HCL.HR

Zaigrali smo Hades 2 i provjerili je li bolji od originala

Hrvoje Smoljić 18.05.2024.   •   17 komentara


Originalni Hades smo 2020. proglasili igrom godine, a igra je bila toliko dobra da je teško bilo zamisliti magiju s kojom Supergiant može napraviti bolju igru. Sve dok nismo zaigrali Hades 2.

Originalni Hades je 2020. odnio titulu za najbolju igru godine kod nas i kod brojnih drugih gaming medija. Bila je to igra koja je imala sve: odličnu priču i još bolju akciju upakiranu u besprijekorne vizuale. Samim time je postavila visoku ljestvicu za druge rouglike igre, kao i bilo kakav potencijalni nastavak za koji smo pretpostavljali da bi mogao doći. Kako poboljšati gotovo savršenu igru veliko je pitanje, a kad se Hades 2 bez prethodne najave pojavio u Steam early accessu – donekle smo dobili odgovor.

Originalni Hades proveo je gotovo dvije godine u early accessu i već je u njegovoj ranoj fazi bio iznimno ispolirano, značajno iskustvo. Sličan slučaj je i ovdje. Na prvi pogled se radi o igri  koja je veoma slična originalu, ali Hades 2 zapravo je prava definicija nastavka. Umjesto da je rušio i krenuo ispočetka, Supergiant Games gradio je na super čvrstim temeljima originala što se u konačnici apsolutno isplatilo.  Sve što je prije valjalo ovdje je itekako prisutno, ali u nekoj novoj, uzbudljivoj formi koja čitavoj stvari daje potpuno svjež identitet.

Hades 2 nastavlja istraživati svoju jedinstvenu verziju grčke mitologije, ovaj put kroz ulogu vještice Melinoe. Ona je kćer grčkih bogova Hada i Persephone i samim time sestra protagonista prve igre, Zagreusa. Nažalost, ona može samo sanjati o velikoj, sretnoj obitelji budući da svoju praktički nikada nije upoznala. Neposredno nakon njenog rođenja u život se vraća njen djed, titan vremena Chronos, porobljava cijelu njenu obitelj, i objavljuje rat bogovima Olimpa.

Na samom početku igre Melinoe je već odrasla članica svojevrsnog pokreta otpora. Osim otkrivanja misterija nestanka njene obitelji, ima vrlo jednostavan, prelijepo artikuliran cilj: “Smrt Chronosu”. Suštinski je zanimljiv protagonist čiji maniri značajno podsjećaju na Zagreusa – elokventna, smirena, spremna pomoći i laserski fokusirana na jedan zadatak. Kao i njen brat, Melinoe postaje sve zanimljivija i slojevitija kako igra napreduje te će biti vrlo zanimljivo vidjeti u kojem smjeru će njena priča otići u punoj verziji igre.

Melinoe je pandam Zagreusu te je poprilično kul i zanimljiv protagonist.

Kao i original, Hades 2 je prvotno varljiv u jednostavnosti svoje premise i krajnjeg cilja igre. Istina je da svodi se na to da se domognete i stanete na kraj Chronosu, ali svaki put kad umrete igra vas vraća u Crossroads koji funkcionira kao i Hadova kuća iz prve igre, Tu se jednostavna premisa postepeno širi u jednu slojevitu i zanimljivu priču koja je odličnim tempom servirana igraču.

Naravno, glavni narativ ovisi o tome koliko ste daleko dogurali igrajući, ali vas igra zanimljivostima nagrađuje i za neuspješne pokušaje. Crossroads je napučen raznim likovima iz grčke mitologije poput Hecate, Hypnosa i Odiseja koji će pri svakom povratku tamo imati nešto zanimljivo za reći. Nekad će to biti zanimljiva spoznaja o njima samima, drugi put neka informacija o podzemlju, drugim bogovima i slično, a nekad će i komentirati događaje iz posljednjeg pokušaja naše junakinje.

Priča Hadesa 2 ne robuje svojoj roguelike strukturi što donosi neke fora, iznenađujuće momente.

Iako ova narativna struktura nije ništa novo u odnosu na original, igra opet pronalazi način da iznenadi igrača. Ne samo količinom dijaloga nego i nekim zaista iznenađujućim trenucima koji su rezultat činjenice da igra pričom ne robuje svojoj roguelike strukturi. Kada je određeni aspekt narativno iscrpljen, igra ga bez oklijevanja ili ukloni ili izmjeni na način da to zaista ima smisla, što je pravo osvježenje u ovom tipu igre. Iako nedovršena, priča Hadesa 2 već je u ovoj fazi toliko zanimljiva i dobro realizirana da je teško zamisliti kako konačna verzija neće biti izvrsna.

I sam gameplay je sličan originalu, ali s nekoliko ključnih izmjena i dodataka koji čine razliku. I dalje se spuštate u podzemlje kroz niz nasumično generiranih lokacija koje pred vas bacaju sve snažnije neprijatelje u različitim kompozicijama. U početku su i ovdje to neke relativno skučene lokacije, ali kasnije Hades ponudi i nekoliko otvorenijih koje u sebi sadržavaju više nadogradnji, ali i nekoliko setova različitih neprijatelja. Pri kraju vas odvede i van podzemlja, na put prema planini Olimp što podrazumijeva svoj set lokacijskih specifičnosti, novih neprijatelja i dašak vizualne svježine.

Ponovno ste po čišćenju svih neprijatelja na nekoj lokaciji nagrađeni resursima za trajne nadogradnje kada se vratite u Crossroads ili privremenim nadogradnjama nekog od bogova Olimpa. Taj je aspekt igre većinski netaknut u smislu zaraze, gdje vas inkrementalne nadogradnje ili nasumična priroda privremenih nadogradnji tjera da pokušate još-samo-jednom. Dobro, u ovom pokušaju niste imali sreće s nadogradnjama, ali možda baš u idućem uspijete iskombinirati neke zbog kojih ćete gaziti sve pred sobom…

Trajne nadogradnje su doživjele svojevrsnu preinaku. Ovdje određenim resursima otključavate karte od kojih svaka donosi svoje bonuse, ali imate ograničenje koliko ih možete imati aktivno odjednom. Što je karta moćnija tražit će više resursa pa tako primjerice možete birati želite li aktivirati 10 slabijih ili možda jednu do dvije moćne. Sustav je poprilično fleksibilan i pruža dublju složenost u planiranju različitih buildova ovisno o tome za što se želite specijalizirati.

Progresija je super zadovoljavajuća, a nudi i dobru dozu slojevitosti.

Hades 2 će zbog navedenog možda biti teži igračima naviklim na sustav borbe iz originala. Ondje ste se sa Zagreusom mogli više osloniti na vještinu i donekle ići glavom kroz zid, dok Melinoe mnogo više ovisi o dobroj pripremi i kombiniranju svih raspoloživih alata i nadogradnji. Doduše ima tu posla i s balansiranjem bossova, ali i običnih neprijatelja koji možda malo prečesto povrh povećih zaliha zdravlja imaju i oklope koje prvo valja razbiti. Situacija je ponekad takva da prije pobjedim Chronosa nego jato oklopljenih piranja.

Naravno, to ne znači  da vještina igrača ne igra značajnu ulogu. Melinoe je iznimno precizno i zadovoljavajuće kontrolirati, ali za razliku od Zagreusa, ona nema mogućnost višestrukih dashanja. Umjesto toga, nakon izvođenja jednog dasha, držanje tipke će ju baciti u neprekidan sprint. Trčanje nije tu isključivo kao sredstvo izbjegavanja napada nego može postati i važan ofenzivni alat ako ga se poboljša s specifičnim nadogradnjama. Osim toga, sprint je nekako više metodičan od Zagreusovog kaotičnog dashanja pa može doprinjeti i povećanom osjećaju kontrole u ionako kaotičnim sukobima.

Borba donosi sitne, ali značajne novosti koje u nju unose dašak svježine.

Kroz early access dostupno je pet različitih oružja od kojih svako nudi potpuno drugačiji stil igranja. Dvostruki mačevi su brzi i odlični za nanositi mnogo štete jednom protivniku, sjekira je spora, ali nanosi hrpu štete većem broju protivnika i slično. Uz to, svako nudi posebne omega napade koji su moćnije varijacije običnih, ali koriste manu kao resurs kako bi njihovo korištenje ipak bilo ograničeno. Nisu sva oružja jednako efektivna, ali su gotovo uvijek zabavna za korištenje i mogu se dosta dobro iskombinirati sa svime gore navedenim da vas doguraju do kraja onoga što early access nudi.

Prezentacija nije doživjela veća poboljšanja, ali to je bilo teško za očekivati s obzirom da je original apsolutno briljirao u tom pogledu. I ovdje ilustrirane pozadine pršte od detalja, likovi su odlično dizajnirani, a igra praktički koristi sve boje ikada. Dizajn zvuka izuzetno doprinosi zadovoljavajućem osjećaju borbe, a glazba je samo šlag na torti. Dijalog se možda svodi na statične portrete likova, ali glasovna gluma je odrađena toliko dobro da ih gotovo oživljava.  Sve to uz optimizaciju i ispoliranost pored koje se 90% gotovih igara sa znatno većim budžetom može pokriti po ušima.

I što reći za kraj? Ako vam se činilo kao da ste čitali recenziju gotove igre, to je zato jer Hades 2 često ostavlja takav dojam već dovršenog naslova. Odlična borba, zadovoljavajuća progresija i intrigantna priča u prekrasnom audiovizualnom paketu je nešto što je ovih dana teško tražiti i od gotovih, visokobudžetnih igara, a Hades 2 to sve nudi za sitnih 30 eura. Trenutno tu ima tu sadržaja za potrošiti 20-tak izuzetno zabavnih sati koji će vas definitivno ostaviti gladnima za još. Iako ćemo konačni sud ćemo ostaviti za punu verziju igre, već sad je jasno kako Hades 2 ima zagarantirano mjesto među velikanima koji nam stižu iduće godine.

Komentari (17)

  • Nemanjazzz

    18.05.2024 - 14:41

    Odlican, samo ima momenata gde se tezina tamnice oslanja na veliki broj neprijatelja pa projektili lete na sve strane i tesko ih je izbeci

  • Blackbeard

    18.05.2024 - 17:20

    Znam ima dosta ljudi koji ovo igraju i vole,ali meni je ovo totalno sranje u bojama. Nemam pojma šta je tu dobro i zanimljivo.

    • Cipelcug

      @Blackbeard, 18.05.2024 - 18:33

      Igrao Hades? Ako nisi, isprobaj, možda ti se svidi. Nekad treba isprobati makar imaš dojam da nije za tebe.

    • Blackbeard

      @Cipelcug, 18.05.2024 - 20:15

      Pa morat ću,kad budem imao vremena. Isto npr.nije moj žanr ova nova igra V Rising(a čini mi se da je Play Stile sličan) pa sam baš danas igrao kad sam odmarao od košenja trave i šišanja ograde,ono chiling dok malo odmaraš.

    • Demon90

      @Blackbeard, 18.05.2024 - 20:47

      Moram se složiti ja sam vratio igru nakon nekih sat vremena jednostavno mi taj sustav borbe nikako ne paše.

    • Darcoolio

      @Blackbeard, 18.05.2024 - 23:44

      Završio Hades na silu, bukvalno jedno te isto.
      U početku mi je bilo odlično, ali kad je igra otišla malo dalje smorila skroz.

    • TheCaptainCrash

      @Darcoolio, 19.05.2024 - 00:05

      to je roguelite, nijedan run nije isti

    • Darcoolio

      @TheCaptainCrash, 19.05.2024 - 01:09

      Ma jok.

    • TheCaptainCrash

      @Darcoolio, 19.05.2024 - 02:05

      ne znam onda sta si ti igrao

    • Darcoolio

      @TheCaptainCrash, 19.05.2024 - 14:20

      Isto što i ti, samo što se tebi svidelo, a meni ne.

    • Aldin219

      @Darcoolio, 20.05.2024 - 07:21

      Jedan od mojih najboljih nacina kako da znam da je neka igra dobra jeste da je ljudi na HCLu ne vole.

    • TheCaptainCrash

      @Darcoolio, 20.05.2024 - 07:39

      pa ne pokusavam skontat jeli ovo govoris samo zato sto ti se igra ne svida ili fakat ne znas da roguelites imaju drugacije runove svaki put. Ne znam u kojem svemiru si ti mogao imat jedno te isto u hadesu ali dobro 🙂

    • TheCaptainCrash

      @Blackbeard, 19.05.2024 - 00:06

      a kako ces i znat kad nisi igrao lol

    • Blackbeard

      @TheCaptainCrash, 19.05.2024 - 10:26

      Pa gledao sam gameplay-e različite. I kao što jesam inače, sjedim i gledam sat dva taj gameplay,i jednostavno me nije uvjerio ni po čemu. Vidi ja sam jrpg igrač,ali volim zaigrati i nešto drugo,npr.bas sad igram Guardians of the Galaxy,ali gore spomenuta igrane ni po čemu nije uvjerila. Možda probam sam ako bude gdje besplatna 🤣

    • TheCaptainCrash

      @Blackbeard, 20.05.2024 - 05:36

      posteno

    • TheCaptainCrash

      @Blackbeard, 20.05.2024 - 07:41

      ja npr moram igru probat na neki nacin da vidim jel mi se svida, tako sam govorio za dosta igara da mi se ne svidaju samo sto sam vidio, pa upalim i probam i ono promjeni mi se misljenje u roku od odmah. Npr batman arkham igre prije nisam mogao smislit, upalim asylum i ne pustam dok ne predem.

  • TheCaptainCrash

    19.05.2024 - 00:06

    na jedinicu sam se navukao cim sam je poceo igrati. Od price, oruzija, do lokacija i varijacija tih oruzija i boonova. Igra samo postaje bolja i bolja sto je vise igras, zario sam zube u dvicu zivotom.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?