HCL.HR

Gameri okruglog stola #05: High 5! High 5!!!! High 5!!!!!!!!

Erna Fučić 14.05.2017.   •   0 komentara


U nastavku serijala o kategorizaciji boardgameova, u ovom članku ćemo se pozabaviti još nekim reprezentativnim kategorijama. Pritom ćete doznati i značenje ovog čudnog naslova.

saloon

Među kategorijama društvenih igara koje ćemo danas nabrojati i opisati pronaći ćete boardgame naslove za apsolutno svačiji ukus. Bit će tu blentavih party igara koje garantiraju hrpu smijeha i zabave, kao i apstraktnih igara koje vizualno možda i ne mame igrače, ali jednom kad ih zaigrate osjetite pokretanje hrđavih zupčanika u glavi. Navest ćemo svakako i nekoliko predstavnika svake kategorije kako bismo dočarali njihovu raznolikost i potaknuli vas da si pronađete omiljenu kategoriju.

Party (+Dexterity) tip

Iako je naziv ove kategorije možda malo neozbiljan, ona je izrazito bitna u boardgaming zajednici. Ovdje, naravno, ne pričamo o Boci istine nego o bogatoj kategoriji koju karakteriziraju jednostavna pravila, kratko trajanje i primarno – poticanje kvalitetne socijalizacije i potpune interakcije igrača. S obzirom da Party igre nerijetko mogu zabaviti i preko 20 igrača u prostoriji (Ultimate Werewolf), njihova glavna odlika je da mogu zabaviti i uključiti apsolutno svakog pripadnika društva, neovisno o tome je li se ikad prije susreo s društvenim igrama.

Upravo radi kraćeg trajanja gameplaya, boardgaming društva ih vole zaigrati između dužih seansi provedenih na ‘ozbiljnim’ igrama, a bilo koje ne-gejmersko društvo će zaista lako savladati pravila i također se super zabaviti.

dexterity

Dexterity kategorija boardgameova je u korelaciji sa Party igrama, gdje se pod pojmom Dexterity podrazumijeva gameplay na motoričkoj razini svakog igrača, stoga uspješnost vašeg igranja može samo ovisiti koliko vam je dobra npr. koordinacija na relaciji oko-ruka (Jungle Speed). Navest ćemo nekoliko simpatičnih predstavnika ovih srodnih kategorija, s kojima ćete sigurno oduševiti svoje društvo:

Codenames je apsolutni pobjednik 2016. godine, igra koja je zarazila brojna boardgamerska društva. Gameplay je prejednostavan: podijelite se u dvije ekipe, i svaka na čelu ima kapetana. Pred svima je matrica pojmova, a samo kapetani znaju koji od njih pripadaju upravo njihovom timu – stoga kapetani tijekom svoje runde moraju na mudar način navesti svoj tim da pogodi svoje pojmove prije suparnika.

Happy Salmon je simpatični hit u kojem se igrači angažiraju rukama i nogama . Cilj igre je potrošiti svoj špil karata zadanih radnji (npr. high five) koje morate u što bržem roku ispuniti sa nasumičnim partnerom. Gameplay predstavljamo u slijedećem videu:

Flick ’em Up! je klasični primjer dexterity igre koja krasi naslov članka, a vaša pobjeda u njoj ovisi samo o umijeću ispucavanja diskova. Smještena je u vrijeme Divljeg zapada, i ‘pucat’ ćete jedni u druge sa svojim minijaturnim revolverašima dok jedan ne ostani zadnji stajati.

Apstraktni tip

Kao što im i samo ime daje naslutiti, apstraktni boardgameovi su skoro uvijek lišeni ikakve tematike, te se najčešće sastoje od jednostavnih ploča i komponenti, a na vama preostaje razviti najbolju strategiju do pobjede, sa potpunim izostankom elementa sreće i slučajnosti.

Kao što smo prije i naveli, iako ova kategorija igara vizualno ne mami, mnogi igrači koji inače vole puzzle-solving, MENSA tip zadataka i slično, zasigurno će pronaći favorite u ovakvom tipu društvenih igara. Kao predstavnike ćemo uzeti nekoliko igara koje ipak imaju određenu tematiku, jer se u zadnje vrijeme uključivanjem teme nastoji apstraktne igre približiti širem spektru publike.

Glüx se sastoji od samo nekoliko pravila, a cilj je u igri zavladati prostorijama na ploči. Na raspolaganju imate samo ograničeni broj kartonskih pločica i jedino na što se možete osloniti je vlastiti mozak! Santorini pak počiva na ideji 3D izgradnje grada Santorinija, tako da je ova vješto maskirana apstraktna igra osvojila mnoga gamerska srca. Uz izrazito jednostavna pravila, prikladan je za sve uzraste te izaziva da mućnete glavom i razvijete najbolju strategiju u izgradnji i osvajanju trećeg, ujedno i pobjednosnog kata kućice grada.

Race tip

Kako samo ime kategorije govori, mehanizmi igre u ovom tipu se bave nekakvom vrstom utrke. Pobjednik može biti samo jedan, i ne mora značiti da je to igrač sa najboljom strategijom, nego ponekad igrač sa najviše sreće. Ovom tipu igara je karakterističan poprilično napet gameplay, a krase ga brojne tematike. Možete tako odigrati utrku zeca, kornjače i prijatelja iz svima poznate kratke priče (The Hare & The Tortoise), ili se možete okušati u slijedećim temama:

Jamaica je odlična igra za sve ljubitelje Pirata s Kariba, u kojoj jurite oko Jamaice svojim brodom, i pritom punite svoj kargo zlatnicima, barutom i hranom. Pazite se tijekom igre, jer se često događaju borbe između brodova, a gubitnici redovito ostaju potpuno opustošenog potpalublja. Igra završava kada netko prvi prođe kroz cilj, no pobjednik će biti najbogatiji igrač.

jamaica

Snow Tails je fantastična društvena igra smještena je u zimsku idilu u kojoj se se igrači utrkuju na svojim sanjkama. Za pobjedu morate proći prvi kroz cilj, a to se postiže pametnim upravljanjem karticama – svojim haskijima, da ne sletite s vijugave snježne staze.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?