HCL.HR

Rayman Legends

Zoran Žalac 17.07.2013.   •   3 komentara


Rayman i ostatak mu ekipe ove jeseni kreću u novi pohod na Lumse. Prožet prekrasnim vizualima, simpatičnim humorom i veselom glazbom, Rayman Legends ponovno bi trebao osvojiti fanove platformerskih igara.

Rijetko je čiji povratak u svijetu igara unatrag nekoliko godina bio toliko dobro prihvaćen kao povratak Raymana u Rayman Originsu iz 2011. godine. Ta Ubisoftova maskota vratila se u jedinstveno šašavom 2D platformeru koji je dobro sjeo čak i gamerskoj publici koja nije bila pretjerano zainteresirana za igre tog žanra. Origins je mnoge iznenadio svojim šarmom, ali i izazovnošću, a njegov uspjeh značio je i neminovni nastavak. Isti je potvrđen u travnju prošle godine kao Rayman Legends – isprva kao ekskluziva za Nintendo Wii U konzolu, no kasnije i kao multiplatformski naslov za X360, PS3 i PS Vitu.

Novi Rayman nosi svoj podnaslov na temelju inspiracije kojom je osmišljeno pet mitskih svjetova unutar igre. Naime, svaki od njih veže se uz određenu legendu pa ćemo tako vidjeti svijet inspiriran meksičkim mitovima, odnosno Danom mrtvih; podvodni svijet inspiriran pričama Julesa Verna itd. U svaki od tih svjetova ulazit ćemo kroz portale u obliku slika na zidu, a ondje ćemo kroz više levela nastojati otkriti legendu skupljajući Lumse i obračunavajući se s raznim bossovima.

Gameplay se nije previše mijenjao u odnosu na Origins. Dakle, riječ je o dvodimenzionalnom platformeru koji se može igrati kooperativno. U verzijama za X360 i PS3 zajednički može igrati do četvero igrača – no i dalje isključivo lokalno jer mrežnog multiplayera u tom pogledu neće biti. U verziji za PS Vitu kooperativno će moći igrati dvoje igrača tako da se dvije konzole spoje u ad-hoc modu. Naposljetku, verzija za Wii U podržavat će lokalni multiplayer za petoricu igrača, uz napomenu da će jedan od igrača imati drugačiju ulogu od ostalih.

Mrežnog multiplayera neće biti, barem ne u kooperativnom pogledu.

On će, naime, kroz lik letećeg žapca Murphya putem žiroskopa i touchscreen komandi na Wii U gamepadu izravno utjecati na okoliš u kojemu se nalaze ostali igrači. Te akcije uključuju različita rezanja užadi, podizanja ili spuštanja platformi, ometanja neprijatelja, skupljanja Lumsa itd. Ponekad će se to morati izvoditi ritmički, jer Legends umjesto levela s potjerom za kovčezima uvodi glazbene levele kod kojih u ritmu poznatih melodija (Eye of the Tiger!) udaramo neprijatelje i izbjegavamo prepreke. Istu će funkcionalnost imati i verzija za PS Vitu kroz ad-hod mod, uz dodatak pet ekskluzivnih levela. Verzija za Wii U već je dobila svoj Online Challenge Mode u obliku besplatnog downloada s eShopa koji smo vam demonstrirali u sljedećem video prilogu.

Među ostalim novitetima u gameplayu treba spomenuti i barbarku Barbaru koja će se pridružiti Raymanu, Globoxu, Teensiesu i Murphyu, a koja će biti jedini novi igrivi lik. Prethodno najavi igre to se nije činilo tako jer je u jednom videu bilo prikazano kako bi Rayman mogao poći putem Skylandersa i prodavati igrive likove u obliku stvarnih figurica. No ideja o skeniranju figurica kako bi se putem NFC tehnologije i Wii U kontrolera u igru ubacili drugi likovi na kraju ipak neće zaživjeti – barem ne u Legendsu.

UbiArt engine sada se može pohvaliti još prirodnijim 2.5D prikazom zbog kojega igra izgleda zaista impresivno.

Vizualno gledajući, igra izgleda impresivno. Šarenilo i detaljnost okoliša iz Originsa ponovno su joj glavne odlike, no UbiArt engine sada se može pohvaliti još prirodnijim 2.5D prikazom, kako bi to rekao Capcom. Umjesto da trošimo riječi na opis istoga, mnogo vam je lakše shvatiti isti kada pogledate priložene video materijale. Osim te nadogradnje, značajan napredak ostvaren je i na polju osvjetljenja, koje će u određenim levelima biti i značajan element gameplaya pa će tako primjerice u Wii U verziji Murphy biti jedini izvor svjetlosti za Raymana i ekipu. Naravno, treba istaknuti i to da se unatoč tom grafičkom napretku igra i dalje vrti u glatkih 60 sličica po sekundi.


Rayman Legends stiže nam već krajem kolovoza, a nakon dvije prethodne odgode nestrpljivo iščekujemo da ga konačno zaigramo u punoj verziji. Na temelju iznimno dobrog iskustva s Originsom nadamo se kako će Legends ispuniti ono što se od njega očekuje i tako vratiti veselje na naše igraće platforme. Stoga pričekajte još mjesec dana do izlaska igre, u međuvremenu si pustite King Lum temu i javite prijateljima da se pripreme za jedinstveno kooperativnu zabavu Rayman Legendsa.

Komentari (3)

 • Gvags

  17.07.2013 - 22:00

  ummm link vam ne radi dobro na onom pocetnom zidu gdje se sve vrti xd

  • Ementaler

   @Gvags, 18.07.2013 - 12:15

   Jup, bio je link je bio pokvaren :), tnx – riješeno je to u međuvremenu.

 • DeratizatoR

  18.07.2013 - 06:34

  Očekujem sjajnu igru kao i nastavak, sjajnu sa ekipom. Taj ulazak u svjetove kroz slike me podsjeća na Super Mario N64. 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!