HCL.HR

Gameri Okruglog Stola #22 : Zaplovite u igri Black Fleet stilom Guybrusha Threepwooda

Bruno Barkić 10.09.2017.   •   0 komentara


Ovoga mjeseca svijet će obilježiti međunarodni dan gusara, a tim povodom predlažemo vam da zaigrate simpatičnu gusarsku igru zvanu Black Fleet.

blackfleet-1

Rujan je mjesec u koji nam se smjestio međunarodni dan gusara! Nema boljeg  načina da ga proslavite nego uz bocu ruma, pokoji povez na oku s papagajem Kikijem na ramenu pa krenete prema sutonu u barci dide Ive koja ima više rupa nego ementaler.  Ili… jednostavno možete zaigrati dobru društvenu igru gusarske tematike.

Nakon naše prošlomjesečne preporuke u obliku Kingdomina kojeg možete zaigrati kao potpuni početnik u bogatom svijetu društvenih igara, nastavljamo vas dalje korak po korak, upoznavati s prvenstveno simpatičnim, jednostavnim i jeftinim igrama. Stvarno ne vidimo bolji način za iskoristiti posljednje ljetne dane nego uz društvenu igru Black Fleet, koja vas baca u šareni gusarski svijet atmosfere Monkey Islanda.

black fleet boardgame (2)

Pripremite se za najkraće objašnjenje osnovnog pravila igre u povijesti! Dakle, kontrolirate malu flotu brodova u zabačenom karipskom arhipelagu: jedan trgovački brod i jedan piratski kojem je u cilju pljačkati trgovačke brodove drugih igrača. Na svom potezu igrate jednu od dvije karte kretanja koje vam govore za koliko polja možete pomaknuti koji brod. I to je to!

Vaš trgovački brod prevozit će i prodavati robu od luke do luke u potrazi za najboljom zaradom. Za to će vrijeme vaš piratski brod pratiti u stopu ostale trgovce kao gladna hijena u pokušaju da ulovi komad plijena. Dovoljno je da se nađete na polju tik do nečijeg trgovačkog broda, pa ga olakšate za jednu ‘kocku’ robe, a pritom zaradite i ponešto zlata. I već vam je iz ovog kratkog opisa jasno da je ovo kaotična igra mačke i miša po prekrasno oslikanoj karti, a u cilju vam je jednako „nahraniti svoju mačku i pripaziti da vaš miš ne bude pojeden“.  No, to nije sve jer igra ima i dva oštra psa…

black fleet boardgame (4)

Naime, na vrhu hranidbenog lanca nalazi se mornarica s dva broda koje mogu kontrolirati svi igrači putem akcija na kartama, pa oni tako malo po malo pokušavaju presresti najsporijeg gusara i poslati ga na dno mora. Umiruje činjenica da će vaš gusarski brod, kao i onaj od vaših suparnika, vrlo često doživjeti takvu sudbinu.

Garantirano neće proći krug igre, a da barem jedan brod ne nadrapa. Nema potrebe za očajavanjem, jer u tom slučaju nije kraj svijeta nego ćete jednostavno nastaviti igru u sljedećem krugu postavljajući svojeg gusara na jedan od tri ulaza mora arhipelaga, poželjno na trag najbližem trgovačkom brodu.

Uz karte kretanja nudi vam se mogućnost da odigrate i pokoju  kartu sreće svaki krug. Te karte se sastoje od razno raznih malih pojačanja vašim primarnim akcijama te će, ako ih pravovremeno upotrijebite, vaši suparnici  izgledati kao mali čamčići oko kojih radite krugove sa svojim gliserom.

black fleet boardgame (3)

Sada vam je već jasno da se radi o dosta kompetitivnoj igri, punoj jednostavnih i kratkih borbi, u kojima će svaki igrač u jednom trenutku izvući kraći kraj. Ovakav tip igara inače ne bismo preporučali početnicima, pogotovo ne kao jednu od uvertira u društvene igre, no u ovom slučaju se radi o izrazito balansiranoj i umjerenoj kompetitivnosti, koju bi se čak dalo i opisati kao savršenim treningom živaca za malo zločestije igre.

Svo to vrijeme dok vaš trgovački brod doprinosi finim prihodom kroz prodaju robe, a vaš gusar nemilosrdno pljačka i zakapa tuđe blago po obližnjim plažama u svrhu zarade pokojeg dubloona, vi lagano planirate na koji ćete način oplemeniti vaše brodove za buduće avanture.

Primarni cilj igre i uvjet za pobjedu je da prvi skupite dovoljno zlata za otkupninu guvernerove kćeri, no prije nego li to napravite morat ćete sakupiti dovoljno doubloona za kupiti četiri karte unapređenja vaše flote. Mda, slatkih li muka, rekli bi neki.

black fleet boardgame (6)

Na početku igre svaki igrač dobiva svoj poseban set  karata unapređenja flote, koje se u potpunosti razlikuju od karata ostalih igrača. Pa će tako kroz igru vaši gusari moći ležerno ući u luku i prodati ukradenu robu, umjesto da ju mahnito zakopavaju po plažama; ili će vaši brodovi moći preskočiti preko otoka umjesto da ih oplove.

Što je jača akcija na kartama to im je i paprenija cijena pa vam tako jedna od skupljih karta omogućava da sa svojim trgovačkim brodom čak napadate gusare ili druge trgovce.  Te asimetrične sposobnosti su upravo srce same igre, i pravilni trenutak kupovine određenih akcija može biti presudan.

Black Fleet je intenzivna i zabavna igra uz koju unutar četrdesetak minuta možete utjeloviti omiljenog gusara, bez rezerve potapati suparnike, zveckati pravim metalnim dubloonima, a poticajno je i pričati isključivo gusarskim naglaskom! Jednostavna pravila otvaraju mogućnost da igru ponudite bilo kojem profilu ljudi, bilo da su već duže vrijeme u hobiju društvenih igara, ili se prvi put susreću s njim.

black fleet boardgame (5)

Black Fleet svakako nije jedina gusarska igra u suvremenom svijetu društvenih igara. Gusarska tema je dosta popularna, te su izdani brojni naslovi, za početnike i napredne igrače. Tako je recimo igra Jamaica jednako simpatična i jednostavna za čak šest igrača, a njezina osnovna mehanika je utrka oko otoka.

Recentnija igra zvučnog naslova Rattle Battle, Grab the Loot je vizualno izrazito primamljiva, a temelji se na otvorenoj borbi između igrača, te kroz igru gradite svoj vlastiti brod. Od zahtjevnijih i kompleksnijih igara, na stolu se zna naći i igra Merchants & Marauders, gdje realno upravljate svojom flotom i resursima, a vičnost u borbi i pregovaranju je presudna.

U svakom slučaju, Gameri Okruglog Stola imaju slabu točku na gusare, stoga ćemo se u rujnu sigurno posvetiti toj temi! Čitajte nas i sljedeće nedjelje kad ćemo se baviti klasikom Cyberpunk 2077, a do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcast-e na temu društvenih igara i geek sadržaj općenito. Svratite i na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?