HCL.HR

Recenzija

MediEvil

kostur na estetskom zahvatu

Zoran Žalac

Kad se junački kostur Sir Daniel Fortesque nakon sto godina smrtnog izležavanja probudi kako bi zaustavio nekromaga Zaroka, vodoriga iz njegove kripte kaže dobro poznatu rečenicu: „Sudbina mu je dala drugu šansu!“ Od originalnog MediEvila nije prošlo sto godina već samo 21, ali za igru vrijedi isto: sudbina joj je dala još jednu priliku za modernu adaptaciju. Naime, MediEvil je još 2005. dobio svoju preradu za tadašnju PSP konzolu, samo što se ta verzija ne pamti baš po dobrome jer je napravila previše izmjena koje nisu bile potrebne.

MediEvil za PlayStation 4 je tehnički gledano remaster prije nego remake. I to je dobra vijest jer sa spomenutim Resurrectionom nema nikakve veze. Temelj je ovdje originalna avantura iz 1998. koje se remaster drži prilično vjerno. Svi leveli iz originala su tu, sve vrste neprijatelja i likova. Dodane su neke nove stvari o kojima ću malo kasnije, ali ovo je dobri stari MediEvil kakvoga pamtite. Samo ljepši, i pritom mislim mnogo ljepši.

Za one koji se možda još nisu upoznali s MediEvilom, priča ide ovako… Kraljevstvo Gallowmere je pod prijetnjom zlog čarobnjaka Zaroka koji se vratio nakon poraza u velikoj bitci otprije stotinu godina. Njegovim povratkom budi se i vitez Sir Daniel Fortesque koji je čarobnjaka i porazio. Tako barem kaže službena verzija priče. Istina je malo manje glamurozna, ali na vitezu je da ponovno stane na kraj nekromagu i zasluži svoje mjesto u dvorani heroja, makar i kao krakati kostur.

Remaster nije napravio nijedan krivi potez u modernizaciji bajkovitog Gallowmerea.

Osobno obožavam svijet MediEvila i zadovoljstvo mi je reći da remaster nije napravio nijedan krivi korak u njegovoj modernizaciji. I dalje je to vrhunski spoj fantastične tematike i šarmantnog humora. Motivi srednjovjekovnog praznovjerja spojeni su s prigodno mračnim ugođajem i primjetno britanskim tonovima. Ako vam nije jasno o čemu pričam, možda pomogne sljedeća usporedba. Znate kako Harry Potter franšiza ima onaj britanski „okus“? Ista je stvar i s MediEvilom, a pohvalno je što se to nije izgubilo jer je na remasteru radio američki tim.

MediEvil je za mene savršena bajka o junaštvu, magiji i iskupljenju, ispričana na besprijekoran način. Nije to pohvala samom remasteru, ali u ovom izdanju priča je obogaćena uvođenjem svojevrsne enciklopedije koja donosi detaljniji uvid u bića i pojave širom Gallowmerea. Dobar je to dodatak igri i korisno je što se svi zapisi mogu slušati pomoću ugodnog glasa nove naratorice.

Priča je obogaćena uvođenjem enciklopedije koja donosi detaljan uvid u bića i pojave MediEvilovog svijeta.

Interesantno je da je MediEvil, kao jedan od ranih 3D platformera, dosta dobro ostario. Struktura igre je vrlo raznolika i dinamična, do te mjere da može posramiti neke moderne igre. Istina je da u MediEvilu samo udarate protivnike, skačete i skupljate predmete. No, te tri aktivnosti uvijek imaju varijacije na raznovrsnim levelima. Na primjer, u jednom levelu ne smijete udarati protivnike, u drugom rješavate zagonetke, u trećem morate biti precizni prilikom skakanja, četvrti je fokusiran na akciju, peti je pravi labirint, itd. Svaki je level poseban po nečemu i to se 20+ godina kasnije ne viđa toliko često u vrijeme igara s velikim otvorenim svjetovima.

Dakle, remaster MediEvila vjeran je idejama s kraja devedesetih. Međutim, ubačeno je ipak i nekoliko novih stvari. Tu prvenstveno mislim na novu kameru koja se aktivira pritiskom na tipku L2, a daje prizemljeni pogled na situaciju, iza ramena glavnog kostura. Ova kamera može dobro doći u situacijama kad neprijateljima ne želite prići blizu nego ih želite eliminirati dalekometnim oružjem. U tom slučaju neprijatelje možete vidjeti s veće udaljenosti nego što ste to mogli u originalnoj igri pa je gameplay mrvicu lakši, iako i dalje dosta izazovan.

Nova kamera dobro dođe za dalekometno oružje i borbu “na daljinski”.

Remaster olakšava stvari time što je uvedena opcija restarta za svaki level. Kad se level ponovno pokrene, igraču se energija vraća na početno stanje, pa ako vam je igra teška možete protrčati kroz level kako biste zapamtili položaj neprijatelja i predmeta da bi u ponovnom prelasku unaprijed znali što vas čeka. Moglo se to i u originalu, pod uvjetom da ste imali memorijsku karticu, s tim da je taj proces išao znatno sporije. Na kraju krajeva, u remasteru više nema opasnosti od trajnog Game Overa nakon kojega biste morali krenuti od samoga početka igre (ako niste spremili poziciju), jer vas se ovdje nakon umiranja vraća na početak levela koji ste igrali.

I to je otprilike to što se tiče važnijih izmjena – takve su da ih uopće ne morate ni koristiti. Nova kamera je korisna, premda nedostaje opcija da ju se trajno omogući bez držanja tipke L2. Razlog za to jest što je taj pogled neupotrebljiv u dosta situacija gdje je kamera fiksirana pod istim kutom kao i u originalnoj igri. Taj dio nije bio problem u originalu, a nije ni u remasteru. Problem je kada kameru morate kontrolirati sami.

Premda se radi o remasteru, muke s kamerom prisutne su i dva desetljeća kasnije.

Novi je MediEvil pregledniji nego stari i upravljanje kamerom je brže i lakše. Međutim, još uvijek je tu onaj osjećaj da igrate igru u kojoj kamera nije 100% onakva kakva bi trebala biti. Povremeno se i u remasteru dogodi da vam nešto blokira pogled, i to ne djelićem objekta nego doslovno ništa ne vidite na ekranu. A to zna frustrirati tijekom borbe i može vas izbaciti iz takta. Slično je i s bugovima kojih tu i tamo ima. Konkretno, naišao sam na dva takva koja su mi blokirala napredak i natjerala me da level ponovim od početka. Srećom, leveli ne traju duže od 15-ak minuta pa mi to ponavljanje nije bilo neoprostivi problem.

S pozitivnije strane, MediEvil sada ima daleko više toga za prikazati. Remaster donosi znatno više detalja i leveli ponekad djeluju kao da su skroz drugačiji iako je raspored u njima identičan. Prije dvadesetak godina PlayStation konzola nije mogla prikazati krošnju drveća začarane šume dok se spuštate žičarom s gnijezda velike ptičurine. Prije je sve bilo crno, a sada se šuma vidi u skroz novom izdanju. I izgleda prelijepo. Šteta što igra za sada ne podržava HDR ili barem nije podržavala za vrijeme recenziranja (prije službenog izlaska).

Prije je većina okoliša bila prekrivena crnilom, a sada sve vidite u nekom novom izdanju.

Glazba je također dorađena te su poznate melodije proširene novim segmentima u izvedbi praškog simfonijskog orkestra. Zvuči to dobro, npr. Hall of Heroes tema je bolja u novoj izvedbi, ali ako ste veliki fan originala vjerojatno ćete poželjeti izvornu verziju glazbe. Ona je dostupna – u sklopu 70 kuna skupljeg Deluxe izdanja.

Osnovna verzija igre košta 199 kuna i traje oko šest sati. Manje je to nego što koštaju remasteri Crash i Spyro igara, te možda ipak previše za samo jednu igru. Ne bi bilo loše da su u paketu remasterizirali i MediEvila 2. Svejedno, ako ste ljubitelj ove kosturske avanture, treba cijeniti samu činjenicu da njezino moderno izdanje postoji, a potom i to da nije unakaženo kao Resurrection. S time na umu, cijena je sporedna stavka. Jer MediEvil je pravi klasik, a na ovaj će na način upoznati i nove generacije igrača.

Osim toga, Sony se ponovno potrudio lokalizirati igru za hrvatsko tržište – da mi je netko prije 20 godina rekao da će se to dogoditi jednoj od meni najdražih igara, ne bih mu povjerovao. A evo, dogodilo se. Sudbina mu je doista dala još jednu šansu i iskoristio ju je onako kako je znao.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PlayStation 4. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

Označeno sa: ,

Remaster MediEvila na pravi način slavi ono po čemu je original bio hvale vrijedan. Nekim modernim igrama i dan danas bi mogao očitati bukvicu, premda ni dva desetljeća kasnije nije našao lijeka za problematičnu kameru.

80 Naša ocjena
 • dobro očuvani ugođaj i duh originala, proširena priča
 • značajno obogaćen svijet s vizualne strane
 • mrvicu pristupačnija težina, ali i dalje izazovno
 • remaster je napredniji u smislu kontrola i izvedbe
 • kamera povremeno radi probleme
 • poneki bugovi tjeraju na restart levela
 • za traženu cijenu mogli su remasterizirati i drugi dio

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (31)

 • SonOfZeus

  23.10.2019 - 18:34

  Pa s obzirom da je primjerice remaster Link’s awakeninga kostao 500kn pri izlasku (nije ni sada nesto nize) – smatram da je 200kn vise nego postena cijena za Medievil. 🙂

  • tomekplejka89

   @SonOfZeus, 23.10.2019 - 19:56

   Apsolutno se slazem…

  • Dajsikeks

   @SonOfZeus, 23.10.2019 - 21:28

   Imas na internetu i jeftinije

  • GAMEmaher

   @SonOfZeus, 24.10.2019 - 11:44

   Pogotovo što (kako to već bude praksa) brzo bude i na 100-150 kn akcija sniženje

  • dandelion

   @SonOfZeus, 24.10.2019 - 13:36

   Links Awakening nije remaster već remake cijena odgovara tom remek djelu
   poštena cijena za Medievil je stotinjak kuna pa ću pričekati

  • SonOfZeus

   @dandelion, 24.10.2019 - 17:17

   Remake je? Odlicno, dapace, i Medievil je remake. Objektivno poprilicno graficki zahtjevniji remake nego Zelda (https://srv2.imgonline.com.ua/result_img/imgonline-com-ua-twotoone-0ynZfyAqNj8a3c.jpg).

   Osobni ukusi su totalno nebitni. Meni je osobno bolji medievil, no govorimo o cijeni remake-a za koju je recezent tvrdio da je malo visoka za jednu igru.
   @dajsikeks – ima, ali na nintendu shopu drzi istu cijenu. Uostalom i ovdje ce cijena s vremenom pasti u ducanima, tako da se gleda day 1 cijena iskljucivo. Oprostite, ali 500kn nije ni remake trilogije spyra, vec 300. A to su tri igre. Jos prevedene na hrvatski. 🙂

  • dandelion

   @SonOfZeus, 24.10.2019 - 21:35

   volim Nintendove igre jednako kao i Sonyjeve i za razliku od tebe ne odričem se zbog cijene ni jedne zanimljive
   imam jednostavan sistem kupovine
   Nintendo je takav kakav je,igru koju želim kupiti uzmem prvi dan,cijena neće pasti a ako i padne proći će godine
   Sonyjeve ekskluzive i ostale igre rijetko kupim odmah,sačekam koji mjesec i kupim ih za pola cijene ili čak i manje
   ovih dana sam na Sony Halloween rasprodaji na nekoliko igara uštedio dovoljno za još jednu Nintendovu skupu igru i još će mi ostati za piće,duhan,kocku i ženske

  • Ovcaodnovca

   @dandelion, 26.10.2019 - 10:20

   u De neke igre za PS4 pojeftine i 50% u 2-3 mjeseca, a cstu su tu i akcije kupi 3 jedna besplatna, kupi 5 2 besplatne….. a Nintendo pojeftini 5-6 € ovisno o trgovini, ili im padne cijena sa 60€ na 50 i tako ostane do najave iduce konzole.

  • SonOfZeus

   @dandelion, 26.10.2019 - 21:29

   Odlično. Jer nintendove igre možeš čekati do slijedećeg desetljeća – i cijene će ostati iste.
   Tko je shvatio poantu – shvatio je, tko nije – nikad ni neće.
   Cao

  • metalshegy

   @SonOfZeus, 25.10.2019 - 01:15

   ja mislim da igre trebaju bit besplatne i da se novac treba ukinut

 • Ovcaodnovca

  23.10.2019 - 18:48

  ne kuzim komentar za cijenu pa igra je 30€?! mozda bude drugi dio isto za 30€

  • Zoran Žalac

   @Ovcaodnovca, 23.10.2019 - 20:07

   Spyro je npr. 3 igre za 40e. Tako da, moglo se. Ali nije strašno i ne smatram to velikom manom.

  • mirko1286

   @Zoran Žalac, 23.10.2019 - 22:13

   za svoju cjenu daje više kontenta od dosta aaa igara. nemozes uspoređivati 2 igre zato što onda govoriš jednu od ove 2 tvrdnje. igra A je dobra ili loša zato što je slična kao igra B igra A je dobra ili loša zato što je dostigla ili nije dostigla standard koji je postavila igra B. igru treba ocjeniti samu po sebi a ova igra je ostvarila dobar omjer cjene i kontenta

  • Ovcaodnovca

   @Zoran Žalac, 24.10.2019 - 07:33

   znao sam da ce se ovo spomenut, a gle igra ili steka cigareta 🙂

  • Ovcaodnovca

   @Zoran Žalac, 26.10.2019 - 10:16

   na koliko se konzola pojavio Spiro a na koliko Medievil, samim time se i radi proracun i kalkulacija povrata i zarade…

 • Stjepan Fikter

  23.10.2019 - 18:57

  Upravo prednaručio. Jedna od dražih igara sa sivonje iako bi svakako bilo bolje da je u i drugi dio u paketu.

 • 312AE

  23.10.2019 - 21:16

  U petak se igra, jedva čekam. Baš se veselim, nisam nikad igral više od demo verzije. Isto me veseli da je igra jednostavno igra, bez game as service modela itd, u petak ju krenem igrat i ako ne prije, za vikend dovršim, bez stresova.??

  • Tommygun

   @312AE, 24.10.2019 - 01:12

   Uzivat ces✌️

  • 312AE

   @Tommygun, 24.10.2019 - 05:22

   Budem, budem! ☺️

 • Smike

  23.10.2019 - 23:48

  Meni žao dati tolike pare..nedavno kupio crash da mogu djeca igrati i za..o sam se..? igra i za mene preteska a djeca su odustala..

  • Zoran Žalac

   @Smike, 24.10.2019 - 09:06

   Nije ni ova puno lakša, ali nije baš ni kao Crash.

  • Smike

   @Zoran Žalac, 24.10.2019 - 16:15

   Imaš li Zorane prijedlog za igricu. Djeca su tek počela da igraju na playu. Ja sam počeo od super maria i bilo je pr3jednostavno, današnje igrice imaju milion nekih opcija,komandi,mapa itd. Probao sam sa crashom i rachet and clank. Ima li ista na playu da je slicno mariju ?

  • Zoran Žalac

   @Smike, 24.10.2019 - 19:26

   Ma Spyro moj favorit. Od novijih Yooka laylee and the impossible lair, A Hat in time je isto dobar navodno, ali nisam igrao.

  • Smike

   @Zoran Žalac, 24.10.2019 - 22:41

   Danke, svakako sam razmisljao o spayrou ?, nek djeca igraju kad ja ne mogu. Kupio zar cry 5 igrao pola sat,odssy nikad kraja. Kako imam obaveza više preferiram igre tipa Uncharted ? nema puno lutanja..

  • DINEK

   @Smike, 25.10.2019 - 12:15

   RAYMAN LEGENDS

 • GAMEmaher

  24.10.2019 - 11:46

  Vrhunska igra a odigrao je davno na PSP gdje mi zakon bila. Probao sam demo a jedina zamjerka u tome je bila kamera kako se nezgodno okreće nekontrolirano ponekad

 • TitanShifter

  24.10.2019 - 11:59

  Beton mi je ovo što rade sa crashom, spyrom, evo i medievil koji nikad nisam imao priliku odigrat. Samo štancajte ako ce biti ovako kvalitetno. Bilo bi dobro oživit i neke pc igre, kao što su blade runner, i have no mouth and i must scream , star wars kotor, thief..

 • TenrousE

  24.10.2019 - 14:38

  Ja bi volio Hitman 2: Sillent Assasin remaster..grafika kona zadoovljava danasnje standarde ii docerani svi oni nivoi koji su bili rasprostranjeni sirom svijeta..full ?

  • SanKa

   @TenrousE, 24.10.2019 - 15:59

   jao, daleko najbolji hitman. a ne ova epizodna sranja

 • pleto

  30.10.2019 - 08:15

  Predobro izgleda

 • ilfenomeno11

  19.12.2019 - 12:26

  Odličan remaster, tko nije igrao preporučujem, jedina mala zamjerka su ponekad kamere

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?