HCL.HR

Recenzija

Scribblenauts [DS]

Marko Babić

Moramo reći kako smo bili oduševljeni samim konceptom ove igre kada smo prvi put čuli za mogućnost upisivanja gotovo bilo čega i interakcije u skladu s tim. Kad smo vidjeli trailer, također smo vidjeli da igra zbilja ima mnogo potencijala te da je vjerojatno sve moguće. Gledali smo kako se Bog bori protiv Cthulua, kako glavni lik u stilu gospodina Freemana lupa crowbarom neke životinje, leti zrakom, koristi bacač plamena, itd.

Igra Scribblenauts samim trailerom praktički je sama sebi postavila letvicu vrlo visoko. Je li igra ispunila baš sva očekivanja i postala hit godine na DS-u? Polako, polako.

U redu, što je to Scribblenaut uopće? Ugrubo rečeno, to ste vi. Zovete se Maximillian te ciljeve ispunjavate time što napišete ono što trebate pa se time služite za prelazak nivoa. Osobno mi je početak igre bio zbunjujući pa sam lunjao po nekim krajevima, prizivao kojekakve iteme i bića, no nakon desetak minuta sam skužio da postoji neka zvijezda na kojoj piše “START”. Klikom na to otvara vam se svojevrsni glavni meni igre.

Imate opciju kreirati do dva profila te Nintendo Wi-Fi opcije. O potonjem ćemo kasnije, fokusirajmo se prvo na igru. Dakle, kreirate svoj profil te krećete igrati. Slijedi relativno kratak tutorijal u kojemu učite principe igre, tj. kako pukupiti i iskoristiti item, kako prizvati novi item, itd.


Sve ćete to relativno brzo savladati. Nakon tutorijala kreće prava stvar. Da ne duljim, cilj svakog nivoa je skupiti jednu zvijezdu. Postoje dvije vrste nivoa. Imate zagonetne akcijske nivoe. U onima zagonetnima ćete naravno trebati riješiti određene zagonetke (asti logike). Bilo da je riječ o spuštanju mačke s kuće, hranjenju nekoga, darivanju nečega Djedu Mrazu, itd. U akcijskim nivoima cilj vam je jednostavno doći do zvijezde.

Dakle, kod zagonetki ćete rješavati… zagonetke… te će vam se zvijezda pojaviti nakon rješavanja zadanog problema. Primjerice, u prvom nivou trebate uloviti leptira. Ja sam ga ulovio tako da sam prizvao cvijet i leptir je došao k meni. Zatim se iz vedra neba pojavila zvijezda te sam je pokupio. U akcijskim nivoima imate zvijezdu na jednom mjestu i samo trebate doći do nje svim raspoloživim sredstvima. Ako vam je negdje visoko, prizovete krila i poletite prema tome, ako je pod vodom, prizovete podmornicu ili ronilačko odijelo. Naravno, stvari neće biti tako jednostavne, no bolje da otkrijete sami na što mislim.

Sve je manje više vrlo pregledno. Na gornjem ekranu vam pišu razni statsi, npr. koliko itema još smijete iskoristiti, a na donjem se ekranu sve odvija. Kretati ćete se stylusom po okolišu te njime klikati na iteme i bića. Od tipki ćete koristiti samo tipke za smjer (ili ABYZ za ljevake) kako biste pomicali kameru te L i R tipku za rotiranje itema koji prizivate. U gornjem desnom kutu imate jedan notes. Jednostavno tapnite na njega i upišite koji item ili stvorenje želite.


Zgodno je što možete pisati na dobrom starom qwertyju, no oni među vama koji misle da pišu krasopisom mogu iskušati i prepoznavanje rukopisa. Meni je malo problematično napisati “D” tamo, tj. nikako da mi prepozna dotično slovo. Čak i ako ne znate točan naziv itema ili napravite typo, prepoznati će item i pitati vas na što mislite. Npr. jednom sam greškom upisao “DIVINGSUOT” i prepoznalo je “DIVING SUIT”.

Sad, koje iteme možete koristiti? Podmornica, avion, raketa, pištolj, bog, sotona, munja, oaza, krila, djinn, teleporter, bager i još beskrajno mnogo drugih gluposti. Iskušajte maštu, izbor je zbilja širok. Jedino se ne možete igrati s pornografijom, vulgarnostima, rasama i sličnim.

Tako onda imate deset lokacija, a na svakoj imate jedanaest zagonetki i akcijskih nivoa. Nakon što jednom prođete nivo, možete ga pokušati opet prijeći na tri različita načina i dobiti dodatne nagrade i novce. O da, prelazeći nivoe dobivate novce za njih, tzv. “ollars”, kojima možete otključavati lokacije te razne gluposti kao pjesme, skinove za vašeg lika (dobio sam fetiš na gusara i na ninju, ne znam zašto), itd.

Moramo spomenuti još to da vam igra daje još malo mašti na volju i omogućava vam da kreirate vlastite terene i zagonetke. Preko Nintendovog Wi-Fija možete razmjenjivati vaše custom dizajnirane mape s prijateljima, samo se pobrinite da imate neki access point u blizini (možete i tako da vam je frend u blizini pa se bežično umrežite s kolegom) i da razmjenite friend kodove. Vaš friend kod vam piše u Wi-Fi izborniku.

Igrin najjači adut igre je ono zbog čega smo je i čekali – igrivost. Glazba i grafika su simpatični, no ništa pretjerano. Možda će vam igra postati monotona nakon nekoliko sati sa silnim zagonetkama i ne očekujte neku epiku, no Scribblenauti su i više nego idealni za čekaonice, vlakove, tramvaje i sl. kada vam treba proći vrijeme. Palac gore 5th Cellu na ideji, ali i na realizaciji.

VIDEO: Scribblenauts PAX 09 gameplay video

Na mali ekran našega DS-a stigla je dugo iščekivana igra Scribblenauts koja nas je zainteresirala već sa svojim prvim trailerom. Kako je sve to na kraju ispalo? Pročitajte u recenziji.

84 Naša ocjena
  • ideja
  • igrivost
  • trajnost
  • povremeno monotono

Komentari (3)

  • [proGABBEing] Ixy

    06.11.2009 - 13:17

    Asti.
    BabiČ je živ i raspisao se. ;D

    Kul reca. Šteta što više nemam DS.

  • wyzard

    06.11.2009 - 14:03

    ma BabiČ je mrtav, tekstovi čekaju već mjesec ili dva.

    uglavnom, dobra recenzija, i jedna od rijetkih igara koje bi želio zaigrat na ds-u jednog dana.

  • Shimmy

    07.11.2009 - 12:28

    meni je igra premonotona. došao do trećeg “svijeta” i dopizdilo mi te ju ne igram već tjednima. kul koncept i sve, ali jako brzo mi dosadi. barem meni. i 3, 4 osobe koji su igrali s kima sma pričao.:(

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?