HCL.HR

Recenzija

Beat Saber

GLAZBENI NINJA

Gregor Stojev

Popularne ritmičke igre obično od vas traže da nešto svirate, pjevate ili plešete. Beat Saber je tu malo drugačija zvjerka. Ta vas igra neće učiti kako biti bubnjar ili dirigent, već ono između – samuraj! Dobro, to je imalo više smisla dok mi je misao još bila u glavi, ali stvarno je najlakši opis igre – ritmički naslov za samuraje.

O kakvoj je igri ovdje riječ?

Točnije rečeno, ritmički naslov za samuraje u vizualnom stilu filmova Tron serijala. Stvoren isključivo za VR, neko vrijeme u Early Access ponudi na Steamu, ali od nedavno i službeno izdan za PS VR, Beat Saber je glazbena igra u kojoj mašete svjetlećim sabljama i sjeckate kocke koje vam prilaze u ritmu glazbe. Plave kocke režete lijevom rukom, a crvene desnom. I to je u suštini to. Konceptualno vrlo jednostavno i razumljivo, ali izvedeno vrlo zabavno.

Ni glazba koja prati igru ne ide daleko od Trona stoga nemojte očekivati neku Taylor Swift ili štatigajaznam. Radi se o mješavini elektroničkog zvuka iz trance, dubstep i synthwave žanrova, ili kako god da se to danas klasificiralo (op. ur. sve što mladi volu). Sama glazba zapravo i nije nešto što sam u stanju riječima opisati. Ali sviđa mi se, jako. Prije ili kasnije tijekom pjesme završite u elementu iliti “zen” stanju dok redate lude poteze. A tada veoma malo prostora ostaje za ikakve prigovore.

Prije ili kasnije u ovoj igri upadate u “zen” stanje, a tada veoma malo prostora ostaje za ikakve prigovore.

Beat Saberovi izazovi složeni su tako da rukama ne mašete bez veze kao majmun. Svaka nadolazeća nota, odnosno kocka, ima određeni brid koji označava s koje je strane trebate precvikati. Iako sve to skupa počinje relativno jednostavno, možete sigurno očekivati razne komplikacije. Kocke tako počinju stizati i u nekim manje logičnim sljedovima, a samim time se od igrača traži dobra koordinacija. Preciznost također postaje poželjna vještina jer rezanje kroz savršenu sredinu nosi više bodova.

Sustav bodovanja jedina je stvar koju nisam uspio prokužiti. Svakih nekoliko partija zaključivao sam da nešto u svom pristupu trebam izmijeniti jer nikako ne uspijevam dostići tražene rezultate, bilo da se malo udaljim, ustanem ili jednostavno ranije zamahnem. Zbog toga nekako ispada da svaki level ponavljam i po deset puta. Ipak, gdje bi takvo što u drugim igrama bilo frustrirajuće, u Beat Saberu je sasvim suprotno. S užitkom sam ponavljao svaki izazov, kakvi god da mi bili rezultati, samo zato što je igranje Beat Sabera čisti gušt.

Beat Saber je fizički zahtjevna igra, stoga nije loše prvo se lagano zagrijati.

Igranje pritom zna biti i fizički zahtjevno. Osim što vas na to upozori prilikom pokretanja, igra vam također predlaže da najprije protegnete mišiće. Ako pak niste spretni s obje ruke, PS4 verzija sadrži i mogućnost igranja jednim Move kontrolerom. Međutim, to ne znači da ćete igru u potpunosti moći proći ako posjedujete samo jedan “čarobni štapić”. Čitav mod je ograničen na samo nekoliko pjesama, a sve su pak baždarene na ekspertnoj razini dok se ni tutorial ne može pokrenuti bez dva komada kontrolera.

Trenutno je tu svega 20 pjesama. Premda to možda zvuči malo, zapravo nije jer su popraćene i s raznim modifikatorima. Oni ih mogu ubrzati ili usporiti, zbog čega stvari uvijek zvuče malo drugačije, a njima će vam kampanja od 50-ak izazova držati pozornost sve dok ih ne savladate. Tu su još i mine koje se ne smiju dirati, te zidovi koji vas tjeraju da se u virtualnom prostoru naginjete ili saginjete.

Ali zašto je sve to tako dobro? Osim upečatljivog zvuka, tajnu uspjeha Beat Sabera mogu povezati s vibracijama u kontrolerima zbog čega doista imate osjećaj da s prerezanim kockama stvarate kontakt. Samim time čitava virtualnost ove stvari lagano postaje opipljiva stvarnost. Direktnog multiplayera nažalost nema, ali “party mode” će vam zato omogućiti da do deset igrača naizmjence uspoređuju svoje vještine dok se ostatak ekipe odmara. Ili tresu guzom. Mislim, tko još ne voli glazbu? Samim time malo je razloga zašto se Beat Saber ne bi mogao naći u biblioteci svakog vlasnika VR uređaja.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PlayStation VR. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin proizvođač.

Jednostavnom idejom i fokusiranom izvedbom, Beat Saber je jedna od onih igara u kojoj ćete stalno htjeti odigrati još samo jednu rundu. Čak i kad ste umorni ko' pas.

84 Naša ocjena
  • genijalan osjećaj kad se krenu nizati kombo potezi
  • jednostavno za shvatiti; teško za savladati
  • glazba se brzo uvuče pod kožu
  • ova zabava nije za fizički nepripremljene
  • malo nejasan sustav bodovanja
  • veoma ograničeno bez dva kontrolera

Gregor Stojev

Kad nema mačku na glavi, sa zadovoljstvom se prepušta atmosferičnim hororcima. Lokalni nostalgičar koji žive mrtvace vidi kao slatkiše, voli akcijske pustolovine i poneku mozgalicu dok pokušava zaobići sve stvari PvP.

Komentari (29)

  • PppPP

    28.12.2018 - 13:02

    “ova zabava nije za fizički nepripremljene” – Gregore ovo tebi minus? Nije tebi dobro baš? 😂 Ne kužim ni da je minus što je ograničeno bez dva kontrolera?

    • Negan

      @PppPP, 28.12.2018 - 14:45

      Zbog čega ovo s kontrolerima nebi bio minus? Na kraju krajeva, ne vjerujem da je bitno utjecalo na ocjenu. Oprostit ćeš mi labavu analogiju, ali da ti jedan racing simulator ne pruži jednako iskustvo bilo da igraš s volanom ili gamepadom mislim da bi mu za to prišio minus. Naravno, tu ne mislim na sam osjećaj vožnje, već primjera radi da nisi u stanju izvršiti jednake zadatke. Kolko je meni jasno ovdje je slučaj takav da igrač sa jednim kontrolerom očigledno nije u stanju igrati se kao onaj s dva.

    • PppPP

      @Negan, 28.12.2018 - 14:51

      Hahah pa tako je igra zamišljena, zakaj bi to bio minus? Nema smisla kume

    • Gregor Stojev

      @PppPP, 28.12.2018 - 16:29

      Minus “nema minusa” nikad nisam shvaćao ili podržavao. Ništa nije savršeno i uvijek se nešto može istaknuti, makar sitnice, čisto iz informativnih razloga i sl. Naravno, ne utječe to uvijek toliko na ukupnu ocjenu, ali smatram da je bitno te neke činjenice malo istaknuti. Nemaju svi nužno dva kontrolera, a obzirom da službeno piše kako je igra “igriva” samo s jednim, eto toliko da se zna kako je to samo mala i ograničena porcija.

    • PppPP

      @Gregor Stojev, 28.12.2018 - 17:25

      To sve što si ti stavio za minuse, nisu minusi, već upozorenja.

    • Igor Belan

      @PppPP, 28.12.2018 - 18:38

      Minus je upozorenje ako u takvom kontekstu želiš definirati, da. Svejedno je minus ujedno i minus.

    • PppPP

      @Igor Belan, 28.12.2018 - 19:42

      Da, ali kaj je njihov problem kaj ti nemaš dva kontrolera. To je kao da joj se stavi za minus to da ne radi na gtx 750 ti. Kaj su oni krivi kaj ti nemaš para za bolji komp 😁 Nema smisla kao minus, pogotovo ovo da trebaš biti fizički pripremljen, pa to bi trebo bit plus.

    • Zoran Žalac

      @PppPP, 28.12.2018 - 20:20

      Nema smisla tvoja analogija. U ovom slučaju to bi značilo da ti pola igre radi na gtx 750 ti, a pola ne radi.

    • PppPP

      @Zoran Žalac, 29.12.2018 - 00:00

      o.0 Falio si bit analogije zoky. Nije to poanta već to kaj se stavlja za minus nešto što nema veze sa samom igrom. Ali nema veze, nisam ni očekivao da nećete podržat kolegu gregora 😁

    • Igor Belan

      @PppPP, 29.12.2018 - 13:15

      To definitivno ima veze s igrom. Igra nije samo prezentacija, priča i gameplay – igra je proizvod sa cijenom, dostupnošću, značajkama, mogućnostima koje ovise o platformi, uvjetima korištenja itd. Sve te okolnosti izvan samog iskustva igranja također utječu na konačno iskustvo kupnje i korištenja tog proizvoda. Evo analogije. Primjerice, zamisli da Nvidia napravi brutalnu novu grafičku karticu, daleko najjaču na svijetu, ali na svim matičnim pločama osim samo jedne radit će na svega 50% punog potencijala snage. Dakle, radit će na svim matičnim pločama, ali ne baš najbolje. U tom slučaju ćemo svakako u recenziji te grafičke navesti pod minuse da trebaš vrlo specifičnu matičnu ploču, koju je možda i teško nabaviti, da ta kartica pokaže svoju punu snagu koju si platio. Takvo ograničenje zahtjeva od kupca dodatni trošak i vremenski napor nabavke specifičnog hardvera. Možeš ti reći da to tehnički nije baš “minus”, da je to više “isticanje manjeg problema” ili “upozorenje” ili “ograničavajuća okolnost inače izvrsnog hardvera”, što možda i jest, ali u kontekstu jedne recenzije sve takve stvari smještaju se već godinama u sekciju “minusi”.

    • PppPP

      @Igor Belan, 29.12.2018 - 19:07

      shvaćam ja što ti želiš reć, ali neke stvari jednostavno nisu za sekciju minusi. to se stavi u tekst recenzije kao upozorenje, to nije nikakav minus igre. a to o grafičkoj i matičnim pločama, to bi onda bio minus matične ploče valjda 😀 a mogu i ja tebi isto dati 100 analogija još ako hoćeš haha a mislim onda možeš stavit za minus i kaj se grafička sama ne ubaci u kompjuter haha pogotovo s obzirom da je gregor naveo da je loše to što te igre tjera da se aktiviraš… 😀 a i koliko vidim, većina se ovdje slaže sa mnom

    • marko1106

      @PppPP, 29.12.2018 - 16:26

      hoce reci da mu se nije dalo zagrijavati svaki put prije igranja jer je lijencina ko i svaki drugi gamer haha,a mozda je i on sam fizicki nepripremljen pa govori iz iskustva haha. Sta znas. al dobro tu je malo na izgled kiksao ali nema veze, recenzije su mu dobre samo sto su igre takve malo manje poznate.

    • Gregor Stojev

      @marko1106, 29.12.2018 - 17:01

      Iako su recenzije po samoj definiciji na koncu subjektivno misljenje, uvijek im pristupamo sa sto vise objektivnoscu. Poanta je takve stvari jasno izdvojiti, da ljudi znaju sto ocekivati ukoliko im takve stvari nisu po volji. Zapravo sasvim isti princip zasto se igre poput Dark Soulsa obiljezuju teskima. Mnoge VR igre se svode na to da sjedis i okreces glavom, pointas pistoljima okolo i to je zapravo to, dok ovdje vas i ne. Mnogi se vole zavalit u fotelju i igrati u miru nesto kad se navecer umorni vrate s posla. Svi mi najcesce igramo nesto da se odmorimo, a ne obratno. Super je igra i to sve, naravno, ali vrlo vjerojatno nitko ovo nece igrati cijeli vikend u komadu, kao sto ce recimo mozda God of War, Red Dead ili nesto slicno. Jasno da ima onih koji tome pristupaju malo drugacije, pa ako smatrate da se minusi ovdje ne odnose na vas, onda ne vidim gdje je problem? Igra ce vam bit super, jos vise razloga da si ju nabavite.

    • PppPP

      @Gregor Stojev, 29.12.2018 - 19:09

      ono što ja želim reć je da to nisi trebao staviti pod minuse, nego u sami tekst recenzije. tu ima svakako smisla

  • vojnovic4

    28.12.2018 - 13:35

    Cekan prvu akciju i nabavljam sad trenutno se igra moss i astro na PSVR-u

  • Reponja123

    28.12.2018 - 19:48

    OSU na steroidima.

    • P3T4R

      @Reponja123, 28.12.2018 - 23:38

      ne bas, osu vr je puno napetiji

  • moordrak

    30.12.2018 - 14:10

    Ako sam dobro shvatio, MORAŠ imati Move kontrolere? Ne može se igrati samo sa gamepadom?

    • Gregor Stojev

      @moordrak, 30.12.2018 - 15:59

      Ništa dualshock kontroler, samo Move. S jednim možeš odigrat cca 5 izdvojenih levela, ali za sve ostalo su potrebna dva Move kontrolera.

    • moordrak

      @Gregor Stojev, 30.12.2018 - 16:26

      Niš. Ne gine mi dildo. Dva komada. Onda ću ipak trebati posjetiti e- bay… damm… Ima dosta igara za VR koje podržavju move. Samo moram još naći mjesta gdje to sve držati…

  • Brok

    30.12.2018 - 23:26

    Moze li mi itko tko je prosao bar 2put Gow za ps 4.ima li ovakve sit. U igrici. I zaš je to tak. U Muspalheimu level6. Kad porazim Valkiru umjesto plamen kaosa sa kojim bi nadog. Ostrice na level 5 ja dobijem Muspalhemsko oko moci, tako nes. I nemogu jer u knjizici resursa, nit tam u prodaj, kupi nema. Plamen kaosa.. Tako i za sjekiru. Novi Cd. Igrao sam, preszo sam 20 i vise puta svaki put isto. Kupio sam novi Cd. Sve bude u redu do Muslehaima i poraza Valkire. A da bi ipak lakse se pobjedila ona zadnja Valkira u vijecu valkira trebale bi biti na levelu 5.kao i sjekira. Mislim ono.. 2 Cd. Go W i na oba isto sranje!!?!?!?!! Kako, zasto. Zna li itko?? Aj Hvala svakom ak itko zna sta o ovom. 🦂

    • Gregor Stojev

      @Brok, 30.12.2018 - 23:48

      Malo si krivo mjesto odabrao za diskutirat GoW, ali pokusat cu ti svejedno pomoci. Nisam igrao na hrvatskom, a bilo je to vec i prije nekog vremena pa neznam tocno o kojim resursima pricas. Ali ako zelis unaprijediti svu opremu na maksimum, morati ces odraditi i posljednji niz izazova (impossible trials) koje otkljucas nakon sto porazis valkiru. Znaci, trebas se u Muspelheimu vratit nazad i svih 6 (ili kolko ih vec je) izazova ponovo rijesit. Tu ces dobiti sve materijale koji ti nedostaju.

    • Brok

      @Gregor Stojev, 31.12.2018 - 00:12

      Nisu to resursi.. Vec nesto sto Trebam dobiti, kako je i na primjer Na You toubeu ima videa.. Plamen kaosa. Koji trebam dobiti kad porazim Valkiru..!! Ne ostala sranja nakon vakire kad skupljam vrijedne plamenove grbove, i ostalo, Ponavljanje 3 izazova u borbama al to je poslije Valkire. I to mi netreba. Nisi mi pomogao Niš. Igru sam prlazio 50ak puta. Svaki put ista stvar. Mjesto Plamena kaosa dobijem nes cim nemogu nadogr. Ostrice na level5. Ne na jednom Cd. Vec 2.i to nova.

    • Gregor Stojev

      @Brok, 31.12.2018 - 00:32

      A jesi otvorio škrinje? Nakon što nju zgaziš su tamo dvije kutije za otvorit u areni. Nju kad pobjedis dobis samo kacigu (svaka valkyra dropa svoju kacigu kolko se sjecam, to je jedino sto nemoras pokupiti sa zemlje) i enchantmente neke. Dalje su sve materijali sto dobivas, raging inferno, crest of flame, smoldering ember i ostalo. Onda kad to pokupis treba otici do blacksmitha (onaj patuljak) i njemu to prodati za chaos flame koji je potreban za max lvl upgrade. Ako ti on to još ne nudi u trgovini (pod buy resources), onda najvjerojatnije treba prvo proći igru, odnosno završiti story, i vratiti se k njemu post game. Tada bi trebao otkriti nove ponude.

  • Brok

    31.12.2018 - 00:45

    Jesam. Koliko vidim skrinje nude nke druge stvari. Jer na You thube odma kad se zgazi Valkira pokraj nje dobiješ kacigu, asagradski celik, plameni grb, rukavice valkire ili tak nes i one zivote,.. Ja dobijem Musapkensko oko moci, tak neš, glupost neku. U ona 2 kovcega dobijem Savrseni asagradski celik, plameni grb, ili vrjedniji plameni grb. Ali nema plamen Kaosa. Do nadogradnje 4.budu, piše mi da sam ih uzeo, imam. Bude sve5. Ali 4 na 5.Ne. Neznam, dns sam dosao, prosao, i opet isto. Sad tren. Ponavljam maceve, bar2 puta. Dakle 6 borbi. Al daba mi. Nisam na levelu5

    • Gregor Stojev

      @Brok, 31.12.2018 - 08:36

      Postoje samo 4 plamena kaosa u cijeloj igri, i nijedan ne dobijes od valkire direktno. Kazem ti, odi u centralni ducan kod patuljka i tamo kupis zadnji. Ako ti ga ne nudi, moras prvo preći igru i onda se vratiti. Ono sto dobijes u muspelheimu je Raging Inferno, “bijesan pakao” ili kako god da su preveli. Ako to imas, onda je sve okej i na dobrom si putu.

  • Brok

    31.12.2018 - 09:08

    A sto ce mi kad zavrsim igru?? Skim da se borim sa ostricama na 5 levelu tada? I li mi mozda ipak treba za onu zadnju Valkiru u vijecu valkira.. Ipak malo prije.pogledaj na Youe Toubeu pas vidjet da se plamen ipak dobije kod te valkire tu, u tom djelu.. Kod ostalih ne,.

    • Gregor Stojev

      @Brok, 31.12.2018 - 11:22

      Valkire su daleko najteza stvar u cijeloj igri i sluzbeno se otkriju tek kada predes igru. I Muspelheim i Niflheim su zamisljeni kao dodatan sadrzaj kojega ces prolaziti tek nakon sto prodes pricu i vidis kraj. Zadnji boss po prici ne zahtjeva oruzja levela 5, ali kod kraljice valkira bi bilo pozeljno. Ali zbilja daj odi o God of Waru pricati na za to predvidena mjesta, a ne tu…

  • Brok

    31.12.2018 - 12:06

    Jesam poslao sam i tam slicne ili gotovo iste por. Veće su mi sanse kad posaljem vise por. Na razl. Mjesta.. Uostalom, sto danas ima pravila? Nista, nigdje,. Pa tako i za napisati na necem di tomu ‘nije mjesto’ pogotovo ako neko trazi pomoć. Mislim ono, sto si se nasao uvrijeden, ili tako sta. Nisi ni trebao nis odgovorati i preci preko toga. I nije istina da su Valkire zamisljene za kraj. Jer one 4 sifre što si, sam, ih skupio pa negdje na pola igre, primjer.. Muspalheim. Kad i skupis lijepo ti pise sad mozes putovati u svjet Musp.. Ako zelis. Ofc. Sto sam i vidjeo na Youe Toubeu, lik je upola manjom crtom Zdravlja svog vec se borio tam(ne kratos vec neki likan). Objasni ti meni kako.. Ustv. Upisi na you thoube nadogradnja ostrica i sve ce ti biti jasnije.. Ovako ‘po sjecajnu i davno sam igrao Mi NE Pomazes Niš..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?