HCL.HR

Nintendo E3 2009 konferencija

Džordž Vulić 03.06.2009.   •   6 komentara


Dan kasnije nakon Microsoftove, u 18 sati po našem vremenu je započela Nintendova E3 konferencija. U slučaju da ste gledali što je pripremio MS, zasigurno se pitate što je kao odgovor na sve Microsoftove novotorije pripremio veliki N. Saznajte u naš

Ako ste se totalno ne pripremili za E3 i pustili kompanijama da vas iznenade, onda vas je vjerojatno kao i mene Nintendo pomalo razočarao sa svojim ‘’novotarijama’’. Čitajući prošlogodišnji report, upada u oči činjenica kako se i ove godine Nintendo predstavio poprilično skromno, rekli bi, sramežljivo, ponovno posvećujući više vremena brojkama (koje su i dalje impresivne; Wii – 50 milijuna prodanih konzola, DS – preko 100 milijuna) i pričama o tržištu, a manje kvalitetnijim novitetima ili eventualno nekom većem iznenađenju. No, da završim s dosadnim uvodom, konferencija je završila, a na nama je da napišemo što se na njoj događalo.

Početak konferencije – Super Mario bros za Wii, Wii Fit Plus

Za početak, odvrtio se kratki spot koji je uz slide-show simpatičnih slika prezentirao Nintendov ovogodišnji moto ‘’Everybody’s Game’’, s kojim jasno aludiraju na to da osim što njihove konzole i igre donose ponešto za svakoga, da te iste igraju doslovno – svi.

Cammie Dunaway nam je nakon uvoda predstavila prvi novitet na Nintendo Wii konzoli. Radi se o igri pod naslovom New Super Mario Bros Wii. Portu popularnog NSMB sa Nintendo DS konzole. Kako se nebi radilo o trulom portu, predstavila je i neke novitete koje će igra sadržavati. Osim klasičnog single playera, igra će podržavati igranje do četiri igrača što je novitet kada se radi o Super Mario Bros serijalu. Osim sasvim novih levela, uvedeni su i novi power upovi među kojima se posebno istakao propeller suit. Datum izlaska je fiksiran na blagdansku sezonu 2009. Fanovi se imaju čemu veseliti.

New Super Mario Bros Wii

Nakon Marija, rasprava se prebacuje na vježbanje u dnevnom boravku. Odlično prodavani Wii Fit je dobio svoju ekspanziju – Wii Fit Plus. WFP, nam donosi nove sadržaje koji uključuju osobnog trenera, mogućnost odabira redoslijeda i tipa vježbi, te ukupno 15 novih balance board igara između ostaloga. Igra izlazi na jesen, kao bundle sa Wii Balance Boardom, ili kao zasebna igra bez BB-a. Naravno sve bi bilo super da prije niti mjesec dana nije izišao EA Sports Active koji sadrži većinu sadržaja kao i Wii Fit Plus (osobni trener, mogućnost odabira redoslijeda i tipa vježbi), a ne forsira BB, kojega ni ne morate kupovati u slučaju da ga nemate. Naravno, oni kojima se svidio Wii Fit će ovu ekspanziju svakako prihvatiti, dok oni koji su debeli (kao autor ovih redaka) će prigovarati jer tako imaju bolje mišljenje o sebi. Anyway…

Here comes Reggie!

Reggie Fils Aime press

Pozornicu nakon toga preuzima Reggie Fils-Aime (ne, ove godine Nintendo report neće ići zadnji zato što je Reggie crn), te nas podsjeća na ono što je prije godinu dana predstavljeno kao veliko iznenađenje. Naravno, radi se o Wii Motion Plus dodatku za Wiimote koji uvelike povećava njegove mogućnosti vezane uz senzor pokreta. Kao i prošle godine, njegove mogućnosti su ponovno prezentirane u Wii Sports Resortu. Predstavljen je uvod igre u kojemu ćete se doslovno baciti iz aviona. Osim toga, predstavljena su dva nova sporta; streličarstvo i košarka (pucanje trica). Po onome što smo mogli vidjeti, kretnje su i dalje jednostavne i realne, dok je hvaljena preciznost poprilično na visini zadatka.

Wii sports resort

Reggie je također spomenuo novi Tiger Woods PGA Tour i Grand Slam Tennis koji će se poprilično oslanjati na Wii Motion Plus, spomenutim naslovima se pridružuje i Segin Virtua Tennis 2009 dok će se Ubisoftov Red Steel 2 moći igrati samo uz pomoć njega. Wii Sports Resort izlazi na sjevernoameričkom tržištu 26.7.

Reggie nas zatim upoznaje s činjenicom koliko rpgovi znače za Nintendove platforme, te nam predstavlja neke nove naslove u tom žanru. Za početak je najavljen Square Enixov Final Fantasy Crystal Chronicles: The Crystal Bearers koji izgleda odlično i trebao bi zadovoljiti sve one kojima nedostaje kvalitetna FF igra na Wiiu.

Osim FF-a koji će izaći malo kasnije, Square Enix nas ove jeseni časti i sa Kingdom Hearts 358/2 Days, novim naslovom popularne franšize napravljenim samo za Nintendo DS. Također možemo reći da izgleda odlično.

Uslijedila je najava novog Mario & Luigi RPG-a pod nazivom Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story kojega japanci imaju priliku igrati od veljače ove godine, a na naše teritorije dolazi na jesen.

Mario and Luigi Bowsers Inside Story

Za kraj, Reggie nas je počastio najavom igre Golden Sun DS, novog nastavka popularne franšize sa Game Boy Advancea koji na naše Dual Screenove stiže sljedeće godine. Kao što se moglo i očekivati, DS zadržava titulu best buy konzole za sve one koji žele odigrati veliki broj RPG naslova.

Golden Sun DS conference Nintendo

Središnjica eventa – James Patterson, Ubisoftov GTA pokušaj, Mario vs Donkey Kong i nova Zelda!

Reggie odlazi s pozornice, a Cammie nas upoznava sa novim naslovima koji spadaju u žanr avanture. U kolaboraciji sa popularnim piscem Jamesom Pattersonom, ovoga listopada izlazi James Patterson: Women’s Murder Club Games of Passion samo na Nintendo DS. Games of Passion je pravi interaktivni roman, te bi trebao zadovoljiti sve fanove spomenutog pisca, kao i one koji će to tek postati.

Tu je i naslov imena COP: The Recruit, Ubisoftov odgovor na Chinatown Wars. Otvoreni svijet, klišejizirana priča, vožnja, pucanje, korištenje touch screena i to sve u potpunom 3D-u. Ne može biti loše.

COP: The Recruit DS

Za kraj, tu je Style Savvy, igra za cure i za sve one koji se tako osjećaju. Uredite svoj vlastiti butik, natječite se na modnoj pisti, preko WiFi konekcije posjetite butike svojih prijateljica. Jednostavno persu.

Nakon toga slijedi kratka pauza od novih igara i malo priče o brojkama. DSi, zadnji model DS handehelda se u dva mjeseca prodaje na američkom području prodao u milijun primjeraka, dok je DS Lite dodao još 400 000 prodanih primjeraka. Na to se nadovezala priča o novim zanimljivim programčićima za DSi, među kojima je istaknut Flipnote Studio, dosta zanimljivi movie maker.

Uslijedili su naslovi koji će također testirati vašu kreativnost, a to su Mario vs Donkey Kong 2: March of the Minis koji je specifičan po tome što igrači sami rade svoju igru, tj. sami dizajniraju levele koje će prelaziti, te WarioWare DIY (Do It Yourself), koji omogućava razvoj i igranje vlastitih mikro igara koje možete razmjenjivati sa prijateljima.

Mario vs Donkey Kong - Minis March again

Osim navedenih naslova, Cammie nam je dala do znanja kako ćemo od sada slike koje uslikamo s kamerom na našem DSi-ju, moći uploadati na Facebook. Na kraju je spomenuta nova Zelda za DS pod nazivom: The Legend of Zelda: Spirit Tracks, no nažalost, sve je ostalo samo na spominjanju, nismo dobili nikakav trailer.

Stiže el presidente Satoru Iwata

Nakon kratkog predaha i gledanja još jednog fino složenog filmića, na pozornici se našao Presidente Satoru Iwata. Gospodin Iwata nam je sa svojom simpatičnom bojom glasa i još simpatičnijim engleskim pričao o Nintendovom istraživanju tržišta, te podijelio s nama odakle ‘’iskopati’’ nove igrače. Po njegovim riječima, kada se priča o gamingu, ljudi se dijele na igrače, one koji će možda igrati i one koji neće nikada. Logično, nove potrošače treba tražiti u onima koji spadaju u kategoriju onih koji će možda igrati. Pretvoreno u brojke, gospodin Iwata nam je dao do znanja da na svaka dva igrača pripada još jedan koji spada u ovu kategoriju o kojoj pričamo.

Nadovezujući se na već rečeno, spomenuo je kako je sada najveći izazov napraviti naslove koji će istovremeno zaintrigirati postojeće igrače, te privući potencijalne koji samo čekaju ono nešto što će ih privući, a da pritom ne spuštaju ljestvicu što će razočarati iskusne igrače, niti da podižu ljestvicu što bi moglo odbiti nove igrače. Pri kraju svog zanimljivog govora, gospodin Iwata nam je predstavio Wii Vitality Sensor, kao logični nastavak onoga što su započeli s igrama Brain Age i Wii Fit. Navodno, naslovi koji će podržavati Vitality Sensor će vam omogućiti da se opustite igrajući video igre, te budu suprotnost klasičnim igrama koje služe za zabavu ili podizanje adrenalina. Nažalost, očito je kako je Vitality Sensor još u početnim fazama razvoja, tako da se nije moglo podijeliti više konkretnih informacija. Ili nas je dobri stari Satoru samo želio zaintrigirati ne otkrivajući nam više.

Wii Vitality Sensor Satoru Iwata at E3

Završnica konferencije – Super Mario Galaxy 2, The Conduit, Resident Evil:TDC, Dead Space za Wii i iznenađenje iz Team Ninje

Nakon predsjednika, Cammie se vraća na pozornicu i pokazuje nam ono što se baš i nije očekivalo, a to nešto je Super Mario Galaxy 2, koji izgleda odlično, te donosi nove gameplay elemente i lokacije. Nažalost, nismo dobili nikakvu drugu informaciju kao što je recimo datum izlaska. Ali dobro, nećemo se tužiti. Obavezno pogledajte trailer igre u Video Playeru na dnu teksta.

Super Mario Galaxy 2

Na kraju, svojom prisutnosću nas je opet počestio Reggie. U svom kratkom govoru dao nam je do znanja da i on čita blogove, te zna da igrači žele više ozbiljnih igara koje ne radi Nintendo. Kao argument, predstavio nam je nekoliko udarnih naslova koji su sačuvani za sam kraj. A to su:

The Conduit, adrenalinski FPS s jednom od najljepših grafika na Wiiu. Koristeći prosljavljeni sistem kontrola iz Metroid Primea 3 obećava visoki stupanj zabave i akcije. Dobitnik nagrade za najbolju Wii igru na E3 2008 izlazi ovoga mjeseca, te je jedan od naslova koji bi trebao prekinuti zlokobne komentare o Wiiu kao dječijoj konzoli.

Sljedeći je Resident Evil: The Darkside Chronicles. Još jedan ekskluzivni Wii Resi nas vraća u vrijeme popularnog drugog nastavka, te Code Veronice, tako da ćemo upravljati s Claire Redfield i Leon S. Kennedyem. Osim nekih novih elemenata u pričama oba nastavka, susrestati ćemo se s nekim poznatim personama kao i povećom količinom zombija. Inače, radi se o rail shooteru s kakvim ste se već mogli upoznati u The Umbrella Chronicles.

Dead Space Extraction je također najavljen u velikom stilu. Radi se o nastavku odlično prihvaćenog Dead Spacea kojeg ste imali priliku zaigrati prošle godine na vašem PC-u, Xboxu 360 ili PlayStationu 3. Radnja se odvija prije prvog nastavka tako da ovdje govorimo o prequel-u, a igra nas stavlja u ulogu ženskog protagonista. Iako DSE spada u isti žanr kao gore spomenuti Resident Evil, proizvođač nas uvjerava kako se ne radi o klasičnom rail shooteru, već o ‘’navođenom FPS iskustvu’’. Kako god, igra izgleda jako dobro, te nestrpljivo čekamo jesen kada će zasjesti u naše Wii konzole.

Na kraju nas je dočekalo jedno iznenađenje. U kolaboraciji sa Team Ninja, Nintendo nam donosi Metroid: Other M. Akcijska avantura koja sadrži i 2D i 3D gameplay, te pogled iz prvog i trećeg lica. Other M bi vas po Reggijevim riječima trebao odvesti još dublje u Samusinu priču te Metroid univerzum, što uključuje čak i njeno djetinjstvo. Datum izlaska je fiksiran na sljedeću godinu.

Metroid: Other M

I to bi bilo to. Nintendo nam je kao i prošle godine prezentirao dosta novoga sadržaja od kojeg većina otpada na nove nastavke starih serijala. Neki su išli toliko daleko da su rekli da su sat vremena bili dosadni, dok je tek zadnjih 10-ak minuta bilo relativno zanimljivo. Sve u svemu, mislimo da Nintendo nije razočarao svoju publiku kojoj je dao nekoliko zanimljivih naslova, najavio potencijalno zanimljivi Wii Vitality Sensor, te je najavio udarne naslove third-party developera. Doduše, neki su primjetili kako nije bilo ni riječi o novom nastavku Silent Hilla koji se također smatra jednim od najjačih naslova na Wiiu ove godine. Jedino pitanje koje se postavlja jest što je to Nintendo predstavio, a da je zanimljivo onima koji nisu do sada imali priliku igrati na njihovim proizvodima, no za to imamo forumsku raspravu. U svakom slučaju, to je sve o Nintendovoj konferenciji, uskoro ćete moći pročitati na HCL-u što je to Sony zakuhao na svojoj.

Video Report – Nintendova E3 2009 konferencija

Nintendova konferencija je kao i Microsoftova generirala dobar broj trailera za nove igre koje morate pogledati. Skupili smo ih sve na jednu hrpu i stavili u naš Video Player pa izaberite u playlisti što vas zanima i jednostavno kliknite na play.


A što vi mislite o ovogodišnjoj Nintendovoj E3 konferenciji? Razočarani ili zadovoljni? Očekujemo vaše komentare na sve ovo u boxu za komentiranje ispod.

Komentari (6)

 • mr_solidus

  03.06.2009 - 21:12

  ovo novo nije ništa posebno, a neke stvari su već viđene. opet slabo potencijala

 • Bela

  04.06.2009 - 08:28

  ja ne razumijem ko ovakve igre….tj ovo su bas igrice igra…ko da sam ponovo na Gameboyu u 1994….preloše…kak možete gledat takvu prastaru grafiku i za tak neš loše davat pare….pffff bezvezeeee

 • Bela

  04.06.2009 - 08:30

  nije sve u grafici ali….fak wii i DS…nintendo bas sucka

 • [proGABBEing] Ixy

  04.06.2009 - 09:10

  😀
  Kralje.

  Al da, Nintendo opet nije pokazao nešto previše. 🙁

  SMG2, Dead Space i Metroid M… to je to više manje (od onog što me zanima)

 • netko

  04.06.2009 - 14:11

  Sad kad još Vitality Sensor bude naj inovacija ove godine.

 • wyzard

  04.06.2009 - 15:23

  slabo u odnosu na konkurenciju, no opet 90% njihove publike niti ne prati e3 i ono što se na njemu najavljuje, pa se ionako nisu trebali previše pretrgnut od truda.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?