HCL.HR

Chakra i Le Banquet pour Louis – nove društvene igre domaćih dizajnera!

Erna Fučić 08.09.2019.   •   3 komentara


U razmaku od samo par mjeseci, izdane su čak dvije nove društvene igre koje potpisuju naši domaći dizajneri! U današnjem članku smo ih odlučili obje istražiti i predstaviti.

Dok vani popularnost društvenih igara raste mlaznim pogonom, kod nas je ipak još na razini ‘kurblanja’ motora. Ipak, u zadnje vrijeme se primjećuje tračak nade za boardgaming u nas, te za naše domaće dizajnere.

Naime, u razmaku od samo par mjeseci, na tržištu su ugledale svjetlost dana čak dvije nove društvene igre hrvatskih dizajnera! Da bi stvar bila još više šokantna, jedan od njih je i naš redoviti recenzent Gamera Okruglog Stola! Drugi dizajner je pak dragi poznanik naše boardgaming ekipe, a obojici su to prve ikad izdane igre.

Stoga ćemo današnji članak koncipirati kao predstavljanje, a ne recenziranje njihovih naslova, s obzirom da smo itekako pristrani.

Chakra

Ovaj naslov nježnog vizuala, dolazi nam od dizajnera Luke Krleže. Nesvakidašnja tematika koja se bavi harmoniziranjem vaših Čakri lovila je pažnju još u doba dok je bila samo prototip. Francuski izdavač Blam! prepoznao je unikatnost Lukine igre, te uz pomoć ilustratorice C. Conan pretočio Lukin prototip u divnu igru koja će u vama probuditi samo trunkicu kompetitivnosti.

Naime, u Chakri nije ultimativni cilj pobijediti protivnike, već postići što višu razinu unutarnjeg mira. Nemojte se zavarati nježnom vanjštinom naslova, jer ćete u igri ipak morati mrvicu upregnuti i svoje moždane vijuge. Jedinstvena tematika je utkana u dosta linearnu i logičnu mehaniku igre.

Tijekom svojeg poteza imate više akcija na raspolaganju, od koje je najjednostavnija uzimanje novih boja ‘energija’ na svoju igraču ploču. Ono na što morate ipak pripaziti su negativne (crne) energije, koje vam mogu zablokirati određene Čakre.

Druga akcija koju možete odigrati je premještanje određenih energija kroz svoj niz Čakri, kako bi dospjele na svoje odgovarajuće mjesto. Tu vam se malo mehanizmi u glavi pokreću, jer na raspolaganju imate svega pet žetona Inspiracije, koje polagano gubite aktiviranjem određenih načina kretanja energija. Tu dolazi treća moguća akcija na raspolaganju, a to je Meditacija, kojom resetirate žetone Inspiracije i spremni ste na novu iteraciju preslagivanja energije.

Kao što je i prije navedeno, tračak kompetitivnosti će vas ipak obuzeti, jer određeni broj popunjenih Čakri kod nekog igrača znače i kraj igre. Ovisno koliko ste uspješno upravljali svojim energijama, te kako ste se rješavali negativnih energija, dobiti ćete izračun bodova na kraju tj. razinu unutarnjeg mira. Igra je totalni ‘zen’.

Ipak, ukoliko ste krvožedno kompetitivno čudovište u društvenim igrama, nikakva razina unutarnjeg mira vam tu neće pomoći. Chakra je naslov za opustiti se i uživati u bojama igre, malo kombinatorike, te minimalno interakcije među igračima. Novim igračima u hobiju će sigurno biti interesantna, vjerujemo da je zanimljiva i za kakav obiteljski gamenight, a nama veteranima je ugodan predah između masnijih naslova.

Le Banquet pour Louis

Friško pečeni naslov našeg redovnog autora Brune Barkića je netom stigao iz tvorničkog štampanja, a ova simpatična igra kartama dobila je život uz predanu pomoć i podršku naših domaćih izdavača Nikola Igre i 4Hogs, te kroz kist I. Risek.

Radi se o jednostavnoj, brzoj i visoko-kompetitivnoj igri kulinarskih šefova, koji se svojski trude zadovoljiti svaki zahtjev kralja Louisa XV. prije velikog domjenka.

U nizu zasebnih rundi, određena jela koja ćete kuhati (tj. skupljati) pred sobom vrijedit će različiti broj bodova, a na vama je da ih maksimizirate prema pobjedi. Međutim, redovito se morate paziti ostalih šefova za stolom, jer svako od jela aktivira i posebne, ponekad podmukle, mini-akcije.

Tako možete ostati bez skuhanih jela ili vam netko može oteti i jelo koje je tek u pripremi, ali postoje i načini ‘obrane’, recimo ako skuhate riblje jelo koje vam daje kratki imunitet na zločestoću ostalih suigrača.

Ono oko čega se svi preznojavaju u igri je nasumični dolazak kralja u obilazak kuhinja. Jer čim on bane na vrata (iskoči iz špila karata s jelima), igra se zaustavlja, a kralj ide od jednog do drugog stola i degustira najfinije jelo – tj. jelo koje vrijedi najviše bodova upravo tu rundu.

Jedini način da sačuvate svoje najvrednije jelo je da kralja dekoncentrirate kraljevskom mačkom, kartom mice Brillanta koja se vrlo rijetko pojavljuje u špilu, te koju jednako cijene i šefovi kuhinja i kralj.

Le Banquet pour Louis je prvenstveno namijenjena obiteljima, jednostavnih je pravila i vrlo intuitivna. ‘Reigrivost’ je garantirana uz niz različitih karata s bodovanjem jela, te uvijek nasumičnu pojavu Louisa u obilazak. Mi zagriženi u hobi ju odigramo do nevjerojatno zločestih razina, te nam također dobro dođe kao lagani predah među masnijim naslovima tijekom gamenighta.

Boardgaming životopis naše države je obogaćen za dva nova naslova, koji su lijepa prilika za podržati domaće dizajnere i obogatiti svoju kolekciju. Obje su igre rađene iz apsolutne ljubavi prema hobiju, a to se zaista i vidi kada ih zaigrate. Jedino što možemo je strpljivo pričekati da se pojave u prodaji, te novopečenim dizajnerima zaželjeti još puno uspješnih i ostvarenih prototipa u skoroj budućnosti!

Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; naš YouTube kanal, gdje možete pronaći raznolik sadržaj na temu društvenih igara, te pogledajte i naš Instagram!

Komentari (3)

  • lepiakadodo

    09.09.2019 - 07:36

    Stvarno svaka cast domacim developerima. LE BANQUET POUR LOUIS mi se cini kao igra koju bi mogao igrati sa djecom, pa cu je vrlo vjerojatno i kupiti.

  • Zoran Žalac

    09.09.2019 - 09:02

    Hoće li postojati video tutorial Le Bankveta za sve nas koji smo lijeni čitati upute?

    • lepiakadodo

      @Zoran Žalac, 09.09.2019 - 09:04

      Al ovo je poznata boljka: tak i moji vele- aj ti procitaj upute pa nama objasni kak se igra… hahahaha..
      A ja poznat po citanju svih uputa… cak sam i za susilo za kosu upute procitao.. nikad neznas 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?