HCL.HR

Recenzija

Forza Motorsport

KRUG ŽIVOTA

Lovro Maroševac

Ljubitelji trkaćih igara ove godine stvarno mogu uživati u virtualnom utrkivanju. Nakon vrlo dobrog The Crew: Motorfesta, na red je došla Forza Motorsport. Sestrinska igra Forze Horizon, više orijentirana na simulacijski dio utrkivanja, odvezla je poprilično zavidan krug.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
70€ PC Ustupio izdavač

Iako je tehnički gledano osmi dio serijala, Forza Motorsport je svojevrsni je reboot svega. Kreće od nule, traži strpljivo učenje, a zauzvrat nudi onoliko izazovnosti koliko tražite. Bilo da ste početnik ili profesionalni virtualni vozač, Forza Motorsport vas neće kočiti ni u jednom pogledu. Vrlo je pristupačna po tom pitanju pa ima brdo mogućnosti kojima si možete složiti utrkivanje kakvo želite. Toliko da čak i malena djeca mogu zaigrati jer vam igra nudi asistencije pomoću kojih ona praktički sama upravlja vozilom ako vi skrenete sa željene putanje.

Novu Forzu vozio sam koristeći kontroler / gamepad i moram reći, simulacijski aspekti igre za kontroler igrača su prilično izazovni, pogotovo kad vam pobjegne vozilo. Lijepo je kad na kontroleru osjetite svaki prelazak preko rubnjaka i limit pri dodavanju gasa, ali osjeti se i da je za ozbiljniju vožnju ipak preporučen upravljač / volan. Srećom, Forza Motorsport ima pristojnu podršku za volane odmah po izlasku. Najviše blagodati vidjet će oni koji posjeduju Fanatecov CSL DD, DD1 i DD2, Logitechov G PRO te Thrustmasterov T128 i T248.

Za sve one koji vole igrati single-player i karijeru, u Forzi Motorsport sada vam je dostupan Builder’s Cup. Riječ je o setu vožnji kroz različite serije s ciljem da na svakoj utrci uspješno savladate protivnike i postanete najbrži među svim vozačima. Veliki je naglasak upravo na uređivanju vozila jer bez toga ne možete poraziti protivnike na stazama.

U Builder’s Cupu postoji 20 setova serija vožnji, uz dodatnih pet Toursa koji traju po sat vremena i gdje možete voziti glavne automobile iz svake od tih pet serija. Nadogradnja vozila funkcionira tako da vi morate dizati levele kako biste otključali određene dijelove i mjesta koja možete nadograđivati. Stvarno se ne morate brinuti oko nekakvog grindanja jer je napredak u igri u granicama normale.

U Builder’s Cupu postoji 20 setova serija vožnji, uz dodatnih pet Toursa koji traju po sat vremena.

Nagrade ne skupljate samo završnim rezultatom utrka, nego vam je to omogućeno i tijekom vožnje. Uđite dobro u zavoj, prestignite na čist način druge vozače – takve se stvari ovdje nagrađuju. Zanimljvo je i to da sami možete odrediti s koje ćete pozicije startati utrku. Što ste na nižoj poziciju u startu, to su nagrade na kraju utrke veće. Naravno, pod uvjetom da završite na poziciji koju ste si zacrtali.

Isto tako postoji opcija kojom si možete odrediti težinu umjetne inteligencije protivnika. I tu moram reći kako je ovo odrađeno gotovo savršeno. Ne samo da vam AI vozači pružaju odličan osjećaj utrkivanje tijekom borbi jedno protiv drugog, već vidite i na stazi da su skloni pogreškama. I to ne pogreškama na način da se vi zaletite u njih pa ih izbacite sa staze, već sami mogu pogriješiti prilikom kočenja, dodavanja gas ili jednostavno uzmu pogrešnu liniju u zavoju. Naravno, znaju se oni sudariti pokoji put, ali sve je to u duhu utrkivanja.

Ne samo da vam AI vozači pružaju odličan osjećaj utrkivanje tijekom borbi jedno protiv drugog, već vidite i na stazi da su skloni pogreškama.

Ako niste pretjerani obožavatelj ovakvih modova u solo igranju, postoji još tu i obično utrkivanje u kojem sami namještate stazu, dužinu, vremenske uvjete i protiv koliko vozača se želite utrkivati. Tu je još i Rivals, svojevrsni time trial u kojem pokušavate izboriti bolje vrijeme na stazama od drugih vozača.

Kad smo kod staza, sveukupno imate njih 20 na repertoaru. Da vas to ne obeshrabri, gotovo svaka staza ima svoje varijacije. Jedne su skraćene, druge imaju različite putanje utrkivanja, treće se voze na suprotnoj strani – u tom pogledu ima dosta zanimacije. Eventualno bi moglo dosaditi ako brzo prođete kroz sve staze pa vam varijacije istih ne pružaju neko zadovoljstvo. Od staza koje trenutno imate u igri, možete voziti po legendarnom Spa-Francorchamps, japanskoj Suzuki, španjolskoj Katalunji, britanskom Silverstone ili Laguna Seci. Sve staze detaljno su prenesene u igru te je stvarno užitak na njima voziti. Vozni red Forze Motorsport bogat je vozilima koje možete iskoristiti za te prilike.

Gotovo svaka staza ima svoje varijacije: jedne su skraćene, druge imaju različite putanje utrkivanja, treće se voze na suprotnoj strani, itd.

U igri možemo pronaći 500-tinjak vozila koja otključavate kupovinom istih. U multiplayeru, kao i single-playeru, dobivate nagrade na kraju utrka te igrinim novcima kupujete željene automobile. Ono što je dobra stvar je to da nadogradnja vozila ima različitu valutu pa ne morate brinuti hoćete li u solo igranju potrošiti novce za nadogradnje koje ste možda mogli iskoristiti za kupovinu nekog automobila. Doduše, valuta se ne dijeli među automobilima nego priliku za nadogradnju dobivate samo za auto koji vozite.

Mrežni dio utrkivanja je i najzabavniji dio Forze Motorsport. Dodaci koji su stigli u ovoj igri su savršeno uklopljeni u njenu misao i nude mogućnost lakšeg učenja staza i taktiziranja tijekom utrka. Trening sesije nude vam mogućnost da naučite staze ako s njima niste upoznati. Čak i ako ih znate, dobro se podsjetiti gdje su točke kočenja i kada je najbolje davati gas. Kvalifikacije su također jedan od noviteta u Forzi Motorsport u odnosu na prethodni dio. Nemam puno o tome reći osim da je odlična podloga koja vam pokazuje gdje se nalazite u odnosu na druge vozače i stavlja vas na točno mjesto na gridu. Nemojte se obeshrabriti ako ste loši kvalifikacijama, trkaći tempo je najbitniji.

Oštećenja postoje – kako vizualna, tako i mehanička.

Utrke se svode na isto kao u solo igranju. Ono što bih volio napomenuti je da imate štetu na vozilima i to ne samo u vizualnom smislu, već i mehanički. Sudjelovao sam u jednom sudaru prilikom utrkivanja i moram reći da stvarno nije ugodno kad vam je cijeli prednji dio automobila potrgan. Možete vi voziti, ali ovisno o stanju štete, vozilo će jednostavno biti neupravljivo. Meni je, recimo, automobil stalno išao u stranu i koliko god da sam ga pokušavao ispraviti, to mi je pomalo oduzimalo dah. Bez brige, utrka vam nije propala… donekle. Možete ući u boks i ispraviti štetu, no to će vas koštati vremena, a moguće i pozicije na stazi.

Kad vozite utrke s nekoliko desetaka krugova, pogotovo ako se utrkujete u ligama ili protiv prijatelja, onda važnu ulogu ima i taktika. Odabir guma na početku te njegova zamjena tijekom utrkivanja daje dodatnu draž borbama na stazi. Pazite samo da se ne preračunate, istrošene gume uistinu vam nude pakao na stazi. Ne samo da drastično mijenjaju točke kočenja, već skretanje u zavoje može biti problematično.

Ono što mi se ne sviđa je jednom kad vrijeme iscuri, bilo da ste u kvalifikacijama ili treningu, odmah vas prebacuje u drugu sesiju. Mislim da bi bilo korektno, pogotovo ako ste započeli krug prije isteka vremena, da možete odvoziti taj krug do kraja.

Sustav penaliziranja je većinski dobro osmišljen, iako nije bez svojih grešaka.

Sustav kažnjavanja je većinski dobro osmišljen. Pomno računa tko je krivac za sudare i koga treba kazniti. Međutim, ne mogu ne primijetiti nekonzistentnost u nekim slučajevima. Tako, primjerice, famozna šikana u Laguna Seci, toliko puta sam ju tijekom utrke skratio da igra to nije prepoznala kao da sam napravio prekršaj. Ili se znalo dogoditi da ja dobijem kaznu nakon što se drugi vozač zaletio u mene. Nije to toliko učestalo, no pomalo razbija zabavu poštenog utrkivanja.

Grafički igra izgleda prekrasno. Vidljiv je napredak u odnosu na prethodnika i tu se nema što proturječiti. Još impresivnije izgledaju utrke po noći koje su pravi melem za oči. Kiša, magla, pljuskovi i grmljavina također su prisutni u igri i bome se osjeti jednom kad uđete u automobil u tim uvjetima.

Kiša, magla, pljuskovi i grmljavina također su prisutni u igri i bome se osjeti jednom kad uđete u automobil u tim uvjetima.

Ono što mi je malo zapalo za oko su kišni uvjeti na stazi. Nisam zadovoljan kako prilikom ogromni pljuskova ne vidite baš špricanje iza automobila. Čini mi se kako je ono umanjeno u korist toga da se može bolje voziti tijekom kiše. No, realno gledajući, malo mi nedostaje mogućnost da se jedva nešto vidi jer to ipak donosi dašak napetosti samom utrkivanju.

Zvukovno je igra također na visokoj razini. I tu je osjetna razlika u odnosu na njegovog prethodnika. Automobili nisu možda savršeni po tom pitanju, no ako niste baš okorjeli obožavatelj svakog voznog modela, to nećete ni primijetiti. Također je odlično iskorišten zvuk u različitim postavkama kamere. Onaj iz prvog sjedala nije ni malo jednak onome kad vam je kamera izvan automobila. Unutar automobila recimo ne čujete recimo kako vozite po mokrome, dok je to itekako prisutno jednom kad je kamera postavljena izvan vozila. Vrlo lako možete odrediti s koje vam strane dolazi vozač.

Pristupačnost Forze Motorsport je na samom vrhuncu. Vrlo jednostavno sučelje pomaže vam u snalaženju te odabiru onoga u čemu i sa čime se želite utrkivati. Multiplayer je funkcionirao vrlo dobro, bez grešaka. Tu i tamo se znalo dogoditi poneko štucanje prilikom prikaza pobjedničkog postolja, gdje se vizuali nisu na vrijeme učitali. U solo igranju naišao sam na probleme prilikom ulaska u Builder’s Cup. Dobar dio vremena ga i nisam mogao zaigrati jer mi se u nekoliko navrata igra srušila. Jednom kad se sve osposobilo, dalje nije bilo problema.

Kako HCL ocjenjuje igre?

Forza Motorsport definitivno je pokazatelj da je serijal krenuo u dobrom smjeru. Za sve trkaće zaljubljenike igra će biti više nego dobrodošla već u ovom početnom formatu, a nadamo se i kroz redovite nadopune sadržaja koje će dobiti naknadno. Odličan je konkurent Gran Turismu te u isto vrijeme može poslužiti kao odskočna daska za neke punokrvne simulacijske naslove i kao dobar izgovor da uložite u neki upravljač.

Forza Motorsport odvezla je krug života i dostavila nam najbolje iz svojeg serijala. Pristupačnost svima, uz bogat sadržaj, nudi sate i sate zabavnog, ali napetog utrkivanja.

90 Naša ocjena
  • pristupačnost vještinama vozača
  • grafički napredak u odnosu na prethodnika
  • umjetna inteligencija vozača je na zavidnoj razini
  • konačno imamo trening i kvalifikacije
  • potrošnja guma igra veliku ulogu u taktiziranju; oštećenja itekako utječu na performanse vozila
  • dodjeljivanje kazni je nekonzistentno
  • tehnički problemi u single-playeru

Lovro Maroševac

Fan FPS-a i RPG-a, taktiziranja, dobrih trkačina i još boljih interaktivno-narativnih priča. U slobodno vrijeme ljudima dosađuje fotografijama vlastitog psa. Inače profesionalni ronilac i propali golmanski talent.

Komentari (69)

  • Nemanjazzz

    04.10.2023 - 16:29

    Konacno je dosao obaj dobar deo godine. Poprilicno jake ocene u poslednje vreme

  • drpiga

    04.10.2023 - 16:32

    Gran Turismo je dobio 93 ovo 90 ahhaaaa . Vidim opet smo vjerodostojni ovdje ….

    Ne može biti lošije od GT7 nakon svih onih sranja kod izlaska da ga “ebes pa vi pričajte što hoćete.

    Gran Turismo 7 Is An Overhyped Joke

    U videu se spominje kako se “recenzenti” boje dati lošu ocijenu radi “Sony” -a i odmazde.

    https://www.youtube.com/watch?v=Rce2iZwiZMs&ab_channel=ReviewTechUSA

    • RPGamer

      @drpiga, 04.10.2023 - 16:42

      Upravo sam to htio napisati ali bio si brži. GT7 nije ni za ocjenu 30 a kamoli 90+.

    • drpiga

      @RPGamer, 04.10.2023 - 16:51

      Pogotovo jer su skrivali brutalne”mikrotransakcije” koje su obznanili nakon recenzija. Šupski u stilu Activisiona i EA iz najboljih dana..

      Mislim ni ovo nije savršena igrica koliko sam vidio po recenzijama zbog čudnog “upgrejdanja” vozila i slabijih performansa na PC.
      Vjerojatno zaslužuje nekih 85 ali GT 7 radi svih onih sranja ne može vise od 65 nikako ali ovdje ima 93 i ispada da je bolji od ovoga…

    • mongra

      @drpiga, 04.10.2023 - 17:45

      I ispada da je GT7 bolji. Nazalost, jel.

    • Dark Lord

      @mongra, 06.10.2023 - 13:02

      Ima boljih racing igara od Grand Turismo 7 i Forza Motosport.

    • Dark Lord

      @Dark Lord, 06.10.2023 - 13:10

      Gran*

    • vjk zg

      @RPGamer, 04.10.2023 - 21:55

      Ocjena 30?! Ma pa ovo je VRH dna mržnje.Uvijek kažem,ako tibigrica neka ne paše-ne igraš ju! U ovom slučaju čak i 2 konzole moraš imat pa mi nejasno na šta trošiš energiju

    • SanKa

      @RPGamer, 05.10.2023 - 09:54

      kako serete obojica, a kladim se da igru niste ni takli. cuj ovo nije za 30, daj popij terapiju

    • Darcoolio

      @drpiga, 04.10.2023 - 16:56

      Ne znam da li se neko plaši ili ne, ali GT7 mi je, uz GT Sport jedan od najlošijih u kompletnom serijalu, pa mi je nejasno bilo u startu odakle mu tolika ocena.

    • RPGamer

      @Darcoolio, 04.10.2023 - 17:02

      Svatko tko je zaigrao stare GT igre iz PS1 i PS2 konzola, vidi koliko je GT7 loša igra. Gran Turismo kao serijal je skroz propao. Šteta.

    • Skoropazao665

      @RPGamer, 04.10.2023 - 17:22

      Hahaha

    • mongra

      @Skoropazao665, 04.10.2023 - 17:41

      Kako coek baljezga

    • mongra

      @RPGamer, 04.10.2023 - 17:44

      Igrao sam sve i GT Sport i GT7 su apsolutno najbolji do sad.

    • Dark Lord

      @mongra, 06.10.2023 - 13:04

      Sve dok Microsoft i Sony promiču DRM u Forza Motosport i Grand Turismo 7 ne isplati se uopće uzimati te igre.

    • SanKa

      @RPGamer, 05.10.2023 - 09:55

      tako nisi GT7, dam 12 kuna.

    • Mrkvicaa

      @RPGamer, 05.10.2023 - 10:45

      Na racenziju Forza Motosport više se piše o GT7.Jasno tko je propo.Trebao si promijeniti ime u persona…lol

    • pleto

      @RPGamer, 06.10.2023 - 07:16

      Ja sam igrao stare GT i meni je vrh, čak sam i volan DD volan od fanateca kupio samo za GT7. Vidi se da si hejter

    • battery992

      @drpiga, 04.10.2023 - 17:01

      Iako se inače ne bavim kritikama recenzija i ocjena ipak se moram ovdje složiti. GT7 je samo s tehničke strane dobar, sve ostalo je golemi promašaj, Singleplayer je najlošiji na samo u GT serijalu nego među najlošijim među racing igrama… U odnosu na to Forza bi trebala dobiti 100… Tako da ocjene nemaju baš smisla…

    • mongra

      @drpiga, 04.10.2023 - 17:47

      ReviewTechUSA, zbilja?

      SuperGT, osoba koja je pocela karijeru na Forzi, pa se kasnije prebacio na GT Sport i tvrdi da mu je GT7 i dalje bolji od nove Forze ( bolja vizika, FF podrska za volan, a VR da ne pricamo, jel) . Nema se tu sta previse rec.

    • battery992

      @mongra, 04.10.2023 - 17:55

      SuperGT osoba kojoj PD plaća da bude na svakom GT Eventu i koji isključivo igra kompetitivni Multiplayer koji je u GT7 bolji jer FM nismo ni vidjeli kaže što?
      Kupio sam PS5 radi GT7, jer sam vjerovao da će popraviti Singleplayer Updateima, Multiplayer me ne zanima tako da će i PS5 i GT7 ići na prodaju jer mi je već dosta razočaranja…

    • mongra

      @battery992, 04.10.2023 - 18:31

      SuperGT je, kao sto rekoh, poceo od Forze i igrao ju sve do GT Sporta. Presao je tamo iz veoma dobrog razloga – jer je GT bolji. Em je jos profesionalni vozač. Nema se tu sta previse raspravljati.

    • battery992

      @mongra, 04.10.2023 - 18:43

      Prešao je s Forze 7, igre iz 2017. i ujedno najvećeg promašaja u serijalu, a ovo je recenzija Forze Motorsport koja izlazi tek sutra za kupce Premium Editiona…
      Kao što sam prije već napisao, GT7 je tehnički jako dobra igra, ali kao iskustvo, ako ne želiš igrati kompetitivni multiplayer onda se ne treba uopće zamarati igrom…
      Nisam još probao Motorsport, ali mi se već čini da je cjelokupno bolja igra od GT7, mimo kompetitivnog multiplayera, a tu uz to da je Forza i na PC-u GT će ostati bolji…
      Da sumiram, hoćeš kompetitivni multiplayer idi na GT, hoćeš Singleplayer i Casual Multiplayer idi na Forzu…

    • mongra

      @battery992, 04.10.2023 - 18:55

      Igrao je Forzu do GT Sporta ( sto znaci prilicno dugo) jer je uvidio da je jednostavno GT bolji. Sam je igrao novi FM i odma je rekao da mu je fizika bolja i dalje u GT7 i FF podrska u FM kaska. Objasnio je to ovako nekako : rekao je da to nije super napredak u odnosu na Forzu 7 u smislu dojma ove Forza Motorsport Reboota i da se stvarno osjeća kao standardna Forza, jel.
      GT7 je kao iskustvo vrh i tko je iskusio to u VR… Nema natrag. I ne treba kompetitivni multiplayer da se iskusi cari GT7 u VR. Kad je vec u recenziji napisano da je FM dobra konkurencija GTu, cudi me da nije onda stavljena usporedba sa VR di je urtkivanje dignuto na stvarno visi nivo, pogovo online

    • battery992

      @mongra, 04.10.2023 - 19:10

      Gledao sam taj video i pratim SuperGT-a… Što je rekao za fiziku stoji, ali druge neke stvari nisu korektne, kao naprimjer usporedba previewa s tri dostupna auta s cijelom igrom, a i tvrdnje da je Forza Motorsport kao Forza, a što bi trebala biti?
      A GT7, što vrijedi tehnički igra ako nemaš što igrati? Menu Books je smiješan koncept, skupi tri auta i tako cijelu “kampanju” usporedba toga i bilo kojeg starijeg GT-a ili Forze je smiješna… Što bih ja sad trebao kupiti PSVR2 i ponovno igrati Menu Books?!
      Jednostavno GT7 nema kampanju vrijednu tehničke strane te igre i takva kao Singleplayer igra nema smisla.
      Ne želi svatko praviti sebi custom race i izmišljati sebi zabavu u igri. Igra bi trebala biti tu da to ponudi.

    • Zoran Žalac

      @battery992, 04.10.2023 - 19:22

      Da se single-player sadržaji temelje samo na menijima može izjaviti samo netko tko je igru igrao sat-dva. Kupovi, posebne misije, enduarance utrke, licence… sumnjivo kako si to sve nekako izostavio u tvrdnji da je GT7 najsiromašniji GT u serijalu i da osim menu booksa ima samo custom race.

    • battery992

      @Zoran Žalac, 04.10.2023 - 19:47

      Imam osjećaj da je kampanja u gt6 bila barem duplo duža, a siguran sam da je bila raznovrsnija, a igra je imala sve te extra stvari; posebne misije, endurance utrke, licence…
      Uzgred sve dostupno sam završio na GT7 pa puštam da se skupi što updatea da imam za igrati, ali nedostaje evenata i raznovrsnosti… Igra je tehnički skoro savršena i odličan prikaz što se može uz dobru optimizaciju postići… Ali negdje usput je izgubila onu čar GT singleplayera…nisam jedini koji to kaže… pisao sam već, to je igra zbog koje sam kupio PS5, vjerujući pritom recenzentima… ali poslije kad sam se razočarao sam vidio da jako mnogo drugih igrača dijeli moje osjećaje…
      Evo FM ću tek sutra probati, jer sam kupio premium add-ons pa ću je tada moći ocijeniti…

    • mongra

      @battery992, 04.10.2023 - 20:23

      Endurance utrke, licence, posebne misije, sve je to u GT7. Pitanje, dal si barem igrao il barem negdi procitao sto igra sadrzi??

    • mongra

      @battery992, 04.10.2023 - 20:20

      To nema veze sto su bila 3 auta. To je bio gotova igra prakticki samo dana za previowe. I gle cuda, nista se nije unaprijedilo u vezi fizike i grafike i A. I.a. Ostalo isto kak je bilo, samo je u punoj verziji dostupno vise auta i menija, naravno.
      Al ja mislim da ti ne shvacas sto zapravo je Menu Books. Cilj toga je da upoznas povijest pojedinih marki, vozila, kategorija vozila itd. Meni je to super i GT7 ima jasan cilj, prezentirati automobilsku povijest kroz razne Menije, jel. Menu Books nije uopce ikad preporuka za utrkivanje u PSVR2. Otkud ti to? Menu Books je samo to da upoznas povijest auta kroz neke utrke. PSVR 2 je za utrkivanje, ne za Menu Books.
      Pa ne treba si praviti itko kustomizirane trke. Pa imas online natjecanje koje pruza puno vise od samog kustomiziranog utrkivanja. Uostalom, nadam se vise utrkivanja protiv Sophya. Brutala. Bolji A.I u utrkama nisam iskusio

    • mongra

      @battery992, 04.10.2023 - 23:32

      Evo ti full recenzija od SuperGT-a. Dao je 7,5/10

      https://www.youtube.com/watch?v=ycQvnFPbcyo

      O fizici je već rekao u prijašnjem videu, pa i sad isto. Ostalo :

      Plitka SP karijera
      Loša i nedosljedna provedba kišnog vremena
      Loša podrška za volan “out of the box”

    • mongra

      @battery992, 04.10.2023 - 18:44

      Uostalon, kad vec spominjes SP kampanju u GT Sportu i GT7 i uspoređuješ ih, SP kampanja u GT7 je definitivno veca i raznovrsnija nego u GTS. U GTS je prolilcno ogranicena SP kampanja. Imas one kupove i misije i to je to u GTS., jelte.

    • Zoran Žalac

      @drpiga, 04.10.2023 - 19:02

      Bijedno i žalosno da netko ne može bit zadovoljan ovako visokom ocjenom kao takvom, i postojanjem dvaju jako dobrih, štoviše odličnih igara na dvije različite platforme, pa sve mora okretati na toksični fanbojizam. Iza ocjene za GT7 stojim 100%. Zapravo, nakon VR updejta i 110%. I drago mi je da je Forza dobila podjednako visoku ocjenu istog ranga. I planiram igrati i tu igru kad uhvatim vremena. Ne pada mi na pamet omalovažavati jednu igru samo zato što je na X platformi a ne na Y platformi. Pogotovo ne argumentima da je igra loša jer ima mikrotransakcije – a kao Forza ih nikad nije imala i daj mjesec dana ovome i također ćeš sve moći kupiti stvarnim novcem.

    • drpiga2

      @Zoran Žalac, 04.10.2023 - 19:42

      *ebo te toksični fanbojizam , na to se vadis kada si neobjektivan i daš mi ban. Zbog neke svoje ” nostalgije” si ovom sranju od igre dao 93 i još sereš i neces priznati da si u krivu .

      ajde zbogom ….

    • Zoran Žalac

      @drpiga2, 04.10.2023 - 19:57

      Eto ostavljam ovo čisto kao javnu potvrdu toksičnosti. Obrazac prigovaranja je jasan – selektivno izmišljanje nekakvih optužbi oko pristranosti i neobjektivnosti na račun portala temeljem “privrženosti” jednom brendu. Na uzorku tvojih komentara jasno se vidi da nemaš namjeru komentirati ništa pametno nego samo gurati neistinite agende i poticati svađe. Prigovarao kad je Xbox ekskluziva dobila 70, prigovara kad je Xbox ekskluziva dobila 90. Prilično je jasno tko je tu neobjektivan.

    • PppPP

      @drpiga2, 04.10.2023 - 20:36

      Pa upravo si potvrdio ono što je rekao hahah

    • SanKa

      @drpiga2, 05.10.2023 - 09:58

      toliko si glup da ne vidiš da si upravo potvrdio njegov point. kognitivna disonanca

    • afaron

      @Zoran Žalac, 04.10.2023 - 20:25

      Pssst, ovdje se ne smije govoriti istina.

    • Mrkvicaa

      @afaron, 04.10.2023 - 20:30

      Šta je tebi istina? Da trpamo neke morone?

    • Dark Lord

      @Mrkvicaa, 06.10.2023 - 13:08

      i PlayStation fanovi su isto toksični kao i Xbox fanovi

    • Dark Lord

      @afaron, 06.10.2023 - 13:06

      I PlayStation fanovi pričaju gluposti kao i Xbox fanovi.

    • SanKa

      @Zoran Žalac, 05.10.2023 - 09:57

      odlicno si to nazvao..toksicni fanbojizam..meni je GT 7 fantastican bio, ali svaki put kad sam bio u prilici , igrao bih forzu koja mi je bila isto odlicna igra..za ovu cu igru cak posudit xbox da predjem, jer sam i fan forze od dana xbox 360…ali uvijek imaš pacijenata koji nisu takli jednu igru a imaju razlog za srat po istoj

    • pleto

      @SanKa, 06.10.2023 - 07:28

      Upravo to, seru kao da je jedna igra kilometrima ipred druge a igre su realno vrlo blizu i obje su vrhunske. Nemoš vjerovat kolkih debila ima tu na portalu, strašno. Toksični fanbojizam…koja debilana ko da se sedmogodišnjaci prpucavaju hahaha

    • afaron

      @drpiga, 04.10.2023 - 20:15

      GT7 je bar za dvije klase bolji od Forze što se tiče fizike i osjećaja vožnje i feedbacka (pogotovo s volanom). Ja ne znam šta svi ovdje puše.. (Što ne znači da je Forza loša, dapače za arkadiste je možda i bolja)

    • RickBarry

      @afaron, 04.10.2023 - 21:15

      Neistina, doduše i ja sam se iznenadio ali GT7 je zapravo poprilično nerealan kod npr FWD automobila i tu ga čak i Forza dere.

    • mongra

      @RickBarry, 04.10.2023 - 21:31

      Neistina. Friška usporedba FWD auta u FM i GT7. Mislim da se budeš iznenadio kolko nešto ne štima sa fizikom FWDa u Forzi :

      https://www.youtube.com/watch?v=ozjrWVPergE

    • RickBarry

      @mongra, 05.10.2023 - 19:28

      Ti ako misliš da se bilo koji auto, pa čak i FWD civic ,ponaša u zavoju kao u GT7…. ne znam šta da kazem. A za forzu tu pišu da je efekt takav zbog micanja kamere,idk.

    • mongra

      @RickBarry, 05.10.2023 - 22:28

      Pa ako fizika FWD auta u ovom slucaju ne valja, onda ne valja ni sa ostalim FWD autima u Forzi. Lik je lijepo objasnio u detalje, a ti to ne trebas prihvatiti.
      Kolko vidim u videu, lik nije govorio isprike sa kamerom. Efekt zbog kamere. LOL Samo Xbox isprike.

    • mongra

      @RickBarry, 05.10.2023 - 22:30

      Uostalom, SuperGT, koji je godinama igrao Forzu sve do prebacivanja na GTSport, pa i dalje nakon isprobavanja nove Forze veli da mu je fizika bolja u GT7, onda nemam ke dalje pričat. A ova video usporedba sa FWD vozilom samo potvrdjuje to

  • Stecajni_upravnik

    04.10.2023 - 17:20

    Ode na download, ceka se 10.10.😂

  • kebbab

    04.10.2023 - 17:48

    Čitam komentare i mogu reci da ima iz godine u godinu sve više ovih nekompetentnih korisnika.

  • goran022

    04.10.2023 - 18:04

    opa 3 recenzije u jednom danu, Lovri povišica 😛

  • rokonja

    04.10.2023 - 18:43

    A meni fanatec 34 dana još nije komplementirao narudžbo od 1200€, a ovo čekao kao ozebli sunce…

  • vragec25cro

    04.10.2023 - 19:10

    Oho visokq ocjena,sad jos samo da me ne razocara posto tu igru ocekujem od 10.11.2020 kako mi stigao Series x prvi

    • vragec25cro

      @vragec25cro, 10.10.2023 - 14:53

      P.S. nije razočarala za sad prezadovoljan

  • Chimichangas

    04.10.2023 - 19:11

    Meni fanatec stoji u ormaru već mjeseci 🙁 nekako me pustio sim racing

  • mirkunjaaa

    04.10.2023 - 19:34

    Ovo se čekalo.
    Izgleda da je bilo vridno čekanja 🙏👍👍😄
    I usput pohvale na recenzijama, danas taman konta vas kritizirat da se ostavite više ovih rekla-kazala vijesti šta se vrte na svim portalima i poradite malo na recenzijama i autorskim kolumnama.
    I kao da ste mi čuli misli, racenzije jedna za drugom 😄😄
    Samo tako nastavite 👍

  • Mrkvicaa

    04.10.2023 - 20:28

    Već je izašla na PC-iju;)

  • RickBarry

    04.10.2023 - 21:11

    A brate, ako kupite neki Fanatecov set i igrate ovo ili Gran Turismo, a šta da van kažen hahahaha…..

    • Djelo_Jerboa

      @RickBarry, 05.10.2023 - 09:55

      A kad ja to velim počne rat…

    • RickBarry

      @Djelo_Jerboa, 05.10.2023 - 18:35

      Mislim, cijenim ja sim racing i sam sam dio toga na neki način nego mi je ono, apsurdno da daješ minimum 400-500 eura na basic Fanatecov set i onda igraš ove polu-arkade. Realno, Fanatec je za iRacing, Assetto obični i Competizione, rFactor i to. Iako, naravno da se slažem da je irl bolje.

  • Lazy

    05.10.2023 - 06:11

    Bogme visoka ocjena a i dobra recenzija, nez hoce mi bit bolja od vrhunskog GT7 al budemo pobali prvom prilikom pa da vidimo, vjerujem da je win win situacija.

  • moordrak

    05.10.2023 - 08:44

    Volan mi skuplja prašinu… moram ga malo montirati i probati jel radi 🙂

  • battery992

    05.10.2023 - 12:17

    Probao jutros igru, jako mnogo problema na PC-u, na početku sredim uz benchmark postavke da imam komforno 60fps, neki mix ultra I high, krenem s igrom, kad uvod s Cadillac-om ide u 12fps. Okay skinem postavke na medium, ide u 13 fps. Restartiram igru, krenem ponovno ide na medium u 90 fps… Mogu igrati u ultra/high kombinaciji u 1440p sa stabilnih 60fps, ali se igra često pri prelasku s practica na utrku sje*e pa fps padne na 20/30… Restart to rješava ali očito da nešto ozbiljno nije uredu jer se teksture dosta mute, dosta artefakata i vizualnih glitcheva…

    Od pozitivnih stvari prvog dojma rekao bih da je osjećaj vožnje jako dobar, osjeti se da je to Forza vožnja, ali je mnogo detaljniji handling… A.i. je pri vrhu također jako dobar, može se utrkivati jako dobro, a i da ga sustigneš moraš baš odvesti dobar krug, jedino mislim da je 20 automobila na gridu previše, mislim da bi 12-15 bilo idealno…
    Sve u svemu, iako sam tek na početku izgleda obećavajuće, ali tehnički problemi su zasad poprilični…

    • Lovro Maroševac

      @battery992, 05.10.2023 - 12:32

      Uh, žao mi je što si naišao na takve tehničke poteškoće. Problema s fps-om nisam imao, samo su bili oni koji su navedeni u recenziji. Čak ni sada nemam problema, kad je igra postala dostupna onima koji su htjeli pet dana ranije zaigrati.

    • battery992

      @Lovro Maroševac, 05.10.2023 - 12:50

      Nažalost zadnjih godina je očekivano da nove igre na PC-u imaju dosta problema na početku… Ali ajd, barem je jako dobro optimizirana za SSD pa restart nije problem.

  • Cro legend

    05.10.2023 - 17:24

    Ocjena me iznenadila najvise. Zna li netko hoce li izaci na game passu?

    • battery992

      @Cro legend, 05.10.2023 - 18:55

      10.10. izlazi na GamePass, osim ako imaš kupljen Premium Add-ons, onda danas.

  • Crow89

    19.10.2023 - 17:43

    Drago mi je da na X imam simulaciju. Malo me muči što su sa zadnjim updateom smanjili lovu koja se dobije za FreePlay (tu sam prije toga dobro zarađivao). Kuoio sam sve aute koje želim, 10ak vozila mi je na levelu 50 a kad sam kod toga – najveća glupost ikad. Fizika je OK, vožnja je super. Sve u svemu u odnosu na ProjectCars1 recimo niti Forza niti GT me nisu oduševili. Ne znam što je to sa novim igrama, kao da stvarno ne mogu izaći van a da budu kompletne. E da, i UI mi je malo mlaki. Tu mi je GT ipak daleko bolji. MP još nisam igrao, internet me nešto zeza. Sve u svemu vrijedi 90 i ni mrvicu više. Plafon

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?