HCL.HR

Recenzija

Tell Me Why

AIN'T NOTHING BUT A HEARTACHE

Zoran Žalac

Diskurs o pravima i prihvaćanju transrodnih osoba vrlo je aktualan u  zadnje vrijeme, ponajprije zbog afere s J.K. Rowling. Videoigre uglavnom nisu dio tih rasprava, no slučajno ili namjerno, baš se sada pojavila igra u kojoj je promjena spola glavnog lika jedan od pokretača radnje. Bilo me malo strah da avantura Tell Me Why pokušava iskoristiti tu situaciju kao priliku da zaradi . Srećom, to ipak nije takav slučaj kod ove igre.

Naime, Tell Me Why u suštini nije priča o transrodnom Tyleru i njegovim mukama vezanim uz promjenu spola. On je samo jedan dio šire pripovjetke o obitelji koju je zadesio tragičan događaj i prošlosti od koje su nakon toga bježali. Ne kažem da bi bio problem da je tema transrodnosti bila u centru radnje, ali igra je ovako bogatija te pričom pokriva veći spektar tema u kojima bi se mogao pronaći i prepoznati širi krug igrača. Konkretno, to su neke od sljedećih tema: odrastanje bez roditelja, život u malom mjestu gdje se nikad ništa ne događa, suočavanje s gorko slatkom prošlosti pred veliku životnu odluku/promjenu, otkrivanje da svatko „nosi svoj križ“.

Zaplet ide ovako… Alyson i Ollie dvije su blizanke koje žive sa svojom majkom Mary-Ann u malom gradiću Aljaske. Za razliku od svoje sestre, Ollie pokazuje tendenciju bavljenja muškim sportovima te izražava želju da ju se tretira kao muško. Jedne olujne noći Ollie vidi svoju majku s puškom te se uplaši od pomisli da ju majka želi ubiti, a u tom strahu dogodi se tragedija nakon koje blizanke ostaju bez roditeljske skrbi. Ollie zbog optužbe za ubojstvo majke pošalju u popravni dom. Godinama kasnije Ollie je postala Tyler te se sa sestrom vraća u rodni grad kako bi zajedno prodali obiteljsku kuću. Ondje kopaju po prošlosti te počnu sumnjati u svoja sjećanja nakon što se ispostavi kako Mary-Ann možda nije htjela ubiti Ollie zbog njezine želje da postane muško.

Tell Me Why nije previše fokusiran na sadašnje vrijeme. Naglasak priče je na prošlosti.

Blizanci su godinama bili razdvojeni pa je njihov ponovni susret u punoljetnoj dobi ponovno upoznavanje. No, Tell Me Why nije previše fokusiran na sadašnje vrijeme. Naglasak priče je na prošlosti, nostalgiji za jednostavnijim djetinjstvom te na nepouzdanim sjećanjima. Naime, Tyler i Alyson neke stvari iz prošlosti pamte na različite načine, tj. svatko od njih ima svoju verziju sjećanja što se dogodilo i kako se dogodilo. Igrač povremeno mora donijeti odluku čije je sjećanje kanon, tj. kojoj uspomeni želi vjerovati, a to je zgodna mehanika koja briljira na samom kraju igre gdje doživljava vrhunac svoje genijalnosti.

Upravo je po ovome Tell Me Why drugačiji od većine interaktivnih avantura ovog tipa. Na primjer, kod Telltaleovih igara donosite odluke pod pritiskom vremena jer birate potez koji će likovi povući u sadašnjem trenutku, tj. u neposrednoj budućnosti. Ovdje toga nema – likovi se suočavaju s prošlošću, a prošlost nije moguće mijenjati; što je bilo – bilo je. Na likovima je samo da se nauče nositi s događajima koji su se već dogodili, prihvatiti ih te iz njih izvući neki svoj zaključak, a upravo se to postiže biranjem između različitih uspomena.

Tell Me Why pripovijeda doista fascinantnu i poučnu priču.

Tell Me Why pritom pripovijeda doista fascinantnu i poučnu priču. Najrazrađeniji lik joj je onaj koji u radnji fizički uopće nije prisutan, a to je pokojna majka Mary-Ann. Posthumna analiza njezinog karaktera veoma je kompleksna, jednako kao i stvarne životne situacije kad roditelj iznevjeri svoje dijete. Iza svega stoji dirljiva slika osobe koja je utočište od stvarnosti tražila u bajkama, a kroz te bajke je i odgojila svoju djecu tako da se blizanci i godinama poslije od milja nazivaju malim goblinima. Bajkovitost se također proteže na zagonetke u igri, zbog čega iste imaju pristojnu dozu raznolikosti.

Tyler i Alyson su podjednako dobro realizirani likovi, interesantni jer ih igrač upoznaje na prekretnici njihovih života, prije selidbe u novu sredinu i pred zaključivanjem poglavlja koje im je obilježilo cijelo odrastanje. Tyler je malo kompleksniji lik jer je prošao kroz transformaciju spola i još uvijek se traži kao osoba, a igrač ima djelomičnu slobodu definirati mu odnos prema ostatku svijeta. No, u konačnici je glavna manipulacija ostavljena za međusobni odnos između brata i sestre, odnosno Tylera i Alyson, koji može otići u dva smjera.

Iako je Tell Me Why najvećim dijelom priča koja se trudi biti realistična, postoji tu i manji element znanstvene fantastike jer blizanci koriste nekakvu telepatsku komunikaciju tako da mogu međusobno razgovarati na daljinu, tj. bez da ih itko drugi čuje. Koristi se to i kao mehanika u dijalozima, ali vrlo rijetko te je zapravo promašena prilika iz koje je moglo proizaći nešto značajnije. Općenito je gameplay vrlo bazičan, spor i praktički oslonjen na priču, tek uz neke rijetke mini-igre pecanja ili gađanja plišancima.

Iako je Tell Me Why najvećim dijelom priča koja se trudi biti realistična, postoji tu i manji element znanstvene fantastike.

U takvom jednostavnom receptu smetale su me dvije stvari. Ispast će da sam sitničav, ali falilo mi je što nigdje u igri ni u kojem trenutku ne piše što mi je cilj, tj. što trebam napraviti. Nije da to vodi polusatnim lutanjima ni ništa tome slično, ali ako bih stao s igranjem usred epizode pa se vratio nakon dan ili dva, primijetio sam da se uopće ne sjećam koji mi je trenutni zadatak, a nigdje se na to ne mogu podsjetiti. Druga stvar – hodanje. Užasno sporo. Shvaćam da u zatvorenim prostorima nije idealno da lik trči cijelo vrijeme, ali ponekad i u otvorenim prostorima možete samo hodati. A animacije trčanja postoje – aktiviraju se možda dva puta tijekom cijele igre, iz nekog razloga. Sama avantura traje oko deset sati i dobar dio toga je zbog sporog hodanja likova.

Ako ništa, barem su lokacije odlične. Cijeli grad Delos Crossing odiše unikatnom atmosferom i baš djeluje kao onaj tip mjesta kojemu se svi turisti dive, ali nitko u toj pustoj zabiti zapravo ne bi htio živjeti. Mala zajednica ima svoje probleme u čije se rješavanje i sami možete uključiti, a relativno mali broj likova stignete dobro upoznati; možda i suviše dobro tako da priča nakon druge epizode postaje pomalo predvidiva u aspektu pogađanja tko je glavni negativac.

Svejedno, Dontnodu kapa dolje za dizajniranje prostora koji djeluju kao stvarne i smislene lokacije kod kojih vas ugodno iznenade najsitniji detalji poput vlage u trošnoj kući ili buke motokrosa / aviona koja kroz otvoreni prozor dolazi s ulice / iz zraka. Glavno zdanje kuće koja je na prodaju također je mjesto koje ostaje urezano u sjećanju i uopće ne sumnjam da ću godinama kasnije znati raspored soba u toj kući.

Najveća je vrijednost ove igre ipak u njezinoj priči s kojom se moguće poistovjetiti na nekoliko razina. Likovi u Tell Me Why nose se s različitim dramama i drago mi je da je to uspješno pretočeno u napetu priču bez prevelikog zalaženja u domenu nadnaravnih moći, zombija i sličnih motiva. Dontnod Entertainment je još jednom demonstrirao vrhunski senzibilitet za priče s emotivnom komponentom, a ovo im je i najzreliji uradak do sada. Samo da su još poradili na konkretnom gameplayu jer se iz njega moglo izvući nešto više od ovoga što smo dobili.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na digitalnoj kopiji igre u izdanju za PC. Kopiju igre ustupio nam je njezin izdavač. 

Priča koju vrijedi čuti, iako gameplay nije odvažno drugačiji niti se po ičemu ističe.

82 Naša ocjena
  • kvalitetno ispripovijedana priča
  • uvjerljivo prezentirane lokacije
  • zvuk i vizuali su na solidnoj razini
  • neiskorišten potencijal telepatije
  • što sam ono trebao napraviti?
  • sporo hodanje, dajmo da trče!

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (36)

  • vragec25cro

    22.09.2020 - 16:44

    Sporo hodanje u pnc igri 🙂 Isto ko i Witcher 3 lošija izvedba na ps4 🙂

    • Zoran Žalac

      @vragec25cro, 22.09.2020 - 16:54

      Da trčanja nema uopće, ne bih zamjerio – uopće. Ali ima ga, animirali su likove za to… i onda koriste u jednom trenutku, a tamo gdje bi u drugom trenutku opet trebalo – ne koriste.

    • vragec25cro

      @Zoran Žalac, 22.09.2020 - 18:01

      Nisam tako daleko stigao 🙂 Iskrcao se sa trajekta i to je to od mojega igranja 🙂 Ne volim baš pnc igre.

  • Josipvk

    22.09.2020 - 18:02

    Jos jedna igra gdje se gura LQBT propaganda ovo izbjegavam u širokom luku

    • departed1983

      @Josipvk, 22.09.2020 - 18:49

      Ne gura ti nista, fino su rekli da u igri ima toga.. nije ti nista niko upakovo da ti provlaci kroz redove. Otvoreno su rekli kakva je i ocemu je igra. Po meni je to posteno.

    • Josipvk

      @departed1983, 22.09.2020 - 18:54

      Svejedno izbjegavam

    • SanKa

      @Josipvk, 23.09.2020 - 09:44

      Microsoft Games je na suicide watchu zato jer ti neces kupit igru 😀 …sve se zna od starta u igri, to je fer…nemoj igrat i bok

    • Artyom

      @departed1983, 22.09.2020 - 19:15

      Mislim da ste obadvojca u pravu. Istina je što je departed1983 rekao, i onda svatko može u startu znati što ga čeka i izbjeći igru u širokom luku ako mu nije do toga…

    • MightyAloy

      @Josipvk, 22.09.2020 - 22:07

      Naravno LGBTQ+ ne bi trebali ni postojati, zar ne? Čim ih se prikazuje bilo gdje i to ne možeš vjerovati, kao ljude, što i jesu, to je propaganda. Katastrofalan način razmišljanja i definitivno nešto čega se treba sramiti. Puna podrška igri i developeru, upravo zbog takvih likova poput tebe i načina razmišljanja koja spadaju u srednji vijek.

    • Artyom

      @MightyAloy, 23.09.2020 - 14:21

      Šta sad tu napadate čovjeka i proglašavate ga homofobom i vrijeđate njegov način razmišljanja i izbor. Lijepo je rekao da izbjegava propagandu u širokom luku i tu nema ništa loše. I nije nikakva sramota željeti se maknuti što dalje od takvog sadržaja bila to propagnda ili ne.

    • Veblar

      @MightyAloy, 23.09.2020 - 15:39

      1. stavljaš mu riječi u usta
      2. čovjek ima pravo birati sadržaj koji želi ili ne želi konzumirati
      3. tvoj način razmišljanja da čovjek nema pravo birati što ga zanima je katastrofalan. tko si ti da određuješ drugima ukuse i govoriš da bi se trebali sramiti zbog svojih?
      4. puna podrška original posteru. upravo ljudi koji agresivno brane lgbtq, vegani i slični ljudi su zapravo ugnjetavači jer danas čovjek ne smije ni reći “neću igrati igru u kojem se provlači lgbtq sadržaj”

    • PppPP

      @Josipvk, 22.09.2020 - 23:55

      Kako misliš gura? Lijepo se zna što je u igri, kupi ili nemoj, boli nas ku*ac. Dosadniji su takvi ka ti od ovih lgbt sranja

    • Demon90

      @Josipvk, 23.09.2020 - 03:46

      Jel znaš da su homofobi uglavnom osobe koje su i same zapravo bilo al se boje sami sebi priznati. Tako da preispitaj samoga sebe. Uredu je reći neću odigrati igru jer me ne privlači pnc, ideja ili nešto slično al izbjegavati sadržaj zbog eto činjenice jedan od likova je promijenio spol je nešto drugo, a i recenzija ti sama kaže da ta činjenica nije čak ni poanta priče.

    • Demon90

      @Demon90, 23.09.2020 - 03:48

      (Bilo) je zapravo homo al eto autocorect

    • Artyom

      @Demon90, 23.09.2020 - 14:20

      Šta sad tu napadate čovjeka i proglašavate ga homofobom i vrijeđate njegov način razmišljanja i izbor. Lijepo je rekao da izbjegava propagandu u širokom luku i tu nema ništa loše. I nije nikakva sramota željeti se maknuti što dalje od takvog sadržaja bila to propagnda ili ne.

    • Demon90

      @Artyom, 23.09.2020 - 14:32

      Prvo ja nikoga nisam proglasio homofobom, samo sam postavio pitanje. Drugo naravno da svatko ima pravo izbjegavati sadržaj koji mu je nepoželjan, samo se ne mora objašnjavati ostalima zašto. Mene osobno ne muči ničija seksualna orijentacija (za odrasle osobe, naravno), isto kao što me ne muči tko je što jeo danas. Za one koji imaju problem njihov izbor samo ne moraju to izjašnjavati na gaming portalu.

    • Veblar

      @Demon90, 23.09.2020 - 15:32

      koja je onda bila tvoja poanta pitanja lika jel zna kaj su homofobi i govoriti mu da se preispita? i zašto se ne bi morao objašnjavati? svi ostali se smiju objašnjavati, ali kada nekome smeta lgbtq sadržaj onda se ne smije objašnjavati? zar nije diskriminacija da se nekome zabranjuje kritizirati drugu supkulturu? ovo što je original poster napravio nije govor mržnje ni pozivanje na nasilje. Svatko ima pravo reći ne volim lgbtq, to ne znači da ta osoba ujedno diskriminira ili mrzi ili nasilna prema lgbtq.

    • Demon90

      @Veblar, 23.09.2020 - 17:23

      Meni je moja poanta poznata. I nije ni slično reći ne volim ratne igre i reći eto neću igrati jer ima lgbtq motive. Meni nije samo jasno zašto su ljudi u cjelini opsjednuti seksualnosti drugih ljudi. Ne vidim tome mjesto ni i svijetu a pogotovo ne u igrama. Očito se ne razumijemo pa ću tu i da zavrsim.

    • Veblar

      @Demon90, 23.09.2020 - 18:04

      kaj ti to vrijedi ako samo ti znaš što si ti htio reći? da, apsolutno je ne samo slično, nego isto. samo što ljudi to napuhuju da izgleda kao da nije ni slično, a kamoli isto. to je problem.

    • butjer1010

      @Demon90, 23.09.2020 - 21:47

      Pa tko je opsjednut seksualnošću drugih ljudi više od lgbt ljudi???? Pa tko radi povorke po gradu i gura jezike jedan drugome, da pokaže kako je to prekrasno? Hetero ljudi ili homo ljudi? I zašto ne bi bilo isto reći ne volim ratne igre i ne volim igre u kojima se nameće lgbt propaganda? Nije čovjek rekao da mrzi te ljude, nego da mu se to ne sviđa. U tome ne vidim ništa homofobno. Možda i ja griješim, ali meni to zvuči čisto pristojno.

    • SonOfZeus

      @Demon90, 23.09.2020 - 15:16

      Znaci u principu mrzitelji homoseksualca su homoseksualci? Dakle, homoseksualci su sami sebi najgori neprijatelji? Koji si ti homofob. 🤣

    • Demon90

      @SonOfZeus, 23.09.2020 - 17:28

      Uglavnom oni najgori i najagresivniji su zapravo i sami homoseksualni. Al se muče s poznavanjem i uglavnom mrze sami sebe (Puno psihologa je donekle to dokazalo). A i ako gledaš slučajeve evo npr u USA najžešći političari koji su konzervativni i protiv završe razotkriveni na neki način, isti slučaj s jednim koji je promovirao kampove za retrening homoseksualnih osoba prije nekih godinu dvije izašao iz ormara. I da ponovno kazem nisam rekao da je josipv mrzitelj ili mu prisio neku etiketu sam po sam pitao jel razumije.

  • Beli

    22.09.2020 - 18:35

    Upravo sam završio igru. Zaista nevjerovatno. Način na koji je Mary-Ann kroz priču pričala ono što se njoj zapravo događalo je fascinantno. Ovo mi je prva igra “ovakvog tipa” i ne mogu opisati koliko sam zapravo uživao igrajući. Kao jedinu zamjerku naveo bih samo to da nema direktnog indikatora o zadacima u igri. Sve ostalo mi je odlično izvedeno. I da, ne smeta mi čak ni to što nema trčanja. Baš jedna kvalitetna igra sa kvalitetnom pričom i zanimljivim likovima.

  • Dragan[MKD]

    22.09.2020 - 19:43

    Odlična igra i priča, dobro je što je dobila svoju recenziju. Čovjek još uvijek nešto nauči, primjerice nisam znao da se ne menja seksualna orijentacija kad promijeniš spol, tako Ollie (ne piše njenom pravo ime samo Nadimak) još uvijek voli dečke iako je promenila spol, takođe ne znam dali Alison je bi, jer je njena prijateljica policajka BI to sam skuzio, i osjetio sam neke iskre između njima.

  • Arthur

    22.09.2020 - 19:56

    Nažalost trenutno imam problema s konzolom, a laptop mi nije gamerski nego više poslovnog tipa pa ne mogu na njemu igrati igre pa sam bio osuđen na gledanje prve epizode. Bez obzira što je jedan od glavni likova transgender ova igra je primjer da to ne igra neku ulogu u negativnom smislu. Zapravo lik je odlično okarakteriziran i upravo ta kompleksnost lika daju draž. Isto mi se svidjelo što stalno igramo s dva lika i sviđa mi se ta mala doza science fictiona (njihova telepatija i čudovište koje je najvjerojatnije plod njihove mašte ali valja vidjeto završetak). Atmosfera kao i svaki njihov prethodni dio gotovo pa savršen pa u sljedećim serijalima koje budu pravili to ne trebaju ni mijenjati oaim mjesta radnje, vremena radnje i likova. Nisam očekivao da će mi se nešto svidjeti jer sam u ovakvom tipu igre navikao na likove iz life is strange 1 i before the storm. Bilo bi i lijepo da od ovoga naprave dobar serijal jer igra ima potencijala da bude nešto. Samo da ne forsiraju previše transgender politiku ili bilo što drugo. Igra mi se čini umjerena u svemu i neka tako ostane. Samo malo to hodanje i gameplay mogu promijeniti da bude više interaktivnosti. Ne treba sada biti veliki open world s neograničenom slobodom kretanja i 100 mehanika ali bilo bi dobro da to malo prošire da imamo više aktivnosti i uloge u gameplayu. Ako to naprave igre će im biti gotovo savršene. Nadam se da će to primjeniti u sljedećim naslovima jer su odlični u svome poslu i mogu im reći samo naprijed😀😀

  • MightyAloy

    22.09.2020 - 22:11

    Super recenzija i čini se jedna veoma interesantna igra. Definitivno mi je na radaru. Bonus jer ima transrodnu osobu za jednog od glavnih likova čime moj motiv za odigravanjem raste.

    • departed1983

      @MightyAloy, 23.09.2020 - 04:33

      Ne znam koji ste mi gori, ovi sto vam je to razlog da odigrate, ili ovi sto im je razlog da ne odigraju..

    • gunnerst

      @MightyAloy, 23.09.2020 - 21:23

      Po čemu je sad tvoj komentar bolji od komentara iznad di si napa lika koji je nece odigrat jer ima transgender lik u igri?

  • Akull

    22.09.2020 - 23:41

    Veselio se igri kad ono transić….ehhh

    • _Someone_

      @Akull, 24.09.2020 - 09:43

      I koja je svrha ovog tvog komentara? Znači veselio si se igri i toliko si bio informiran o njoj da si tek sad iz recenzije saznao o čemu se radi

  • tomekplejka89

    23.09.2020 - 00:49

    “Videonigre uglavnom nisu dio tih rasprava.”

    Last of Us 2 flešbekovi

    • chocobo_047

      @tomekplejka89, 24.09.2020 - 09:54

      Imaš pravo. Nakon TLOU2 više ne komentiram ovakvo nešto. Članci o TLOU2 su se pretvorili u bojno polje. LGBT je minsko polje i neću im pružati ni podršku niti govoriti protiv.

  • Lazy

    23.09.2020 - 08:18

    Jako zanimljivo se cini, ovo cu staviti na popis!

  • butjer1010

    23.09.2020 - 09:30

    Upišeš Alyson Tyler u google i dobiješ neku porno glumicu, hhhhhh. E jesu bili dobri s imenima, to im priznajem.

  • LucyQ

    23.09.2020 - 13:11

    Da li će možda dolazit na ps4/ps5?

  • LetMeBeFrank

    23.09.2020 - 14:32

    Jel zavrsi sa samoubojstvom? Ipak statistike pokazuju 40%…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?