HCL.HR

Neočekivane igre 2020. godine

Zoran Žalac 15.01.2020.   •   18 komentara


Većina gamera zna zbog kojih će igara 2020. godina biti velika i značajna. Mi stoga želimo skrenuti pozornost i na neka potencijalna iznenađenja koja nitko ne iščekuje.

Unaprijed možemo reći koje će igre obilježiti 2020. godinu, bile one odlične, prosječne ili loše. Znamo da će većina igrača uživati uz Cyberpunk 2077, The Last of Us Part 2, Ghost of Tsushima i Marvel’s Avengers. No, to definitivno neće biti jedine igre vrijedne pažnje pa ćemo vam u ovom članku pozornost skrenuti na neka potencijalna iznenađenja i igre kojima se ne nada baš mnogo igrača. A možda baš među njima pronađete nešto svježe i drugačije.

Teardown

Teardown donosi jedan od najoriginalnijih koncepata u zadnje vrijeme. Igra je to u kojoj možete uništiti praktički sve što vidite, ali to nije poanta. Cilj je strateški uništiti taman toliko okoliša da možete izvesti savršenu pljačku. A pljačka ide tako da morate pokupiti više različitih predmeta prije isteka roka od 60 sekundi između svakoga. Dakako, igrač tehnički nema toliko vremena na raspolaganju pa si unaprijed mora stvoriti prečace te se različitim trikovima prebaciti s jedne lokacije na drugu, zatim na treću i tako do samog rješavanja misije.

Teardown izlazi na PC platformi nekad tijekom 2020.

Carrion

Takozvani obrnuti horor. Umjesto da igrate ulogu bespomoćne žrtve, u Carrionu ste vi čudovište i „lovac“ na ljudsku vrstu. Na svom krvavom pohodu u jednoj podzemnoj postaji konzumirate biomasu kako biste ojačali i probili se do dnevnog svjetla. U pomalo bizarnoj maniri sve to izgleda nevjerojatno privlačno, kao pikselizirana pravda kakvu još nismo iskusili.

Carrion dolazi na PC i konzole nekad tijekom 2020.

Twelve Minutes

Izdavačka kuća Annapurna Pictures niže samo hitove, a niz bi mogli nastaviti i s avanturom Twelve Minutes. U toj igri pratimo priču čovjeka kojemu se isti događaji stalno vrte pred očima, što baš i nije lijepo jer njemu i ženi u stan upada nepoznati čovjek koji tvrdi kako je žena ubila svog oca. Da stvari budu kompliciranije, žena je trudna, a muškarac koji ih napada nije raspoložen za diskusiju. Ne znamo još kako će se ova igra točno igrati, ali je već u startu jasno da izgleda intrigantno.

Twelve Minutes je u razvoju za PC i Xbox One.

SkateBIRD

Naslov ove igre govori baš sve – to je skejtanje, s pticom. Zvuči suludo, ali u nedostatku poštenih skateboarding igara polažemo nade u ovo. U najgorem slučaju, bit će interesantno izvoditi male trikove u velikom svijetu gdje su su rampe napravljene od časopisa, a kutija šibica može poslužiti kao odskočna daska. Također će biti zgodno vidjeti hoće li se mehanika premotavanja vremena uspješno realizirati kako je to izvedeno u nekim igrama vozačkog žanra.

SkateBIRD planira skakutati po PC platformi i Nintendo Switch konzoli.

Temtem

Početkom godine stiže nam ono što smo oduvijek željeli – Pokemon MMO u kojemu s drugim igračima skupljamo divlja bića, treniramo ih i borimo se protiv drugih igrača. Osim što se ta igra ne zove Pokemon nego Temtem i ima skroz originalna čudovišta, a treneri nisu treneri nego krotitelji. Sve ostalo je praktički isto jer glavni lik putuje regijom i bori se protiv zločestog tima rakete… pardon, zločestog klana Belsoto. Uglavnom, bit će zanimljivo vidjeti može li neki nepoznati tim napraviti bolju Pokemon igru od Nintenda. A ako već i ne bude bolja, neka barem bude manje zastarjela od Pokemona.

Temtem dolazi u Early Access na PC-u 21. 1.

Ooblets

Kad smo već kod pokemonskih igara, evo još jedne da se odmah nadovežemo. Za razliku od Temtema, u Oobletsima imate svoju farmu o kojoj vodite brigu, a na njoj niču simpatična mala bića – oobleti. Ostali likovi također imaju svoje ooblete, ali umjesto da se s njima borite, ovdje imate obračune putem plesa. Šarmantno i simpatično, ali imajte na umu da je igra najavljena kao eksluziva za Epic Games Store, što nije najbolje sjelo određenom dijelu publike.

Ooblets izlazi za PC nekad tijekom 2020.

Creaks

Teško je u današnje vrijeme biti prepoznatljiv u vizualnom stilu, no ekipa češkog Amanita Designa još uvijek ima vrlo specifičan izričaj. Tvorci Machinariuma i Samorosta vraćaju se u 2020. s dvodimenzionalnom avanturom Creaks. O igri znamo minimum minimuma – da se odvija u neobičnoj zgradi unutar koje upoznajemo svoje neobične susjede. Sudeći po jednom jedinom videu, gameplay se u Creaksu svodi na rješavanje prostornih zagonetki, što je koncept koji je odlično funkcionirao i ranije pa ne vidimo razloga ne bude uspješan još jednom.

Creaks je u razvoju za PC i konzole.

Maneater

Jednom sam napisao da je Maneater je u suštini Hitman – kad bi Agent 47 bio morski pas. Isto vrijedi i dan danas. U ovoj igri kontrolirat ćemo morskog psa koji terorizira obalu i ždere kupače. Prilično nasilan koncept, ali posrijedi je zapravo igra preživljavanja. Kako se ista promovira kao Shark-PG, možda pronađemo načina kako svoju psinu prebaciti na vegansku prehranu. U bilo kojem slučaju, bilo bi super kad bi Shark-PG postao žanr sam za sebe. I bilo bi super kad bi morski pas u ovoj igri mogao koristiti RGB osvjetljenje… jer, zašto ne?

Maneater izlazi 22. 5. za PC te PlayStation 4.

The Red Lantern

Osobno volim avanture nesvakidašnjeg zapleta, a The Red Lantern bi mogla biti jedna od takvih. U njoj posjećujemo hladnu Aljasku kako bismo trenirali za utrku Iditarod koja pripada najtežim sportskim natjecanjima na svijetu. Na toj avanturi vidjet ćemo i ljepotu i opasnosti aljaške divljine, a u to će biti inkomponirana i roguelike mehanika, što znači da neće biti jednostavnog zaobilaženja prepreka povratkom na zadnju snimljenu poziciju.

The Red Lantern izlazi u prvoj polovici 2020. za Nintendo Switch.

King’s Bounty II

S obzirom na činjenicu da Ubisoft neće tako skoro napraviti ništa značajno sa Heroes of Might & Magic serijalom, preostala uzdanica nam je njegov duhovni prethodnik King’s Bounty II. Taktičke bitke ovdje će i dalje koristiti fantastične elemente poput magije i izmišljenih bića, ali će u svemu tome imati ponešto ozbiljniji pristup. Ako im je Divinity: Original Sin 2 bio uzor, nemam ništa protiv. Istraživanje svijeta također će biti modernijeg pristupa te će se odvijati iz perspektive trećeg lica s kamerom iza leđa glavnoga lika.

King’s Bounty II je u razvoju za PC, PlayStation 4 te Xbox One

Dark Envoy

Nedavno smo mogli besplatno nabaviti unikatnu RPG igru Tower of Time, a tijekom 2020. stiže nam njezin nasljednik zvan Dark Envoy. Inspiriran Divinityjem i XCOM serijalom, ovaj RPG naslov stavlja nas u pokvareni svijet kojega istražujemo pomoću letećeg broda, Skyshipa. Borba će biti na poteze, a priča nelinearna. Obećano nam je 15 različitih klasa, podrška za kooperativno igranje pa čak i PvP mod u kojemu je drugi igrač glavni negativac cijele priče.

Dark Envoy dolazi na PC nekad tijekom 2020.

Cris Tales

Cris Tales je igra koju njezini tvorci nazivaju ljubavnim pismom jRPG žanru. Nema u tome ničega originalnog – borba je na poteze, sve se šareni… No, Cris Tales ima jednu interesantnu ideju – sve u igri prikazuje se kroz tri vremenska stanja – sadašnjost, prošlost i budućnost. To sa sobom povlači niz prilika, ali i posljedica. Borba na poteze dobiva novu dimenziju kad ju doživljavate i kroz prošlost i kroz budućnost.

Cris Tales je u razvoju za PC i konzole.

Death and Taxes

Kako vam zvuči spoj Grim Fandanga i Papers, Please? Upravo je tako najlakše opisati Death and Taxes, igru u kojoj igrate kao Smrt te na krajnje birokratski način odlučujete tko će živjeti, a tko umrijeti. I pritom ne smijete postati depresivni jer Smrt ne smije biti depresivna. Dobra vijest u svemu tome jest što možete srediti svoj uredski prostor, a i furati neku svoju modu u odijevanju.

Death and Taxes dolazi na PC u drugom mjesecu 2020.

Inkulinati

Nema boljeg opisa ove igre od onog službenog koji se može pronaći na Steamu, a glasi ovako… Inkulinati je strateška igra na poteze u kojoj se rukom nacrtane životinje bore za živu glavu na stranicama srednjovjekovnog rukopisa. Zečevi s mačevima i psi s kopljima samo su neke od jedinica kojima raspolažete u ovoj igri, a usred njezine kampanje imat ćemo priliku boriti se protiv talijanskog pisca Dantea Alighierija, kao i protiv same Smrti. Tko preživi moći će se boriti i u lokalnim PvP bitkama.

Inkulinati je u razvoju za PC platformu i još nema datum izlaska.

The Procession to Calvary

Jedna od luđih ideja koju sam vidio krije se iza igre The Procession to Calvary. To vam je tradicionalna point and click avantura smještena u renesansne slike Rembrandta, Michelangela, Botticellija i ostale škvadre. Akcija koja uključuje opcionalne dekapitacije popraćena je klasičnom glazbom Bacha i Vivaldija, a cijela igra prožeta je humorom u stilu kultnog Monty Pythona. Kakva kombinacija!

The Procession to Calvary na PC dolazi uskoro.

Iron Harvest

Ovih se dana ponovno govori o svjetskom sukobu, no još uvijek su najzanimljivije rasprave o tome što bi bilo kad bi bilo. Na primjer, kako bi izgledao sukob da je čovječanstvo davne 1920. imalo velike mechove? Odgovor na to pitanje dat će nam strateška igra Iron Harvest, koja je adaptacija vrlo uspješne društvene igre Scythe. Ova ambiciozna strategija obećava tri single-player kampanje, preko 40 jedinica, uništivi okoliš te niz raspoloživih taktika u ratovanju. Igra više naginje klasicima strateškog žanra nego modernijim MOBA naslovima pa njezini tvorci vjeruju da će privući publiku koja je nekoć voljela C&C: Red Alert te Generalse.

Iron Harvest dolazi na 1. 9. na PC, PlayStation 4 te Xbox One.

Table Manners

Table Manners je jedan od onih simulatora koji imaju dosta razrađen sustav fizike, a ovdje se ta fizika koristi u interakciji s hranom na spoju. Igra se iz prvoga lica, a igrač svojom “zločestom” rukom pokušava napraviti (ne)ugodnu atmosferu za spoj kroz paljenje svijeća, sipanje pića i začinjavanje hrane. Dakako, u svemu tome postoji opasnost da se nešto zabrlja – primjerice da na stolu izbije požar ili da hrana završi na osobi sa suprotne strane. Pogotovo kad se spoj odvija u restoranu s nultom gravitacijom.

Table Manners izlazi za PC početkom 2020.

Sports Story

„Igra o sportu, ali ne uvijek.“ – tako stoji u službenom opisu Sports Storyja. U ovoj retro 2D avanturi otvorenog tipa istraživat će se tamnice, pecati na jezeru, a zatim se u sve to nekako uklapaju i sportske aktivnosti poput nogometa, tenisa, odbojke, golfa, bejzbola… Sve je to „Decasportathon“, što god to značilo.

Sports Story izlazi sredinom 2020. godine za Nintendo Switch.

Haven

Tvorci akcijske igre Furi usporit će ritam i puls s RPG igrom koju preporučuju igrati u društvu s posebnom osobom. Naime, Haven je priča o dvoje ljubavnika koji pobjegnu sa svog planeta kako bi bili zajedno. No, njihova ljubav ni na nepoznatom mjestu nije bez izazova, ali oni mogu lebdjeti i letjeti, a prakticiraju i neku ofenzivnu magiju. Tako je to valjda kad se mladi volu.

Haven izlazi za PC i konzole nekad tijekom 2020.

Spiritfarer

Za kraj – igra u kojoj prevozite mrtve u sljedeću domenu postojanja. Spiritfarer nas stavlja u ulogu Stelle koja ne može a da se ne sprijatelji s dušama preminulih koje prevozi na svom čamcu. Pritom istražuje svijet, lovi ribe, kuha i stvara nove predmete. Njezinoj se avanturi može pridružiti i drugi igrač u ulozi mačka Daffodila. Vizualni stil igre krasi rukom crtana grafika pokraj koje nitko ne bi pomislio da je ovo igra o prevoženju preminulih.

Spiritfarer je najavljen za PC, PS4, XBO te Switch.

Označeno sa:

Komentari (18)

  • moordrak

    15.01.2020 - 20:42

    Pričalo se nešto o Iron harvestu prošle godine koliko se sjećam. Izgleda mi ok. Nja. Sve mi se čini da će ova godina za mene započeti i završiti 16.04. Ovo sve nema nikakve šanse pred CP’77. Možda AC Ragnarok, ako ga Ubi tako nazove, ali na novoj platformi.

    • Goran1234

      @moordrak, 15.01.2020 - 21:26

      Žao mi kada čitam ovakve komentare.

    • moordrak

      @Goran1234, 16.01.2020 - 06:18

      Zašto? Misliš da sam popljuckao navedene igre? Nisam. Vjerojatno će se pronaći neki biser među njima. Nažalost neću imati vremena otkrivati što je ok iz prve ruke. Igranje više igara paralelno ne prakticiram. Evo, siguran sam da ću pročitati koju recenziju o navedenim igrama tu na HCL-u . Časna pionirska!

    • Hrska

      @moordrak, 17.01.2020 - 09:15

      Dva dana nakon…. Godina ti pocinje 17.09.2020

    • moordrak

      @Hrska, 17.01.2020 - 12:21

      Life’s a beach. Sometimes you just have to ride the wave.

  • Artyom

    15.01.2020 - 21:36

    Sve od “Animate” je fantastično, pa i od nove igre ne očekujem ništa manje! “Carrion” svakako želim probati, a od ostalih ovdje navedenih jedino još 1″2 Minutes” me zanima kakav će biti gameplay…

  • crolink07

    15.01.2020 - 21:51

    Meni je iznenađenje prošle godine bila igra iz 2018. “Rainbow Skies”.Po Sonyjevoj statistici igrao sam je najduže,227 sati a uživao sam u svakoj minuti.Siguran sam da će se i među ovim nabrojanim igrama naći poneki biser.

  • edviiN

    15.01.2020 - 22:35

    King’s Bounty II i The Red Lantern jedva cekam !!!!

    • vlatko2003

      @edviiN, 16.01.2020 - 00:20

      king’s bounty ii nisam ni znao da izlazi,ooodlicno.kad nitko ne zna napravit heroje kak treba ovo bar moze donekle zamijenit

  • TheMentor2000

    15.01.2020 - 23:17

    Teardown mi ima jako dobar koncept, ali najviše me zanima 12 minutes.

  • vragec25cro

    16.01.2020 - 06:04

    Mislim da bi ovu godinu mogao neočekivano izači Gta 6 🙂 Pošto gta 5 tako izbacili na zalazu jedne generacije konzola pred izlaz druge generacije konzola.

  • Wolfman

    16.01.2020 - 07:54

    Pokemon MMO? Neka, hvala 😀

  • deanHR

    16.01.2020 - 09:16

    Ima tu još Survive the aftermath i još nekih biserčića, nema sumnje. Treba se malo okrenuti AA igrama jer one nekako donose najsvježije ideje ili dobro naprave neke stare ideje bez puno filozofiranja.

  • KPsrna

    16.01.2020 - 10:02

    Kings bountyyyy konačnooo… Temtem svakak probat

  • Marosh

    16.01.2020 - 13:03

    Samo Dying Light 2 i nista drugo!!

  • shpeich

    16.01.2020 - 17:50

    Pa Pokemon MMO igra postoji odavno i besplatna je, zove se PokeMMO i nalazi se na linku:
    https://pokemmo.eu/

    Fala doviđenja 😀

  • theth1ef

    16.01.2020 - 20:56

    Ja bi tu ubacio još i Afterparty, od Night School Studio-a koji je napravio OXENFREE.

  • Tinx

    21.01.2020 - 00:32

    12 minutes ako prica bude dobra ce biti odlicna, Teardown jako zanimljiv koncept, i Carrion izgleda zabavno

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?