prezentirao nam je bojišta iz WW2 ere, a sada po prvi puta idemo u Afganistan gdje ćemo ući u čizme Tier One specijalnih postrojbi. Kako se ovaj MoH izdvaja od ostalih dijelova iz serijala po tome što je promijenio vremenski period odvijanja igre, tako se izdvaja i po tome što ga rade dva razvojna tima. Singleplayer dio igre je pao u ruke EA Los Angeles tima, a pokretati će ga Unreal 3 engine, dok je za multiplayer zadužen DICE koji koristi svoj Frostbite engine.

Radnja u igri se odvija 2002. godine kada su Sjedinjene Američke Države ušle u rat protiv Afganistana. Ono što EA posebno naglašava jest velika suradnja sa veteranima iz toga rata, što znači da možemo očekivati detaljni prikaz okruženja gdje su se veterani borili, zadataka koje su obavljali te naravno detaljan prikaz oružja koje su koristili, kako oni tako i neprijatelji. No naravno da neće sve biti baš brutalno realno, ovo će ipak biti samo igra kojoj je cilj zabaviti ljude.


Tijekom igranja uskočiti ćemo u čizme specijalne postrojbe zvane Tier 1 Operator, kojima upravlja National Command Authority. Iako to nama nije baš previše bitno, ali eto čisto da znate. Njihove misije uključivati će ono što obično i rade specijalci, a to su: oslobađanje uhvaćenih vojnika, čišćenje neprijateljskih uporišta te dizanje u zrak različitih objekata i meta. Misije neće obavljati samo jedan specijalac, nego će se priča prebacivati kroz oči nekoliko njih.

Za sada ne znamo hoće će li biti koja misija u kojoj sami na terenu, jer iz većine prikazanih trailera vidjeli smo skupinu ljudi, što znači da ćemo pored sebe uvijek imati pomoć u borbi. Također se iz trailera dalo primjetiti da nećemo igrati samo s Tier 1 operativcima, nego ćemo biti i u čizmama regularne vojske.

Ono što developer još naglašava, biti će posebna pozornost pridana atmosferi u igri kako bi što više privukla igrača da se uživi u situaciju koja se događa oko njega. Kako je atmosfera bitan dio u igri, HUD nismo primjetili, no to ne znači da neće biti u jednome obliku. Isto tako razvojni tim se hvali pozornosti koja je pridana osvjetljenju, te najavljuju da ako mecima probušimo rupe na ravnoj površini, svjetlo će prolaziti kroz te rupe u realističnoj maniri.


Mrak bi također trebao biti kvalitetno napravljen, ali to će biti manje bitno jer noćni pogled je poprilično standardna oprema američkog vojnika. Treba još spomenuti umjetnu inteligenciju za koju nam također developer garantira da će biti visoke razine jer će na nju utjecati skripte, ali i naše reakcije.

Kako praktički svaka moderna igra ovakve vrste sadržava i nekakva vozila, ni novi Medal Of Honor nije iznimka. Za sada su jedino potvrđeni quad, te Apache helikopter. Jedan od trailera dao nam je naslutiti i da ćemo zasjesti za jedan od topova u topovnjači, a nekako ne sumnjamo da u misijama nećemo imati i podršku za zrakoplovstvo koje će nam uvelike pomoći kada ih se bude zvalo. Za kraj da spomenemo da je glavna platforma za razvoj PlayStation 3 koji će ujedno dobiti i remasteriziranu verziju igre Medal of Honor: Frontline , dok će PC i X360 verzije biti uskraćene za istu.

EA je bio toliko dobar da su nam dali nekoliko ključeva za trenutno aktivnu closed betu igre, pa ćemo u ovoj sekciji najave opisati naše utiske iz prve ruke. Za početak ako ste vlasnik igre Bad Company 2 ili ako pratite situaciju oko iste, onda zasigurno znate kakvo je stanje sa dotičnom. Nažalost DICE je i ovdje pokazao probleme koji se mogu vidjeti u Bad Company 2. Pa krenimo mi prvo sa lošim stvarima.


Prvi i možda najveći problem MOH-a, uz sam tehnički dio, jeste taj što je igra nešto između Bad Company 2 i Modern Warfarea. No ne bi to bilo loše da igra jednostavno ima ono nešto po čemu bi se isticala barem malo.

Osjećaj napucavanja nije ništa posebno jer kod oružja trzaj ne osjetite, odnosno putanja metka ovisiti će o vašem kretanju i dužini rafala. Još jedna od loših stvari u beti jeste detekcija pogodaka koja nije na zadovoljavajućoj razini jer ponekada sa sačmaricom ubijate sa jednom patronom dok nekada čak i tri neće biti dovoljno da neprijatelj padne. Još gora stvar je sa teškom strojnicom koja je u većini slučajeva beskorisna jer s njome teško ubijate, a niti ne služi kao dobro oružje za podršku. Ista stvar je i sa statičnom strojnicom gdje trebate do 15 metaka ispaliti da bi ste eliminirali prijetnju.

Ipak, trenutno najveći problem, koji se odnosi na tehnički dio, je nestabilnost igre. Naime sa teroristima možete biti sretni ako odigrate tri runde za redom. Naravno ovo se ne događa svima, ali većini da. DICE je opet pokazao da su konzole bile primarne prilikom razvoja multiplayera pa u beti nemamo lean, prone, prikaz pinga i konzolu. Beta još ima problema sa server browserom pa je najbolje rješenje koristiti matchmake sistem.


Nakon nabrojanih loših stvari o beti što se tiče tehničkih dijelova i gameplaya, bilo bi u redu spomenuti što igra nudi dobroga. Ovdje su to dva moda: combat mision i team deathmatch. U combat misionu kao marinci morate napadati točke i osvajati ih, dok s pobunjenicima branite te točke. Team deathmatch pak govori sam za sebe, tko skupi brže određeni broj bodova, pobjeđuje.

Na izboru imamo tri klase: rifleman, special ops i snajpera. Svaka se razlikuje po oružju koje nosi, dok se nova oružja otključavaju skupljanjem bodova. Tako da je najbolje igrati sa svakom klasom po malo da jednako otključavate oružja. Ako ste igrač Modern Warfarea onda ste upoznati sa killstreakom, dok je ovdje ekvivalent score chain koji daje potporu u obliku UAV i punjena municije ili napadačke potpore kao što su mortar i napad raketama.

Kad se sve sagleda uzduž i poprijeko, beta novog Medal of Honora pokazala nam je more problema za koje se samo nadamo da će biti ispravljeni do izlaska igre, jer ako se ne riješe, multiplayer će biti praktički beskoristan. Također, ako ste očekivali rušenje objekata kao primjerice u BC2, moramo vas razočarati – ovdje toga nema. Najveći problem je što igra ne nudi ništa novoga, niti išta posebnoga što bi vas privuklo da igrate na duže staze. Kada dođe listopad tada ćemo vidjeti da li se išta promijenilo, a do tada svi fanovi serijala mogu se jedino nadati da će DICE ispraviti sve probleme koji trenutno muče beta verziju ove igre.

A vi? Što kažete na novi Medal of Honor? Znamo za činjenicu da 30 registriranih HCL gamera ima svoj beta key koji su dobili od nas, stoga nam obavezno javite što mislite o igri putem komentara na ovu najavu.

Komentari (6)

 • wyzard

  23.07.2010 - 20:01

  zanima me samo SP. a zapravo me ni on ne zanima jer mi je muka više od ratnih igara sa indirektno naglašenom propagandom amerike.

 • mOOha

  23.07.2010 - 20:47

  previse loseg zasada da bi opravdalo ime – a cini mi se da je ostalo premalo vremena do najavljenog izlaska da bi se i dio problema mogao ispeglati …

 • Urt_Peasant

  24.07.2010 - 12:49

  a sigurno neće stavit da igraš ko sj. korejac. hehe, to bi bilo ok.. A u igrama baš i nije tolko indirektna propaganda nego je očita i nekada patetična.Aaam mission control this is Tango Bravo Two Zero, copy over ili Aaam nhiệm vụ kiểm soát này là Tango Bravo Two Zero, chép.(vietnamese) hahahaha

 • Ne[c]ro

  26.07.2010 - 22:53

  hmm…. Mene vise manje zanima samo multiplayer dio igre a tu vidim da nece biti bas najbolji…..cini mi se da ostajem pri mw2 pa cu vidjet sta ce biti sa black ops jer CoD nikad ne razocarava! =)

 • stkopic

  30.07.2010 - 00:48

  Bad Company 2 je najbolji online FPS

 • maliZeleni

  02.08.2010 - 18:06

  bad company 2 mi zasad naj…..ovo trea vidit na šta će lićit….al kolko vidim po beti, nije mi baš sjelo

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!