HCL.HR

The Crew

Zoran Žalac 22.03.2014.   •   33 komentara


Virtualno utrkivanje na platformama nove generacije orijentirano je timskoj vožnji. Nema više: Židov – Grk! Nema više: muško – žensko! Svi ste vi jedan u istom mrežnom multiplayeru.

Sjećate se onoga kad ste gledali Oprah Show u kojemu Oprah i Gayle putuju autom kroz asfaltne divote kakve pružaju Sjedinjene Američke Države, pa ste i vi automatski poželjeli slijediti njihov primjer? Ne poričite sad da gledate Oprah Show, kasno je za to, a nitko ovdje nikoga ne optužuje za taj slatki grijeh. Poanta je u tome da je većini nas uspjeh uopće doći do Amerike, a o bezbrižnom vozikanju s jednog kraja iste na drugi možemo tek sanjati. Srećom, tu uskače Ubisoft sa svojom novom racing igrom zvanom The Crew.

Četiri mjeseca nakon objave ovog članka dobili smo priliku zaigrati The Crew u beta verziji. Donosimo vam stoga malo gameplaya i naše dojmove nakon što smo proveli nekoliko sati uz beta verziju, odnosno vozili se po cijeloj virtualnoj Americi.

Pogledajte video za šest minuta raznovrsnog gameplaya iz beta verzije, poslušajte naše dojmove iz prve ruke i onda nastavite čitati članak za još više detalja o igri.

Riječ je o igri sandbox modela koja nam donosi virtualnu mapu SAD-a u minijaturnom obliku, ali najbližem obliku za road trip Amerikom za nas obične smrtnike. Uistinu ogromna mapa i svijet pun detalja glavni su aduti ovog naslova kojega razvija novi tim racing veterana Ivory Tower uz povremenu pomoć tvoraca Drivera – Ubisoft Reflectionsa. Naravno, ima The Crew još jedan specifičan aspekt, ali idemo prvo razjasniti stvari vezane za taj otvoreni svijet – do koje ćemo se točno mjere moći igrati Oprah i Gayle?

500 kvadratnih kilometara mape i 10 tisuća kilometara različitih cesta, autocesta i putova. Konkretnije rečeno, da biste došli s jednog kraja mape na drugi trebat će vam oko sat i pol vremena vožnje. Doduše, čitava mapa neće vam biti otključana odmah na startu igre već ćete ju postupno otključavati po različitim regijama kako budete rješavali glavne misije. No jednom kada ju cijelu otključate, na njoj nema ekrana s učitavanjem nego se vozite kud vas je volja bez ikakvog prekidanja. Ako vam se pak ne vozi do neke točke, u igri će postojati i sustav brzog putovanja – također bez ikakvog učitavanja (otprilike slično prebacivanju likova u GTA 5). Između misija će, međutim, postojati kraći loading ekran.


Mapa će biti podijeljena po zonama, ne može se baš reći tematskim, ali nije ni daleko od toga. Sjever SAD-a tako će donijeti planinska područja sa zimskom klimom, na zapadu ćemo voziti pustinjskim predjelima, a svaka zona sadržavat će prepoznatljive gradove. Normalno, neće to biti gradovi u pravoj veličini već će sadržavati samo glavne ulice. No to će nadoknaditi mogućnost off-road vožnje po svakakvim terenima pa ćemo tako moći zalaziti na plaže i livade, u šume itd. Svijet bi prema viđenome trebao biti dosta živ (za razliku od drugih open world racing naslova) – osim gustog prometa vidjet ćemo mnoštvo (destruktivnih) objekata, kao i pješake te životinje koji će se jednostavno sklanjati s puta vozilima onako kako je to bilo riješeno u novijim Driver igrama.

Developer The Crewa svoju igru žanrovski smješta pod MMOCARPG. Ako se pitate što je sad pak to, ne brinite – nije to ništa novo već je riječ o običnoj igri riječi. The Crew je, naime, sve ono što si Test Drive Unlimited (2) godinama prije zamislio da će biti u smislu društvenog utrkivanja.

The Crew nije primarno multiplayer igra, ali sve dok ste spojeni na Internet, uz vas će uvijek biti osam drugih igrača.

Ovo nije multiplayer igra po defaultu, ali sve dok ste spojeni na Internet, uz vas će u igri uvijek biti još osam igrača. Ako imate prijatelje (koji igraju igru, dakako), oni će vam uvijek biti u igri pod uvjetom da igraju kad i vi. Ako nemate, ostalih devet igrača bit će odabrano na temelju vaše pozicije na mapi. Kada se udaljite previše od geografske pozicije drugog igrača, njega će zamijeniti novi. „Fora“ je u tome što se sve to događa bez ikakvog vidljivog procesa. O tome nećete biti obaviješteni – nema nikakvog lobbyja, a na kraju krajeva nema ni odvojenosti SP-a i MP-a.


E sad, zašto biste igrali s drugima? The Crew možete, naravno, igrati samostalno, bez da uopće kontaktirate sa ostalim igračima ili da vam oni utječu na igru. Međutim, i sam naslov igre u prvi plan stavlja ekipu. Kada se u igri udružite u četveročlanu grupu/ekipu, možete zajedno raditi na ostvarivanju cilja neke misije i tako aktivirati posebne perkove. Po uspješnom završetku iste svi igrači u grupi dobivaju bodove, a najveći broj bodova dobiva onaj tko najviše doprinese ostvarivanju cilja. U tom sustavu spojeni su kooperativni i kompetitivni element, a isto vrijedi i za PvP utrke, odnosno 4vs4 misije na kojima će se sukobljavati dvije ekipe.


Naravno, nije ovo mrežno utrkivanje ništa novo ni sasvim originalno. Prošlogodišnji NFS Rivals imao je dosta sličan sustav koji je brisao granice između SP-a i MP-a, no The Crew je u izradi već četiri godine pa možemo pretpostaviti da je davne 2010. ta vizija bila smatrana revolucionarnom. Developer je stoga na najavu spomenutog NFS-a vjerojatno reagirao prilično burno te s Ubisoftom dogovorio odgodu igre za proljeće ove godine. UPDATE: Igra je u međuvremenu dobila konačan datum izlaska – 14. studeni, 2014.

The Crew se ne pretvara da je nešto što nije – najizravnije rečeno, riječ je o arkadnoj racing igri. Strukturirana je tako da ima glavne misije, sporedne zadatke i PvP evente. Glavne misije obrađuju nekakvu priču (vjerojatno blesavu, ali manje teatralnu za razliku od one u NFS The Runu) i najčešće će biti lakše izvedive uz pomoć ekipe. Obavljanjem tih misija dobivaju se nadogradnje za automobile, od kojih su vam neke potrebne kako biste pristupili različitim sporednim misijama. One su pak kraće i više služe za nadmetanje s prijateljima, odnosno drugim igračima.


Igra će sadržavati nekoliko vrsta misija. To su klasične ilegalne utrke s unaprijed diktiranom stazom i policijskom potjerom, utrke s checkpoint sustavom gdje vam nije definirano kako da dođete do cilja, tzv. drive misije gdje nema ni checkpoint sustava već samo jedna startna i završna linija (princip – snađi se kako znaš), follow misije u kojima trebate pratiti određeno vozilo i ne izgubiti ga iz vida, te takedown misije u kojima morate u određenom vremenskom roku onesposobiti neko (često posebno opremljeno) vozilo.

Misije baš i ne zvuče raznovrsno, ali bi im ekipno igranje moglo unijeti dozu zanimljivosti.

Misije baš i ne zvuče raznovrsno, ali bi uz ekipno igranje mogle biti zanimljive. Poznati problem teškog praćenja zadatka za vrijeme vožnje u otvorenom svijetu developer planira ublažiti tzv. reset tipkom. Tipka desnog analoga tako vas vraća natrag u akciju ako se slučajno zabijete u neki objekt i izgubite šansu da se brzo vratite u utrku. Dio igre koji je trenutno pod dosta velikim upitnikom je vozni model. Na snimkama gameplaya možete uočiti kako je osjećaj upravljanja vozilom pomalo čudan, što posebno naglašavaju novinari koji su imali prilike isprobati igru. No tko zna – to je stavka koja se može lako podesiti pa ćemo se do izlaska igre nadati najboljemu.

The Crew se najavljuje kao racing naslov nove generacije. Prigodno je to s obzirom da je namijenjen novim konzolama, a stoji li nešto više iza toga osim pukog obećanja vidjet ćemo ove godine. Jedno je sigurno – bit će to prva multiplatformska next-gen racing igra, ali pitanje je hoće li završiti prva u svome žanru kada na kraju godine budemo gledali natrag u izboru najboljih naslova. Prema svemu sudeći, ideja je na mjestu i upitna je tek izvedba. Ako sve bude u redu, čeka nas zanimljiv road trip Amerikom. U suprotnom – repriza Oprah Showa.

Komentari (33)

 • Me666

  22.03.2014 - 12:32

  Mislim da se Apostol Pavao okreće u raju kad je vidio za što se koriste njegove riječi ;D

 • DinoPoljak

  22.03.2014 - 17:39

  Ja se samo nadam boljem osjećaju vožnje:D

 • Vujkan

  23.03.2014 - 08:00

  jebe se meni za konzole,nek rade za pc!!!!

 • snooker

  23.03.2014 - 08:07

  znači jel se more igrati SP offline, ništa mi više nije jasno?

 • goldfinger

  23.03.2014 - 09:50

  Ne zvuči baš obečavajuće…

 • Ementaler

  23.03.2014 - 13:46

  Pa jasno piše u najavi da se može igrati samostalno.

 • Ementaler

  23.03.2014 - 13:46

  Pa najavljena je i za PC, jasno piše gore u Info boxu na koje platforme dolazi.

 • IaMarmageddoN

  23.03.2014 - 14:52

  Očito je da neki ne pročitaju niti riječ teksta nego samo komentiraju čisto da se čuje njihovo mišljenje. Zašto se onda trudiš ponavljati napisano za te "posebne"?

 • departed1983

  23.03.2014 - 16:41

  Bas ovo mijesanje SP i MP mi se ne svidja ni kod NFS: RIvals… Malo malo pa neki k… migrate host i slicne gluposti. Sjebe mi koncepciju i nakon toga obicno ide alt f4.

 • Ajdin7

  24.03.2014 - 14:07

  Nije me impresioniralo, pogotovo ne ova slika: https://www.hcl.hr/img/galerija/1371140057-the-crew-1.jpg

 • dado01

  24.03.2014 - 14:21

  Vrijeme je da neka nova igra dođe u žanr u kojem vlada šugavi NFS.

 • zoransoce

  24.03.2014 - 16:37

  ovaj predzadnji screenshot kao da je izvadjen iz gta vice city!!

 • IaMarmageddoN

  24.03.2014 - 17:27

  Istina!

 • globijat

  12.04.2014 - 08:06

  blijeda kopija gta5..

 • Ementaler

  12.04.2014 - 08:35

  GTA 5? Kako je ovo uopće slično tome? 🙂

 • IaMarmageddoN

  12.04.2014 - 09:49

  pa i nije, ali svatko ima pravo na svoje mišljenje!

 • Ementaler

  12.04.2014 - 10:24

  Mda, mišljenje. Uglavnom, meni onda ovo malo previše liči na novu Fifu… očita kopija. Samo nema nogometa, ali sve ostalo je identično.

 • mokrEE

  16.04.2014 - 23:35

  prema ss-ovima koji su prilozeni uz text igra izgleda jako dobro ali dzaba kada ce je uprskati pretjeranim naglaskom na arkadu kakvih vani ima bataljon (da, ukljucujuci i grid 2).

 • SMALLGAMER

  05.05.2014 - 08:56

  Ementaler dobro kazes ali sta ako se clan samo zeza ali svedno nimalo neslici gta 5

 • SMALLGAMER

  05.05.2014 - 09:01

  inace nevolim ovakve igrice ali kada bi morao birati izmedju nfs rival i the crew vjerovatno bi uzeo the crew zato sto je bolja 🙂

 • SMALLGAMER

  05.05.2014 - 09:01

  rivals*

 • armin221186

  27.07.2014 - 18:17

  o mape oo… zasto u GTA V nije ovolika …

 • armin221186

  27.07.2014 - 18:19

  od 1.06 min izgleda kao pocetak NFS U2 😀

 • Megakmica

  27.07.2014 - 18:28

  Skidao sam 15 GB betu 18h da bi istu igrao 4h,nikad više.Inače igru jedva čekam,ovo je Test Drive Unlimited unaprijeđen u svim segmentima i još sa klišejskom pričom o momku kojem je bilo podmetnuto ubojstvo pa ga je dirty cop stjerao u čuzu i onda nakon 5 god. dobiva od neke trebe dosje o korumpiranome policajcu i ubojici koji mu je smjestio te ih prihvativši ponudu za otpust krene tražit.Dobivate kramp,pa ga unaprijeđujete u nekoliko verzija,nadograđujete djelove,utkujete se,vozite aute za bogataše u ograničenome vremenu,itd,itd….. uglavnom ovo kupujem al beta je preeeekratko trajala.

 • ernadone

  27.07.2014 - 19:53

  Svakako zanimljivo i definitivno igrivo, dovoljno da lutaš mapom.. a tek onda sve ostalo. Arkada je zabava.. uvijek bila i ostala.. zlatni recept.

 • Zagorhac

  27.07.2014 - 20:19

  kakav je ubisoft za optimizacijom zadnjih igara, nisam u pretjeranom iscekivanju

 • ant0ni06

  27.07.2014 - 20:31

  igrica je predobra jedva cekam da ju zaigram 😉

 • Antimadridista9

  27.07.2014 - 21:07

  Igra izgleda odlicno, samo jedno pitanje, sta su gefufne? Hahah

 • IaMarmageddoN

  28.07.2014 - 07:43

  Nisam vidio da si mi Fifu spomenuo 😛 Da, u današnje vrijeme većinom su nastavci kopije sa vrlo malo promjena. Sjećam se davnih dana kada si se mogao na prvom, drugom i trećem nastavku igre oduševiti nečem novome! ME je vrhunski serijal al' svaki nastavak mi je daleko bolji od prethodnog, to je konzistencija. Dok npr. SpellForce igru mogu odigrati u istom ruhu sa promjenama u misijama i mapama i neće mi dosaditi. Nema igre koju sam prošao više puta a treje sigurno preko 40ak sati ako se prolazi ama baš svaka misija kako to ja radim! Ja ne znam da li se developeri boje isprobati nešto drastično promjeniti u nekim segmentima određenih nastavaka ili kao i ja shvaćaju da današnji igrači mahom niti ne znaju da žele generičke nastavke? Mada, moram priznati, da mi se tu i tamo desi da je igra toliko dobra da i ja postanem dio tih koji žele samo više istog a ne bolje od tog jednakog!

 • Daki812

  28.07.2014 - 18:33

  Izgleda obećavajuće.

 • Me666

  @Limp_Bizkit, 27.07.2014 - 21:48

  cincilatori 😉

 • Megakmica

  @Limp_Bizkit, 29.07.2014 - 13:41

  Znaš šta su cvikšrajbne?

 • Megakmica

  @Pi?kica, 27.07.2014 - 21:06

  Ne pravi Ubisoft igru,on je samo izdavač.Igra je išla glatko na High postavkama u ovome stadiju zatvorene bete a na Ultra je bilo fps dropova.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!