HCL.HR

Valiant Hearts: The Great War

Zoran Žalac 11.02.2014.   •   5 komentara


Kako jedan mračni dio povijesti stotinu godina kasnije može oživjeti u formi šarmantne videoigre? Tvorci Raymana nude odgovor na to u igri Valiant Hearts: The Great War.

Kada sam početkom godine složio okvirnu najavu značajnih igara za godinu 2014. dogodio mi se značajan propust utoliko što sam među stotinu i nešto navedenih igara izostavio jedan mali potencijalni dragulj pod nazivom Valiant Hearts: The Great War. Zasebna najava dotične igre stoga je moje iskupljenje za to; a premda bi mnogi od vas vjerojatno više voljeli pročitati najavu nekog popularnijeg nadolazećeg hita, mišljenja sam da Valiant Hearts više zaslužuje ovakav tekst jer o velikim hitovima ionako redovito pišemo.

Riječ je o download naslovu Ubisoft Montpelliera, tima koji nam je donio odlične Rayman igre. Igra žanrovski pripada 2D puzzle avanturi i sadrži malo akcije, interakcije i pokoju zagonetku. Ništa neviđeno, ništa toliko originalno. Premisa radnje je, međutim, itekako zanimljiva. Valiant Hearts priča priču o ljubavi za vrijeme prvog svjetskog rata, u razdoblju od 1914. do 1918. godine. Priča je inspirirana stvarnim ljubavnim pismima tog vremena, a bit će ispričana uz pomoć pet igrivih likova i psa Walta koji će poslužiti kao poveznica između njih.

Okosnica priče je ljubav između mladog njemačkog vojnika Karla i Francuskinje Marie. Nesretna ratna događanja razdvajaju taj par, no četiri lika udružuju svoje snage kako bi im pomogli da se ponovno nađu. Marijin otac Emile postaje zatočenik Nijemaca tražeći upravo Karla koji još dolazi u kontakt s američkim dobrovoljcem Freddijem, britanskim pilotom Georgeom (koji zapravo ne zna letjeti) i medicinskom sestrom Anom. Iako su svi oni različitih nacionalnosti i na zaraćenim stranama, povezat će ih jedna plemenita namjera i simbolični lik psa Walta.


Iako se odvija za vrijeme mračnog dijela povijesti, Valiant Hearts neće biti surova igra već će na trenutke imati humorističan aspekt. Značajnu ulogu u tome imat će dočaravanje nacionalnosti kroz stereotipne karikature likova (primjerice, Nijemac Karl je savršeno plavokos), ali i stripovsko prezentiranje događaja uz pomoć predivnog UbiArt Framework pokretača (primjerice, prije nego krene bombardiranje, na ekranu iskače nekoliko kvadrata sa slikama artiljerije).

Igra će svoj simbolizam dočaravati stereotipnim karikaturama i stripovskom prezentacijom uz pomoć UbiArt Framework pokretača.

Premda igra neće imati pravi sustav dijaloga već samo onaj s animiranim crtežima, priča će izražavati dubinu različitim simbolikama u dizajnu. Ako pogledate priložene slike, možete uočiti kako likovi na njima nemaju vidljive oči, ali da ih pas – kao neigrivi lik i simbol nepristranosti – ima, i da kao takav nije zaslijepljen razlikama na temelju nacionalnosti likova s kojima dolazi u kontakt.

Gameplay Valiant Heartsa bazirat će se na rješavanju prostornih i proceduralnih zagonetki. Najčešće ćemo za njihovo rješavanje morati surađivati sa psom Waltom i izdavati mu naredbe da nam donese predmete izvan dosega i sl. PlayStation 4 verzija igre za dio interakcija pri rješavanju zagonetki koristit će touchpad površinu na kontroleru, no sve ostale verzije (PC, XBO, PS3, X360) imat će standardnu kontrolnu shemu.


Valiant Hearts: The Great War pojavit će se upravo na stotu obljetnicu početka prvog svjetskog rata. Kao igra koja će obraditi njegovu ozbiljnu tematiku s fokusom na ljudsku sudbinu u tom sukobu, ovaj naslov itekako obećava jedinstveno iskustvo za sve igrače koji u ovom mediju traže nešto više od puke zabave. Do sada smo u „autentičnim adaptacijama“ ratova kroz povijest sudjelovali da bismo donijeli kolektivnu pobjedu jednoj strani, a kroz ovu igru ratu ćemo pristupiti da bi donijeli individualnu, osobnu pobjedu na obje strane.

Komentari (5)

 • tarciiiiii

  11.02.2014 - 16:13

  Mislim da ce ovo biti sjajna igra samo me zanima cijena posto nije nesto graficki napredna
  ocekujem oko 15 eura

 • BerkutOPz

  11.02.2014 - 16:32

  ubisoft je jedini koji podrzava ovakve projekte od velikih izdavaca ili ja to umisljam , ugl svaka im cast ..

 • MaliMicek

  11.02.2014 - 17:02

  Ozbiljna, tužna tematika, zanimljivo razdoblje, dobra ljubavna priča, 2d crtana zakon grafika.
  Kupili su me 🙂

 • miki12345

  11.02.2014 - 17:11

  Ovdje mi je samo prica bitna…ali vidim da je i grafika spremna da nas uvuce u radnju !

 • Bara

  04.03.2014 - 17:35

  Ako bude iole slično To the Moonu onda jedva čekam, TtM je po meni najbolja priča ikad ispričana u zabavnim medijima općenito

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?