HCL.HR

Recenzija

Ori and the Blind Forest

Ćori i šumetina

Duje Kozomara

Čak kada zanemarimo tu sveopće poznatu istinu da su šume zaslužne za vrckavi plin koji udišemo u svoja pluća kako bismo uopće mogli živjeti, postoje i neki drugi razlozi zašto ih u današnje vrijeme trebamo možda i više nego ikada. Prije nego krenete provjeravati jeste li zalutali na krivu web adresu, napominjem kako se ovo se neće pretvoriti o članak o važnosti očuvanja stabala, recikliranja i veganske prehrane ili pak promocije zelene stranke gospođe Mirele Holy, mada jako apruvamo njen gotički stajling.

Prosječnom građaninu modernog doba glava je u svakom trenutku prepuna informacija, onih više i manje potrebnih, a dok se jednom rukom drži za leđa bolna od pretjeranog sjedenja, drugom provjerava notifikacije na pametnom telefonu i usputno psuje vozača automobila ispred sebe tijekom zastoja u prometnoj gužvi. Šumovi u glavi iz dana u dan nam stvaraju osjećaj tjeskobe, nemira i nesigurnosti.

Teško je zamisliti veću divotu od odbacivanja svih tih okova, ostavljanja mobilnih obavijesti, obveza te buke i galame prometnica iza sebe i odlaska u čisto zeleno prostranstvo koje nazivamo šumom. Trčati među drvećem, ležati u travi, udisati čisti zrak, slušati pjev ptica i mahati vjevericama. Tako otprilike izgleda sloboda. Vjerujem kako bi svakome od nas trebala takva terapija punjenja baterija kako bismo vratili misli u normalan tok, i to na tjednoj bazi.

Ako pak niste te sreće da imate šumu u blizini ili ste jednostavno konformist prelijen za ustati debelo dupe iz udobne stolice kao što je najčešće i sam potpisnik ovih redaka, imamo jednu zanimljivu alternativu – Orija i njegovu slijepu šumu. Problemčiće s kralježnicom teško da će vam ispraviti, ali garantiramo da će vas uspješno očarati i zaraziti svojim svijetom.

Pogledajte kako predivno Ori and the Blind Forest izgleda u akciji.
Obavezno gledajte u 60 FPS-a (Chrome, IE7).

Kolega Zoran nedavno je sastavio lijep tekst za video prilog “indie igre ljepše od Crysisa“, u kojem je fino objasnio da najčešće griješimo kada pričamo o divnoj grafici, osvrćući se primarno na tehnologiju iza te igre, umjesto na njenu pravu, estetsku ljepotu. Ori se na toj listi našao pomalo nepravedno zapostavljen, iz jednostavnog razloga što je izlazio previše skoro u odnosu na dane montiranja i objave spomenutog videa. Nepravedno zapostavljen – jer Ori je jedna od najljepših igara koje ste ikada imali priliku zaigrati.


Možda je to hrabro reći za jedan 2D platformer, no kada zaigrate ovu rukom crtanu igru specifičnog bajkovitog stila, u kojem svaka zasebna sličica izgleda kao oživjelo umjetničko djelo, bit će vam potpuno jasno o čemu pričam. Cijeli Orijev svijet djeluje upravo nevjerojatno živo, prije svega zahvaljujući genijalnoj animaciji svakog od mnogobrojnih slojeva koje u bilo kojem trenutku vidimo na svom ekranu. Gotovo niti jedan element koji vas okružuje nije statičan, dok nijedno područje po kojem ćete u svojoj pamtljivoj avanturi skakutati nije slično onom drugom – svako ima potpuno unikatan izgled te vlastiti život.

Pravo je umijeće uz ovako fenomenalan vizualni stil napraviti glazbenu pozadinu na jednako visokoj razini, no čarobnjacima iza igre i to je pošlo za rukom. Divan orkestralni soundtrack čini igranje još pamtljivjim iskustvom i fino zaokružuje već iznimno pozitivne dojmove o audiovizualnoj prezentaciji.

Za neupućene, ‘metroidvania’ je naziv podžanra platformera kojeg karakterizira akcijsko-avanturistička struktura, a jedan od ključnih elemenata je slobodno istraživanje mape čijim određenim dijelovima možemo pristupiti tek dobivanjem novih sposobnosti. Developeri ove igre se u nijednom trenutku nisu sramili jasno istaknuti svoje uzore pa Orija nazivaju ljubavnim pismom Metroidu te Raymanu i mada zapravo ne donosi ništa novo na području gameplaya, fascinantno je s kolikom dozom samouvjerenosti uspješno spaja one najkvalitetnije odlike žanra u cjelinu kojoj se možemo samo diviti.


Maleni Ori kreće se tako fluidno i responzivno da ga je izniman užitak kontrolirati i prelaziti prepreke izvođenjem brojnih vratolomija čiji se broj s vremenom samo povećava. Svakako jedan od najpohvalnijih gameplay elemenata je doista vrsno odrađeno tempiranje novina: u nijednom trenutku neće vam biti dosadno jer ćete konstantno dobivati nove sposobnosti, učiti ih primjenjivati u praksi, privikavati se novim protivnicima te otkrivati nova područja.

Zapravo, Ori je sve zanimljiviji što ga duže igrate, jer u kasnijoj fazi igre tako vješto i spretno baratate zavidnom količinom vratolomija i sposobnosti poput duplih skokova i pentranja po zidovima, koje izvodimo jedne za drugima bez ikakvih stanki ili previše razmišljanja. Vjerojatno najzabavnija sposobnost je tzv. bash kojim projektile koji idu prema vama odbijate i vraćate u jednom smjeru, dok Orija propelirate u onom suprotnom. Navedenu sposobnost koristit ćete za brzo kretanje i prelaženje prepreka, ali istodobno i za oduzimanje života zlikovcima koji vam stanu na put, a zahtjeva brzo razmišljanje o pravcu kojem se želite odbaciti te preciznu egzekuciju.


Valja naglasiti kako ovo nije lagana igra. Umirat ćete i to često – do samog kraja svoje smrti ćete zasigurno brojati u stotinama i, kako to biva u životu, učit ćete na vlastitim pogreškama kad već ne možete na tuđima. Dok su malo kompleksnije prepreke samo uzrok većeg ponosa i zadovoljstva jednom kad ih napokon pređete, vjerujem da situacije u kojima težina naglo poraste neće svima sjesti. Konkretnije, riječ je o nekoliko skriptiranih događaja u kojima morate u kratkom roku pobjeći iz određenog područja prepunog prepreka bez ijednog checkpointa – zbog čega ćete zapravo cijelo područje jednostavno morati naučiti napamet.

Sistem saveanja je zapravo odlično zamišljen: napredak možete spremiti u bilo kojem trenutku korištenjem energetskih kuglica koje skupljate tijekom avanture, no valja znati kako energiju možete koristiti i u svrhu jačeg napada, a njena količina je ograničena pa će valjati promisliti kad i kako je zapravo želite potrošiti. Saveanjem ujedno kreirate energetski soul link kojeg ujedno možete koristiti za realizaciju igrinog RPG segmenta – trošenje XP bodova ostvarenih ubijanjem neprijatelja za unaprjeđenja različitih sposobnosti.

Igrina početna sekvenca efektivna je i emotivna, mudro je zamišljena i služi kao jako dobar uvod koji uzrokuje brzo povezivanje s likovima i svijetom. Zanimljiva je i prezentacija priče, gnjavažu cutscenama mijenja njeno pričanje kroz samu igru i to, intrigantno, bez ikakvih dijaloga. Ipak, teme koje se kroz priču protežu prožvakane su već malo previše puta i dojma sam kako do kraja Ori ipak ne uspije dosegnuti emotivni vrhunac ostvaren na samom početku.


Očaravajuća grafika lako će u bilo kojem trenutku privući zainteresirane promatrače pa sam više puta zaželio da Ori ima neku vrstu co-opa kako ne bih morao određenoj pripadnici nježnijeg spola povremeno prepuštati miš i tipkovnicu te gledati kako opake izazove zapravo prolazi uspješnije od mene. Osim toga, za tvrdokornije igrače replay value bi svakako povećala nekakva “new game plus” opcija ili barem dodavanje veće težine za novi prelazak, no takvo nešto ipak je izostalo.

Ori and The Blind Forest svojom vas predivnom audiovizualnom prezentacijom lako uvuče u svoj svijet, gdje vas do samog kraja uspješno zadrži fluidnim, responzivnim i intuitivnim gameplayem. Svoju relativno kratku kampanju, trajanja otprilike šest do devet sati, lako opravdava vrhunskim ritmom te prilično pristojnom cijenom. Zato preporučujemo da spustite rolete, ugasite mobitele i na koji sat se prepustite terapiji Orija i njegove Slijepe Šume. Za obavijesti o indikacijama i mjerama opreza, obratite nam se u komentarima na recenziju ili pak u prigodnoj temi na forumu.

Možda je slijepa, ali Orijeva šuma je vrlo lako moguće najimpresivnija kojom ste ikada imali priliku proskakutati u svijetu igara.

88 Naša ocjena
  • predivan vizualan stil i soundtrack
  • fluidan i odlično tempiran gameplay
  • nedostatak inovacija
  • prožvakana priča

Duje Kozomara

Umirovljeni haceelov doktor lošeg humora. Još voli Plejstejšn, ali mnogo više priča o GDPR-u.

Komentari (15)

  • VladoShady 980

    25.03.2015 - 20:49

    Ne pamtim kad sam uz neku igricu uzivao kao uz ovu…jedino mi se nije svidjelo to da igra trazi od vas da se stalno vracate nazad kroz nivoe. Mnogo bolja igra od oba Trine-a zajedno

  • JoMandingo

    25.03.2015 - 20:51

    Savršenstvo..nikad nisam više uživao od grafike zvuka ugođaja…iznad svih očekivanja!

  • X-Reaper

    25.03.2015 - 23:36

    Odlična igra!

  • Pakleni91

    26.03.2015 - 08:16

    Fenomenalna igra nikad nisam ovoliko uzivao igrajuci moja topla preporuka 🙂

  • TheDarkBlazer

    26.03.2015 - 11:48

    Genijalna igra. Dugo vremena me nije privuko nijedan 2D platformer, al ovo je nest savrseno. Jos od super meat boya nisam bio ovoliko odusevljen. Em je grafika fenomenalna, negdje sam citao da je handmade al ne znam kolko je ta informacija tocna, em je audio prezentacija igre fantasticna, do te mjere da pjevusim soundtrack dok se kupam jel. 😀
    AAA indie naslov, GG WP

  • MaliMicek

    26.03.2015 - 14:53

    Potpuno se slažem u svemu s vašom recom, pogođeno u sridu GG Duje. Btw nije te bilo neko vrijeme 🙂
    Bilo kako bilo Ori je odlična igra jedino je priča već nekoliko puta viđen, pomalo sažvakana reklo bi se. Al ju je gušt odigrat.

  • Spalato1312

    26.03.2015 - 18:26

    igra me odusevila, steta da nema vise ovakvih igri,

  • mokrEE

    27.03.2015 - 01:34

    definitivno me podsjeca na Giana Sisters : Twisted Dreams koja je u najmanju ruku jednako lijepa i ima izvrstan soundtrack. ova prica ipak malo vise podsjeca na Ghibli studio japanske animirane filmove. Svaka cast, igra je mrak !

  • Mogy

    06.04.2015 - 23:42

    Ja sam dao ocjenu 100. Nemam nikakve zamjerke na samu igru. Težina, zagonetke, responzivnost kontrola u igri, priča, po meni sve perfektno pogođeno. Svima bih preporučio da zaigraju ovu igru. Garantiram da se nećete razočarati.

    • Mogy

      @Mogy, 06.04.2015 - 23:45

      Zaboravio sam spomenuti i vrhunski audio tj. muziku koja me oduševila te isto tako grafiku koja je prekrasna. Da idem tražiti mane igre, ne bi je mogao naći. Bolja mi je od Trine serijala 🙂

  • IaMarmageddoN

    09.04.2015 - 11:35

    95 od mene za ovu igru. Vrlo duboka povezanost od prvog pokretanja sa igrom.

  • ZGunner1992

    10.05.2015 - 11:57

    Nešto najljepše kaj sam ikad igrao, a igrao sam dosta toga. Toliko smirujuću igricu nisam nikad prije susreo. Nekak se osjećam opušteno i sretno dok slušam taj savršeni soundtrack i sve je tak nekak…zakon napravljeno 😀

  • Virty

    05.01.2016 - 14:55

    Na listi želja mi je (XBO), ali nikako da dođe na red 🙁

  • maniacx

    26.07.2018 - 13:52

    ja je evo tek sad igram…i mogu reći da je količina oduševljenja igricom barem na razini prosjeka u komentarima…odlična igrica

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?