HCL.HR

Recenzija

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD

LINKOV MAČ PRAVDE I POŠTENJA

Zoran Žalac

Rijetko će koji ljubitelj Zelde reći da mu je Skyward Sword najbolji dio u serijalu. Zato je pomalo čudno što je Nintendo za 35. rođendan Zelde odlučio oživjeti baš tu igru. Ne samo da su odabrali nepopularnu Zeldu, nego su novom verzijom zaobišli posebnost u dizajnu originala. Kontrole pokretom iz ere Wii konzole danas više nisu u modi pa je najveća novost ovog HD remastera upravo mogućnost igranja bez da mašete kontrolerom oponašajući mlataranje mačem.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
59,99€ Switch Ustupio izdavač

No, koliko god čudno zvučalo, mislim da je postojanje Skyward Sworda HD itekako opravdano. Nintendo je dostavio bolju verziju igre koja bi ponekim ljubiteljima Zelde mogla promijeniti dojam o Skyward Swordu.

Napisao sam maloprije da su najveće promjene remastera vidljive u sustavu kontrola, ali rekao bih da su najznačajnije one sitne izmjene u gameplayu. Uvedene su opcije prekidanja cutscena i ubrzavanja dijaloga, brojni questovi i tutorijali sada su potpuno opcionalni i sveukupno je gameplay manje isprekidan nego prije. Linkova pomoćnica Fi u remasteru više nije toliko naporna jer se većinom pojavljuje „na zahtjev“ pa je gameplay fluidniji i igra ne tretira igrača kao totalnog nesposobnjakovića.

Dobrodošla je promjena i to da je uveden sustav automatskog snimanja pozicije zbog kojeg ne gubite previše vremena u slučaju kad vas neprijatelji poraze. Učitavanja po prelasku iz različitih regija su isto tako kraća i kad se sva ta poboljšanja kombiniraju, uštede vam vrijeme prelaska igre za nekoliko sati. Skyward Sword HD u tom pogledu nudi tečnije i ugodnije iskustvo igranja.

To je odlična vijest jer je šteta propustiti priču Skyward Sworda. Neki će komentirati da se tu nema što propustiti jer je zaplet uvijek isti: Link spašava Zeldu koja spašava svijet. Međutim, Skyward Sword je važan zbog pojašnjenja cijele mitologije serijala i pomalo ključan za razumijevanje cjelovite slike. Uz to još mogu reći da su mi likovi u Skyward Swordu isto tako simpatični, pogotovo negativci poput Groosea i Ghirahima.

Priča je u remasteru ostala netaknuta, a isto vrijedi i za strukturu igre. Skyward Sword je i dalje linearnija Zelda od ostalih igara u serijalu, što može zvučati kao negativna stvar, ali ima takav dizajn svojih prednosti. Mogu reći da sam tijekom igranja Skyward Sworda bio fokusiraniji na prepreke nego što sam to bio u otvorenom svijetu Breath of the Wilda. Manje sam spreman prijeći preko toga što u ovoj Zeldi ima dosta ponavljanja jednih te istih lokacija kako bi se produljilo trajanje igre, što nije bilo zabavno prije deset godina, a nije zabavno ni dan danas.

E sad, kontrole… Postoje dvije opcije: možete igrati kontrolama pokretom ili klasično, bez mahanja Joy-Conima. Ovo drugo je novost te se napadi mačem izvode desnom analognom palicom. S tim da ne pomičete palicu, nego je „udarate“ (flickate), tako da vam prst zapravo sklizne s palice kad ju gurnete u željenom smjeru, a palica se vrati na sredinu. To je lakše izvesti nego shvatiti kroz opis, premda nije intuitivno kao zamahivanje kontrolerom u željenom smjeru.

Desna se palica analoga osim za napade koristi i za upravljanje kamerom kojega nije bilo u originalu. Super dodatak, ali radi tako da morate držati tipku L. Kako u igri češće upravljate kamerom nego što udarate mačem, to je dosta držanja tipke L i imalo bi smisla da postoji opcija za obrnuti te kontrole: tako da se napadi izvode kombinacijom L+analogna palica. Ali, ne – ne postoji takvo što i konstantno sam se nalazio u situaciji da mi Link izvadi mač umjesto da pomaknem kameru. Posebno je to iritantno u nekim dijelovima igre gdje trebate brzo reagirati – npr. dok držite bombu, iz navike zaboravite da je okretanje kamere L+analog, a analgom ujedno bacate bombu, tako da umjesto okretanja kamere bacite bombu i sve vam propadne.

Postoji opcija da tipkom LZ brzo usmjerite kameru Linku iza leđa, no i tu dolazimo do komplikacija jer je se ta tipka koristi i za naredbu zaključavanja kamere na protivnika. A protivnika možete „zaključati“ samo ako ga vidite… Znači ako ste mu okrenuti leđima, tipka za usmjeravanje kamere je beskorisna jer vam okreće kameru na leđa. Morate zato ili okrenuti lika ili ručno okrenuti kameru kombinacijom tipki.

Komplikacije s kamerom možete zaobići tako da igrate u modu s kontrolama pokretom, samo što se onda javljaju drugačiji problemi. Svako malo se događa da vam kontroler ne bude centriran prema ekranu pa ga ručno morate rekalibrirati tipkom Y. Brz je to proces, ali je svejedno iritantno kad nešto trebate naciljati, a kursor vam „bježi“ u stranu. Kad igrate s motion kontrolama ne možete se u zasebnim mehanikama vratiti na korištenje tipki. Na primjer, kad Link hoda po užetu ili koristi leteću bubu na daljinsko upravljanje, vi morate naginjati i ljuljati kontroler da biste to upravljali. Problem je u tome što je upravljanje tih dijelova igre manje precizno na taj način nego analognom palicom. I skroz je nejasno zašto ne postoji opcija da se takvo što izvodi na klasičan način, kad u klasičnom načinu ciljanje možete izvoditi žiroskopom/kontrolama pokretom.

Ukratko rečeno, nijedan sustav kontrole u Skyward Swordu nije idealan i sa svakim morate pristati na neki kompromis. Možete se dosta lako prebacivati između klasičnih kontrola i kontrola pokretom, ali za takvo što uopće ne bi bilo potrebe da su iz Nintenda dodali još nekoliko opcija za podešavanje tih kontrola. Frustrirajuće je koliko ovaj remaster blizu tome da bude potpuno ugodan za igranje, a onda mu u klasičnoj Nintendovoj maniri fali samo još jedna stvar. Ipak, preporučio bih da igru igrate mašući Joy-Conom jer je za takvu vrstu kontrole izvorno dizajnirana te je takvo mačevanje još uvijek zabavno.

Skyward Sword je sada već deset godina stara igra, ali vjerujte mi da to ne bih rekao gledajući grafiku ovog HD remastera, barem dok je u pokretu – na slikama ne izgleda tako. Vizualno se igra nije previše mijenjala jer nije ni trebala. Ima nešto u njezinoj grafičkoj jednostavnosti što joj vizualni stil čini prihvatljivim premda je s tehničke strane još 2011. bio generaciju iza drugih igara. S remasterom se najviše posla napravilo baš tamo gdje se trebalo – prebacivanjem igre na 60 fps-a, što vrijedi i za izvedbu na TV-u i za izvedbu u handheld modu.

Kratko još vrijedi spomenuti glazbu koja je i u remasteru značajan dio igre te se koristi češće nego u drugim Zeldama. Osobno su mi melodije monotone i ponavljajuće, ali ne poreći da prenose razigranost na otvorenim prostorima, te zlosutnost u tamnicama.

Nema sumnje da je Skyward Sword HD bolja verzija igre čak uz minimalne promjene i još uvijek nespretan sustav kontrola. Pitanje je samo je li dovoljno dobar da bi cijena od  visokih 60 eura bila opravdana. Za deset godina staru igru koja u svojoj strukturi i dalje ima dosta ponavljanja, moj odgovor je: mislim da nije.

Svaka čast popravcima i boljoj grafici, ali ako inače pohlepni Activision može lansirati remastere Crash i Spyro trilogija za 40 eura, ne vidim po čemu je ovaj remaster zaslužio biti skuplji. Istina je da Nintendo ima pravo cijeniti svoje igre koliko ih želi cijeniti, ali imamo i mi pravo smatrati da je 60 eura za 10 godina staru igru bez dodatnih sadržaja ipak previše.

Dobra igra i još bolji remaster, ali (pre)visoka cijena za iskustvo koje još uvijek dolazi uz kompromise u sustavu kontrola.

80 Naša ocjena
  • tečniji gameplay bez tisuću prekida
  • igra i dalje izgleda lijepo iako nema velikog grafičkog poboljšanja
  • nijedan sustav kontrole nije bez kompromisa
  • previsoka cijena za remaster bez ikakvog dodatnog sadržaja

Zoran Žalac

Dežurno piskaralo. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Slab je na estetska rješenja u sučeljima. U slobodno vrijeme magistar opskurne kulturologije.

Komentari (83)

  • Wolfman

    18.07.2021 - 15:10

    Moguće da će se BoTW2 doticati nekih događaja iz ove igre pa je to možda dodatni razlog što su izbacili ovaj remaster.

  • Miss Paws

    18.07.2021 - 16:17

    “Ovo drugo je novost te se napadi mačem izvode desnom analognom palicom. S tim da ne pomičete palicu, nego je „udarate“ (flickate), tako da vam prst zapravo sklizne s palice kad ju gurnete u željenom smjeru, a palica se vrati na sredinu”

    Koja ludost, napraviti takvu mehaniku upravljanja sa ionako osjetljivim Joy-conima koji driftaju na trun prašine u njima. I naravno, što drugo očekivati po pitanju cijene, Spyro i Crash su svoje bar opravdali, bila bih voljna dati i više od 40€. Čovječe, 3 igre, remaster brutalan a cijena isto oke, na popustu se ulovi i jeftinije. Da su slučajno Spyro i Crash bili u režiji Nintenda dobivali bi svakih 5-10 godina po jednu igru u remasteru xD

    • kebbab

      @Miss Paws, 18.07.2021 - 17:05

      Daj prvo odigraj tu Zeldu pa posle komentiraj.

    • Miss Paws

      @kebbab, 18.07.2021 - 17:11

      Ajde mi navedi gdje sam ja napisala da nisam odigrala? Šta se pjeniš?

    • kebbab

      @Miss Paws, 18.07.2021 - 18:05

      Dovoljno je spomenuti Crash Bandicoot i Spyro u istoj rečenici. To je dovoljno za prosudbu da nisi igrala. Ove dvije igre su nešto potpuno drugačije i multi platform, dok je Zelda ekskluzivna.

    • _Someone_

      @kebbab, 18.07.2021 - 18:32

      A sto ne znamo citati s razumijevanjem, bitno da se odmah pjenis

    • Miss Paws

      @kebbab, 18.07.2021 - 18:47

      Ti čovječe mješaš kruške i jabuke. Ponovno te pitam da mi navedeš iz mog komentara gdje sam ja to napisala da su te igre ikako po tematici/platformi iste kao Zelda? Čovječe daj popij vode malo, dehidrirao si očito, pa ajd da ti ja objasnim kad već nemožeš sam dokučiti šta sam htjela reć. Kontekst u kojem spominjem Spyro i Crash serijal se odnosi na kategoriju “remastera”, u članku se recenzira remaster Zelde. Poveznica koju navodim u svom komentaru je ta da su PO MOM MIŠLJENJU Spyro i Crash puno bolji remasteri nego ova Zelda, BEZ OBZIRA ŠTO NISU ISTI ŽANR IGRE. Isto tako, apsolutno sam svjesna te divne ekskluzivnosti Zelde na Nintendu ali smatram da je apsolutno bezobrazno tražiti 60€ za igru koja je praktički malo bolji port za novu Nintendo konzolu. I imaj na umu da ovo dolazi od osobe koja je prošla uzduž i poprijeko igre na jebeno svim najpopularnijim platformama pa me nemoj tako “spuštat” i “obraćat se s visoka”. Ako nisi ni sada shvatio što sam htjela reći sa svojim komentarom, žao mi je, ali dovoljno mi je da vidim tvoje komentare po ostalim člancima gdje se isto tako izdižeš i šeperiš kao paun pa da shvatim o kakvom tipu osobe se radi. My work here is done. Uživaj. :*

    • kebbab

      @Miss Paws, 18.07.2021 - 19:42

      Gledaj, nema to veze što je nešto remaster. Zelda je ekskluziva i kao takva košta 60€. Vi samo vrištite kad je nešto 60€ a neznate da su to igre za ljude koji su to igrali prije, koji imaju neku svoju kolekciju igara (jedan mi je tu komentirao da gaming nije skupljanje cd-ova??). Pa ja sam kupio tu Zeldu (60€) i još one Joy Con-e limited edition (80€) in nije mi žao para.Deli neko zna koliko koštaju ti ljudi koji rade na remasteru?, kutije za igre i print papira za naslovnicu?, čipkartice na kojoj je igra?, reklame/izrade trailera?, pa dobavljači moraju nešto zaradit?… Vi vidite remaster kao “ISTU IGRU MI JOŠ JEDNOM PRODAVAJU ZA 60€” a taj koji je to igrao na Wii konzoli “SAD MOGU IGRATI NA SWITCH KONZOLI U 1080p”. Ali pošto vi gledate samo iz svog ugla, taj koji da 140€ za Zeldu i Joy Cone je za vas budala. Ustvari on nije budala samo čovek možda radi u Austriji za 2500€…. opa dali je sad 140€ mnogo?

    • Bronson

      @kebbab, 18.07.2021 - 19:59

      Ustvari ni on nije budala samo covek mozda ne radi u Austriji za 2500€…

    • kebbab

      @Bronson, 18.07.2021 - 20:31

      Ne okreči stvari. Ja sam objasnija zašto to NIJE skupo, jer se gaming orjentira na večinu. Čekaj, sad treba Zelda koštat 20€ zato što ljudi po Bosni, Srbiji, Makedoniji, Bulgariji i Romuniji rade za 200-300€?

    • Bronson

      @kebbab, 18.07.2021 - 20:43

      Objasnio ti je dole nas dragi gosn admin pa probaj da shvatis ili nemoj..

    • UGLY

      @kebbab, 19.07.2021 - 00:32

      Gledaj to ovako, ako si pravi gamer, nece ti biti zao za potrosene pare, a ovo za plate se delimicno slazem, nece oni menjati cenu zato sto ti nemas para, ako hoces kupi, ako neces nemoj.

    • Zoran Žalac

      @kebbab, 18.07.2021 - 20:18

      I dalje je mnogo. To što netko ima dovoljno ne znači da Nintendo ne traži previše. Unazad nekoliko godina remaster trilogije su koštale manje, a i pojedinačni remasteri na kojima se radilo puno više i koji su donijeli puno više novosti. Nema to veze tko je igrao a tko nije. Koliko je onda Mass Effect legendary trebao koštati, 180 eura? Ajmo malo razuma.

    • kebbab

      @Zoran Žalac, 18.07.2021 - 21:30

      Samo kad imaš dovoljno nemaš taj osjećaj da neko traži previše. Recimo Ronaldu nije bila skupa ona jahta od 6 miljona €. Mass Effect Trilogy Legendary Edition za Xbox One/PS4 košta 70 eura. Da su preradili samo prvi Mass Effecta bio bi 35 eura, pa je jeftinije ako se sva tri dijela prerade i postave po cijeni od 70 eura nego svaki pojedinačno za 35 eura. Skupa igra je Ghost of Tsushima Director’s Cut, a vjerojatno i Death Stranding Director’s Cut jer za ono malo DLCja postavljaju punu cijenu. Problem je što imaš ogromno igara koje su s prošle generacoje na novu prešle za 32-35€ recimo Wreckfest, Mortal Shell, Greed Fall, Judgment, Metro Exodus, Control, A Plague Tale Innocence, Aragami 2…

    • Zoran Žalac

      @kebbab, 18.07.2021 - 23:51

      Ne radi se uopće o tome i miješaš različite stvari. To što ja bez milijuna dolara i Ronaldo s milijunima dolara platimo istu igru 60 eura, ne mijenja činjenicu da je ta igra skuplja od još sadržajnijih remastera za 40 eura. Nebitno jesu tebi ti remasteri bolje ili draže igre – remasteri su starih igara, koje koštaju. Manje od nečega što košta više. To je sve. Ghost of Tsushima Director’s Cut nije 10 godina star remaster i onaj tko već ima igru može kupiti nadogradnju za 20 eura što je trećina od 60 koliko ovaj remaster košta. O čemu pričaš? Isto tako, nikad Greed Fall Metro Exodus, Control i A Plague Tale nisu bile igre po 30 eura, po izlasku su se prodavale po punih 60 eura, ali su s vremenom došla nova, proširena izdanja tih igara koja se prodaju za isto ili za manje od prvotne cijene. Ili manje od remastera koji nudi manje sadržaja, a košta jednako kao što je koštao i original prije 10 godina.

    • Dicksuckulla

      @Zoran Žalac, 18.07.2021 - 22:11

      Unazad nekoliko godina je puno toga bilo jeftinije. Normalno da je mnogo, ali to je Nintendo. Kad je bia jeftin? Pa pogledaj koliko mu danas kostaju ekskluzive iz 2017. a koliko drugim platformama. Mozda azuritat stare recenzije, jer su igre 4 godine nakon preskupe.

    • Zoran Žalac

      @Dicksuckulla, 18.07.2021 - 22:24

      Koji argument… Odustajem.

    • Oblakoder

      @Zoran Žalac, 19.07.2021 - 15:38

      Pa meni treba oceniti kakva je igra, a cena ne sme da utice na ocenu, ali svakako treba napomenuti i cenu cisto uspotno da se zna. Inace definitivno premala ocena 😐

    • mg

      @Oblakoder, 19.07.2021 - 20:42

      Ako nisi zadovoljan na recenziju cijene igre, nemoj si skinuti za emulator ili posuđivati:)

    • crolink07

      @Dicksuckulla, 18.07.2021 - 23:52

      Kada već spominješ stare recenzije,prije 10 godina ova je igra na HCL-u ocijenjena 96/100.
      Ali to je bilo davno. Recenzenti ostarjeli,kriteriji se promijenili, igranje postalo odrađivanje bez gušta a koliko vidim i cijena igara sada ima utjecaja. Za 80 Eura ocjena bi bila 70/100 a za 40 Eura 90/100 ?

    • Zoran Žalac

      @crolink07, 19.07.2021 - 00:26

      Oduvijek je cijena igara imala utjecaja u odrešenom kontekstu, odakle ti pomisao da je to sad nešto novo. Na primjer, kontekst trajnosti – nije svejedno za igru koja traje dva sata, tražiti cijenu od 20 eura ili cijenu od 60 eura. Isto kao što nije zdravorazumski doći i naplatiti igru, bubam, 100 eura, kad ostali slične igre nude za 60. Naravno da će se u slučaju remastera gledati cijena u kontekstu onoga što taj remaster nudi. Remaster je i Super Mario 3D World, ali tome sam rado dao 90 i to je primjer igre za koju ću stavit ruku u vatru da opravdava svoju cijenu. Ali jednostavno nema usporedbe oko toga koliko je taj remaster sadržajno nadopunio igru naspram ove. I prije nego kažeš – ne, ne mora svaki remaster biti sadržajno nadopunjen. Ali isto tako brate – ne mora ni svaki remaster biti 60 eura. Ja igru nisam platio ni lipe i u njoj guštam, ali to ne znači da ju moram gledati u balončiću kao da postoji zasebno od svega drugoga. Moramo imati standarde. Može svatko od čitatelja sebi definirati što mu je skupo ili jeftino, ali kontekst se uvijek treba uzeti u obzir. Što se tiče stare recenzije – igra je u svoje vrijeme ocijenjena onako kako je ocijenjena u kontekstu tog vremena. Da je ovo u pitanju nova igra nakon BOTW, naravno da bi joj se sudilo po drugačijim kriterijima jer je BOTW postavio neke svoje. S obzirom da je remaster, ocjenjuje ga se prvenstveno kao remaster stare igre.

    • crolink07

      @Zoran Žalac, 19.07.2021 - 01:15

      Kilometarski odgovor dostojan Funkyja.🤣
      Ocjena bi bila veća da je cijena igre manja.
      Svi koji će prvi put zaigrati, uzmite to u obzir.

    • Dicksuckulla

      @crolink07, 19.07.2021 - 08:44

      Loooool, tek san sad vidia da imaju recenziju za original 96. Ahahahah. Znaci poboljsaj grafiku, podesi kontrole da ne moras mavat na kaucu, save igre su poboljsali, mozes ubrzat dialoge, 60 fps, kameru mozes kontrolirat (je da moras drzat L1). A cijena je visoka (sta je vise nego istina) pa srozaj igru za toliko. Pa ako gledaju igru da je stara 10 godina, onda neka je tako i gledaju u ostalim aspektima, a tako je u vecini bolja od originala, ali ocijena skoro 20 posto niza. 🤣

    • Zoran Žalac

      @Dicksuckulla, 19.07.2021 - 09:01

      Trebala je igra dobiti 110, da. Očito je jedina remasterizirana igra ikada i nijedna druga remasterizirana igra nije po toj ili manjoj cijeni donijela više.

    • crolink07

      @Zoran Žalac, 19.07.2021 - 09:35

      Po tvojim kriterijima ispada baš tako. Veća cijena,manja ocjena.Po logici onda može i obratno.Igrine kontrole su frustrirajuće,katastrofalne i neoptimizirane ali košta samo 40 Eura pa evo neloše ocjene 75/100 (Crash).Neozbiljno jer dovodiš nove generacije igrača u zabludu što se tiče kvalitete igre. Nintendo je pohlepan, ali kakve to veze ima s umanjivanjem truda onih koji su radili remaster?

    • Zoran Žalac

      @crolink07, 19.07.2021 - 10:01

      Opet ti kažem – kontekst. Mario Kart 8 Deluxe – remaster s gomilom dodatnog sadržaja po istoj cijeni? Opravdano. Pikmin 3 Deluxe s dodatnim questovima i poboljšanjima za 60 eura? Opravdano. Bayonetta za Switch samo s tehničkim poboljšanjima, ali cijena nije 60 eura? Opravdano.

    • Zoran Žalac

      @crolink07, 19.07.2021 - 10:04

      Ako je kvaliteta igre upitna s ocjenom 80 onda ova rasprava ne vodi nikud.

    • crolink07

      @Zoran Žalac, 19.07.2021 - 10:50

      Ne bi uopće bilo rasprave da ne pada kiša.😀

    • Dicksuckulla

      @Zoran Žalac, 19.07.2021 - 10:40

      Nije, po mom misljenju nije ni tribalo radit recenziju. Ovaj tekst bi bia super bez ikakve ocijene, jer je poprilicno nezahvalno ocijenjivat remaster. U tekstu je sve lipo receno i slazem se sa svime. Obozavan Zelda serijal i ono malo sta san proba igru vjerojatno cu bit puno blize ocijeni 8 nego 9,6 kad je odigran. Ali eto, to je moje misljenje.

    • Demon90

      @kebbab, 18.07.2021 - 21:34

      Razumiješ da CD i papir i sl koštaju par centi u masovnoj proizvodnji. Razumiješ da svi izdavači prodaju i CD i digitalno po istoj cijeni

    • kebbab

      @Demon90, 18.07.2021 - 22:02

      Pa digitalna i fizička igra imaju istu cijenu zato što očigledno CD, papir i kutija nisu par centi. Kad bi to bilo tako jeftino onda bi digitalna igra trebala biti jeftinija.

    • Demon90

      @kebbab, 18.07.2021 - 22:17

      De pročitaj što si napisao.

    • kebbab

      @Demon90, 18.07.2021 - 22:42

      Te su stvari uključene u cijenu bez obzira što je igra digitalna. U suprutnom bi kod digitalne igre platijo samo igru i tako bi bilo jeftinije. Kad budeš sljedeči put u game shopu pitaj koliko košta onaj karton koji tekkamira Ratchet and Clank.

    • Demon90

      @kebbab, 18.07.2021 - 23:48

      Kosta ne dovoljno da utječe na cijenu. Reći ću ti nešto što je jako prisutno u USA proizvod čija proizvodnja košta 2 dolara ići će u prodaju za 20-40 $ u velikoj većini slučajeva. Tako i ovo komad plastike u kojem se nalazi CD košta nekoliko centi za proizvesti a to što će ga tebi netko prodati za 10$ je druga stvar. Uglavnom nemamo se potrebe raspravljati ti imaš svoje mišljenje ja svoje.

    • _Someone_

      @kebbab, 19.07.2021 - 00:03

      Brate mili, bome si se posvadao s logikom

    • _Someone_

      @kebbab, 18.07.2021 - 23:49

      Stvarno ne razumijem taj sklop u glavi. Umjesto da ti je u interesu da sto manje nesto platis, pogotovo kad je nesto realno precijenjeno (ali dzabe tebi sad tu iznositi cinjenice, zaslijepljenost je to), ti si jos sav ponosan sto su te oderali.

    • kebbab

      @_Someone_, 19.07.2021 - 00:34

      Pa nije mi u interesu ali dati 60 eura za Zeldu sada ili dvije godine kasnije na kraju je isto. I za 2 godine cijena će biti ista.

    • Zoran Žalac

      @kebbab, 19.07.2021 - 00:47

      To nema veze s opravdavanjem cijene od 60e. Po toj logici igra opravdano košta 60 eura zato jer… će joj cijena za dvije godine i dalje biti ista…?….

    • kebbab

      @Zoran Žalac, 19.07.2021 - 01:34

      Ajde napravi mi uslugu i uzmi ovo za temu u petak kad bude podcast. Dali remasteri opravdavaju cijenu od 60€? I zašto ljudi ipak kupuju te igre?

    • Demon90

      @Miss Paws, 18.07.2021 - 21:32

      Fanovi ce uvijek braniti. Što god ti napisala on neće shvatiti. U potpunosti se slažem i crash i spyro su 3 igre i zapravo potpuni remasteri sa popravljenom grafikom i svime i kao što znamo bile su jeftinije.

    • crolink07

      @Demon90, 18.07.2021 - 23:28

      Ne znam za remastered Spyra ali remastered Crasha vrijedi 0 kuna. Kontrole su užasne. Dobre ocjene dobio samo zbog nostalgije. Da sam kupio fizičku verziju,bacio bi u smeće.Ovako sam samo izbrisao s diska tu sramotu. Stare verzije imam na PSP-u i Viti i 10 puta su igrivije.

    • Demon90

      @crolink07, 19.07.2021 - 00:49

      Meni su I spyro I crash dobri remaster. Kontrole u crashu su kakve jesu jer su slične bile i u ono vrijeme da naprave igru težom. Igra zahtjeva punu preciznost i to je to. Možda u nekim slučajevima to promaši al u pitanju su bile 3 igre s potpuno unaprijeđenom grafikom za manje para nego dotična zelda koja je eto malo promijenila kontrole i rezoluciju

    • Miss Paws

      @Demon90, 19.07.2021 - 00:11

      Sve je jasno. Volim sve igre na svim platformama ali ne podnosim white knightove ¯\_(ツ)_/¯

    • Bojko

      @kebbab, 18.07.2021 - 18:54

      Vrijeme je za ispriku dami.

    • Dicksuckulla

      @Bojko, 18.07.2021 - 20:23

      Zasto ispriku? Dobro je sve reka. Mislim, svak voli drugacije igre, ali i ja san da za ovo 60 eura, da bi i 80. Za Spyro trilogiju san da 15 priko ebaya i to mi je previse. Tako da je usporedba Zelde i Spyra i mene ubola ka trn u uvo. Ali dobro, svakom svoje, igrajte sta volite i pustite druge na miru. Mene samo zanima koliku bi ocijenu dobia original ako je ovo 80? Samo san isproba malo igru i kontrole zaista jesu bezvezne, ali se navikne.

    • Bronson

      @Dicksuckulla, 18.07.2021 - 20:31

      Nije za ispriku sta je reka vec na koji nacin.

    • Dicksuckulla

      @Bronson, 18.07.2021 - 22:08

      Sta smo sad i mi kmecava nacija postali. Najbolje da opitura kosu u ljubicasto, klekne na kolino isprid nje i moli za oprost jer je bia malo drzak.

    • _Someone_

      @Dicksuckulla, 18.07.2021 - 23:43

      Slazem se, netko ima kucnog odgoja, netko nema

    • Bronson

      @Dicksuckulla, 18.07.2021 - 23:43

      Pametno razmisljas, najbolje bi bilo tako nesto..

  • JohnSence

    18.07.2021 - 19:32

    Presmijesan mi je ovaj pacman grafikon sa 0 bonusa haha

  • SanKa

    19.07.2021 - 09:25

    ratni zločin je ovo naplaćivati 60 €

    • Chara

      @SanKa, 19.07.2021 - 10:12

      Nintendo može napraviti i igru koja traje kraće od neke indie gluposti sa Steama, natrpati Zeldu ili Maria unutra, naplaćivati ih kao da su deluxe edition s DLC-jevima i neki će iz gornjih komentara rado ju kupiti. Otkako je PS5 izašao, mnogi pljuju po Sonyju, zbog njihovih antikonzumerskih poteza i prozivaju PS fanboyjeve, a za Nintendo koji naplaćuje igru staru 4 godine 60 eura i koji ima vojsku fanboyjeva, mnoge boli uho.

    • RickBarry

      @Chara, 19.07.2021 - 11:43

      A realno to je zato šta je Nintendo nebitan. Da sutra propadne šta će se promijenit u industriji? Ništa. Ostali bi bez 89. nastavka Maria. Imaju ciljanu publiku koju šišaju ko ovce sa cijenama.

  • RickBarry

    19.07.2021 - 11:46

    Jesu li ovi screenshot-ovi iz remastera ili originala jer ovo izgleda kao ps3 launch title.

  • Oblakoder

    19.07.2021 - 15:47

    Jedva cekam neku PS5 ekskluzivu cisto da vidim da li ce biti smanjivanja ocene zbog cene od 80 eura 🙂

    • Zoran Žalac

      @Oblakoder, 19.07.2021 - 16:25

      Ako mi naprave remake omiljenog MGS-a 1 kojeg mogu preći za 3 sata i stave cijenu od 80 eura, da – prvi ću to osuditi i navesti kao minus. Ili da izbace TLOU1 remaster za 80 eura s opcijom igranja u 120 fps – isto. Kriteriji su zdravorazumski, ništa drugo.

    • Oblakoder

      @Zoran Žalac, 19.07.2021 - 17:01

      Ajde ajde pa moglo je to gospodski samo da se napomene kao u recenziji Ratchet & Clank: Rift Apart, a da se ne utice na ocenu. Ovako se ocigledno primenjuju dvostruki standardi negde se samo stidljivo napomene, a negde se zestoko reze ocena 🙂

    • Zoran Žalac

      @Oblakoder, 19.07.2021 - 17:59

      R&C: Rift Apart – potpuno nova igra iz 2021.
      Zelda: Skyward HD – reizdanje/remaster igre iz 2011.
      Trebalo bi biti prilično jednostavno za shvatiti da nove igre i reizdanja starih igara nisu jedno te isto. Zato i jesam ciljano gore naveo potencijalna reizdanja starih igara i što bi po meni bilo neopravdano u odnosu na cijenu. I u ostalim sam komentarima naveo hrpu Nintendovih remastera starih igara za koje vjerujem da im je cijena od 60 eura opravdana i zašto to vjerujem. Tako da pls ne insinuiraj tu neke duple standarde s moje strane dok selektivno ignoriraš argumente kako bi postavio tu priču koja jednostavno ne drži vodu. Rado ću kao u slučaju Super Mario 3D Worlda dati visoku ocjenu kad igra košta 60 eura – ako to remaster zaslužuje prema kriterijima po kojima se značaj remastera/reizdanja ocjenjuje. To nema veze je li igra Sonyjeva, Xboxova ili Nintendova. Dokaži mi suprotno ili ne troši moje vrijeme.

    • Oblakoder

      @Zoran Žalac, 19.07.2021 - 18:16

      Ok samo kazem da recenzija igre ne bi trebala da ima veze sa cenom jer se dobija iskrivljena slika o igri. Inace postoji neko striktno pravilo koje diktira cenu remastera? Gde to pise da mora da kosta toliko i toliko, a da je recimo 60 eura puno? Eto meni je neprihvatljivo da nova igra kosta 80 eura sto bi sad po nekoj logici Nintendovim novim igrama trebalo uvecavati ocenu jer one kostaju samo 60? Recenzeti teba da se bave sustinom, a cenu da ostave trzistu…

    • Zoran Žalac

      @Oblakoder, 19.07.2021 - 19:05

      Proizlazi iz najčešće korištene cijene sličnih izdanja ili najpozitivnijeg primjera na tržištu. Ili aktualnih standarda sadržajnosti igre. Jasno je da se igru u trajanju npr. dva sata danas ne cijeni 60 eura, koliko god proizvođač možda mislio da ona toliko vrijedi – ostatak tržišta kolektivno definira ono što bi se moglo smatrati kojim standardom. Nigdje nije rečeno da neki remaster x godina stare igre ne smije koštati više od x iznosa, ali se s višom cijenom povećavaju i očekivanja od toga koliko je stvari nadopunjeno, poboljšano i sl.

    • crolink07

      @Zoran Žalac, 19.07.2021 - 21:15

      Jednostavno nema opravdanja umanjivati ocjenu kvalitete igre zbog cijene.Nema.👎

    • Zoran Žalac

      @crolink07, 20.07.2021 - 07:41

      Kao što ti nemaš konkretnih argumenata za uvjeriti me u suprotno?

    • crolink07

      @Zoran Žalac, 20.07.2021 - 08:03

      Kakvi argumenti? Jedna ekipa radi igru a druga ekipa stavlja cijenu kako im dođe. I sada je sin kriv zbog očevih grijeha? Jednostavno nema opravdanja umanjivati ocjenu kvalitete igre zbog cijene.
      12 puta se javljaš,petina komentara su tvoji,braniš neobranjivo,recenzija je neozbiljna,neprofesionalna.

    • Zoran Žalac

      @crolink07, 20.07.2021 - 08:35

      Neozbiljno je osporavati potrebu kritičkog osvrta proizvoda u njegovom monetarnom kontekstu. Praksa uzimanja cijene kao stavke u recenziranju proizvoda je standardna i tu nema ničega neprofesionalnog.

    • crolink07

      @Zoran Žalac, 20.07.2021 - 09:18

      Koliko bi bodova dobila Zelda da ne košta 60 već 50,40 ili 30 Eura? 81,85,93?Npr. igra košta 80 Eura i ti je ocijeniš s 82 a dobila bi 88 da košta 50.Skinuo si joj 6 bodova pa ispada da svakih 5 Eura više odnosi jedan bod. Zanima me tvoja bodovno cjenovna tablica pa bi bilo dobro da je priložiš uz buduće recenzije,sami ćemo onda izračunati stvarnu ocjenu igre.
      Evo,Zoran je igri dao 80,pa pogled na cijenu igre,tablicu,plus,minus,dijeli,množi i igra ispadne remek djelo. Ili,Zoran je igri dao 90,pogled na cijenu igre,plus,minus,dijeli,množi,igra ispadne prosjek.

    • Zoran Žalac

      @crolink07, 20.07.2021 - 09:36

      Zadnji ću put napisati: nije problem ako remaster košta 60 eura, dok količinom noviteta, bonusa ili poboljšanja može opravdati tu cijenu po kojoj se prodaju nove igre. Izbaci mi Bayonettu za Switch za 30 eura s boljim frejmrejtom i bez ikakvih dodataka? Pošteno. Izbaci mi sličnu stvar, ali je Zelda pa je 60 eura – sori, nema povlaštenih. Izvoli po toj cijeni dostaviti nešto više od skip cutscene i alternativne control sheme. Nema dodatnog sadržaja? Izvoli prikladno smanjiti cijenu.

    • crolink07

      @Zoran Žalac, 20.07.2021 - 10:02

      Kada te Nintendo toliko razpizdio s cijenom,mogao si im se i bolje osvetiti i dati igri 79/100. Nema veze kvaliteta same igre,eto ti sad gramzljivi Nintendo a mogao si dobiti 81/100.

    • Zoran Žalac

      @crolink07, 20.07.2021 - 11:51

      Ni približno mene Nintendo nije “raspizdio cijenom” koliko je tebe očito “raspizdila” moja ocjena. Nema tu osvećivanja, samo razboritosti i odmjerenosti. Baš kao i kolega ti oblakoder, silom pokušavaš prikazati situaciju u drugom svjetlu, pa se vadiš na sve moguće argumente kao da bih trebao recenzirati poeziju, a ne potrošački proizvod. I onda me tu prozivate za duple standarde, a lako možete otići na moju recenziju PS4 ekskluzive MediEvil, meni jedne od najdražih PS igara, koju sam ocijenio istom ocjenom i također joj zamjerio cijenu, a tamo igra nije koštala 60 eura nego u pola manje. Evo, linkat ću ti da ne moraš pješke: https://www.hcl.hr/recenzija/medievil-147189/
      Vjerojatno zato od Sonyja nisam dobio jahtu, što sam im se išao osvetiti ocjenom 80 totalno nevezano za izvornu kvalitetu meni jednog od najdražih platformera.

    • razer1234559

      @Zoran Žalac, 20.07.2021 - 12:15

      Zbog nekulturnog riječnika ide ti upozorenje pred ban. Pripazi malo na riječnik.

    • crolink07

      @Zoran Žalac, 20.07.2021 - 12:56

      Mene je razpizdila tvoja ocjena a onda sam ja raspizdio tebe.Pošteno. 🤣Sve se mislim bi li dao i 80 ocjenu da recenzentski primjerak ne dobiješ od izdavača besplatno a moraju i oni nešto zaraditi pa manja ocjena ima za posljedicu lošiju prodaju a u konačnici obustavu besplatnih igara za recenziraje.
      Onda nikada na portalu ne bi ni čitali recenzije preskupih Nintendovih igara jer odakle nabaviti 60 eura za svaku igru?

    • crolink07

      @crolink07, 20.07.2021 - 13:04

      Evo vidim, i MediEvil ocjena 80. To je valjda ta neka granica pri ocjenjivanju besplatno ustupljenih igara od izdavača. Ti meni,ja tebi.Korupcija?

    • MightyAloy

      @crolink07, 20.07.2021 - 09:11

      Recenzija je odlična, ocjena prikladna, a igra preskupa što je tipično za Nintendo. Ono što je ovdje jadno je to što ste ti i ova nekolicina Nintendo zaluđenika našli pa zajašili i matletirate čovjeka bez opravdanog razloga. Ovo je remaster, nije ni remake ni nova igra i ocjena apsolutno ovisi o kvaliteti isporučenog u što je uključena i cijena. Kraj priče.

    • MightyAloy

      @Oblakoder, 20.07.2021 - 09:57

      Nove igre i remasteri su kruške i jabuke. Ajde da se barem Nintendo potrudio, pa dostavio nešto vrhunski i razumio bi da žele naplatiti premium cijenu, no ovdje to, a što je tipično za Nintendo, nije slučaj. Ocjena je opravdana. Što se tiče cijene od 80€ razumnija je od onoga što traži Nintendo jer su troškovi razvoja Sonyjevih ekskluziva veći u odnosu na Nintendove kreativne no tehnički nedorasle igre. Uostalom što se nas na tržištima koja imaju manju kupovnu moć tiče, Sonyjeve igre se jako brzo nađu na sniženju, te nakon nekog vremena dobijaju jeftinija izdanja sa redovito više sadržaja, za razliku od Nintenda koji traži premium za 4 godine stare igre. Argument koji se koristi o izvrsnosti i posebnosti Nintendovih igara da bi se opravdala cijena nije na mjestu jer se radi o subjektivnoj stvari. Nekome odlične, a drugima se ne da trošiti vrijeme i novac na njih iako su odrasli na njihovim ili sličnim igrama. Uspjeh Switcha kao argument izvrsnosti i opravdavanja cijene igara isto ne stoji jer je Switch handheld (a ne living room konzola) koji se može uštekati u TV kao bonus a pri tome pruža subpar igraće iskustvo (pogotovo u usporedbi s pravim konzolama iz dnevnog boravka), no to je i ok jer je u pitanju handheld. Poanta, Switch je handheld i na tomu temelji svoj uspjeh jer nema konkurenciju, nije kućna konzola i nema ga smisla uspoređivati s PS-om i Xbox-om. Možda DLSS pomogne da Switch 2 bude konkurentniji kad se ušteka u TV, a valjda će to pratiti i tehnički ipak naprednije igre. Vidjeti ćemo. P.S. sjašite Zoranu s grbače jer ste se uvrijedili na svetu kravu Nintendo i Zeldu. Recenzija je na mjestu.

  • MightyAloy

    20.07.2021 - 09:23

    Odlična recenzija, a nakon odgledane i Digital Foundry analize/recenzije, slažem se da je cijena igre neopravdano previsoka. Realnije bi bilo 30-40€. No ništa čudno za Nintendo, to je njihov način djelovanja.

    • crolink07

      @MightyAloy, 20.07.2021 - 09:44

      Ne razumiješ, mene samo zanima ocjena da igra košta npr. 30 eura. Remek djelo?
      13 puta se nikad nije javio ni na jedan članak,valjda ne bi da ga maltretiram?
      Nisam Nintendo zaluđenik, do kraja godine imati ću 10.000 ( deset tisuća) trofeja na Playstation profilu i 250 platina. Ne hvalim se,toliko je dobrih igara,trofeji sami iskaču,sada mi možeš napisati i da sam Sony zaluđenik,briga me.

    • crolink07

      @MightyAloy, 21.07.2021 - 06:20

      Odigrao sam original i još ga imam a i stara konzola je ispravna. Slažem se da je cijena remastera pretjerana i nikada ne bi dao više od 30 eura za igru.Ali ima novih igrača koji nikada nisu bili u prilici zaigrati Skyward Sword,Switch je prva Nintendova konzola koju posjeduju i za njih je ovo nova igra koja ne košta 80 eura kao Sonyjeve igre već je 20 eura jeftinija a izvodi se puno brže nego prvobitna verzija,izgleda ljepše i pruža sate zabave. I recenzentovo smanjivanje ocjene zbog cijene je neozbiljno i neprofesionalno prema igri i svima koji su se trudili napraviti je takvom kakva je,s manama i prednostima. Nintendo i Zeldu ne smatram svetim kravama ali mi nepravda smeta,pogotovo na portalu koji najviše pratim.

  • tomekplejka89

    20.07.2021 - 11:39

    PS Fanboy = Nintendo Fanboy…neznas ko je gori jbt…kasnim sa komentarom malo…cijena i (o)cijena nebi trebale biti previse povezane ali jesu…ako je rijec o rezenziji same igre stvari mogu biti drugacije nego ako je rijec o recenziji proizvoda kao takvoga u koji je ukljucena i igra. Svaka od tih kompanija ima pravo zaraditi novce i normalno je da to i pokusavaju…Ono sto bih htio nadodati je da bi ja htio odigrati BTOW ali nedam te pare koje oni traze…e sada…jesam li ja u besparici pa nisam u pravu kada kazem da mi je to skupo? Sigurno. Mislim ako nesto toliko volis i toliko te veseli zasto nebi dao koju kunu za to. Ili su oni u pravu kada cijene toliko nesto sto je staro par godina vec pa drze cijenu ko pijanac plot. Nema tu pravoga odogovora…sve je relativno. Ko hoce neka plati i neka uziva a ko nece neka suti jel ga se ionako ne tice…

  • 9mlg9

    21.07.2021 - 12:45

    Ovo je jebeno urnebesno hahahahahaha. Vise ne smijes ni napisati da je nesto precijenjeno bez da hrpa fanboya ne izleti iz grmlja i krene pisati nebuloze. Zorane, hvala ti na dobroj recenziji.

    • crolink07

      @9mlg9, 21.07.2021 - 13:13

      Pokušao sam ga jutros namamiti da se javi i dvadeseti put ali izgleda da ipak nije takav mazohist i neda se više maltretirati. “Mala ocjena,velika cijena,nepravda,neprofesionalnost,sramotna recenzija”,zabava gotova,idemo dalje.🤣🥳💘😂🙃

    • 9mlg9

      @crolink07, 21.07.2021 - 14:29

      Kako kome, po meni je posve u pravu. 🙂

    • crolink07

      @9mlg9, 21.07.2021 - 14:42

      U pravu je da je cijena pretjerana.Baš gledam nove TV-e,Samsung,Sony,LG,ima nekoliko 5/5 recenzentskih ocjena,nahvaljene uzduž i poprijeko uz napomenu da je cijena velika ali to im nije smanjilo ocjenu na 4/5. Pošteno.

    • 9mlg9

      @crolink07, 23.07.2021 - 08:56

      Jer su to vrhunski televizori dok je Skyward Sword HD remaster igre koja ni kada je originalno izasla nije bila vrhunska. Bila je dobra, bila je zanimljiva, ali daleko od toga da je bila najbolja Zelda, a kamoli jedna od najboljih/tehnicki najnaprednijih igara te godine, a kamoli te konzole. I da, onda mi cijena igra faktor. Kao sto su gore rekli, sa Spyrom i Crashem si dobio trilogiju za manju cijenu, a vise tehnoloskih napredaka od Skyward Sworda HD. I onda cijena itekako igra ulogu jer se marketinski tim Zelde malo zaigrao. Ali to je samo moj pogled, s obzirom na ostale komentare necemo se sloziti tako da ostanimo na tome, to each their own 🙂

  • crolink07

    23.07.2021 - 11:53

    Crash trilogija da su kontrole u redu sve tri igre gotove za nekoliko sati.Zelda minimum 30 bez istraživanja. U Crashu 50 pokušaja skakanja s kutije na kutiju a milijun kutija pa igraš vječno.Mazohistički.Googlaj pa ćeš vidjeti koliko je malo igrača završilo.I onda mjesecima nakon zarađenih milijuna priznaju da su zeznuli kontrole tj. nije ih bilo briga.Danas su Sonyjeve igre 80 eura pa ni remaster Crasha da su ga izdali nedavno ne bi koštao 40 kao nekada kada su bile 60. Čitam ja i ostale recenzije,nitko ne kmeči zbog cijene,možda ima i toga ali neozbiljne portale ne pratim.Ova Zelda je daleko od savršene,mogla je dobiti i 70 ili 60,svejedno,ali recenzent mi još šalje link na druge igre kojima je smanjio ocjenu zbog cijene.Znači i ubuduće možemo očekivati recenzije u stilu: ” igra je super ali je skupa pa evo za kaznu ocjena 80 a ne 85 “.Po toj logici i lošijoj igri možeš dati veću ocjenu ako košta 30? Nisu svi igrači sirotinja i valjda bi trebali znati što mogu zapravo očekivati od igre neovisno o cijeni.U redu je napomenuti,staviti minus ili plus zbog cijene,smanjiti ocjenu nije.Ili povećati.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?