HCL.HR

Još tijekom prvog predstavljanja PlayStationa 4 dobili smo najavu Drivecluba, tada još nepoznatog racing projekta iza kojeg je stajao Evolution Studios, britanski proizvođač zaslužan za MotorStorm serijal. Vrijeme izlaska Drivecluba i nove Sonyjeve konzole bilo je zakazano na isti datum, no zbog razno-raznih odgoda igru smo dočekali tek 8. listopada ove godine, gotovo godinu dana poslije.

Što su radili u tih godinu dana? Pa, budući da će većina noviteta biti dostupna tek kroz naknadne nadogradnje, poput Photo moda ili dinamične izmjene vremena, nismo sigurni. Ono što najviše živcira u ovom trenutku je očajan rad servera, zbog kojih trenutno ne možemo pristupiti online utrkama. Moram priznati da se situacija malo stabilizirala od samog izlaska, budući da sada barem možemo pristupu klubovima, no neke od glavnih značajki i dalje nisu dostupne.

Upravo iz ovog razloga o multiplayer utrkama, raznim sporednim zadacima koji iskaču za vrijeme utrke i izazovima koje šaljemo svojim PSN prijateljima ne mogu napisati niti jedno slovo kritike ili pohvale, budući da ih nažalost još nisam imao prilike isprobati. Ovo posebno bode u oči ako znamo da je Sony s četvrtom generacijom svoje kućne konzole uveo i obaveznu PS+ pretplatu za igranje multiplayer naslova, a kao osnovni razlog plaćanja naveo poboljšanje infrastrukture servera. Pitam se u kakvom stanju bi serveri bili da PS+ pretplata nije obavezna.


Već spomenuti klubovi su zapravo grupe do šest igrača koji prelaženjem utrka ostvaruju Fame bodove zahvaljujući kojima podižemo level našeg kluba, ali i svoj vlastiti. Fame bodove ostvarujemo dobrom pozicijom nakon vožnje, ali i utrkom sa što manje izlijetanja sa staze ili sudara s protivnicima. Podizanjem levela svoga lika i kluba otvaramo nove automobile, naljepnice i dijelove za logo kluba. Napredovanje u samom startu je dosta brzo, no nakon prvih 20-tak levela trebat će vam puno više utrka za otvaranje novih jurilica.

Trenutno na izboru imamo 50 europskih vozila raspoređenih u pet grupa pa možemo birati od malih zvjeri poput Golfa ili Mini Coopera pa sve do super bijesnih strojeva poput McLarena ili Koenigsegga. Nekome će možda nedostajati američka ili japanska vozila, no ja sam prilično zadovoljan i s europskom postavom. Vožnja svakog od njih je uvijek drugačije iskustvo, ostavljajući dojam da otvaranjem novih kategorija igrate potpuno novu igru. Jedan od očiglednih primjera utjecaja različitih voznih modela je ulazak u zavoje; s običnim automobilima možete slobodno kočiti tek par metara prije krivine, dok ćete sa super-automobilima to morati činiti mnogo prije.

Vozni model po meni postiže zlatnu sredinu između arkade i simulacije; za dobro savladavanje krivine potrebno je pravovremeno kočenje, presijecanje zavoja i sudaranje s protivnica rezultira privremenim usporenjem automobila, no igra ipak ne zalazi u simulacijske vode čime se otvara za dosta širu publiku. Osjećaj brzine je odličan i stvara pomalo zastrašujuće iskustvo kada pri brzinama većim od 200 km/h prolazite uskim stazama. Osobno mi je vozni model dosta dobro legao i moram priznati da sam uživao tijekom svake utrke.

Nemojte ipak očekivati lagan prelazak karijere, pogotovo u kasnijem stadiju igre kada protivnici postaju agresivniji, bolje čuvaju svoju poziciju i često vas u svojim pretjecanjima znaju izbaciti sa staze. Prljavi potezi ponekad znaju izazvati i određenu dozu frustracije, pogotovo ako se dogode pred sam kraj utrke. No sva prestizanja su uzrok vašeg lošije odvoženog zavoja ili malo šireg izlaska s ceste, nikada nisam osjetio efekt catch-upa, dosta iritantnog načina ubrzavanja protivnika u pojedinim arkadama radi što neizvjesnijih utrka.


Driveclub jednim dijelom ipak odskače od konkurencije, a to je grafički prikaz i posvećenost detaljima. Dovoljno je baciti pogled sa strane na bilo kojoj stazi da se primijete detaljno dizajnirani eksterijeri; Kanada, Indija, Engleska, Škotska i Norveška su prekrasno prikazane kroz brojne staze koje prolaze ovim zemljama. Bilo da je u pitanju milijun stabala kroz brdovitu Kanadu ili prekrasni snježni obronci na uskim putevima Norveške, igra će svakom stazom naći način da vas zadivi.

Mnogo truda uloženo je i na prikaz automobila, a pogotovo oduševljava pogled iz kabine gdje su vidljive sitnice poput pokazivača broja okretaja na volanu unutar Ferrarija ili prebacivanja brzina komandama iza volana. Na detaljima se nije štedjelo ni prilikom osvjetljenja pa je moguće vidjeti svu silu odsjaja sunca, stop svjetala i drugih izvora svjetlosti na našem vjetrobranskom staklu i površini automobila. Pokušajte zaustaviti automobil na mjestu te „zapaliti“ gume pa uživajte u prekrasnom prikazu isijavanja diskova kočnica prilikom pregrijavanja. Posebno impresivno izgledaju noćne utrke, pogotovo na mjestima gdje nema rasvjete i jedini pokazatelj puta su vam male mačje oči uz rub ceste.


Developeri su nam na raspolaganje ponudili šest pogleda, od onog iz kokpita, s haube pa sve do standardnog pogleda iza automobila. Zvuk motora također ovisi iz koje perspektive vozimo, a dovoljno je reći da svaki četverotočkaš zvuči stvarno uvjerljivo i brutalno, pogotovo kada otvorite hyper klasu automobila. Odluka o defaultnoj postavci isključivanja glazbe za vrijeme vožnje je dosta čudna, budući da pjesme uopće nisu loše i čine vožnju opuštenijom.

No, radeći na tim bezbrojnim detaljima ekipa iz Evolution Studiosa je očigledno zaboravila da ubaci još poneki mod, jer brojka od njih tri zvuči stvarno smiješno. Utrka protiv vozača, utrka s vremenom i drift su jedini oblik natjecanja u igri, što bi sigurno moglo dosaditi nakon određenog vremena igranja. Doslovno se cijela karijera sastoji od tri vrste utrka na različitim stazama s određenom ponudom auta na raspolaganju. Najviše zabave su mi ponudile utrke s vremenom i snižavanje milisekunda svakim krugom, doslovno osjećate svaki dobar ulazak u krivinu i odraz na vaše vrijeme, dok su mi osobno kratke drift utrke bile najmanje zanimljive.


Još jedna stvar koja uvelike osiromašuje trajnost i gameplay je nemogućnost poboljšavanja automobila na bilo kakav način; kakav automobil otključaš, takav ćeš voziti do kraja. Više bih volio da su izbacili mogućnost lijepljenja raznih naljepnica po automobilu, koje usput rečeno uvijek izgledaju ružnije od obične jednobojne varijante, a da smo zauzvrat dobili mogućnost unaprjeđenja vozila na bilo koji način.

Driveclub je zabavna kombinacija simulacijske i arkadne vožnje koja pada na testu društvenosti zbog problema sa serverima, a ovo posebno boli jer je naganjanje s drugim igračima trebalo biti jedno od njegovih glavnih aduta. Logično, situacija bi se trebala poboljšati s vremenom, ipak je online igranje i društvenost temelj Drivecluba, no i bez toga jasno je da je igra sadržajno isprazna i repetitivna.

Developeri su se vraški potrudili ponuditi nam prekrasnu vizualnu prezentaciju, ali u samom procesu su zaboravili na druge bitne dijelove ovakvih trkaćih naslova, a to su ponuda različitih modova i mogućnost poboljšavanja i prilagođavanja automobila. Iako sam uživao u odličnom voznom modelu i prekrasnim lokacijama, samo je pitanje vremena kada će mi sve to dosaditi zbog ponavljanja istog sadržaja iznova, a nisam siguran koliko će izazovi prijatelja učiniti stvar zanimljivijom.

Ako su vas moje riječi obeshrabrile za kupnju Drivecluba, čim se serveri smire imat ćete priliku besplatno isprobati igru u ograničenoj PS+ verziji (vrijedi samo za PS+ pretplatnike). Pa prosudite tako sami za sebe. U svakom slučaju, ako volite utrkivanje i patite na lijepu grafiku s Driveclubom nećete loše proći, no nećete učiniti ogromnu grešku ako ovu igru ostavite u retrovizoru.

VIDEO RECENZIJA – Izlazi, ne izlazi. Izašao je, ne rade serveri. Rade serveri, ne rade serveri. Pa dobro, kakav je taj pompozno najavljivani Driveclub sad kad je gotovo sve u redu?

70 Naša ocjena
 • vozni model
 • grafika
 • zvuk
 • malo modova
 • nema poboljšanja auta
 • serveri po izlasku igre

Žarko Ćurić

Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su čudni RPG naslovi u kojima likovi imaju šiljaste frizure. Ne nosi šiljastu frizuru, ali jednoga dana želio bi napraviti jRPG igru.

Komentari (30)

 • IaMarmageddoN

  25.10.2014 - 18:34

  Slažem se potpuno sa plusevima, minusevima i ocjenom ali moja ocjena je za 2 poena veća, tj. 72 bodova sveukupno jer je vožnja ipak jako zabavna a unutrašnjost automobila je vrhunska. Arkadna skroz ali zabavna igra! A ono što fali je open-world, ima mali broj automobila, split-screen bi trebao biti jer MP nije nešto zabavan i to što se Penalty uključuje po volji plus sve gore navedeno!

  • PS2MASTE®

   @IaMarmageddoN, 25.10.2014 - 20:43

   Citat : "A ono što fali je open-world, ima mali broj automobila, split-screen bi trebao biti jer MP nije nešto zabavan i to što se Penalty uključuje po volji plus sve gore navedeno! "

   Sad ti meni objasni zašto ti fali open world? Gdje piše da je igra morala biti open world? Ne mora. Evolution je odabrao napraviti tradicionalni utrku i kao takvu je se treba gledati, a ne tražiti ono što uopće u igri ne postoji i nit je imala namjeru biti takva. Podsećaš me na Eurogamer de su kao minus istaknuli nedostatak open-worlda ŠTO JE ŽEŠĆA GLUPOST.

   A sad ovak. Ova se igra u najmanju ruku može uspoređivat sa PGR serijalom i pazi ovo : PGR 4 ( njega ćemo uzet ) : NEMA nadograđivanja automobila u igri, NIJE open World, NEMA velik broj auta i jedna od NAJBOLJIH UTRKA SVIH VREMENA!.

   Citat iz završne ocjene :
   Minus – nema poboljšanja auta

   To uopće nije minus!

  • PS2MASTE®

   @IaMarmageddoN, 25.10.2014 - 20:45

   Naravno, ja sem očekivao da će online radit jer je beta radila kao podmazana, al eto, nešto se desilo da su serveri 2 tjedna bili v riti.

   Za mene je igra 8,5/10

  • kaisersephirot

   @IaMarmageddoN, 25.10.2014 - 20:58

   Da, ali igračima PGR-a nisu trebala poboljšanja jer su na raspolaganju imali hrpu modova te samim time raznovrsnost i dugotrajnost. Problem je što Driveclub ne nudi ni puno modova ni poboljšanje automobila, samim time ostavljajući sadržaj jako siromašnim. Zbog toga se obje stavke nalaze pod minusom zajedno sa serverim.

  • PS2MASTE®

   @IaMarmageddoN, 25.10.2014 - 21:17

   Ak ne nudi puno modova, OK. Al to nema veze sa nadogradnjom automobila. I znalo se mjesecima prije izlaska igre da nadogradnje auta nece biti.

  • IaMarmageddoN

   @IaMarmageddoN, 26.10.2014 - 09:00

   Minus-Nije open-world +I ima premalo mapa i modova. Čak 3 moda od koji je drift sa 5-6 zavoja a circuit i time trial je već davno viđen.;
   Minus- Nema split-screen +I MP je loš jer se 90% igrača zaletava u tebe kao da su u tenkovima;
   Minus- Nema kustumizacije +I je vrlo malo ponuđenih automobila.
   To su sve minusi. Ne samo to čega nema nego i to što se nalazi u igri!
   Jednostavno mi svega fali da bi to igrao dulje vrijeme. Ovako ću proći nazovi "kampanju" i odigrati koji MP i doviđenja driveclub. Dok si Horizon (jedinicu) još uvijek odvozim za dušu. Očekivao sam više, jedan Horizon od ove igre a dobio 3 moda, malo automobila, lijepe ali ne trkaće staze i MP mod u kojem se igra tenkovima. U Horizonu uživam, ovo samo igram…

  • PS2MASTE®

   @IaMarmageddoN, 26.10.2014 - 21:45

   Minus-Nije open-world

   Kao što sam i napisao, tražiš i daješ kritiku igri za ono što uopće nije imala namjeru i imati. Ko da veliš za Uncharted da ne valja jer nije open world.

   Citat :

   "…MP je loš jer se 90% igrača zaletava u tebe kao da su u tenkovima…"

   Sve mi je jasno što misliš o igri kad si ovo napisao. Haloooo, igraš protiv živih protivnika. Njih boli đon za tebe. I da, samo u ovoj igri igrači se zaletavaju u tebe. :rolleyes:

  • IaMarmageddoN

   @IaMarmageddoN, 27.10.2014 - 11:38

   Čovječe, daj ohladi. Ako želiš, oženi DriveClub ali meni ta igra ne spada u 2014-tu godinu, nego tamo u 2012-tu ili eventualno 2013-tu. Ako ne kužiš što govorim, nije u meni problem. Kraj rasprave!

  • PS2MASTE®

   @IaMarmageddoN, 27.10.2014 - 16:55

   Nije da želim oženit Driveclub, nego tvoje kritike koje sam komentirao apsolutno nisu na mjestu.

 • HighCroGaming

  25.10.2014 - 18:53

  70? nezasluzuje ni 65 ja bih ovoj igri dao ocijenu 60. Kao prvo multiplayer je neigriv.Drugo premalo auta igra ima 50 auta i vecino su europski nema amercikih muscle car-ova. i ti CLUBOVI su premali u forzi horizon 2 moze biti i do 1000 membera

 • Megakmica

  25.10.2014 - 19:10

  I sad kad se plača pretplata,opet su serveri na razini besplatnog PSN-a! Sramota za Sony.

 • IvanPeric6879

  25.10.2014 - 20:57

  Jos jedna stvar koja mi smeta je to sto ako zelim igrati sa volanom moram kuptii poseban volan za DriveClub jer se ne moze igrati sa bilo kojim volanom :/

  • PS2MASTE®

   @IvanPeric6879, 26.10.2014 - 06:07

   Driveclub nema veze sa podrskom volana. Zasad samo Thrustmasteri rade. Logitech i Fanatech ne zasad dok ne rijese problem sa nekakvim sigurnosnim cipom.

 • MoGaming

  25.10.2014 - 21:48

  sve loše nabroja i opet 70? ja dok sam gledo očekivo sam 50 da ste dali…

  • kaisersephirot

   @MoGaming, 25.10.2014 - 22:04

   Jesi ti uopće pročitao tekst recenziju? Jer u njoj je iznešeno sve, dobro i loše, te je ocjena donešena na osnovu nje 😉

 • vjkzg

  26.10.2014 - 09:32

  Znači dobar dio priče se vrti oko online oilitiga servera(u ovom slučaju loših,zapravo žešće loših)a da bi to uopće osijetio treba špekulantima uplatit ps+?! Od 2.mj.trubim da je pretplata zapravo prevara jel te ucijenjuje iako se masne pare daju za original!!! Od PS3 kupujem originale al previše trpimo ako odbiješ + nema online-papa!!! Stoga živimo za dan piratluka=špekulanti(ugnjetavanti).Zato me plus do sada a i nadalje neće vidjet,osim ako original pojeftini na cca 100-150 kn.Volio sam sony a oni me tjeraju na odbacivanje!!!

 • mickolopi

  26.10.2014 - 11:51

  Dakle serveri (koji se placaju da bi valjano radili) losi da se ne moze kvalitetno igrati MP, split screen ne postoji (to sam ovdje saznao), pa s kim da igram, plus ima tako malo modova, znaci i solo ako cu da igram je nezanimljivo. Ovaj Sony pocinje po malo neozbiljno da se ponasa prema korisnicima.

 • erfatih26

  26.10.2014 - 15:40

  Grafika je mnogo dobra, FPS na kiši je katastrofalno nestabilan, a sama vožnja je zasebna priča. Hibrid arkade i simulacije kvari sve ostalo, a igra generalno biva mnogo gurana u reklamnom smislu. Neću reči da je loša, tester sam još od početka u zatvorenoj beti, ali interesantno je da jednu Assetto Corsu nikada niste spomenuli u redovima HCL-a, SIM koji je trenutno ubjedljivo vodeći, gdje sama vožnja uz savršeno dobar FFB daje neopisive momente uživancije i kontroliranja svakog auta posebno.. Uz to imala je i prvi 1.0RC sa ekstremno dobrim grafičkim unapređenjima pored savršene fizike koju već ima.. itd. I da, PC ne izgleda ovako čisto i napucano kao u ovom videu!!!! Svi su počeli da seruckaju sa ovim silnim demonstracijama navodno gameplay-a ušminkanim trejlerima.. Za ULTRU u 4K-8K rezoluciji i eventualno visokim AA.om je 2x SLI 780 GTX neminovan, gdje također možeš samo da je CAPAŠ na 30 FPS-ova. Tako da nije sve onako kako izgleda. Mašina od nekih 3500 eura i onda na sav glas vrisneš HORORRRR! STRAŠNO!!! … s tim da pustiš sebi replay i uživaš u grafici koju ne prati fizika!

 • Artyom

  26.10.2014 - 19:11

  Ima li koji Lamborghini u igri?

  • kaisersephirot

   @Artyom, 26.10.2014 - 19:42

   Trenutno ne, no koliko sam čitao da će biti dodan kroz DLC-ove. A pjesma je Peridot (by Gunnar Olsen)

  • Artyom

   @Artyom, 26.10.2014 - 21:06

   Hvala puno na informacijama!

 • Artyom

  26.10.2014 - 19:11

  I zna li netko koja ovo stvar svira u video recenziji?

 • BANANCO

  26.10.2014 - 21:12

  Multiplayer nije toliko ni vazan. ionako ce vecina igraca rokati po singleplayeru svojim frendovima pokazati sto njihov PS4 moze, i za 5-6 sati ce im dosaditi ta igra i preci ce na nesto drugo, a drive club ce igrati samo povremeno. Tako da vecinu igraca nefunkcionalni multiplayer uopste ne brine toliko, i ja spadam u tu grupu, i kupujem je samo radi dobre grafike.

 • jetlag

  27.10.2014 - 13:40

  ne kužim što pokušava ova igra. kad igraš need for speed onda ga igraš zbog tuninga, burnout igraš zbog takedowna i čistog glupiranja, mario kart zbog powerupova i cartoonish atmosfere… drive club je jedna obična mala siromašna arkada koja ne zna što želi.

 • trd011

  13.08.2015 - 05:36

  Katastrofa. Sad bas ostavih komentar za The Order: 1886 kako je sjajan, da ne bude da sam neki pljuvac ali Driveclub je smesno los. Grafika za koju imam osecaj da je okolish up-scal-ovan sa 240p, fizika auto koja je dosadna i dosadna. Patch koji je 12 GB veliki i cije skidanje i instaliranje traje vecnost. I onda na samom startu neka dosadna trka sa kisom a kisa 3x gora nego sto sam gledao ny YT-u. Kako? Imam PS4 znaci nije da imam slabiji hardware. I onda odem na XBox 360 (nisam fan XBox-a), zavrtim Need For Speed Shift 1 i oznojim se. Fizika, grafika, cimanje, napetost,, triler, u svakoj krivini bezi onaj Porsche ja ga vracam nazad na stazu, ma fenomenalno i neuporedivo bolje od Driveclub-a.

 • oly22

  02.07.2017 - 23:00

  Ja ovu igru nikome ne bih preporučio…

 • patrikthedr

  25.06.2018 - 21:01

  Igra je odlična, no trebalo bi uvedti ravnu staz od npr. 3,5 km(pista) kako bi mogli vidjeti maksimalnu brzinu auta.Sviđa mi se kako su odradili paint jop i staza igra ima solidnu grafikau a nesmijemo iskljuciti puna detalja na stazi.

 • patrikthedr

  29.06.2018 - 16:55

  Igra je pre dobra. No mogli bi ubaciti jednu pistu (stazu) odp.3,5 km da se testira maximalna brzina auta.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?