HCL.HR

Zaigrali smo Phageborn – kartašku igru domaćeg studija Games Revolted

Filip Zorić 10.03.2020.   •   6 komentara


Najnovija hrvatska igra nedavno je osvanula na Steamu u fazi early accessa, a mi smo ju kao dežurni kartaši odlučili isprobati. Evo kakve smo dojmove iz nje izvukli.

S obzirom da posjedujem poziciju dežurnog obožavatelja kartaških igara u redakciji HCL-a, jednostavno sam morao pratiti razvoj igre pod nazivom Phageborn. Već nekoliko godina iščekujem ovaj naslov domaćeg studija Games Revolted. Igra je nedavno ušla u Early Access program putem Steama i zasada se čini kako je ovo dobar dodatak kartaškom žanru. Unatoč žestokoj konkurenciji od strane drugih igara kao što su Hearthstone i Legends of Runeterra, Phageborn nudi neke dosta inovativne ideje i mehanike kojima se ističe od ostatka ponude.

Prvo što moram pohvaliti u ovoj kartaškoj igri mračne tematike jest sama prezentacija. Phageborn se diči kvalitetnom grafikom, naročito kad se uzme u obzir da manji studio radi na ovako ambicioznoj igri. Sami način crtanja koji je korišten za karte mi se jako sviđa. Dok su ilustracije u Gwentu realističnije, a u Hearthstoneu nešto luckastije – Phagebornove karte su prezentirane na mračan način.

U vašoj kolekciji karata ćete naći jedinstvena, ponekad izopačena bića – od čudovišta iz močvare do vanzemaljskih zmajeva. Kreativnost razvojnog studija Games Revoted se zbilja mora pohvaliti jer sam ostao zapanjen koliko su zanimljivi estetski dizajnovi karata. Na primjer, karta Devour Reality različitim nijansama ljubičaste boje prikazuje teme kozmičkog horora. S druge strane, karta Phamaxia prikazuje paukoliko biće koje se sprema uhvatiti svoj plijen. Jednostavno rečeno, svaka karta odlično dočarava atmosferu ovog tmurnog svijeta.

Phageborn se diči kvalitetnom grafikom, naročito kad se uzme u obzir da manji studio radi na ovako ambicioznoj igri.

Pomaže i što su likovi na kartama jako detaljno nacrtani. Iako me pomalo razočaralo što su pozadine u ovim ilustracijama nekako prazne, sami likovi izgledaju fantastično. Korisničko sučelje i meniji pak izgledaju samo solidno. Moglo je to biti dodano još nešto šarma i detalja, ali bitno je da se relativno lagano orijentirati igrom i njenim raznim opcijama. Jedino što bih rekao na čemu se treba poraditi je kvaliteta zvuka – zasada Phageborn ne briljira kad su u pitanju glasovna gluma i zvukovni efekti.

Ali, popričajmo sad lagano o mehanikama. Kad bi morao reći koja je trenutna kartaška igra najsličnija ovoj, onda bi to bio Hearthstone. Iako mislim da je Phageborne kompleksniji od Blizzardovog kartaškog naslova na nekoliko razina, jednostavno je centralna mehanika borbe jako slična. Karte se dijele na magiju i jedinice – magični napadi imaju neposredne efekte na igru, dok jedinice imaju vrijednosti za koliko štete nanose i koliko štete mogu primiti. Kad neka jedinica napadne drugu, nanose si štetu kao što bi to bilo u Hearthstoneu.

Kad bi morao reći koja je trenutna kartaška igra najsličnija ovoj, onda bi to bio Hearthstone.

U Phagebornu se pobjeđuje tako što se uništi protivnički core, koji ima zasebne bodove zdravlja. Međutim, Phageborn osim ovih centralnih mehanika ima i dosta drugih asova u rukavu. Kao prvo, postoje dvije strane bojišta na kojima možete prizvati svoja čudovišta. Ovo daje dodatan sloj kompleksnosti igri, ali biti ću iskren – zasada su ove dvije strane bojišta više naporne nego zanimljive. Dvije “trake” dovode do nekih situacija u kojima protivnik može samo micati svoje najbitnije karte, a vi imate osjećaj kao da se igrate lovice. Ne pomaže to što ova mehanika ne nudi dovoljno kompleksnosti za opravdati njeno postojanje.

Još jedan ključni aspekt svakog meča je vaš avatar. To je heroj kojeg izabirete da vas reprezentira na bojištu i sa sobom nosi različite aktivne moći i pasivne vještine. Na primjer, jedan avatar vam dopušta da nanosite više štete drugim avatarima, dok vam drugi dopušta da zacijelite vaše prijateljske unite. U početku sam mislio kako su avatari možda previše odcijepljeni od ostatka igre, ali kad sam se priviknuo na njih sam shvatio koliko zapravo pridodaju Phagebornu.

Kao prvo, avatari na neki način definiraju identitet vašeg špila. Možete izgraditi špil koji se fokusira na unite veće snage i iskoristiti moć avatara kako bi zacijelili te iste unite. Ili pak može izgraditi špil koji podržava agresivno napadanje vašim avatarom. Postoje razni stilovi igranja, samo je pitanje koji vama paše. Avatari ne samo da dodaju dosta raznolikosti igri, već joj i daju neki jedinstven šarm. Nijedna druga kartaška igra ne stavlja ovoliki fokus na heroje koji kontroliraju vojnike na bojištu.

S obzirom na žanr kojem Phageborn pripada, moramo baciti pogled i na mehanike koje karte nude. Same karte sadrže brdo zanimljivih ideja i kreativnosti kad je u pitanju gameplay dizajn. Naravno da postoje neke jednostavnije karte koje imaju manje “težine” , ali čak i one imaju zanimljive načine za utjecati na tijek igre. Ipak, rjeđe i legendarne karte imaju najinteresantnije efekte.

U početku sam mislio kako su avatari možda previše odcijepljeni od ostatka igre, ali kad sam se priviknuo na njih sam shvatio koliko zapravo pridodaju Phagebornu.

Jedna je karta, na primjer, jeftinija za staviti na polje s obzirom na to koliko ste puta napali vašim avatarom. Ovo vas gura da smislite taktike za agresivno igranje s vašim herojem bez da primate previše štete. Druga karta, pak, može naštetiti prijateljskom čudovištu kako bi ona sama dobila još više moći. Sve karte vas guraju na neke zanimljive puteve gameplaya, tjeraju vas da smislite kreativne strategije i izgradite jedinstvene špilove.

Ali, tu nije kraj jedinstvenim gameplay mehanikama u Phagebornu. Igra vam daje da odlučite kakav bonus želite dobiti svaki potez: možete izabrati Leadership (koji vam ojačava avatara i daje specijalan efekt nekim kartama), Energy (koji vam dopušta da aktivirate jače spellove) te Overcharge (koji vam omogućava povlačenje karte, ali zauzvrat traži nešto života vašeg corea).

Ova me mehanika zbilja zaintrigirala u početku, i moram reći da sam zadovoljan kako je realizirana u igri. Navedene tri odluke su dovoljno različite i dodaju još nešto dubine igri koja je već dosta bogata gameplay elementima. Jedina zamjerka je to što mislim da je Leadership odabir nekako slabiji u usporedbi s drugima, ali to se sve može promijeniti u budućim zakrpama.

Sve karte vas guraju na neke zanimljive puteve gameplaya, tjeraju vas da smislite kreativne strategije i izgradite jedinstvene špilove.

Još nisam spomenuo jednu od jačih strana igre, a to je sustav napredovanja. Biti ću iskren i reći kako je ovo jedan od najboljih sistema progresija kojeg sam vidio u ovakvim igrama. Što više igrate, otključavate sve više progress bodova koje onda možete koristiti za otključavanje karata. Ono što je najbolje je sljedeće – znate već unaprijed koje karte dobivate, nema onog faktora sreće koji je prisutan u drugim kartaškim igrama.

Dodana je jedinstvena dubina i ovom sustavu, jer također morate birati koje točno skupine karata želite otključati i kako ćete soul fragmente potrošiti. Ovo je sjajan aspekt igre koji je vrijedan svake pohvale – lijepo je znati da Games Revolted ne želi isprazniti igračima džepove. Rečeno je kako će mikrotransakcije stići u igru, ali da će biti samo kozmetičke prirode.

Phageborn je igra koja je podosta teška za pojasniti, naročito ako ne igrate kartaške igre regularno. No, upravo je to pokazatelj dubine koju igra posjeduje. Domaći studio Games Revolted je stvorio igru koja ima vlastiti identitet i sjajne mehanike za ponuditi igračima. Ako vas interesiraju kartaški naslovi i voljni ste uložiti vrijeme u nešto novo, dajte priliku Phagebornu – mislim da nećete zažaliti.

Komentari (6)

  • Saren

    10.03.2020 - 18:30

    Nabavio igru i moram reci nakon druzenja sa Hearthstoneom i slicnim igrama, Phageborn je fakat dobra igra mada bih volio da ubace tutorial neki jer ovako gledati video samo malo je pretesko da polovis sve, ali odigraj par matcheva i dobro je, volio bih i nadam se da ce dodati AI doduse pa da mogu nekako testirati deckove koje slozim, ovako moras cekati da nadjes zivog igraca pa da vidis sta valja. Nije minus, ali sam misljenja da bi dobro doslo. Sustav progresije slazem se sa tobom Zoki jedan je od najboljih i bar meni dovoljno zabavan, pa da mi u mislima bude “ajd jos jedan match pa da dobijem taj xp”. Dobra je igra i zabavna i lijepo izgleda i mislim da je pravi treat onima koji vole kartaske igre, a zasitili su se Hearthstonea i slicne konkurencije. Kazem jedino se nadam da ce stici taj neki vs AI cisto da vidis funkcionira li ti deck ili ne. Sto se mene tice preporuke, a deckima svaka cast.

  • Darac83

    10.03.2020 - 20:10

    Da ima za PS4, uzeo bih, bar da podržim dečke…

  • Agent

    11.03.2020 - 08:44

    Ja sam samo igrao betu i igra mi se sviđala,jedino je nedostajao tutorial jer je po meni malo zahtjevnije za shvatit nego ostale kartaške,zahtjevnija

    • Saren

      @Agent, 11.03.2020 - 14:00

      Tocno taj dio i mene muci + nedostatak vs AI da testiras deck, volio bih da ima ipak neki tutorial ovako jer jednostavno imas previse toga za pohvatat, ali kazem odigras par matcheva i pocnes kuziti relativno brzo kako sto fukncionira.

  • Hawke

    11.03.2020 - 15:05

    Kao igrac koji obozava kartaske igre i koji igra MTGA, HEX i igrao ove djecje kao Heartsone, Spellweaver… meni u Phageborn igri nista nije bilo jasno. Nazalost vrijeme moje mi je predragocjeno da bih ulupao sati da skuzim nesto sto bi trebalo biti implementirano u samu igru i pokazalo ti mehaniku igre te sto i kako. Nakon dvije odigrane partije koje sam obje izgubio jer nisam imao tri blage veze sto radi moj avatar koje su mi mane a koje snage te sto uopce ista od njegovih abilitja znace odustao sam. Ne kazem da je igra losa. Samo kazem da trebaju imati neki tutorial koji ti dobro objasni mehaniku igre i to bude smjer u dobrom pravcu. Ovako nemam vremena pruziti igru novu sansu. Dok ne implementiraju dobar tutorial. Meni nije posao shvatiti kako igra funkcionira. To je stvar developera. I ako njima to nije vazno ah meni je onda jos manje. To bi morali imati na umu svi developeri.

  • spaceartist89

    12.03.2020 - 10:13

    dat cu igri sansu.., ali sumljam da je ista bolje od MTG Arene.. ili MTG-a..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?