HCL.HR

Arkham Horror 3rd Edition – što je sve novo u kultnom klasiku?

Erna Fučić 13.01.2019.   •   9 komentara


Poznati naslov dobio je dugo očekivani facelift, znatno bolje izveden nego kod bilo kojeg holivudskog plastičnog kirurga.

Fantasy Flight Games je prije nekoliko mjeseci izbacio novu, 3. ediciju, svojeg kultnog naslova smještenog u izvitopereni horor svijet pisca H.P.Lovecrafta! Ukoliko spadate u onaj dio društva koji se još nije imao prilike upoznati s čudovišnim prilikama čiji pipci iz paralelnih domena prijete našem svijetu…

Radnja Lovecraftovog serijala Cthulhu Mythos smješta vas u vrijeme 1920-ih, a čovječanstvo živi u jednoj od više poznatih dimenzija. Naša realnost samo je bljesak svjetla u vječnoj tami postojanja, iz koje pak vrebaju prastara bića nama nepojmljive inteligencije, s potpunom kontrolom vremena i prostora. Ta bića se nama doimaju poput bogova, a mi smo njima poput mrava –  ‘razum’, ‘dobro i zlo’ i slični ljudski koncepti su njima potpuno nepoznati, te čovječanstvu samo mogu donijeti ludilo, uništenje i patnju. Neke sekte, kultisti, su se potpuno predali štovanju ovih čudovišta iz pradavnina, ali postoji i šaka akademika, arheologa, istraživača koji se predano bore protiv ulaska svog tog zla u našu dimenziju…To su u biti likovi koje možete utjeloviti u scenarijima Arkham Horror igara.

Ciklus potpunog kaosa

Glavni koncept Arkham Horror 3rd Ed. je da pratite određeni scenarij, određenu masivnu prijetnju iz onog drugog svijeta, koja se stvorila u gradu Arkham. Svaki igrač dobiva ili bira posebnog lika kojeg će utjeloviti, koji sa sobom donosi neke početne iteme, ili čak oružje, što mu daje određenu početnu prednost, te ga krasi posebna statistika – Lore, Influence, Observation, Strength i Will. Temeljna mehanika Arkham Horrora je progres kroz igru na temelju uspješnosti bačenih D6 kockica – u osnovi, 5 i 6 znači uspješno riješen test, izazov ili udarac u borbi. Tako su brojčane vrijednosti kraj pojedinih statistika vašeg lika zapravo broj kockica koje će imati na raspolaganju u određenim situacijama.

Neki likovi će biti više akademski nastrojeni, inteligentni i proračunati, stoga će se bolje moći koncentrirati na izazove koji sadržavaju Lore, Influence i Observation, dok će drugi likovi biti snažniji, agilniji, te vičniji oružjem, pa će imati i bolju statistiku uz Strength i Will testove. Upravo prema tom temelju ćete vaši suigrači i vi razrađivati strategiju prema pobjedi određenog scenarija i čudovišta koje vreba iz tame.

Modularna ploča u trećoj ediciji postavlja se upravo u ovisnosti o odabranom scenariju. U osnovi ćete na raspolaganju imati više kvartova grada Arkham, unutar kojih se nalaze različite lokacije poput trga, kolodvora, groblja, ludnice, bolnice, knjižnice i dućana. Kvartovi su povezani ulicama, a vaš lik će svaku rundu uz akciju kretanja po kvartovima imati i opciju skupljanja resursa, fokusiranja (poboljšanja svoje statistike), uništavanja izravnih prijetnji čudovišta (doom tokena), napada, bijega, istraživanja, razmjene i sl.

Igra se odvija u više faza, gdje je početna Action Phase – zapravo niz poteza koje vi i vaši suigrači odrađujete u rundi, ovisno gdje ste sa scenarijem, gdje vam leže opasnosti, te gdje su se neprijatelji pojavili i kretali. Nakon toga dolazi Monster Phase – tijekom koje se čudovišta aktiviraju, kreću i/ili napadaju.

Kada pregrmite taj napeti dio, bavite se Encounter Phase – ulazite u interakciju s vašom lokacijom, putem posebnog sortiranih kartica i kratkih priča u ovisnosti o kvartu. Na kraju je onaj najteži dio runde, presudni i sudbinski – Mythos Phase, tijekom kojeg svaki suigrač izvlači dva tokena koji mogu donijeti još čudovišta ili zla na ploču, ili pak tragova za nova istraživanja scenarija.

Tijekom igre će se vaši likovi moći opremati oružjem, knjigama, spisima, posebnim okultnim predmetima…koji će vam najčešće pomagati u okršajima s prijetećim zlom iz tame, ali mogu imati i posebnu cijenu po vaše mentalno i fizičko zdravlje. Dapače, koliko lako možete postati Blagoslovljeni, toliko lako možete postati i Prokleti. Sve to utječe na razvoj priče, na vaše odluke i akcije, a ponekad, ako ste jako ozlijeđeni, ćete jednostavno morati stati na loptu i zadržati se bolnici da obnovite vaše zdravlje.

Cijeli vaši napori prema pobjedi se postepeno otežavaju kako se čudovište u tami budi i jača. Posebni tokeni prate njegovo stanje, a s obzirom na scenarij, to će vam čudovište uzrokovati i posebne nedaće u priči. Međutim, poznavajući sve to, možda se čak uspijete unaprijed i opremiti, te osnažiti za taj krajnji obračun dobra i zla…

Svjetlost u tami

Odmah u početku bit ću dovoljno drska zaključiti – treća edicija Arkham Horrora je superiorna nad drugom, te je FFG-ova in-house dizajnerica Nikki Valens doista uslišala sve primjedbe fanova ovog naslova.

Nemojte me krivo shvatiti – apsolutno uvažavam da je Arkham Horror u svoje vrijeme (2005. godine) bio totalni hit na tržištu – ima dovoljno razvijenu priču koja vas uranja u igru, interesantne likove s posebnim moćima, odličan osjećaj timskog rada u borbi protiv svih ono-dimenzijskih zala, te za svoje doba, fantastičnu kvalitetu dizajna i proizvodnje. ALI, s obzirom da se industrija hobija munjevito razvija, mehanike postaju više linearne, te su svjetlost dana ugledali brojni novi naslovi ove mračne tematike…FFG je morao nešto poduzeti kako bi osvježio svoju sada već osjetno zastarjelu drugu ediciju.

Ono što prvo pada u oči, a meni je osobno jedna od omiljenih karakteristika kod mnogih igara – to je svakako modularna ploča 3. edicije Arkhama. Vaš scenarij diktira kako će se grad granati, što odmah u startu vaš tim igrača sili da se izbace iz svojeg rutinskog stila igre, već aktivno krenu razmišljati o novim i inovativnim strategijama prema zajedničkoj pobjedi. Već spomenuti scenariji donose i posebno prilagođen slijed priče za vaš game-night uz ovu igru, te posebno čudovište iz tame koje se ponaša u skladu s tijekom radnje. Preznojavati ćete se na više različitih načina u 3. ediciji, no uvijek ćete se htjeti vratiti po još izazova!

Mehanike i pravila su pojednostavljena, linearizirana, te više intuitivna. Vi zaista koračate Arkhamom, slušate svjedoke, istražujete ludnice, mrtvačnice i groblja, te se na licu mjesta borite s demonom koji prati vaš krvavi trag još od one mračne uličice.

Ono što je divota u novoj ediciji je brisanje mogućnosti da slučajno zapnete u drugoj dimenziji, te mrzovoljno odsjedite sljedećih N rundi. Nema više frustriranih bacanja kockice i tenzija oko zarolanih jedinica – nova edicija vas ne kažnjava više na taj način. Također, radi osvježene mehanike, igra se skratila na cca 3h, što je taman da kvalitetno proživite ovaj Lovecraftianski svijet, a ne da vam kao u 2. ediciji utrne stražnjica na stolcu, mozak prosvira i razina anksioznosti probije kroz tjeme od ponekad i 9h gameplaya! (Tko voli, nek izvoli – ja ne, op.a.).

Likovi koje možete utjeloviti su također dobili make-over, te je vaša kartica statistika i moći definirana i prilagođena kako vašem liku, tako i scenarijima. Novitet je da se vaš lik može još doraditi uz posebnu focus opciju, kojom pojačavate statistiku ovisno o tome kako vam ide tijek igre, ili kako želite manu vašeg lika pretvoriti u vrlinu, što je dobra mehanika posuđena iz naslova Eldtrich Horror, poznatog FFG-ovog brata Arkhamu.

S ovom trećom edicijom Arkhama može se povući i paralela i s relativno svježim serijalom FFG-a Arkham Horror LCG (living card game), pa je naglasak bio upravo na razvoju kvalitetnog scenarija, lineariziran tijek, te je adaptirano i posebno nasumično izvlačenje direktnih prijetnji na kraju svake runde. O Arkham Horror LCG smo već pisali, a neupitno ima odraza u trećoj ediciji Arkhama, što je bio logičan i uspješan potez dizajnerice.

Arkham Horror LCG je već dobio dobar zamah na tržištu, s brojnim novim scenarijima, a jasno je da će FFG htjeti izmusti i ovu novu kravu do kosti – ekspanzije Arkham Horror 3rd Ed. će sigurno krenuti relativno uskoro. Time će se bazna igra definitivno obogatiti, a jedino što na potrošaču ostaje je vječito pitanje – na što potrošiti pare?

Općenito, Arkham Horror LCG će sigurno iz vas izvući veću lovu, ali doživljaj i stil igre će se ipak razlikovati od board game-a. Bazna igra plus ekspanzije Arkham Horror 3rd Ed. će vas vjerojatno doći nešto manje, a kvaliteta gameplaya će biti na istoj razini, no dojam ipak drugačiji s obzirom da se ne radi o istom proizvodu. Ono što može biti presudno je broj igrača koji želite zabaviti igrom ove tematike. Dok je LCG prema našem mišljenju optimalan za jednog do dvoje igrača, Arkham Horror 3rd Ed., iako može ići do šest igrača, mi preporučujemo optimalno četiri.

Sve u svemu, FFG je na tržište ponovo izbacio proizvod koji će biti vrijedan vašeg vremena, pažnje i novaca (500-600kn), o vama samo ovisi usudite li se suprotstaviti krakatom gorostasu Cthulhu?

Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti, te pogledajte i naš Instagram!

Komentari (9)

  • perisimus

    13.01.2019 - 19:41

    Šteta što nema hrvatskog prijevoda, igre na ploči, a naročito ovaj Lovecraftov svijet oduvijek su me zanimali ali za potpuni doživljaj igre mora se jako dobro znati engleski.
    Ja ga nažalost ne govorim tako dobro pa se bojim da bi mi doživljaj igre bio bitno umanjen.
    Možda se nekad bude i našla koja dobra duša koja će prevesti igru (i ne samo ovu) ali će to , nažalost, morati napraviti volonterski.

  • AdvCool

    13.01.2019 - 20:25

    Igra li tko iz Hrvatske te igre ? Ima dosta zanimljivih ovako na prvu, pa me zanima dali je tko iz HR probao neke.

    • Zoran Žalac

      @AdvCool, 13.01.2019 - 21:03

      Valjda onaj tko je pisao članak?

    • SlanaBanana

      @AdvCool, 13.01.2019 - 21:23

      Ha police u dućanu se redovito prazne, pa valjda ljudi igraju 😀

      Igra se redovito u igraonici od Carta Magice,a sigurno i po doma.
      https://www.facebook.com/groups/2222589131148541/

    • Chronosus

      @AdvCool, 14.01.2019 - 09:44

      Igra se, igra. Igrali smo i ranije izdanje Arkhama, ali je iscrpljujuće pošto igra traje i po 5 sati kad se uhodavaš u pravila. Moje društvance posjeduje 40ak igara a za rođendanske poklone uglavnom se darivaju društvene igre.

  • perisimus

    13.01.2019 - 21:34

    Malo sam surfao i ima prijevod Arkham Horrora (1. ili 2. dio? – ne piše).

    https://drive.google.com/file/d/0B3oXratnuWIKaGdSTm9hWlNDWE0/view

    • perisimus

      @perisimus, 13.01.2019 - 21:37

      Pitam se gdje bi se to moglo kupiti? I zašto se ovi komentari ne mogu editirati?

  • Batela

    14.01.2019 - 10:06

    Kakvi su dojmovi naprema Eldritch Horroru?

    • Sonjo

      @Batela, 27.01.2019 - 18:09

      drugačiji je feel gameplaya. po mom osobnom mišljenju, nova edicija Arkhama ima više akcija za obaviti, što može dosta utjecati na strategiju prema pobjedi, te pridonosi replayabilityju igre. Eldtrich je više streamlined.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?