HCL.HR

Puppeteer

Zoran Žalac 25.08.2013.   •   1 komentara


PlayStation 3 konzola ove jeseni postaje pravi mali teatar kroz koji ćemo sudjelovati u lutkarskoj predstavi pod nazivom Puppeteer.

Kad neka industrija bilježi veliki rast i donosi razonodu milijunima ljudi, logično je da zaposlenici te industrije žele da njihov rad bude shvaćen ozbiljno. No u slučaju gaming industrije moramo reći da se s videoigrama možda malo pretjeralo u tome. Za razliku od ranih dana kada su igre bile šarene i maštovite, današnji naslovi nastoje biti što realističniji i ozbiljniji, zbog čega u nekim slučajevima žrtvuju samu zabavu igranja. Srećom, povremeno se među svim tim igrama za zrelu publiku nađe i nekoliko iznimki koje uspiju probuditi naš djetinjasti dio. Tu prvenstveno mislimo na igre kao što su Little Big Planet i Rayman, ali i na nadolazeći 2D platformer pod imenom Puppeteer.

Dotični je ekskluziva za PlayStation 3 konzolu, a donosi nam zanimljiv spoj različitih kultura. Naime, igru razvija japanski ogranak Sonya, koji dobro poznamo po serijalima Ape Escape i Patapon. Ali kao što možete vidjeti u priloženom videu – igra baš i ne djeluje kao da je rađena u Japanu. Razlog tomu je što Puppeteer inspiraciju vuče u zapadnjačkoj kulturi, ponajprije u humorističnom pristupu američkog filmskog redatelja Tima Burtona. Štoviše, glavni direktor tima je Englez, a ni sam razvoj ne odvija se isključivo u Japanu jer se zvuk za igru snima u Europi. Rezultat je čudan, ali nadasve interesantan naslov koji obećava originalnu zabavu.


U Puppeteeru preuzimamo ulogu dječaka kojega je zli kazališni demon pretvorio u lutka te mu potom otkinuo glavu. Naš bezglavi lutak nije osvetoljubiv, ali se uz pomoć nekolicine likova uspijeva dočepati magičnih škara kojima može poraziti demona, vratiti svoju glavu i ponovno postati obični dječak. Upravo spomenuti motivi temelj su gameplay mehanike u ovoj igri. Glavni pomoćnici bit će nam leteća mačka Ying Yang i princeza Bicarina kojima ćemo upravljati desnom analognom palicom. Lijeva je, dakako, rezervirana za glavnog lika, a on će se s neprijateljima i bossovima boriti koristeći spomenute magične škare.

Glavni lik moći će istovremeno nositi tri glave sa sobom, a svaka od njih imat će drugačija svojstva i mogućnosti.

Osim za borbu, škare će poslužiti i za rezanje objekata u pozadini, čime ćemo dolaziti do raznih bonusa i predmeta. A ti predmeti su u prvom redu različite glave koje možemo koristiti. Igrači će u isto vrijeme moći nositi tri glave sa sobom, a svaka od njih imat će drugačija svojstva i mogućnosti, što će biti ključno za sam gameplay, kako u borbi tako i u platformerskim segmentima. Upravo će taj element najviše razlikovati igru od ostalih platformera, pa je svakako dobro čuti da nas očekuje stotinu različitih glava. Glave će također predstavljati i energiju lika, pa kada ga neprijatelji udare glava će mu spasti i igrač će imati točno tri sekunde da ju vrati prije nego ju izgubi.

Pored tog zanimljivog elementa, Puppeteer će se među konkurencijom isticati i po dizajnu levela. Kako se radnja odvija u kazalištu, leveli imaju mogućnost promjene scenskog prostora. Drugim riječima, očekuje nas dinamična izmjena setova i različitih tematskih pozadina, a po riječima developera, nove prizore viđat ćemo svakih desetak minuta. To je zanimljivo samo po sebi, ali je posebno impresivno uz činjenicu da bi igra trebala trajati oko petnaest sati.


Na kraju treba spomenuti i očaravajuću prezentaciju čija specifičnost leži u tome što će se okoliš aktivno kretati uz samog igrača, a to pak otvara mogućnost za sasvim novi doživljaj u trodimenzionalnom prikazu. Pa ako već imate odgovarajuću opremu za 3D definitivno pripazite na Puppeteera. A ako i niste fan 3D prikaza svejedno obratite pozornost na igru jer bi Puppeteer trebao biti jedan od boljih platformera ove godine.

Komentari (1)

  • mickolopi

    26.08.2013 - 10:37

    Zbog ovih stvari volim Sony. Kada ce najava za Rain? Znate li ima li sta novo povodom Until Dawn-a?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!