HCL.HR

Sims 3

Zoran Žalac 22.05.2009.   •   0 komentara


Početkom lipnja ove godine na naša računala dolaze The Sims 3. Iako nas zahvaljujući brojnim nadogradnjama serijala zapravo nikad nisu ni napustili, Simljani ovaj put dolaze u ponešto izmijenjenom konceptu.

Kada su u pitanju legendarni Simsi, kreacija Willa Wrighta i tvorevina Maxisa, ne treba tražiti riječi kojima bi se pomno opisao uspon, uspjeh i značaj najprodavanijeg PC naslova svih vremena. Možemo tupiti i tvrditi koliko god hoćemo da su Simsi više alat nego igra, možemo ih mrziti iz dna duše i izbjegavati svim silama, no jedno si morate priznati – probali ste Simse barem jednom, barem jednu ekspanziju; zaželjeli ste barem jednom vidjeti kako izgleda život simuliran u jednoj bezbrižnoj igri. Stoga nema potrebe vraćati se u prošlost i govoriti tko, što, zašto i kako, umjesto toga fokusirat ćemo se isključivo na treći dio i upoznati vas s najavljenim novitetima i poboljšanim elementima prethodnika.

Puno ljudi (i žena) pitalo se što li će to proizvođači Simsa 3 smisliti kako bi parirali kvaliteti prijašnjih igara, odnosno nadmašili istu. Naime, iako je tematika simuliranja života iznimno opširna, Simsi su brojnim ekspanzijama pokrili gotovo sve važnije aspekte života te sve to strpali u jednu simpatičnu (dovraga, zašto sve riječi počinju sa sim) kolekciju. U svakom slučaju, bilo je zanimljivo slušati brojna nagađanja fanova ubrzo nakon što je prošle godine najavljeno kako će Simsi uskoro dobiti i treći dio. No kada su prve informacije konačno našle svoj put do gamera, polovica njih ismijala je ideju. Dakle, najveća novost nadolazećih Simsa je mogućnost interakcije sa svijetom oko vas, odnosno ljudima, objektima, mačkama i pojavama koje vas okružuju. Ali hej, pa to smo mogli i u prošlim dijelovima?


Istina, no sada je grad potpuno implementiran u igru, te je po prvi put živa sredina koja će proširiti vaše vidike i mogućnosti. Jednom kad pokrenete igru naći ćete se u otvorenom svijetu bez loadinga između područja. Vaši Simsi tako mogu proći čitav grad, posjetiti druge ljude, ići na posao, partyje i druge evente; baviti se većim brojem aktivnosti, razviti potpuno nove aspiracije i želje u skladu s okruženjem. Naravno, za potrebe nešto raznovrsnijeg i otvorenijeg gameplaya koji dolazi s ovim novitetom, bilo je nužno odbaciti i neke stare ideje. U prvom redu smanjen je broj potreba vaših Simljana, te time u globalu dosta pojednostavljen. Brige za komfor i okruženje (comfort, enviroment) koje su krasile prijašnje Sims igre, u trojci su izostavljene upravo kako bi igrači dobili više slobode.

Nadalje, umjetna inteligencija unaprijeđena je u odnosu na prošle dijelove utoliko što od sada Simsi ne traže vaš apsolutizam već su u stanju i sami učiniti prijeko potrebne akcije ako to situacija traži od njih. Smanjenje ovisnosti likova o vašim uputama i komandama također bi trebalo donijeti više prostora, odnosno slobode za razvitak vašeg virtualnog čovječuljka i ostvarivanje njegovih želja, snova i aspiracija. No da se sve ne bi svelo samo na pojednostavljivanje gameplaya, dotični je doživio i nadogradnju u vidu tzv. moodletsa. Riječ je o atributima koji se pojavljuju kada se na sceni izdvoji događaj direktno vezan za život vašeg lika. Moodlet će s obzirom na svoju prirodu, pomoći ili odmoći Simljanima u skladu s važnošću događaja. Drugim riječima, ako vaš lik umjesto prvog poljupca dobije prvi šamar to će se negativno odraziti na njega te će on neko vrijeme patiti zbog toga. No s druge strane, pozitivni događaji poput vjenčanja omogućit će mu sreću, lakši pristup željenim stvarima i samopouzdanje za obavljanje istih.


Drugi novitet kojim se proizvođači hvale je sustav osobnosti lika. Do sada smo uvjerenja i sposobnosti mogli odrediti samo preko horoskopskog znaka, aspiracije i ukusa, a u Simsima 3 taj sustav uključit će i dodatnih 80 osobnosti kojima ćemo usko djelovati na životni put našeg lika. Vegetarijanac, srećković, kukavica, karizmatičar, zlikovac, zavodnik ili ovisnik o računalu, izbor je na vama. Svaki lik može razviti do pet osobnosti u raznim životnim periodima, te će mu upravo one odrediti put do njegova cilja. Dakako, nećete moći ujediniti suprotne osobnosti (samac, party tip) u jednom liku te ćete se tako morati pozabaviti i drugim Simsima kako bi otkrili te iskoristili brojne druge osobnosti. Nadalje, uz osobnost ćemo svojim likovima postavljati odrednice poput najdražeg žanra glazbe, najdraže boje, hrane ili pak hobija. No najzanimljiviji dio sustava osobnosti dakako je izbor između dobra i zla. Konačno ćemo vidjeti i zle Simse, a tko u tome ne osjeća potencijal za snimanje interaktivne sapunice, slobodno neka ovdje prestane s čitanjem teksta.

Svi kreativci koji su nastavili s čitanjem, bit će radosni činjenicom da je sustav gradnje, dizajniranja i modeliranja promijenjen kako bi bio još više user-friendly. Sims 3 u stanju je ponuditi vam najdetaljnije kreiranje lika koje ste imali priliku vidjeti u jednoj video-igri. Ovaj puta likovi se razlikuju po visini i težini, dužini kose i ostalim detaljima koji bi vam pri stvaranju mogli oduzeti više vremena nego desetak levela prosječnog današnjeg FPS naslova. A kada konačno izađemo iz tog prokletog editora i uđemo u drugi, onaj zaslužan za gradnju i opremanje kuće, detaljnost i opširnost sadržaja bit će još veća. Sustav ovaj put ide toliko daleko da vam pomoću istaknutih slotova predlaže gdje da stavite pojedini objekt kako bi on bio najbolje iskorišten, naravno s obzirom na važnost i učestalost njegovog korištenja.


Ne osjećate li se posebno kreativno, sustav i tu ima savjete za vas, a ako je slučaj zapravo potpuno suprotan i osjećate se kreativno, odabir izgleda svakog pojedinog objekta u igri neće vam više biti ograničen na predefinirane teksture već ćete moći odabrati teksturu bilo kojeg drugog objekta. Štoviše, odabir ćemo najvjerojatnije proširiti i na izradu vlastitih tekstura pomoću slika na računalu, a sva svoja dizajnerska rješenja, baš kao i virtualne čovječuljke moći ćemo ekspresno podijeliti s drugim igračima preko Interneta, direktno iz igre. Nažalost, to će biti i jedina interakcija s drugim živim bićima unutar igre, jer multiplayer nije, niti će ikad biti najavljen.

Unatoč ovom izljevu maštovitosti, koncept Simsa više se približava nekakvoj RPG igri. Naime, pogledamo li prvi dio iz 2000. godine, te ga zatim usporedimo s nadolazećim nastavkom, uočit ćemo upravo činjenicu koja simuliranje života više ne svodi isključivo na to. Simsi odnedavno imaju inventory, moodlet element zvuči kao nekakav spell sustav, a sam svijet postao je open-ended. Kao da to nije dovoljno, Simsi 3 donose RPG elemente poput detaljnijeg razvoja karijere (quest) uključujući brojnije nagrade za promociju (experience), te stvaranje likova posebnih osobnosti (perks, traits). No nije da se bunimo, bit će zanimljivo vidjeti taj sistem na djelu. Pogotovo ako igra ne bude hardverski zahtjevna, baš kako je i najavljeno. Navedena minimalna konfiguracija zvuči gotovo nerealno za današnje standarde ako uzmemo u obzir da nam je obećan open-ended svijet, detaljniji likovi i ostala čuda, no nadamo se da je unaprijeđeni engine u stanju povući sve to bez gubitka performansi. Također, oštro oko grafičkih purista u dostupnim trailerima uočit će neugodan efekt sporijeg učitavanja objekata u širem području, pa iako loadiranje između područja u gradu nije najavljeno, nadamo se da finalnu verziju neće mučiti takve grafičke nepravilnosti.


A konačna verzija stiže nam 5. lipnja ove godine. Nakon male odgode i nekoliko godina razvoja, Simsi 3 su spremni za potencijalno obaranje rekorda. Da, znamo kako Simsi do sada nisu bili pravi izbor za hardcore gamera, i da, znamo kako će i ovaj put doživjeti barem desetak ekspanzija, no poradi svoje kompleksnosti, detaljnosti i opće kvalitete nijedan PC gamer koji se tom titulom voli častiti ne bi trebao propustiti ovu igru. U krajnjem slučaju, Simsi 3 sigurno će vas zabaviti mnogo više nego ijedan reality show trenutno dostupan na tv-u. A ako vam pak nije stalo ni do jednog ni do drugog, ne trebam vam ništa govoriti jer ionako trenutno ne čitate ovaj tekst :).

Svoje komentare na nove Simse ne zaboravite nam ostaviti u boxu ispod, a tu je i Sims 3 topic na našem forumu gdje se možete uključiti u diskusiju.

UPDATE! – U međuvremenu smo odigrali i recenzirali Simse 3, pa kliknite na donji link i saznajte našu ocjenu i konačne utiske nakon igranja igre.

LINK: Sims 3 recenzija

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!