HCL.HR

Recenzija

Crayon Physics Deluxe

Dario Šaravanja

Crayon Physics Deluxe je, kao što ste već vjerojatno i pohvatali, inovativna puzzle igra bazirana na realnom 2D fizikalnom engineu imena Box2D. Igra je izašla u siječnju 2009. i to za PC, Iphone i Ipod Touch platforme. Ono što ovu igru, kao i većinu ostalih ( dobrih ) puzzle igara, čini zabavnom, ali opet tako zaraznom jest jednostavnost. Sav gameplay CPD-a zasniva se na crtanju pomoću virtualne olovke. Crtanjem crta, krugova, kvadrata i raznih ostalih objekata unutar postojećeg nivoa, potrebno je crvenu lopticu dogurati / dobaciti do zvijezde(a). Dakle, ne možemo izravno utjecati na nju ( osim što je klikom miša možemo na male daljine pogurati ), već na nju utječemo samo pomoću crtanja objekata koji će, jednom nacrtani, uz pomoć fizikalnog enginea igre utjecati na putanju loptice. Prema tome, gameplay je vrlo slobodan i otvoren što dopušta da se nivoi pređu na svakakve različite načine.

Vjerojatno ste igrali inovativni Portal iz dobro nam poznatoga Valvea i siguran sam da vam je ostavio gorak okus na kraju, upravo zbog svoje kratkoće. Isto to će vam se desiti i sa ovdje dotičnom jer je za prelazak potrebno uvrh glave 4 do 5 sati igranja ( ako nećete baš previše puta ponavljati nivoe ). Što se tiče igrine težine, Crayon Physics, u usporedbi sa primjerice igrom World of Goo, je prilično lagan, no možda baš zbog toga većini ljudi može biti draži i pristupačniji. U WoG-u smo po dvadesetak puta, pa čak i više ponavljali isti nivo, no ovdje neće biti potrebno više od desetak puta kako bi prešli pojedini level..

Cijela igra sastoji se od sveukupno osam otoka, a svaki od njih sadrži jedno deset različitih nivoa, od kojih neki posjeduju, pored uobičajenih elemenata, i različite sporedne objekte kao npr. rakete, aute, razne košarice, ljuljačke i sl. Rakete nam, naime, služe za izbijanje / guranje loptice, a da bi ih aktivirali, potrebno je samo nacrtati iznad njih neki kružić ili kocku, dok su košarice i ljuljačke tu da u njih ubacimo lopticu i dodatnim ih crtanjem zaljuljamo kako bi loptica došla do zvijezde.

Osim obične kampanje, Crayon Physics Deluxe podržava i Level Editor mod u kojem možemo sami crtati i tako stvarati i igrati nivoe kakve god mi zaželimo. Na izboru u Level Editoru imamo sve što nam je potrebno da kreiramo kvalitetan vlastiti nivo. Sve što napravimo, možemo također i spremiti na HDD ali i uploadati na internet.

Što reći za kraj osim da je ovo igra koju bez obzira na godine može i treba odigrati bilo tko. Osim zanimljivog gameplaya, lagana glazba, inovativnost i dobra fizika učinili su Crayon Physics Deluxe jednom od blistavijih primjera kvalitetnih i inovativnih puzzle igara. Ako još niste svakako nabavite i odigrajte. Osim naravno ako niste tip koji pati za hardkor pucačinama i visoko poligonskom grafikom punom raznih shadera, no u tom slučaju vjerojatno se niste ni potrudili pročitati ovu recenziju.

Ostavite nam komentar o tome što vi mislite o ovoj igri i ovakvim igrama općenito, a ako imate kakvih pitanja oko igre slobodno se poslužite našim forumom i na njemu Crayon Physics Deluxe topicom gdje možete pitati nas i naše forumaše što god vam nije jasno.

Zabavne puzzle igre oduvijek su bile jedne od onih igara koje gamerima uvijek dobro dođu pored hrpe „hardcore“ naslova, a Crayon Physics Deluxe je upravo jedna od takvih. Mi smo odigrali Windows verziju igre i svidjela nam se samo tako.

85 Naša ocjena
  • inovativnost
  • glazba
  • gameplay
  • jednostavnost
  • fizika
  • kratkoća

Komentari (9)

  • Loky1862

    31.01.2009 - 15:08

    Lijepo Seengeer.
    Al stvarno, pobogu brate, igra je prekratka, ja je prešao za par sati.
    Mada…
    Ima cakica pomoću koje je moguće preći sve levele na isti način.
    Ali upotrebljavajući je, narušava se i tako kratak vijek igre.
    Pozitvna stvar je lvl editor pomoću kojeg ukučanima/game kolegama možeš zadavati zadatke koje si sam osmislio.
    Po meni puno bolja igra od WOG.

  • netko

    31.01.2009 - 15:16

    Hm… Zanimljiva jedna igra. Magic Pen na Miniclipu – ista takva igra.

  • xGAME

    31.01.2009 - 15:29

    kao i WoG, igra je super:)

  • Del@

    31.01.2009 - 15:56

    presao sam igru i ugodno sam iznenadjen, lijepo je vidjeti na trzistu ovakve indie igre poput World of Gooa, Audiosurfa ili ovoga… jedino mi nije jasno ovo za konfiguraciju, dual core i sm3.0 potreban da se igra pokrene? :Đ

  • Ementaler

    31.01.2009 - 17:24

    Hehe, administrativna greška :), to je ostalo od jedne druge recenzije. Za ovu igru minimalna konfiguracija nije ni potrebna :P.

  • Loky1862

    31.01.2009 - 20:08

    E, i predobra stvar što se tiče igre je da će se teško naći 2 igrača koja će ju baš u potpunosti jednako preći. Igra se može preći na 1000 načina i što se tiče mogučnosti uporabe kreativnosti, samo je nebo granica.

  • Santos

    01.02.2009 - 14:16

    Iako je igra previše kratka.
    Nisam igrao nešto ovako interesatno u zadnje vrijeme.

  • omar500

    01.02.2009 - 15:55

    Počeo sam da igram igru prije jedno 5 dana,al nemam vremena da je dovrsim.Po 5-6 nivoa pređem i onda izađem.Za opustanje igra,čak bolja od World of Gooa

  • wyzard

    03.02.2009 - 12:45

    evo probao baš sad.
    jako zanimljiva i simpatična igra.
    glazba je odlična.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?