HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Abyss

Erna Fučić 01.07.2018.   •   0 komentara


Zadržite dah i izgubite se u dubokom Abyssu, svijetu bogatog morskog stanovništva, te doznajte što sve novo donose ekspanzije Kraken i Leviathan!

 

Zaronite ovo ljeto u podmorski Abyss – fantastično ilustriranu igru B.Cathale i C. Chevalliera! Iako je igra još iz 2014. godine, redovita osvježenja dolaze u formi sada već dvije ekspanzije, Kraken i nedavna – Leviathan.

Igra vas smješta u politički svijet morskih dubina, no to vas ne treba zabrinjavati kao ozbiljna tematika. Mehanički je srednje teški Euro tip, gdje usput upravljate i prigodnim resursom – perlama, koje su smještene kod svakog igrača u zasebnu školjku. Sam dojam pojačavaju ilustracije karata saveznika, Lordova i posebnih lokacija – njihov maštovit dizajn, osebujne crte lica podmorskih stanovnika, detalji i sveprisutna zeleno-plava atmosfera zagasitog mračnog  podmorja, sve iz talentiranog pera ilustratora X. Collette-a. Cijela igra vam oduzima dah i zaranjate u plavetnilo njezinih jednostavnih pravila…

Veliko plavetnilo

Naime, vaše akcije su vrlo jednoznačne i intuitivne. Cilj u igri je ostvariti prevlast u vladi s najviše Lordova na vašoj strani – konkretno, njih sedam. Glavni način dobivanja željenog Lorda na vašu stranu je kroz dovoljno skupljenih glasova saveznika. Dakle, jedna od osnovnih akcija koje čete vi i vaši protivnici obavljati je upoznavanje novih saveznika i aukciju za njihovu naklonost. Tijekom ove akcije aktivni igrač otkriva nove saveznike, no suprotno vašem osnovnom instinktu, nema pravo da se prvi i okoristi njime. Prvo ga nudi ostalim suigračima za stolom, koji redom imaju prednost kupovine prethodno spomenutim resursom – perlama. Tek kada svi suigrači odbiju sudjelovati u aukciji za saveznika, aktivni igrač ima pravo djelovati. Ova mehanika možda na prvu frustrira, no kada se nađete u koži suigrača, vaša prednost u kupovini nerijetko doprinosi u dobivanju trenutne prednosti pred ostalim igračima, a s obzirom na rotaciju aktivnih igrača, nitko neće biti zakinut.

Oni saveznici koji su bili zanemareni odlaze na posebno mjesto na ploči, u vijeće. S obzirom da u podmorju postoji cijeli niz vrsta stanovnika, tako se vijeće i dijeli na setove lignjuna, rakovica, školjkaša, meduza i morskih konjica. Jedna od vaših akcija može biti i da skupite sve trenutne pripadnike jedne vrste s mjesta u vijeću.

Upravo u odnosu na vrstu stanovnika, dijele se i Lordovi, koji predstavljaju funkciju (frakciju) u društvu – ratnici, farmeri, dužnosnici, trgovci i magovi.  Još jedna od raspoloživih akcija je upravo dobivanje Lorda na vašu stranu. To je ujedno i najzahtjevnija akcija, s obzirom da Lordovi često trebaju određen broj glasova pripadnika različitih vrsta, koje vi morate skupiti u svojoj ruci.

Uz sve te raspoložive akcije, postoje naravno i jednokratne ili kontinuirane sposobnosti Lordova koje ste pridobili na vašu stranu, što može ili utjecati na vaše protivnike (ofenzivno s ratnicima), ili vama koristiti kao neki oblik dodatka u igri – ekstra zarađena perla, dodatni saveznik, ‘jeftiniji’ Lord…

Uglavnom, sposobnosti Lordova samo daju još jednu dimenziju mehanici i dojmu igre, njezinoj reigrivosti i vašoj strategiji u svakoj novoj rundi. Ono što valja napomenuti je da u određenom trenutku, s ostvarenim uvjetom, morate izgraditi i neku od raspoloživih lokacija, koje vam na kraju igre podebljavaju bodove prema pobjedi, no trenutačno gase sposobnosti Lordova koje moraju prekriti. Pravilno tempiranje i gradnja lokacije koja baš vama odgovara je također jedna od dodatnih dijelova strategije u ovoj igri.

S obzirom na raspoloživost 35 različitih Lordova i 20 lokacija, mogućnost kombinacija i bodova se nalazi u zaista širokom spektru. Niti jedna igra neće biti ista, a ponekad može doći i do spontanog udruživanja igrača kako bi blokirali one koji skupljaju agresivne pripadnike ratnih Lordova, samo kako bi sebe spasili od negativnih posljedica. Međutim, jasno je da nakon više godina priželjkujete osvježenje u igri, što definitivno donose ekspanzije Kraken i Leviathan.

Krakovi se prikradaju

Prva ekspanzija, Kraken, uvodi nekoliko noviteta u igru koje je najlakše podijeliti u tri kategorije. Prvo su nove lokacije i novi Lordovi. Uz već poznatih 5 ”frakcija” novitet su krijumčari čije se sposobnosti nadovezuju na ostale segmente ove ekspanzije.

Krijumčari su odgovorni za uvođenje novog tipa resursa – crnih Nebulis perli. Njih možete dobiti putem posebnih Kraken saveznika koji su svojevrsni jokeri za znatno lakše dobivanje Lordova na vašu stranu. Međutim, kao kod svakog krijumčarenja, može vas dostići i kazna, jer lošim baratanjem s Nebulis perlama na kraju igre možete dobiti i dosta negativnih bodova!

U ekspanziji  dolazi i detaljna minijatura Krakena, koja se tijekom igre nalazi kod igrača s najviše Nebulisa u posjedu, pošto taj isti na kraju igre onda dobiva dodatne minus bodove. Efektivan i bitan dodatak samoj igri, pošto ćete uvijek imati na uvid tko je najviše pretjerao s korištenjem novih saveznika.

Zadnji novitet u ekspanziji je špil s tajnim blagom, koji se direktno nadovezuje s novim lokacijama. U slučaju da naletite na jednu od tih novih lokacija, upustit ćete se u, jednostavno rečeno – lov na blago. Radi se o jednostavnoj push-your-luck mehanici, što možda malo odskače od ove inače vrlo linearne strateške igre.  No, ipak osjetite mali udar adrenalina, jer kao da ste podmorskom kasinu, okrećete kartice s velikim vrijednostima bodova, a vi odlučujete kada stati! Ukoliko halapljivo okrenete karticu s istom vrijednost kao i na jednoj od prethodnih, automatski gubite sve!

Sve u svemu, Kraken uvodi pregršt novih Lordova koji će unijeti veliko osvježenje u baznu igru, te novi resurs i saveznike koji uvode interesantne promjene. Preporučamo vam je isključivo ako ste se naigrali bazne igre i tražite ekstra sadržaja, jer ipak zahtjeva malo veću razinu poznavanja mehanika i strateškog planiranja.

Ralje

Nedavno plasirana ekspanzija, Leviathan, je ugledala svijetlo dana s razmakom od 3 godine od prijašnje ekspanzije, te je jednostavno podigla gameplay na novu razinu. Dok se u baznoj igri u jednom malom segmentu imate priliku okoristiti s par bodova više kroz sukob sa zlokobnim murinama koje se skrivaju u špilu saveznika, novitet ekspanzije su čudovišta – levijatani koji dolaze u igru svaki put kada otvorite upravo tu kartu murina. Ako se odlučite upustiti u borbu s istima, u pomoć će vam uskočiti saveznici crvene boje, tj. ratnici, a prisutan je i manji utjecaj sreće putem bacanja kockica. Svaki levijatan ima određeni Health broj koji je potrebno postepeno svesti na nulu. Prilikom borbe osvajati ćete nove dodatne bodove, koji uz već postojeće stare iz bazne igre, donose i određene bonuse tijekom igre. Time se igri donosi sitno proširenje strateških odluka.

Ta fantastično ilustrirana dubokomorska čudovišta, levijatani, nisu u potpunosti bezazlena, te neće samo stajati i čekati da ih napadnete. Ukoliko se odlučite stalno ih izbjegavati postoji mogućnost da vas isti i napadnu što bi moglo rezultirati gubitkom vaših saveznika, perli, pa čak i Lordova.

U samoj ekspanziji nalaze se i novi saveznici , koji uz standardne vrijednosti donose i  bonuse koji će vam uvelike pomoći pri borbi. Uglavnom se radi o manipulacijama rezultata na kocki, ili bacanju dodatne kocke prilikom borbe s levijatanima.

Kao i kod Krakena, u kutiji se nalazi nova minijatura koja donosi dodatne bodove igraču koji se na kraju igre pokaže kao najefektivniji tamanitelj levijatana. Minijatura će tijekom igre mijenjati vlasnike, te prvenstveno služi kao vizualni indikator igrača koji je trenutno u vodstvu. Više-manje nepotreban dodatak, koji samo dodatno doprinosi estetici ove ionako već prekrasne igre.

I za kraj, tu su i nezaobilazni novi Lordovi, kojih je ovaj put nešto manje i svi su isključivo povezani uz borbu ili manipulaciju levijatana. Vrijedi još napomenuti kako je igra uz ovu ekspanziju proširena do 5 igrača, no ukoliko tek nabavljate igru, možda je najbolje da na neko vrijeme zaboravite na tu informaciju pošto su po našem iskustvu 4 igrača sasvim dovoljna, te će jedan ekstra samo nadodati nepotrebno vrijeme trajanja igri.

Presuda? Leviathan možda i nije velika ekspanzija, no svakako spada u kategoriju esencijalne. Ukoliko imate Abyss ili ga tek planirate nabaviti ne preporučamo vam da zaobilazite ovu ekspanziju, jer je jedna od onih koje su po našem mišljenju morale biti sastavni dio kutije prilikom prvog izlaska igre. Levijatani podižu ovu ionako odličnu igru na još bolju razinu i praktički eliminiraju skoro sve mane. Abyss se može nabaviti za otprilike 300kn, a ekspanzije su dostupne za oko 150-200kn. Na kraju se samo postavlja pitanje- zašto ova igra ne uživa veću popularnost?

Čitamo se uskoro, a do tada svratite na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti; te ponekad bacite oko i na naš Instagram!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?