HCL.HR

Recenzija

Football Manager 2012

Zoran Žalac

Ekipa Sports Interactivea zna znanje. Već dvadeset godina ti entuzijasti uvjerljivo vladaju žanrom simulacija nogometnog menadžerstva i ne pokazuju nikakve znakove zamora. Njihov Football (nekad davno Championship) Manager toliko je kvalitetan serijal da mu najveću opasnost predstavlja uvođenje inovacija. Razvojni tim s najvećim izmjenama stoga balansira na nekakvom dvogodišnjem planu – u godini revolucije uvode se nove ideje, dok se u godini evolucije te iste ideje usavršavaju. Obzirom da je prethodna igra uvela neke ključne novitete, Football Manager 2012 u skladu s tim pravilom dolazi kao utvrđeno gradivo s manjom količinom noviteta.

U odnosu na prošlogodišnje izdanje, FM 12 sadrži 800 promjena. Većinski dio njih odnosi se na sitnija unaprjeđenja dok je za prave novitete rezerviran znatno manji dio kolača. Konkretno rečeno, mi smo na temelju našeg proučavanja utvrdili kako je igra ove godine bogatija za četiri stvari. Za početak, odabrane lige više nisu vezane uz jedan menadžerski profil, što znači da naknadno možemo dodavati nove ili uklanjati postojeće lige. Ta opcija je svakako dobrodošla jer nas rješava limitirajućeg odabira na samom početku igre, a daje nam veću slobodu tijekom same menadžerske karijere.

Football Manager

Na dugoročnom planu igre to je jedina važnija promjena. Ostale uključuju novi transfer centar, tonove interakcije, te zasebni tutorial program. Redizajnirani transfer centar nije nikakva domišljata umotvorina, ali je za razliku od dosadašnjih eksperimenata iznenađujuće jednostavno posložen. Svi transferi vaše momčadi sada su jasno vidljivi na jednom mjestu, nema suvišnih informacija i kompliciranja s njihovim izvršavanjem. Pregovori se vrše kao i do sada, uz dodatne klauzule i mogućnost zaključavanja individualnih potraživanja poput plaće, dužine ugovora i sl.

Sustav interakcije putem tonova iz nekog je razloga izostavljen u konferencijama za medije.

Interakcija s momčadi produbljena je uvođenjem tonaliteta. Za svaku stvar koju poručite svojim igračima sada imate i odgovarajući ton. Na raspolaganju je pet tonova: agresivni, izričiti, strastveni, mirni te protuvoljni. U globalu nema neke razlike ako istu stvar kažete drugačijim tonom, ali su zato neke izjave namijenjene isključivo jednom tonu i ne ostavljaju mjesta za dvosmislenost. Nažalost, isti sustav iz nekog razloga nije uvršten u interakciji s medijima, pa su press konferencije opet dosadne i zamorne već nakon pola sezone.

Football Manager

Naposljetku, tu je i tutorial, po prvi puta odvojen od same igre. Pokreće ga se u glavnom meniju, a sastoji se od kratkih vježbi koje upoznaju igrača s osnovama menadžerskog posla. S druge strane, dosadašnji tekstualni ingame tutorial prenamijenjen je u svojevrsnu enciklopediju sa savjetima. Međutim, kroz svu tu silu savjeta ne prolazi se samo tako. Football Manager još uvijek je prilično komplicirana igra za početnike. Tutorial primjerice pokazuje kako igračima narediti što da čine, ali kad im samostalno treba reći da nešto ne rade, to je već viša matematika za koju vas nitko ne priprema.

Prezentacijski gledano, FM 12 je zlatna sredina ili pak srednja žalost, ovisno o vašim prioritetima. Naime, prezentacija igre dosta je podijeljena. S jedne strane moramo priznati da sučelje novog FM-a nikad nije bilo dotjeranije i logičnije dizajnirano. Usporedite li ga s bilo kojim dosadašnjim sučeljem (pogotovo onim klasičnim otprije pet godina) doći ćete do zaključka kako je navigacija u njemu znatno brža i jednostavnija, a sve je pritom funkcionalnije no ikada.

Football Manager

Ipak, isto ne možemo reći i za prezentaciju meča, odnosno za nesretni 3D prikaz koji nam je trn u oku već četvrtu godinu u nizu. Naravno, nitko nas ne sili da ga koristimo,ali smatramo da jedan serijal ovakvog kalibra zaslužuje puno bolje. Istina, ubačene su tu neke nove animacijice, kamere i DOF efekt, ali rezultat je ponovno ispod pristojne razine. Ništa bolje nije prošao ni zvuk koji se valjda nije mijenjao otkako je samog serijala.

I sad presuda koju ste i sami mogli iščitati između redaka. Je li Football Manager 2012 igra vrijedna vaše pažnje, vremena i novca? Što se pažnje i vremena tiče – definitivno. No u slučaju novca dobro razmislite. Ovo je još uvijek isti onaj žderač slobodnog vremena i teška ovisnost zbog koje se odgađaju sve druge aktivnosti. Međutim, po standardnoj cijeni jedne igre to možda i jest problem – broj noviteta nije očaravajući, a ni oni sami ne predstavljaju neki primamljiv razlog za prelazak na novu verziju. Ako ste fan, vjerojatno vam nije stalo do novog tutoriala ili ažuriranih postava koje biste ionako izmiješali nakon dvije sezone. A ukoliko pak to namjeravate postati, treba biti svjestan činjenice da je FM još uvijek prilično nepristupačan novim igračima. Odluku stoga prepuštamo vama. Nedvojbeno je kako se radi o kvalitetnom naslovu, ali takav je bio i prošlogodišnji FM koji se prodaje po upola manjoj cijeni.

Znamo da su tvrdokorni fanovi isprobali igru i bez naše preporuke, makar i u demo verziji, pa nas zanima što vi mislite o ovogodišnjem menadžeru. Treba li ga smijeniti? Ili mu dati povišicu?

Najpopularnija simulacija nogometnog menadžerstva ulazi u svoju dvadesetu sezonu. Je li ona obilježena radikalnim promjenama ili je Football Manager 2012 tek manje godišnje ažuriranje?

85 Naša ocjena
  • još uvijek graniči s ovisnošću
  • premalo pravih noviteta

Zoran Žalac

Dežurno piskaralo. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Slab je na estetska rješenja u sučeljima. U slobodno vrijeme magistar opskurne kulturologije.

Komentari (2)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?