HCL.HR

Turbo najava – PS Vita igre

Zoran Žalac 19.09.2012.   •   1 komentara


Hardverski moćna PlayStation Vita trenutno je nemoćna po pitanju ponude kvalitetnih igara. Ipak, situacija može ići samo na bolje, a mi vam otkrivamo pet najzanimljivijih nadolazećih igara ove platforme.

Za početak da riješimo ovo goruće pitanje – što su to TURBO najave? To je HCL-ov super-kul, posebni format osmišljen da u jednom TURBO tekstu sadrži nekoliko kratkih najava igara koje su povezane nekom temom (žanr, platforma…). Uvijek ćemo imati neku drugu temu, a danas su to igre za PlayStation Vitu. Zovemo ih TURBO najave jer su uvijek kratke, jasne i brze ali i zato jer volimo govoriti riječ TURBO. Inače, format TURBO najava osmislili smo još 2006. godine, a sada, šest godina nakon vraćamo ga u funkciju u jednom malo modernijem izdanju. Okej, spremni čuti više o nekoliko nadolazećih PS Vita igara?

Sedam je mjeseci prošlo otkako je Sony na naše tržište lansirao PlayStation Vitu – snažan komad hardvera koji je zainteresirao ljubitelje igranja u pokretu. U tih sedam mjeseci ova handheld platforma nije imala idiličnu situaciju. Izuzmemo li nekoliko Sonyjevih hitova koji su popratili izlazak konzole, Vita je patila i još uvijek pati od kroničnog nedostatka igara. Jasan pokazatelj toga su i poražavajući prodajni rezultati, pa se u Japanu primjerice stari PSP bolje prodaje od nove Vite. Međutim, ovaj uspavani start konzole ne može zauvijek trajati, a Vita već sada ima nekoliko nadolazećih naslova koji obećavaju dobru zabavu. Za vas smo izdvojili pet takvih igara te ćemo vas u nastavku kratko upoznati s njima.

Multiplatform naslovi koji nađu svoj put na Vitu obično su inferiornije verzije igara. Stoga je pohvalno kada nam se umjesto pojednostavljenog porta ponudi zasebna igra nekog značajnog serijala. Pravi primjer toga je Ubisoftov Assassin’s Creed III: Liberation – avantura koja će biti blisko vezana sa tematikom glavne Assassin’s igre, a dovoljno različita da nas zainteresira za posebno poglavlje u serijalu. U tom ćemo poglavlju po prvi puta upravljati ženskim likom pod imenom Aveline. Srećom, Aveline je podjednako vješta kao i dosadašnji ubojice. Štoviše, tijekom igre susrest će se i s Connorom iz trećeg dijela, vjerojatno kako bi mu očitala lekciju i naučila ga nekim… vještinama. Koje nemaju apsolutno nikakve veze sa sastavljanjem i rastavljanjem. Pušaka. Uglavnom, Assassin’s Creed: Liberation u prodaju stiže 31. listopada ove godine. Zajedno u paketu s atraktivnom Vitom u bijeloj boji.

U doba kad je Nintendo Wii još imao zanimljivih igara, među njima se definitivno izdvajao Little King’s Story. Bio je to klasični RPG japanskog stila koji je poslužio kao dobar odmak od tipične fantazije kakvoj su okrenuti današnji naslovi tog žanra. Isti taj naslov sada nam stiže na Vitu u obliku nastavka koji će novoj publici ponuditi sve ono što je proslavilo original, uz dodatak nove priče, ljubavnih elemenata i ponešto drugačijeg vizualnog identiteta. I to je otprilike sve što znamo, a New Little King’s Story stiže već ove jeseni. No možda je tako i bolje – ukoliko nastavak ponovi kvalitetu originala, čeka nas ugodno iznenađenje.

Iako smo rekli da u slučaju multiplatform naslova Vita verzije obično izvuku deblji kraj, dio Sonyjevih hitova za PlayStation 3 i Vitu bit će u trunku identične igre na obje platforme. Povratak Sly Coopera i njegove lopovske bande bit će jedan od prvih primjera takve prakse. Thieves in Time vraća nam klasičnu Sly Cooperovsku mješavinu stealth i platforming elemenata, ovoga puta smještenu na lokacije poput feudalnog Japana i srednjovjekovne Engleske. Sudeći po trailerima, sve to bi moglo biti dosta zabavno i zanimljivo, no na umu treba imati činjenicu da je ovo prva igra u serijalu koju ne razvija studio Sucker Punch, zaslužan za sva dosadašnja izdanja. Umjesto njih angažiran je developer Sanzaru Games koji se baš ne može pohvaliti širokim repertoarom poznatih igara. Bilo kako bilo, što nam sve donosi Sly Cooper: Thieves in Time vidjet ćemo u veljači iduće godine.

Otkako je napustio Capcom, kreator Mega Mana Keiji Inafune šakom i kapom smišlja nove ideje za svoje projekte. Jedna od tih ideja je Soul Sacrifice, akcijski RPG naslov s motivom žrtvovanja. Naime, u mračnom fantasy svijetu ove igre vodit ćemo čarobnjaka koji se suočava s raznim čudovištima. Ništa neobično, reklo bi se, no zanimljiv je način na koji čarobnjak koristi magiju. Za svaku čaroliju potrebno je nešto žrtvovati – bilo da je riječ o vlastitom dijelu tijela ili pak o životima svojih suboraca kojima će u kooperativnom multiplayeru moći upravljati još trojica igrača. Koncept je tim zanimljiviji što Inafune ovom igrom namjerava pokazati što to japanski developeri moraju žrtvovati da bi uhvatili korak sa svojim kolegama sa Zapada. Soul Sacrifice na naše tržište stiže u proljeće iduće godine.

Kreativci Media Moleculea nisu direktno sudjelovali u izradi LittleBigPlaneta za Vitu, no zato su krenuli u razvoj sasvim nove igre koja je premijerno predstavljena na ovogodišnjem Gamescomu. Tearaway je specifična “papirnata” avantura u kojoj nam glansnik Iota nosi unikatnu poruku. Kakvu – saznat ćemo ako mu pomognemo na njegovom putu. A pomoći ćemo mu tako što ćemo okolišem manipulirati pomoću Vitinih jedinstvenih funkcija – stražnjim dodirnikom, titlanjem, kamerom, mikrofonom itd. Sve to bit će upakirano u šarmantni vizualni stil za koji uopće ne sumnjamo da će nas razdragati, baš kao što je to učinila maštovitost LBP-a. Tearaway kao prava velika Vita ekskluziva zasad nema datum izlaska, ali očekujemo ju tijekom iduće godine.

Ovime smo došli do kraja relativno kratke liste obećavajućih igara za PlayStation Vita konzolu. No valja spomenuti da smo izdvojili samo neke nove ideje – ignorirajući primjerice Call of Duty: Black Ops Declassified ili Silent Hill: Book of Memories; i samo nova imena koja nisu portovi – ignorirajući primjerice Street Fighter x Tekken ili Sine Mora. Samim time, možemo zaključiti da bi nestašica igara za ovu platformu trebala polako prilaziti kraju, a osim već najavljenih naslova nadamo se i onima koje će Sony tek otkriti.

Komentari (1)

  • Mr Newization

    21.09.2012 - 12:19

    Od svega ovoga nekako najbolji je Assassin`s Creed Liberation. Naravno svaka čast i
    ostalima.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!