HCL.HR

Recenzija

Blood & Truth

HEROJ ULICE

Zoran Žalac

Današnje pucačine uglavnom su dizajnirane tako da vam ne ostavljaju prostora za predah. Po nekom nepisanom pravilu na ekranu se stalno mora nešto događati kako igraču ne bi bilo dosadno. Iako takva režirana akcija može donijeti zabavu, mene kod FPS igara najviše zabavlja eksperimentiranje izvan predviđenog događanja. Znate ono kad u Half-Lifeu pajserom na zid upisujete svoje ime ili kad se u Crysisu šuljate koristeći mod za nevidljivost? Takve stvari razbijaju monotoniju napucavanja.

PlayStation VR igra Blood & Truth ponudila mi je više nego dobar spoj te režirane akcije i trenutaka u kojima sam se mogao zabavljati na svoj način. U jednoj misiji pucao sam po svemu što se kreće, a u drugoj sam devastirao muzej. Malo sam se igrao Johna Wicka i precizno gađao neprijatelje, a onda sam se glupirao i bacao predmete po likovima koji su pokušavali voditi ozbiljan razgovor sa mnom.

Očekivao sam standardnu VR igru koja ničim neće pomaknuti granice gameplaya jer sam već naviknut na prizore u kojima moje virtualne ruke prolaze kroz objekte i likove. I stvarno, Blood & Truth nije revolucionaran VR naslov, ali moram priznati da me uspio iznenaditi tamo gdje to nisam očekivao. U jednoj sam situaciji tako ostao bez streljiva pa sam instinktivno rukama počeo udarati protivnika. Igra mi prethodno nije otkrila da je takvo što moguće izvesti pa sam ostao iznenađen što je moj očajnički potez upalio.

Blood & Truth nije revolucionaran VR naslov, ali moram priznati da me uspio iznenaditi tamo gdje se tome nisam nadao.

Druga stvar koja mi se s Blood & Truth dogodila instinktivno je ta da sam prilikom ciljanja žmirio na desno oko u pokušaju da budem precizniji. Mislim da je to imalo skroz suprotan efekt te da bih bez žmirenja zapravo bio precizniji. Međutim, to vam dokazuje koliko sam se „uživio“ u igranje i fantaziju da sam neki akcijski heroj. Kako u pucačinama inače ne gađam žmirećki, u Blood & Truthu mi je takvo iskustvo bilo inovativno, a samim time i jako zabavno.

Blood & Truth je u principu pucačina na tračnicama (tipa Time Crisis serijal), s tim da igrač ponekad može birati zaklon i prebacivati se lijevo ili desno između zaklona. Na nekim misijama također se može odabrati rutu kojom će se doći do zadane točke. Sve u svemu, takav sustav kretanja dosta je ograničen, ali funkcionira dovoljno dobro. Na primjer, nikad se ne možete vratiti natrag, no igra je dizajnirana da za to nemate potrebe. Tu i tamo možete promašiti priliku da pogodite neku metu s kojom otključavate dodatke za oružja, ali svaku misiju naknadno možete ponoviti u bilo kojem trenutku pa to nije smak svijeta.

Sustav kretanja po levelima je vrlo limitiran, ali služi svrsi jer se nikada ne pitate gdje treba ići.

Postoje dva dosta različita načina na koja se Blood & Truth može igrati. Prvi je kontroliranje igre putem standardnog DualShock 4 kontrolera. Ta metoda donosi lakši proces punjenja streljiva (gotovo automatski), ali ne dopušta da svaku ruku kontrolirate zasebno pa zbog toga imate osjećaj kao da sve radite zavezanih ruku. Drugi način kontroliranja je onaj preporučeni – uz pomoć PlayStation Move kontrolera. Na taj način ciljanje vam je potpuno slobodno – npr. možete pištoljem u desnoj ruci pucati u lijevo, a onim u lijevoj ruci pucati prema desno.

Jedina stvar koja povremeno frustrira kod igranja pomoću Move kontrolera je sustav punjenja streljiva. S Move kontrolerima morate jednom rukom izvući streljivo sa svojih prsa te ga postaviti u oružje koje držite u drugoj ruci. U principu, osjećaj je izvrstan kad to izvedete kako je zamišljeno. Međutim, reloadanje usred akcije zna biti jako nespretna radnja. Prvo možete promašiti streljivo na svojim prsima jer si prsa ne vidite i vibracijski feedback na pokupljeno streljivo je praktički nepostojeći. Zatim možete promašiti i ubacivanje streljiva u oružje bez da shvatite da ste promašili. Stvar se dodatno komplicira kad u svakoj ruci imate po jedno oružje, jer tipka za uzimanje streljiva s prsa je ujedno i tipka za pucanje pa se zna dogoditi da streljivo u jednom oružju potrošite dok nastojite napuniti drugo.

Punjenje streljiva usred akcije zna ponekad biti jako nespretna radnja.

E sad, gornji problemi većinom dolaze s hardverske strane jer PS Move kontroleri koriste zastarjelu tehnologiju i nisu jednako precizni kao ostala rješenja za ostale VR headsete. Dakle, nije to u potpunosti problem same igre, ali svejedno može biti frustrirajuće jer su Move kontroleri i pored toga daleko bolji izbor za igranje ove igre.

Raspisao sam se ja o osjećaju junaštva u VR-u i metodama kontroliranja, a nisam spomenuo ni o čemu se u samoj igri radi. Ukratko, vi ste Ryan Marks, vojnik čiju obitelj ucijeni jedan londonski mafiozo. Marksovi nisu obitelj koja se predaje bez borbe pa je vaš zadatak pokvariti planove mafijaša. Naravno, u svemu tome ima malo obiteljske drame, a postoji i širi zaplet kojega razotkrijete u drugoj polovici igre.

Priča je u konačnici sasvim solidna, da ne kažem kvalitetom pristojnija od zapleta većine akcijskih filmova B produkcije.

Priča je u konačnici sasvim solidna, da ne kažem kvalitetom pristojnija od zapleta većine akcijskih filmova B produkcije. Jedino su mi likovi bili prilično dosadni kao plitki zlikovci s kojima nema prave interakcije. Ako se sjećate, Blood & Truth je 2017. najavljen kao naslov u kojemu ćemo likovima prijetiti oružjem kako bismo iz njih izvukli informacije. Scena koja je demonstrirana u prvom traileru u konačnoj igri izgleda totalno drugačije i nema tu nikakvog zastrašivanja ili iznuđivanja informacije prijetnjama.

Svejedno, treba reći da su likovi odglumljeni dosta dobro. Kad ih promatrate u virtualnoj stvarnosti doista imate dojam da se pred vama kreću stvarni ljudi, a ne skriptirani skeletoni. Animacije lica također su izvrsne, uvjerljivo najbolje koje sam do sada vidio u nekoj VR igri. Ostatak grafike je kvalitetan taman toliko da vam ništa značajno ne upada u oči kao neprirodno. Vidite da tu nema previše detalja ni efekata, ali ono što je prisutno tvori dovoljno dobar ugođaj da povjerujete kako ste stvarno u Londonu, gdje se igra inače odvija.

Netipično za VR naslove (ili barem one koje sam ja do sada igrao), Blood & Truth traje zadovoljavajućih desetak sati te sadržajno opravdava cijenu od 270 kuna. Osim glavne kampanje postoje još i Time Attack izazovi, a možete i otključane misije ponovno prelaziti s drugačijim/nadograđenim oružjem. Najavljeno je također da će igra kasnije dobiti besplatno proširenje s New Game+ modom i većim izazovom, a nadam se da će buduća ažuriranja pokrpati i poneke game-breaking bugove na koje sam naletio, poput protivnika koji odvijaju doći na nišan, a vi ne možete napredovati dalje dok oni ne dođu pred vas.

Da zaključim: ako posjedujete PlayStation VR, Blood & Truth je iskustvo za kakvo ste ga vjerojatno i kupili. Ako u virtualnu stvarnost tek planirate uploviti, ovo je jedno od preporučenih iskustava koje si možete osigurati. Imajte samo na umu da je igranje DualShock kontrolerom ovdje tek polovica iskustva te da punu slobodu omogućuju tek Move kontroleri. S njima dolazi i malo frustracija, ali igra sve to na kraju zapakira u vrlo zabavnu avanturu.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PlayStation VR. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

Blood & Truth je vješto producirani VR spektakl kojega je grijeh zaobići, ali i igrati bez Move kontrolera.

82 Naša ocjena
 • dobar osjećaj napucavanja
 • zanimljive dionice za blesiranje
 • odlične animacije likova
 • pristojna trajnost
 • nije jednako zabavno s DualShock kontrolerom
 • reloadanje uz Move kontrolere zna biti nespretno
 • poneki bugovi tjeraju na restart misije

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (16)

 • Chronosus

  03.06.2019 - 14:48

  Fino gura Sony taj VR. Sad stvarno ima pregršt igara zbog kojih bi se isplatilo nabaviti.

 • moordrak

  03.06.2019 - 15:21

  Ovo ću probati čim nabavim par Sonyevih dilda. Koliko vidim, nisu previše jeftini… Onda moram uzeti i nekakvo praktično držalo/punilo/bazu za cijeli VR komplet + dva dualshocka i ode kilo kuna dok kažeš keks…

 • SlucajniProlaznik

  03.06.2019 - 18:36

  Čeka se ipak PSVR 2 za ps5 jer će i grafika i ko trole i tracking biti bolji. Sada imam i muv i pištolj i volan koje mogu upregnuti sa PSVRom ali nisam potpuno zadovoljan trackingom. Tracing bilo koje vrste kontrole (tu ne uključujem volan) nije kako bi morao biti. Sve previše trza. Ne mislim previše kao ono ali kada bude bez osjetljivog trzanja onda je to to.

  • moordrak

   @SlucajniProlaznik, 03.06.2019 - 21:17

   Kako misliš “trza” ? U smislu kontrole nisu toliko responzivne odnosno imaju kašnjenje ili općenito ne prate dovoljno precizno događaje u igrama? Misliš na move ili općenito na sve kontrolere?
   Pitam jer nemam move palice nego igram sa dualshockom i ono što sam igrao je odlično reagiralo na komande. Žiroskop u klasičnim kontrolerima kao i tracking mi je radio bez ikakve greške.

  • SlucajniProlaznik

   @moordrak, 03.06.2019 - 22:48

   Trzanje u smislu da sami pokreti kontrolera i puške nisu glatki. Kada ih držim na mjestu polako se miču, makar ja ne radim te pomake. Puno češće nego bi se to smjelo dešavati moram centrirati pogled. U mraku, u polu-mraku, u tami, po svim propisima koje Sony preporučuje a gledao sam online i skoro svi youtuberi imaju taj problem. Imam najnoviju verziju kamere i softvera ali ne mogu nikako riješiti to “trzanje”. I nije bitno koja je igra u pitanju. Interesantno je to da je sam headset poprilično stabilan po tom pitanju i kontroler je OK ali move kontroleri i aim mi rade probleme. Stvarno sam pokušao sve i smanjio to na minimum ali ja sam jako bolestan na sitnice i imperfekcije a ove su preočite. Normalno, sve je to lako objasniti. Kamera ima jako malu rezoluciju, vjerojatno postoji i određeni lag a i pitanje je koliko može biti dobra preciznost sa kamerom koja prati svjetlo praktički. Kontroleri su jedina stvar koja me baš boli u vezi PSVRa. Headsetov tracking je ono 100/100 ali kontroleri redom idu ds4 dobar, move nešto lošiji a aim jako loš.

  • moordrak

   @SlucajniProlaznik, 03.06.2019 - 23:18

   Znači ipak je stvar u kontrolerima/ trackingu. Nemam move palice ili onu pušku pa nisam probao niti jednu igru koja ih traži pod obvezno.
   Ovo što si napisao, ima smisla zato sam te pitao da malo pojasniš 🙂 Praćenje objekta očito nije sretno izvedeno. Zato je wii imao oni IR traku. Nintendo je praćenje sa wii kontrolerima izveo savršeno. Konkurencija, koliko sam vidio, koristi više referentnih točaka koje se prate u prostoru, a Sony je to izveo malo na guz da ne kažem, jeftinjaka. Kamera nije loša, posebno v2 ali očito, trebala bi još koja za bolju preciznost . Headset ima više točaka za praćenje zato je tracking precizniji.
   Čisto oftopic, imao sam se prilike susresti sa specifičnim softverom za invalide koji radi na principu praćenja zjenica oka pa možeš pomicati strjelicu miša po ekranu pogledom koristeći webcam. Ispalo je da moraš imati najmanje HD kameru sa dobrom optikom jer ako je kamera loša, tracking je vrlo neprecizan.
   Baš me zanima što će Sony uvaliti u novu verziju VR-a. Osobno, priželjkujem bolju kvalitetu prikaza, eliminaciju žica i neki malo pametniji VR kontroler od move-a 🙂

  • SlucajniProlaznik

   @moordrak, 04.06.2019 - 06:36

   Ne znam kako misle srediti tracking ali tu im leži ključ do pravog uspjeha. Ako to riješe da se možeš ozbiljno i potpuno ubaciti u igre onda su na konju. Barem dvije HD kamere, bolji žiroskopi u kontrolerima (jer su Move konrroleri još od ps3 isti vrag) a grafika će sama doći sa jačim hardverom.

 • Mtobi

  04.06.2019 - 07:01

  Kupio jučer igrao nekih sat vremena. Malo je reći da me je igra oduševila isto kao i Skyrim. Bez obzira što psvr i ma još tih sitnih problema kao što je rezolucija,pračenje,kontroleri jedno je igrati igru a drugo je doživjeti i biti u njoj. Mislim da kad dođe petica sigurno više neču kupiti i igrati igru koja nema podršku za vr. Čeka se NMS Vr. LP.

  • SlucajniProlaznik

   @Mtobi, 04.06.2019 - 09:35

   Ja polažem puno nade u PSVR2. Ako naprave dobar tracking uopće me ništa drugo nije briga. Znamo da će zvuk koristiti raytracing i da će grafika biti značajno bolja i samo taj tracking. Predviđa se da će imati vanjske kamere, nadam se veće rezolucije, možda ne bi loše čak da su ovi patenti za tracking o kojima sam čitao donesu stabilnost kontrolera (ne nužno ds5 nego potencijalnih Move2 i Aim2).

  • Zoran Žalac

   @SlucajniProlaznik, 04.06.2019 - 21:29

   Koliko je meni poznato, raytracing ti nema veze sa zvukom, baš nikakve.

  • SlucajniProlaznik

   @Zoran Žalac, 04.06.2019 - 22:43

   Nije točno. RTX za sada radi samo na projekciji zraka svjetla ali AMD je još prije par godina napravio softver otvorenog koda nazvan TrueAudio koji je u suštini ray tracing zvuka. Malo si pogledaj. Problem je do sada bila snaga hardvera i za svjetlo i za zvuk a potencijal next gena osim poboljšanja AIa na što čekamo godinama trebamo i poboljšanje zvuka. Znači… AMD je prije dvije ili tri godine izašao sa time a čitao sam prošle godine da i nV radi na softveru (a i hardveru) za ray tracing 3d zvuk- problem nije taj da to RTX kartice recimo ne mogu jer mogu nego jer je grafika bitnija većini pa se prvo na tome radi. Ali upoznat ćeš ti što je ray tracing. O ray tracingu se u arhitekturi govori odavno. Konkretno 3D audio ray tracingu.

  • Zoran Žalac

   @SlucajniProlaznik, 05.06.2019 - 08:17

   Ima smisla sad, iako sam skeptičan i ne očekujem baš široku implementaciju toga. Prilikom svake najave next gena obeća se barem jedan feature koji u konačnici ne zaživi (npr. npr. za ps4 je obećano da ćemo uz ps now moći isprobavati igre prije kupnje). Za PS5 to bi mogao biti 3D audio, pogotovo ako Xbox ne ponudi istu funkcionalnost.

  • SlucajniProlaznik

   @Zoran Žalac, 05.06.2019 - 08:36

   Iskreno, ja se samo nadam da bude tracking dobar. Ako govorim za VR. Jer sa 2D igranjem ne treba mi nikakav ray tracing zvuka. Znaš da je 3D zvuk u VRu tu odmah poslije trackinga i grafike- što se tiče imerzivnosti. Njima je imperativ napraviti neki pošten 3D zvuk. Da li će to biti taj True Audio Next ili nešto drugo- nije me briga. Kada čujem Dovakhiin uopće me boli da li je mono zvuk ili što, samo me nervira kada mi se strijela miče ko da je na drogama dok igram sa Move kontrolerima. Ja se iskreno nadam da je tracking taj koji će PSVR2 donijeti. Znam da sam to rekao ali ništa ne želim više od toga. Radije bi da je to najbolje moguće a da je grafika kao originalni Doom nego obrnuto.

  • SlucajniProlaznik

   @Zoran Žalac, 04.06.2019 - 22:56

   Btw, današnji dan ću zapamtiti kao dan kada sam te prvi puta ulovio da nešto ne znaš ili da si potpuno u krivu 😀 I to baš u lgbt mjesecu 😛 hihihi

 • Mtobi

  04.06.2019 - 07:13

  I da, za sve ljubitelje VRa obavezna probati Wipeout.

 • Marko Plavcic

  09.06.2019 - 17:28

  Dobro su osmislili koncept igra je jednostavna ,ali neki put puna bugova.Za mene 70.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?