HCL.HR

Ovo su najočekivaniji akcijski RPG naslovi 2022. godine

Zoran Žalac 06.01.2022.   •   24 komentara


Ne bi nas čudilo da neke od role-playing igara u 2022. budu konkurirale za najbolje igre iste godine. Ponuda je bogata i obećavajuća – samo da ih opet ne odgode!

Širok je danas pojam role-playing igara te sve više žanrova danas posuđuje segmente od RPG-a. Kako bismo vam predstavili najočekivanije RPG igre bez da vas zatrpamo predugačkom listom, RPG-ove u 2022. podijelili smo prema tipu izvedbe. Danas otkrivamo one akcijske koji svoju borbu izvode u stvarnom vremenu, a taktičke RPG-ove s borbom na poteze predstavit ćemo u zasebnom članku. Akcijska selekcija sadrži neke od najiščekivanijih hitova uopće, pa idemo otkriti koje bismo uloge trebali igrati 2022.

Elden Ring

Uskoro će se napuniti skoro dvije godine otkako nas je ekipa From Softwarea zadnji put stavila na muke. Novu slatku patnju jedva čekamo doživjeti kroz Elden Ring, projekt nastao u kolaboraciji s piscem Game of Thronesa. Bit će ovo From Softwareov prvi naslov otvorenog svijeta – imat ćemo čak i mapu, da čovjek ne povjeruje. Zemlja Lands Between je u rasulu nakon uništenja naslovnog prstena, a naš je zadatak da skupimo sve rune te vratimo balans propalom kraljevstvu. Srećom pa to nećemo morati učiniti pješke – moći ćemo u Elden Ringu zajahati divokozu i skratiti si put. Samo treba paziti da nas neprijatelji na putu ne skrate za glavu.

Horizon Forbidden West

Horizon Zero Dawn bio je ugodno iznenađenje u režiji tvoraca Killzonea pa od njegovog nastavka očekujemo velike stvari. Ili da se drugačije izrazimo – mamutski ogromne stvari, s obzirom na to da će robotski mamuti biti među novim protivnicima u Horizon Forbidden Westu. Zapadnu regiju nećemo istraživati samo po kopnu nego i u podmorju jer će protagonistica Aloy sada moći roniti. Sustav penjanja bit će prerađen po uzoru na igre iz serijala Assassin’s Creed, a u borbi ćemo imati širi arsenal oružja s nekim novim napadima. Cijelu će avanturu popratiti fascinantna vizualna prezentacija koju jednostavno treba vidjeti da bi se u nju povjerovalo.

Starfield

Bethesdin novi IP nakon 25 godina još uvijek nam je svojevrsna nepoznanica. Radi se tu o svemirskoj avanturi smještenoj u 50 svjetlosnih godina udaljenom sustavu, gdje dvije grupe vode kolonizatorski rat. Igrač uzima ulogu pripadnika Constellationa, organizacije istraživača svemira, čije se akcije nađu na putu nestabilnog mira između United Colonies i Freestar Collective frakcija. Starfield bi nam trebao ponuditi slobodu istraživanja stranih planeta, samo bez proceduralne generacije kakvu slične igre obično koriste. Gameplay još nismo vidjeli, ali se nadamo da će nam pružiti trenutke divljenja jednako kao i igre iz serijala The Elder Scrolls, po kojima su u Bethesdi poznati.

Hogwarts Legacy

Magija Harryja Pottera i danas je aktualna, a svoje najuzbudljivije virtualno izdanje mogla bi dobiti igrom Hogwarts Legacy. U svijet magije ovoga puta dolazimo kao mladi čarobnjak s kraja 19. stoljeća. Istraživat ćemo naslovni dvorac Hogwarts i obližnje selo Hogsmeade, a povremeno ćemo se zaputiti i u Zabranjenu šumu. Bit će tu čarobnjačkih duela, miješanja napitaka i pripitomljavanja magičnih bića, a moći ćemo birati hoće li čarobnjak prakticirati crnu magiju. Hogwarts Legacy bit će prva veća igra iz svijeta Harryja Pottera nakon čitavog desetljeća a mi se nadamo i prva kvalitetna igra o čarobnjacima nakon dosta dugo vremena.

Pokemon Legends: Arceus

Godinama već među hardcore ljubiteljima Pokemona nije vladao ovakav optimizam kao pred izlazak igre Pokemon Legends: Arceus. Razlog je taj što će se Arceus odvijati u potpuno trodimenzionalnom svijetu regije Hisui. Vraćamo se kroz vrijeme u doba kad su se još koristile drvene Poke-loptice, a Pokedex još nije ni postojao te je naš zadatak da ga kreiramo. Arceus donosi potpuno promijenjen sustav borbe koji će omogućavati combo poteze i tri stila napadanja, a najveća je novost što se borba neće odvijati odvojeno od svijeta nego će se bez prekida inicirati jednostavnim bacanjem Poke-lopte. Toliko značajnih promjena Pokemoni nisu donijeli već godinama.

Gotham Knights

Batman je mrtav pa zadaća čuvanja Gotham Cityja pada na Robina, Batgirl, Nightwinga i Red Hooda. Te ćemo likove voditi u borbi protiv misterioznog Court of Owlsa, kriminalnog društva koje ima dugu tradiciju i vojsku treniranih ubojica. Gotham Knights moći će se igrati samostalno ili kooperativno s još jednim igračem, a mehanikom će biti vrlo sličan Batman: Arkham igrama. Doduše, priča s tim serijalom neće imati veze jer se odvija u zasebnom univerzumu.

Forspoken

U Forspokenu ćemo se iz u ulozi mlade Frey Holland transportirati iz New Yorka u svijet zvan Athia. Frey otkriva svoje vještičje porijeklo, a uništenje svijeta u kojemu se reagira nekako reagira na njezinu prisutnost. Forspoken bi trebao ponuditi agilni gameplay s brzim putovanjem po okolišu, kao i vizualno spektakularne bitke koje uključuju ispaljivanje raznih čarolija. Veseli i to da su se na ovom projektu spojili spisateljica Uncharted trilogije te skladatelj glazbe God of Wara, a cijelu stvar pokreće Square Enixov engine nove generacije.

Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Spin-off Final Fantasyja dolazi da ubije Kaosa! Ratnici svjetla Jack, Ash i Jed na avanturi su ubijanja Kaosa pa Stranger of Paradise nije vaš tipični, šareni Final Fantasy. Bit će tu nasilne akcije i krvi, ali i šašavih kostima te poznatih motiva iz svijeta Final Fantasy igara. Ako zanemarimo sprdnju s Kaosom i prilično mrzovoljnog protagonista, mogla bi ovo biti interesantna epizoda dok čekamo Final Fantasy 16.

Weird West

Kad vam netko opiše svoju igru kao twin-stick shooter verziju starih Fallout igara, i kad je taj netko ko-kreator Dishonoreda, onda trebate obratiti pozornost. Weird West bit će RPG koji se odvija u paranormalnoj inačici Divljeg Zapada – s vukodlacima. Pratit će priče petorice lovaca na glave, čije se sudbine isprepliću dok igrači istražuju različite načine kako riješiti probleme u sanbox okruženju. Ne dajte da vas izometrijska perspektiva prevari – Weird West obećava dinamičnu akciju u kojoj nije loše biti brz na okidaču.

ELEX II

Znanstven fantastični naslov Elex nije stekao veliku slavu, ali se njemački Piranha Bytes izborio za njegov nastavak. Elex 2 nastavit će priču o heroju Jaxu i njegovom svijetu Magalanu koji se nađe pod okupacijom novog neprijatelja. Kako to obično biva u ovim igrama, svi su u svijetu posvađani i treba ih ujediniti – kako drugačije nego obavljanjem zadataka za pet grupa. Sva sreća pa ćemo imati jet pack za putovanje od jedne do druge grupe. Nadamo se samo da ne troši previše goriva.

Steelrising

Steelrising donosi zanimljivu premisu kroz pitanje: što bi bilo da smo za vrijeme francuske revolucije imali robote? Igrač je u ulozi Aegisa, jednog takvog robota koji čisti pariške kapije, ulice i krovove od mehaničkih naprava kralja Luja 16. Može li jedan robot promijeniti tijek povijesti, ili bolje rečeno, može li razvojni tim napraviti igru koja nije samo prosječne kvalitete – vidjet ćemo sredinom 2022.

Lost Ark

Ova igra u Južnoj Koreji dostupna je još od 2018. godine, a sada stiže i na naše prostore. Žanrovski pripada rijetkoj MMOARPG kategoriji, što znači da je miks izometrijske akcije nalik onoj u Diablu, s MMO elementima i opcionalnim PvP mehanikama. U Aziji je Lost Ark već prikupio tri milijuna igrača koji su zadovoljni gameplayem, ali i ekstravagantnim izgledima likova, pogotovo onih ženskih.

Babylon’s Fall

Babylon’s Fall bit će akcijski RPG u režiji japanskog Platinum Gamesa. Ekipa je to dokazanog talenta koja obećava proširiti sustav borbe viđen u Nier: Automati podrškom za kooperativno igranje. U Babylon’s Fallu do četvero igrača kontrolira Sentinele te se penje po katovima velikog tornja zvanog Ziggurat. Igra će biti live service formata te će naknadno dobivati nove modove i izazove.

The Last Oricru

The Last Oricru odvest će nas na strani planet gdje u srednjovjekovnom ugođaju zajedno žive ljudi i antropomorfizirane životinje. The Last Oricru je jedna od onih igara koje su se ugledale na Dark Souls pa obećava brutalan izazov. Olakotna je okolnost što će vam u borbi moći pomagati još jedan igrač u lokalnom multiplayeru split-screen formata.

Salt and Sacrifice

Nastavak igre Salt and Sanctuary stavlja nas u ulogu inkvizitora koji lovi čarobnjake sa zapadne fronte. Kako bi što lakše odradio svoj zadatak, Inkvizitor može ukrasti magiju protivnika te manipulirati njome na siguran način. Igra se izvodi u 2D obliku, a može se igrati samostalno ili u co-opu s opcionalnom PvP komponentom.

Star Ocean: The Divine Force

Novi dio dugovječnog serijala Star Ocean ponovno donosi dva protagonista, svakog sa svojom specifičnom pričom. Smješten je na planetu Aster IV koji je pod napadom kraljevstva Vey’l, a kojega ćemo moći istraživati slobodnim letom. Dakako, bit će i velikih zmajeva i bujnog poprsja, nije Star Ocean uzalud japanska igra.

Označeno sa: ,

Komentari (24)

  • Iceman73

    06.01.2022 - 15:34

    Horizon pod broj 1!!!!!

  • Saren

    06.01.2022 - 15:57

    Barem je jedno 5 naslova sa ove liste mi na shopping listi (ako budu dobre kad izadju) a velika ocekivanja imam od Gotham Knightsa i Hogwarts Legacy-a, tu su naravno i Forspoken te Steelrising.

    • MAJSTOR RINGO

      @Saren, 06.01.2022 - 20:33

      Jel si gledao druze zadnji gameplay forspoken koji su izbacili?
      Ono je bilo cirkus kako je igra izgledala, smecasto do bola, pogotovo nisam zadovoljan sa osvetljenjem, stvarno sam zbunjen takvom downgred-u jer je prvi video sa gameplayem bio mnogo mnogo bolji, nadam se da ce do izlaska igre ro ispolirati i srediti😔😔😔

    • Saren

      @MAJSTOR RINGO, 06.01.2022 - 21:53

      Pa zato kazem da cemo vidjeti sto ce biti. Vidio sam gameplay. No stigne se jos to sredit. Vidjet cemo kada izadje na sta ce liciti.

  • Meeple666

    06.01.2022 - 16:14

    ELEX II

  • ILoveGaming

    06.01.2022 - 16:24

    Achilles: Legends Untold mi je najiščekivaniji Akcijski RPG jer strašno podsjeća na Titan Quest koji je sa novim ekspanzijama Ragnarok, Atlantis i Eternal Embers strašno narastao, dodali 3 nova poglavlja, novih Side Questova na starim poglavljima i samim time ih još produžili, o lootu da ne pričam te novih nasumično generiranih normal i champion protivnika te mini bosseva. Igra je čudo i ne dolazim k sebi kada vidim u što se Titan Quest pretvorio a još nakon prve težine nastavljate u drugoj i tako opet nakon druge u posljednju treću. Ako Achilles: Legends Untold bude upola dobar kao Titan Quest, ja sam onda presretan jer sam dobio igru ARPG žanra u kojem igram sa Ahilejem kao glavnim likom. To je to, igra godine za mene. Čista perfekcija. Naravno ostale najiščekivanije igre su Pokemon: Legends Arceus i daj Bože Digimon Survive. E sada Digimon Survive me također veseli jer se radi o koliko sam uspio vidjeti o Taktičkom RPG-u sa borbom na poteze. Zadnju takvu igru smo imali za Bandai Wonderswan Color handheld konzolu 2001.godine. Igra je Digimon Anode/Cathode Tamer Veedramon Version i to peglam i danas na emulatoru. Ne vjerujem da će nakon svih ovih odgoda Digimon Survive biti objektivno dobar ali kada sam ja u pitanju neka o igri govore što god žele, meni će se svidjeti. To je to za sada, za druge nadolazeće igre ću vidjeti što me zanima ali ovo je nekakva moja glavna trojka.

    • ILoveGaming

      @ILoveGaming, 06.01.2022 - 16:37

      E da htio bih još nadodati i Coromon-e koji bi trebali izaći po mojo procjeni negdje na proljeće. Znači Achilles: Legends Untold, Pokemoni, Digimoni i Coromoni.

    • ImeiPrezime

      @ILoveGaming, 06.01.2022 - 19:05

      Da da

  • StargateFan

    06.01.2022 - 16:38

    Ovo bih sve igrao. Horizon ću pričekati na PCu. Starfield ionako dolazi na gamepass. Elden ring se igra na PCu. Ma neću nabrajati. Skoro sve ove igre bi mogle biti super 😊

  • kebbab

    06.01.2022 - 17:11

    Ufff Star Ocean The Divine Force… jedva čekam.

    • ILoveGaming

      @kebbab, 06.01.2022 - 17:24

      Neznam kako ovo nisam vidio. Također i ja čekam a zainteresiran sam i za Lost Ark a tko zna možda ove godine Last Epoch izađe iz Early Access-a.

  • mtgamer

    06.01.2022 - 17:24

    Jedva čekam Elden Ring.

  • HeisenStein

    06.01.2022 - 19:04

    jedva cekam Elden Ring i Starfield

  • Darcoolio

    06.01.2022 - 20:01

    Možda se većina neće složiti, ali meni Batman i slično nikako nije vuklo na RPG.

  • Robotz

    06.01.2022 - 21:23

    Za SP najvise se ceka Elden Ring a za MP rokanje sa frendovima Lost Ark.

  • Max Payne44

    06.01.2022 - 23:28

    Gotham Knights, prema trejlerima deluje odlicno.
    Weird West, jer zaposlenici Arkane, pa makar i bivsi, tesko mogu da omanu sto se mene tice. A i sam koncept igre je zanimljiv.
    Takodje i Starfield, jer apsolutno nemam predstavu kakva ce to igra biti na kraju, ali bas zbog toga sam i zainteresovan.

  • Klipan22

    07.01.2022 - 08:20

    Baldurs Gate 3?

    • Klipan22

      @Klipan22, 07.01.2022 - 08:23

      Tek sad vidim da u naslovu pise akcijski RPG naslovi.

  • hexagram

    07.01.2022 - 08:56

    Isključivo Elden Ring

  • Maki6

    07.01.2022 - 13:00

    Pogledao sam trailer za Star Ocean samo zato što je u opisu iznad videa pisalo da ima bujnog poprsja. Ajme, postajem očajan.

  • mg

    07.01.2022 - 14:16

    Interesuje me Elden Ring, samo da FromSoftware “ovaj souls-like serijal” ne pretvori u Assassin’s Creed.

  • Enrubius

    09.01.2022 - 10:09

    Horizon naravno, baš me zanima što su sve od novih mehanika implementirali u igru i kako će sve to izgledati u konačnici.

  • SanKa

    10.01.2022 - 09:43

    hogwarts, elden ring i hzd 2 FTW

  • Predator29st

    12.01.2022 - 09:45

    Mala Legura putuje na zabranjeni zapad

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?