HCL.HR

Fuji – bijeg od kipuće lave!

Pavle Horvat 10.03.2019.   •   2 komentara


Istražili smo kakva je to igra u kojoj nipošto ne smijete žrtvovati najsporijeg člana tima kako bi se spasili od lave!

Sigurno ste se i sami barem jednom našli u sljedećoj situaciji. Planinarite svojom omiljenom planinom, udišete čisti planinski zrak, uživate u zvukovima prirode i krošnjama stabala iznad vas…kadli začujete jedan nagli BOOM! Obližnji vulkan upravo je eksplodirao, a vi morate brže-bolje umaknuti kako ne bi završili reš-pečeni u lavi. Upravo igra Fuji vam pruža priliku da iznova proživite te lijepe trenutke spašavanja žive glave i kroz igru ih podijelite s prijateljima!

Fuji, nazvana po najpoznatijoj japanskoj planini, najnovija je igra W. Warscha, autora uspješnog Minda i The Quacks of Quedlinburga, pod izdavačem Feuerland Spiele. U igri preuzimate uloge 2-4 planinara koji, baš kao i vi u prethodnom pasusu, žele pobjeći gorućem vulkanu i skloniti se sigurno u lokalno selo.

Fuji je kooperativna igra – smrt jednog od likova automatski za sobom povlači i poraz svih ostalih. Psihopati koji su si nakon gornje rečenice postavili pitanje mogu li žrtvovati najsporijeg člana skupine kako bi usporili širenje lave i tako spasili sebe – ostat će dakle gorko razočarani. Igrači moraju predano surađivati i međusobno si pomagati kako bi se svi spasili.

Kad ti užarena lava pucketa pod nogama!

Igra vam nudi jedan od mogućih 7 scenarija, svaki s drugačijim rasporedom polja – planinarske staze – za kretanje. Kroz partiju svi igrači će se pomicati od polja najbližih vulkanu do sigurnosti sela i pritom pokušati pokupiti što više dodatne opreme: zgodnih stvarčica koje tu i tamo znače razliku između života i smrti u igri. Ako su svi igrači stigli do sela bez da je i jedan od njih nastradao od lave ili ozljeda, igra završava njihovom pobjedom.

Svaka runda sastoji se od šest faza, od kojih je zadnja upravo erupcija vulkana i njegovo približavanje prema igračima. Kroz ostatak runde igrači će se kretati po poljima, koristiti kartice dodatne opreme i pokušati izbjeći ozljede. Ključ pobjede je dobra komunikacija: igrači moraju raspravljati i međusobno uskladiti svoje poteze ako žele imati ikakvu šansu da pobjegnu užarenoj lavi.

Najzanimljiviji i najoriginalniji element igre je sam sustav kretanja. Svaki igrač ima, naime, 5-6 kockica u žutoj, ljubičastoj i plavoj boji; a svako od polja sadrži upravo određenu konfiguraciju kockica koja omogućuje kretanje do njega. Neko polje, primjerice, zahtijeva da imate što veći zbroj u žutim kockicama, drugo traži neparne ljubičaste kockice, treće pak gleda isključivo zbroj svih jedinica, dvojki i trojki bez obzira na boju.

Međutim, postoji i posebna caka – da biste se uspješno pomaknuli na neko polje, morate imati veći zbroj u kockicama koje su označene kao uvjet za vaše polje od obaju vaših susjeda – igrača lijevo i desno od vas. Istovremeno, pošto i njima želite omogućiti kretanje i bijeg od vulkana, trudit ćete se svojim kockicama stvoriti što manji zbroj u uvjetima kretanja za njihova polja. No, bez brige, imate i mogućnost ponovnog bacanja kockica u međuvremenu, iako na štetu udaljenosti kretanja vašeg lika.

Naravno, kako stvari ne bi bile prejednostavne, bacanje kockica je tajno – njihov rezultat vidljiv je samo vama. I tu dolazimo i do možda najslabijeg elementa Fujija: pravila koja vas potiču na raspravu o rezultatima svojih i tuđih kockica, ali vam zabranjuju da eksplicitno govorite o bojama i brojevima svojih kocki. Već mogu zamisliti mudrijaše koji se naslađuju verbalnom gimnastikom kako bi de facto rekli suigračima koje kocke imaju bez da eksplicitno prekrše pravila. Što je šteta i protivno duhu igre…

Tko prvi – preživio je!

No, generalno gledano, opći dojam je pozitivan – jer riječ je o igri čiji su svi elementi gameplaya kvalitetno i dobro usklađeni. Igra nije lagana i pred igrače postavlja primjerene zapreke koje moraju zajedno savladati ako žele pobijediti. To znači da ćete nakon bacanja kockica biti u stalnoj interakciji s ostatkom stola, truditi se kvalitetno iskomunicirati svoje i susjedove korake, a usput se i preznojiti ukoliko netko od suigrača naposljetku nije u mogućnosti preseliti se na novo polje, a lava samo trči njemu u susret!

S ovom igrom bi se lagano mogla povući i paralela sa skoro 10 godina starom igrom Forbidden Island, iako su po težini ove dvije kooperativne igre dosta različite. Fuji donekle evocira tu poznatu paniku kao u Forbidden Islandu kada vam komadi otoka – polja po kojima se morate kretati – pomalo otpadaju tijekom igre. Forbidden Island je po mehanici svakako 3x jednostavniji od Fujija, pa kad bi novijim igračima u hobi željeli nešto u tom stilu demonstrirati, svakako bi se tonući otok prije pronašao na stolu, nego goruća lava. Naravno, uz malo vježbe, došli bi do razine da se skoordiniraju u Fujiju. Za nas bord gaming veterane Fuji je čisti izazov, s obzirom da je težina igre podesiva. Blagi plus dobiva i na račun originalnosti tematike – nisam se još dosad imao priliku susresti s čiji se koncept sastoji od bježanja od japanskog vulkana (s druge strane, kad je igra već smještena u Japan – neki minimum lorea bio bi dobrodošao). Valja istaknuti i poseban šarm ilustracija igre, pomalo mračan i sjetan, s oštrim crtama, kako likova tako i pejzaža, za što je zaslužan ilustrator W. Santiago, poznat i po igri Bloody Inn.

Fuji je relativno nov na tržištu, te vam neće pretjerano ozlijediti novčanik. Stoga, ako želite provesti sat – sat i pol igrajući nešto napeto i kooperativno: Fuji je svakako dobar izbor!

Zahvaljujemo izdavaču Feuerland Spiele što nam je poslao igru za recenziju i na korištenje u Igraonici Carta Magica! Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti, te pogledajte i naš Instagram!

Komentari (2)

  • trulex

    10.03.2019 - 19:54

    edin krijejšns fuđison svi znamo iz strended dipa.

  • NeoGames

    11.03.2019 - 06:24

    Hah a meni to pitanje bas doslo u testu iz geografije.
    Thank you HCL, very cool.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?