HCL.HR

Turbo najave – Racing Games

Zoran Žalac 04.09.2009.   •   18 komentara


Turbo najave HCL-a ponovno su žive, a prvi ovakav tekst u nizu tiče se nadolazećih racing igara. Provjerite koje racing igre nam uskoro dolaze, kojeg datuma i na koje platforme.

Ljubitelji oktana, šoferšajbi, mirisa spaljenih guma i „hormona do plafona“ u nadolazećim mjesecima neće imati problema oko odabira naslova koje će zaigrati. Bilo da je riječ o čistim simulacijama ili arkadnom utrkivanju, trigger-happy i G25-happy virtualni raceri / driveri svakako će naći nešto za sebe, a kakav im je izbor na raspolaganju, provjerite i sami u našoj turbo najavi na temu racing igara. Dakle, doslovna turbo najava s razlogom.

Kralj auto-simulacija, kralj ultra-predvidljivog izbora, kralj svega što ima ikakve veze s kotačima i upravljačem. Laskamo mu dakako u nadi da će izaći što ranije i dati nam neosporivi razlog za kupnju PS3 konzole. Gran Turismo 5 u izradi je već pet godina, a ide li taj razvoj pravim putem mogli smo se uvjeriti kada smo dočekali Prologue verziju. Naravno, 3,9 milijuna prodanih primjeraka svojevrsne „demo“ inačice govore sami za sebe, no ipak je red da spomenemo što je to novo u petom dijelu najjače Playstation ekskluzive.


Polyphony Digital je s razvojem novih tehnologija po prvi puta na „next-gen“ platformi Gran Turismo serijalu odlučio podariti Online Multiplayer za 16 igrača. Malen korak za čovjeka, ali velik za Gran Turismo. Pored toga, konačno smo dočekali i realna oštećenja limenih ljubimaca kojih će biti više nego ikada prije, s Ferrarijem kao debitantom u prvom redu. Puristi će također doći na svoje spomenemo li da je broj licenci obogaćen akvizicijom WRC i Nascar natjecanja. A jesmo li spomenuli novu kameru iz kokpita?

Ali to nije sve! Još uvijek se špekulira oko dinamične izmjene vremena i vremenskih uvjeta, a ono čemu smo svjedočili u Prologue verziji jednostavno ne možemo izostaviti. Full HD uz GT5 dobiva pravi smisao, no teško je to opisivati riječima. Možemo vam pričati kako se utrke vrte u savršenih 60 sličica po sekundi, ali vjerujemo da ste već ionako u orgazmičnom stanju prouzrokovanom samim spomenom ovog naslova. Stoga vas nećemo dodatno dražiti, Gran Turismo 5 (posljednji put, obećavamo!) vjerojatno nećemo dočekati ove godine, no njegov se izlazak sve više približava, i kako je krenulo, mogao bi to biti povijesni trenutak za svijet video-igara. Ah, kako obožavam preuveličavanja…

Sad kad sam toliko nahvalio Sony-evog konja za utrku, trebat će se dobrano potruditi da nepristrane promatrače uopće zainteresiram za Microsoftovog ljepotana – Forzu Motorsport 3. No svejedno, mora se priznati i da Forza 3 izgleda lijepo i obećava mnogo. Pa, krenimo redom.

400 modela automobila unutar 50 licenciranih proizvođača, stotinu staza i trkališta… poprilično impresivno. Baš kao i kod konkurenta, tu je novi pogled iz unutrašnjosti vozila, ali i šačica drugačijih opcija, tipa video-editor, dizajnerski alati za modificiranje izgleda, te rewind funkcija viđena u Codemastersovom Grid-u. Single-player kampanja odvijat će se u obliku sezone s oko dvjestotinjak različitih natjecanja od kojih se ističu Circuit, Oval, Drag, Drift i Time Trial. Sve to dakako neće stati na jedan DVD-DL, pa će Forza 3 dolaziti na dva diska, od kojih će onaj drugi poslužiti za instalaciju dodatnih vozila i staza.


Novi Proprietary engine također će vrtjeti utrke u glatkih 60 FPS-a, a biti će zaslužan i za neka unapređenja u gameplayu. Konkretno govoreći, riječ je o naprednijoj fizici koja omogućava deformaciju guma, a spominje se i realnija umjetna inteligencija koja bi trebala raditi greške ukoliko vi vršite pritisak na nju. Naravno, više poligona i četiri puta veća rezolucija tekstura ponudit će nam vjerojatno najljepše racing iskustvo na X360 konzoli. Forza Motorsport 3 izlazi u listopadu ove godine.

Gore spomenuti naslovi diče se naglaskom na simulaciju i raznoliki sadržaj, no za sve one koji žele nešto luđu i ekstremniju zabavu, Dirt 2 nudi sve što je potrebno. Već je prethodni Colin McRae Dirt jednom nogom zakoračio u nešto arkadnije vode, no prošao je zapaženo, proširivši spektar izvan samog rally-a i prezentirajući nekoliko disciplina koje nisu toliko standardne u igrama. Dvojka, odnosno nastavak, i dalje slijedi taj sistem te ga nadograđuje novim segmentima istovremeno ispravljajući one koji se u prethodniku nisu baš proslavili.


Dakle, multiplayer je poboljšan, dodano je više vrsta utrka (od kojih se ponajviše ističu event utrke na stadionima), a u sklopu World Tour moda našla se i etapa na našem Velebitu. Pokojnog Colina nažalost više nema, no igra još uvijek nosi njegovo ime i baš u njegov spomen sadrži Colin McRae Tribute Cup. Na području dizajna i grafike obavljeno je nekoliko sitnijih preinaka, no dovoljno značajnih da Dirt 2 i dalje slovi za jednu od najljepših racing igara. Korisnici X360 i PS3 platformi u to će se moći uvjeriti već 11. rujna, a PC gameri morat će se strpjeti do prosinca. Cijena te odgode biti će umnogome ljepša igra obogaćena DirectX 11 efektima. S obzirom na to da je prije dvije godine prvi Dirt izgledao i još uvijek izgleda fenomenalno, uopće ne sumnjamo da će dvojka razočarati na tom polju.

Tugo, tugo nesrećo… No nada uvijek umire zadnja? Ili se više nitko ne nada ničemu od ovog istrošenog, izlizanog, isfuranog serijala? Bilo kako bilo, Shift bi kako mu samo ime govori, trebao označiti izmjenu / promjenu, nakon niza nemaštovitosti prethodnih Need for Speed igara. Prva promjena bila je novi developer. Obećavajuće, jer je Slightly Mad Studios pripomagao SimBinu pri GT Legends i GTR 2 naslovima. A druga promjena bila je realistična simulacija.


I svi se grohotom nasmijaše, no čini se kako Electronic Arts misli ozbiljno. Još jednom, uveden je pogled iz kokpita (prvi put nakon Porsche Unleashed-a), izbačeni su sandbox, odnosno free-roam elementi, a ubačeni potpuno novi fizikalni elementi. Još uvijek su tu nitro i nadograđivanje automobila, no obećavaju nam da je to stavljeno u drugi plan. Naglasak je dakle na utrci i automobilima, odnosno na 67 modela podijeljenih u nekoliko klasa, te zasad nepoznatom broju licenciranih Europskih i Američkih staza. Zvuči primamljivo i izgleda privlačno, ali to definitivno nije prvi takav slučaj s nekom NFS igrom. Stoga zapamtite ovaj Shift negdje u kutku svog mozga, ali ne očekujte mnogo jer bi se u poznatom slučaju podbacivanja mogli bespotrebno razočarati. Shift izlazi 17. rujna za PC, PS3, X360, PSP, mobile platformu i kao iPhone igra.

Za nešto opušteniju publiku koja ne svršava na realistično ponašanje vozila u igrama, Black Rock Studios sprema akcijom nabijeni racing naslov zvan Split Second. Tvorci zapaženog quad-racera Pure u suradnji s Disneyem ovaj put zamislili su adrenalinske utrke kojima je lajtmotiv destrukcija okoliša putem specijalnih poteza.


U Split Second-u igrač sudjeluje u fiktivnom reality show-u, odnosno natjecanju za novac i slavu. Tijekom utrka cilj je izvoditi što luđe akrobacije, driftanja i slično, kako bi se napunio tzv. „powerplay“ mjerač pomoću kojega možete prizvati specijalne poteze i pojave. Jednostavniji potezi uključuju eksplozije, blokade i slično, no čitavi koncept impresionira kada na scenu stupe nešto veće pojave poput rušenja aviona, zgrada, masovnog bombardiranja itd. Naime, sve ovo ostavlja svoje posljedice na stazi, što će često rezultirati potpunom promjenom okoliša te vaših planova i taktika kojima ste namjeravali stići do pobjede u utrci. Dakle, zanimljiva ideja, a hoće li je Black Rock Studio uspjeti realizirati na najbolji mogući način, vidjet ćemo početkom 2010. godine.

Vrhunac arkadnog pristupa utrkivanju očitovat će se u Bluru – zanimljivoj ideji Bizarre Creations tima poznatijeg po Project Gotham Racing igrama. Blur je po svom konceptu dosta sličan već spomenutom Split Secondu, no za razliku od njega, uvelike se oslanja na multiplayer (online i offline u split screenu za četiri igrača).


Okosnica igre je career mode u kojemu divljamo s licenciranim autima i divimo se modelu oštećenja. Ta ista divljanja vrše se po alternativnim verzijama urbanih gradova kao što su Los Angeles ili London. Kvaka u svemu tome su power-up moći koje ćemo koristiti u ofenzivne i defenzivne svrhe kako bi strateški eliminirali konkurenciju i došli do napretka u karijeri. Osim klasičnih pojačanja kao što su nitro, nagazne mine i bonovi za popravak vozila, za sada su tu još i Shock te Barge kojima ćemo slati elektromagnetske valove kako bismo maknuli konkurenciju s ekrana. Zanimljivost je kako ćemo ta pojačanja moći i kombinirati te tako dobiti zanimljive efekte. Naravno, neće svi ti efekti uvijek biti pozitivni, no sve to ide u strateško planiranje i pravovremeni odabir određenog pojačanja. A da bi nam igranje bilo veselo, proizvođači najavljuju oko 300 mogućih kombinacija power-upova. Živi bili pa vidjeli, Blur stiže u studenom ove godine.

I to su naši turbo izbori, a koje racing igre vi najviše očekujete slobodno podjelite sa nama u boxu za komentiranje ispod ( morate biti registrirani ).

Komentari (18)

 • tarankula

  04.09.2009 - 14:11

  Super 🙂

 • Lazy

  04.09.2009 - 17:23

  Moj izbor Dirt2,ponajprije što je na PC-u i što ima, nadam se, fenomenalni Velebit adventure.A da imam pleyku,naravno GT5(bem ti recesiju)

 • Linkin Park

  04.09.2009 - 17:38

  GRAN TURISMO 5 Kaaaaaaaaaaaddddddddddddddddddaaaaaaaaaa?

 • Noobkiller

  05.09.2009 - 08:42

  Super popis XD

 • seedorf

  05.09.2009 - 15:13

  Samo Dirt 2 i dx 11::::::.ja mislim da cu se onesvijestiti kada vidim grafiku na Dirtu,,.

 • Bela

  06.09.2009 - 22:04

  meni nekak shift najbolje izgleda….sad me možete počet pljuvat :))))

 • Armor

  07.09.2009 - 07:15

  Lijepo.

  Fali RACE On

 • Dragster

  08.09.2009 - 14:31

  čim se govori o gran turismu, nema smisla spominjati ove ostale igre, eventualno forzu, ali tko još ima xbox

 • Blaster32

  11.09.2009 - 14:36

  Dirt <3

 • barguljac

  15.09.2009 - 12:58

  not bad at all

 • marcusban

  17.09.2009 - 04:00

  e ovaj sto je pisao najavu za te igre stvarno je preuvelicao stvar s gt 5 momcino nisi objektivan VELIKO F.O

 • marcusban

  17.09.2009 - 04:03

  BELASTC svaka cast na hrabrosti i na duhovitosti mene si zasmijao BRAVO

 • king of oblivion

  17.09.2009 - 08:37

  nfs shift forza motorsport gran tuismo dirt 2 ovo je nesto najboljeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

 • Corbel

  17.09.2009 - 09:06

  Da, ne treba pretjertivat sa preuveličavanjem gt5 .. naravno da je gran turismo bio najbolja simulacija i moj osobni favorit do sada , ali i Sony je bio daleko najbolja konzola pa je microsoft to sve preokrenio ili bar izjednačio .. Tako da ne treba zaboraviti Forzu 3 i pored gt5 jer se ne moze zivjeti dugo na staroj slavi nego na inovativnosti i trudu ( slučaj NFS jel ) ako i gt5 donese svjezinu vjerovatno ce ostati najbolji , i zato se nadam napretku u ovom djelu a ne kao gt4 slucaj kad su samo dodali par auta i malo promjenili hud … al kao sto se vidi NFS nije razočarao , ustvari i više nego dobre kritike dobiva i vrijedi odigrati i vidjeti sto se krije iza tog slavnog imena u svijetu igara i naravno da mi je drago zbog toga :Đ nikad dosta utrkivanja ^.^ .. zzz

 • king of oblivion

  24.09.2009 - 17:06

  Eno GT5 najavljen za mart 2010

 • skeleton-47

  14.10.2009 - 14:23

  NFS-Shift ,uopce nije los.

 • ZORG

  21.01.2010 - 02:39

  GT5, Forza, Dirt, NFS, sve su to fenomenalne igre, sve ostalo su nijense, ja obožavam hard core simulacije, izvrtiti 60-70 krugova uz nadoljevanje goriva i potrošnju i promijenu guma, to je život!!! I zato postavljam pitanje GDIJE JE F1??????

 • Ementaler

  21.01.2010 - 10:55

  Za codemastersov F1 trenutno gotovo pa i nema informacija, screeshota, a kamoli videa, osim za Wii i PSPS verziju jel.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?